Három mosolygós arc az Alta Badia-i dobogón

Marco Odermatt a szezon négy óriásából megnyerte a harmadikat is, tegnapi második helye után, ezzel a Gran Risa bajnokává vált. A lejtőévé, ami miatt két éve majd’ a teljes szezont kihagyni kényszerült. Mögötte Luca De Aliprandini hazai közönség előtt szerezte meg karrierje első VK-dobogóját, míg Alexander Schmid klasszikus óriásban léphetett fel először a pódiumra. Pinturault mindössze 18. helyen végzett, míg a többi összetett esélyes távolmaradt, így Odermatt előnye 200 pont felett jár, de a szakágiban is 100 pont fölé tornázta a különbséget az élen.

A pálya ma is ugyanúgy a Gran Risa volt, mint tegnap, ismét óriás-műlesiklással. A világkupa egyik legmeredekebb óriás-műlesikló lejtőjére az első futamban amerikai edző felelt a pályatűzésért. Összesen 54 kaput tett a pályára, melyből az egyetlen banánkapu a pálya legmeredekebb szakaszára fordító kanyarulaton vezetett át. A pályát ugyan próbálták a szervezők jegesíteni tegnapról mára, de az enyhébb levegőhőmérséklet így is ellenük dolgozott egész verseny alatt.

Elsőre Luca de Aliprandini (1.) egy szemre igencsak korrekt alapmenettel síelt végig, de az olasz fejének ingatása jelezte, maradtak még tizedek a sízésében. Hogy pontosan hol lehetett az elveszett idő, Marco Odermatt (1.) menete után sem derült ki teljesen. Ugyan a svájci átvette a vezetést, de csak az ikonikus kanyarral tarkított szektorban volt kettejük közt érdemi, 1-2 tizedben mérhető különbség.  Henrik Kristoffersen (5.) a tegnapi győztes formát nem tudta átmenteni ma délelőttre. Messzebb került több kapu tövétől is, egy század híján egy másodperccel kapott ki Odermatt-tól, bár az látható volt, hogy a mai tűzés azért igencsak megszórhatja majd a mezőnyt, így a norvégnak sem kellett temetnie még dobogóesélyeit.

Filip Zubčić (9.) a számára kedvezőbb jegesebb pályán sem hozta dobogós formáját, nem tudott alkalmazkodni az új pályaviszonyokhoz. Loïc Meillard (11.) a biztató kezdést egy megingással egyből eldobta, és onnan már nem talált igazán ismét magára. Mathieu Faivre (13.) és halmoztak a tizedeket – eddigre kellett mindenképp rájönnünk, a mai első futam pályