Shiffrin fölényét hozta az első courcheveli óriás

Mikaela Shiffrin nagy fölénnyel nyerte az első courcheveli óriás-műlesiklást. Az első futam után csak Michelle Gisin maradt egy másodpercen belül az amerikaihoz képest, míg Sara Hector már efölötti hátránnyal állt a harmadik helyen. A helyzet annyiban fordult a második futamban, hogy Hector a legjobb futammal hozott valamennyit Shiffrinen, így Gisint megelőzve feljött a második helyre, míg a svájci lett a harmadik. Goggia a második futamban kiesett, így Shiffrin visszavette a vezetést az összetett élén.

A hétvégi gyorsszámokat követően  a mezőny Val d’Isèrből egy völggyel arrébb, Courchevelbe tette át székhelyét. A helyszín különlegessége, hogy Courchevel, Méribellel együtt jövőre a világbajnokságnak is helyet ad, így a mezőny még az idei szezonban visszatér ide, a világkupadöntő alkalmával. A női mezőny számára két hónap után rendeztek újabb óriást, mivel a Sölden után tervezett killingotni versenyt az időjárás miatt törölni kellett.

A verseny előtt érdemes áttekinteni a hiányzók listáját, mivel a már a hétvégét is kihagyó Gut-Behrami mellett Liensberger és Robinson is koronavírus miatt maradt távol a mai versenytől. A hírek szerint szerencsére mindhármuk enyhe tünetekkel tölti jelenleg a karantént.

Az első futam pályáját az osztrákok egyik edzője tűzte, igen ritmusosra. Petra Vlhová (6.) síelt elsőként, de jelentős késéssorozatba került egy lapos szakasz előtt, ami miatt már sejteni lehetett, nem ez lesz a legjobb idő az első futamban. Nem kellett sokat várni az első kiesőre – Meta Hrovat hamar rontott egy meredekebb szakaszon, túlságosan bedőlt egy kanyarba, ami miatt kicsúszott. Az erős kezdést követően Federica Brignone (4.) sem jött tökéletesen, de ő nem a lapos előtt hibázott, hanem a cél előtti pár kapuról késett le, ami messze nem jelentett akkora időhátrányt.

forrás: krone.at

Michelle Gisin (2.) szépen elkapta a fonalat, ő volt az első, aki egyik szektorban sem rontott jelentőset, igaz, kisebb megingásokat azért az ő síelésében is észre lehetett venni. Mikaela Shiffrin (1.) nemcsak azt mutatta már meg, hogy lehet minden szektort jelentős hiba nélkül megsíelni, hanem hogy lehet minden szektort kvázi tökéletesen teljesíni. Azt azért ne hallgassuk el, hogy ugyanott, ahol Vlhová vétett, ő is megingott egy pillanatra, de ezen szinte azonnal túl is tudott lendülni.

forrás: ledauphine.com

A szakági címvédő Marta Bassino Söldent követően Courchevelben is kiesett. Elmért egy fordító kaput, ami után túlságosan bedöntötte léceit és kicsúszott. Tessa Worley (8.) sokat erőlködött a pályával a maga szintjéhez mérten, amit az is jelez, hogy néhány kis hibával együtt is kikapott a jelentőset hibázó Vlhovától is. Stephanie Brunner (11.) is többször késésbe került, így ezúttal a top10-be sem tudott bekerülni, dacára a három jelentős hiányzónak. Mina Fürst Holtmann (5.) a pálya első felét visszafogottabban síelte, de azt követően elkapta a pálya ritmusát, a záró szakaszon pár századot még Shiffrin menetén is fogni tudott!

Ramona Siebenhofer (9.) a pálya felső részén az addigi legközelebbről tudta követni Shiffrint, a meredekebb szakaszokon azonban túl sok élt használt, így egyre távolabb került a dobogósoktól. Maryna Gasienica-Daniel (7.) a kulcsnak számító harmadik szektortól kezdve bátran engedte csúszni léceit, amivel az addig jobban növekvő hátrányát kontrollálni tudta és dobogós reményekkel várhatta a saját edzője által tűzött második futamot. Ragnhild Mowinckel (12.) a hétvégi szuper-G-t követően most sem síelt rosszul, igaz, azért az újabb dobogóra ma már az első futam tükrében nem igazán volt esélye.

forrás: blick.ch

Sara Hector (3.) talán csak a harmadik szektorral nem lehetett teljesen elégedett. Előtte és utána viszont remekül lőtte be azt a tempót, amit hiba nélkül tudott megsíelni, és így épp csak egy másodperccel maradt el Shiffrintől, ami ma pillanatnyi dobogót jelentett az első futam végén. Nina O’Brian (17.) kevésbé érzett rá a pályára, nem úgy Sofia Goggia (10.), akinek első futamos 10. helyével esélye nyílt arra is, hogy Shiffrin győzelme esetén is megtarthassa a nap végén az összetett vezetést.

A második 15-ös blokkból ezúttal már nem láthattunk olyan kiemelkedő menetet, ami top10-et ért volna. A legjobban Katharina Truppe (13.) teljesített ebből a csoportból, mögötte Ana Bučikkal (14.) és Wendy Holdenerrel. Maria Therese Tviberg (18.) ezúttal a jobb rajtszámmal nem tudott betörni a legjobbak közé, jól szerepelt viszont két alapvetően gyorsasági specialista. Az idén két dobogót is jegyző Elena Curtoni (26.) és Corinne Suter (19.) is továbbjutott, utóbbi nem is rossz kiindulási pozícióval, ami a második futamot illette. Ebből a harmincas blokkból jutott még tovább Coralie Frasse Sombet (22.), Paula Moltzan (23.), Ricarda Haaser (24.), és AJ Hurt (25) is. Nem sikerült viszon a legjobb harminc közt végeznie Franziska Gritschnek (32.), Clara Direznek (39.), Adriana Jelinkovának (45.) és a futamot befejezni sem tudó Andrea Ellenbergernek.

forrás: ledauphine.com

Az utóbbiak helyei így „kiadóvá” váltak a harmincon túli rajtszámmal érkezők számára. Közülük a legjobban a 45-össel síző Camille Rast (16.) szerepelt, míg a legmagasabb rajtszámmal,53-assal Katharina Huber (27.) tudott továbblépni. Továbbjutott még Estelle Alphand (21.), Hilma Lövblom (29.) és a harmincadik helyen holtversenyben Neja Dvornik (30.), illetve Simone Wild (30.) is. Magdalena Luczak (28.) révén pedig az a szenzáció is előállt, hogy a lengyel edző által tűzött második futam pályáján két lengyel is síelhetett délután.

A második futam pályáját lengyel edző tűzte, és ugyan a ritmusa ennek is megvolt, számos trükkös kaput is felhelyezett a lejtőre, ami hibázásra adott lehetőséget. Elsőként Simone Wild (21.) síelhetett, a holtverseny miatt harmincegy fősre duzzadt mezőnyben. Ugyan a svájci a célban jókorát hibázott, de még az ezzel visszanyert fél másodperc sem volt elég Neja Dvorniknak (25.), hogy tartani tudja Wildet. Hilma Lövblom (29.) sem tudta még kihasználni, hogy Wild nem hibázott, de Magdalena Luczak (20.) a saját edzője tűzte pályán már igen. Ugyan a lengyel sem volt hibátlan, de a végén vissza tudott fordítani fél másodpercet. A délután első kiesője Katharina Huber volt, aki a meredekre fordulva nem tudta kontrollálni az elvállalt tempót és kicsúszott. Ezzel pedig az aktuális sereghajtónak, Lövblomnak nem kellett tovább izgulnia, hogy pontszerzést ér-e a mai második futama.

Elena Curtoni (27.) nagyokat fékezett a kapuk között is, sokat csúszott vissza, ugyanúgy, ahogy AJ Hurt (28.) is. Riccarda Haaser (26.) egy szektor után már egy másodperces előnyt tudhatott magának, csakúgy, mint Paula Moltzan (16.). Viszont ezt követően mindketten szinte ugyanott hibáztak, de Moltzan sokkal bátrabban engedte a léceit, és remekül sikerült alsó szakasszal és így nagy előnnyel állt az élre. Moltzan így komoly előrelépésben bizakodhatott, lévén hogy a kapuk tövében megjelentek már a kisebb kádak. Bár azt is hozzá kell tenni, hogy az amerikait Coralie Frasse Sombet (17.) egyből majdnem meg is előzte, végül századok döntöttek Moltzan javára.

forrás: ledauphine.com

Estelle Alphand (24.) nem tudta kihasználni jó kiinduló pozícióját – több mint egy másodpercet adott el a pályán, csakúgy mint Andreja Slokar (22.). Utóbbi azonban eddig még nem is nagyon szerzett pontot gyorsabbik szakágában. Corinne Suter (23.) esetében talán kevésbé volt meglepő az előző két hölgyhöz hasonló nagyságú hátrány, a svájci azért mégiscsak a jóval gyorsabb pályákon érzi igazán otthon magát. Maria Therese Tviberg (19.) sokáig tartotta magát, de a meredeken voltak kisebb rontásai, ami miatt csak a pillanatnyi dobogó legalsó fokáról tudta leszorítani az egy ideig még vezető Luczakot.

Nina O’Brian (15.) ugyan hamar hibázott jókorát, de ez nem zökkentette ki a lendületéből. Rendkívül bátran, azt az egy rontást leszámítva különösebb hiba nélkül síelt, így megelőzte eddig vezető honfitársát. Az első futam egyik meglepetése Camille Rast (9.) volt, és nem remegett meg másodszor sem a nyomás alatt. Nagy tempóját kontrollálni tudta, így hibát sem vétett, az addigi legjobb második futamot síelve állt az élre. Ezzel az első reklámszünetkor Rast vezetett az O’Brian-Moltzan amerikai páros előtt.

forrás: ledauphine.com

A reklámszünetet követően Wendy Holdener (18.) rajtolt elsőként, de esélye nem volt megelőzni honfitársát. Ana Bučik (12.) már valamivel közelebb került Rasthoz, de az igazi kihívóvá Katharina Truppe (11.) lépett elő. Az osztrák ugyan hibázott ugyanott, ahol honfitársai is, de akkora lendületet nem vesztett. Ennek ellenére egy tizeddel alulmaradt a svájcival szemben. A kanyar pedig valóban az osztrákok vesszőfutását hozta délután. Stephanie Brunner (14.) gyors kezdést követően szintén itt rontott, és így végül ő sem tudott az élre állni. A két osztrák közt leérkezett még Ragnhild Mowinckel (13.) is, de a norvég jelentősebb rontás nélkül is folyamatosan kapott 1-1 tizedet Rasttól.

Sofia Goggia a szokott elánnal vágott neki a pályának, láthatóan a maga kezében akarta tudni a sorsát, azaz az élre állni és ezzel megtartani az összetett vezetést Shiffrinnel szemben. Az olasz ehhez eredményesen is tett hozzá meglévő előnyéhez, de egy kapura lépés végül meggátolta céljában. Ramona Siebenhofer (8.) ugyanott hibázott, amint Goggia, eddig a pontig azonban másfél másodperc feletti előnyt épített ki magának, amivel reális dobogóesélye volt már. A hiba révén ő ugyan ki végül nem esett, de hatalmas előnye egy századra olvadt a célban.

forrás: sport.tvp.pl

Tessa Worley (5.) a pálya felső szakaszán ugyan nem tudta tartani a lépést Siebenhoferrel, és ugyan az ő sízése is messze volt a tökéletestől, de a vezetést így is könnyedén át tudta venni, lévén messze nem vétett akkorát, mint az imént az osztrák. Maryna Gasienica-Daniel (6.) reális dobogóeséllyel várhatta a második futamot, de ehhez egy kissé óvatosan síelt. A pillanatnyi második hely így sem volt igazán kérdés, így egy számára igen értékes top10 már ekkor biztossá vált. Petra Vlhová (4.) a pálya alsó részét remekül síelte meg, és bár a felső szakaszon kisebb megingásai voltak a maga szintjén, ezzel együtt is a második futam addigi legjobbját síelte.

Mina Fürst-Holtmann (10.) a pálya második felére érve kezdett egyre többet rontani, sorozatosan, így már számos helyet csúszott vissza, de a legjobb 10-ből végül nem esett ki. Federica Brignone (7.) egy kanyarívet szinte majdnem teljesen az oldalán csúszva vett be, de ezt is meg tudta menteni. És bár lendülete nem tört meg, a hiba jelentős hátrányt jelentett számára. Sara Hector (2.) ugyanott vétett egy kisebbet, mint Brignone, esetében azonban ez talán csak 1-2 tizedet jelentett. Ez viszont még fel is tüzelte a svédet, a pálya második felében még Vlhovánál is gyorsabb volt, így csak az volt a kérdés, előrébb tud-e lépni.

Michelle Gisin (3.) a pálya első felében tovább tudta építeni hozott előnyét, a harmadik szektorban viszont, ahol Hector szárnyalt, visszább fogta a léceit, ami miatt ugyan a vezetésről le kellett így mondania, de a dobogóról nem. Mikaela Shiffrin (1.) volt már csak hátra, egy másodperces előnyből rajtolva. A pálya felső szakaszát tökéletesen síelte, és ugyan a második felében még ő is kapott Hectortól, másfél másodperces előnyt Shiffrin kiesés nélkül egyszerűen nem tud elveszteni – hatalmas előnnyel nyerte a versenyt.

Mikaela Shiffrin karrierje 72. sikerét aratta, óriásban pedig a 14.-et. Ezzel a szakági örökranglistán beérte Morerodot, Wachtert, Mazét, Rebensburgot és Worleyt, és már csak ketten, Annamarie Moser-Pröll (16) és Vreni Schneider (20) állnak előtte, ami a nőket illet. Ami pedig az összetettet illeti, Shiffrin visszavette az összetett vezetést a ma nullázó Goggiától, és szakágiban is tetemes előnnyel rendelkezik, mindössze két versenyt követően.

Sara Hector karrierje során negyedszer állhatott dobogóra – igazi szakági specialista, minden alkalommal óriásban. Legutóbb épp ugyanitt, Courchevelben végzett dobogón, egy évvel ezelőtt. Michelle Gisin karrierje 15. világkupa-dobogóját szerezte, óriásban jelenleg háromnál jár. 2017 óta ezzel zsinórban 6. szezonjában végzett legalább egyszer a legjobb háromban. Ami miatt öröme talán még nagyobb volt most a célban, az az, hogy a nyár folyamán sokáig betegséggel küzdött, és formája a tél elején még nem volt olyan, mint akár tavaly.

Karácsony előtt a hölgyek számára még egy versenyt rendeznek: holnap ugyanitt újabb óriáson állnak rajthoz. A Killingtonban elmaradt versenyt pótolják majd.

Borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s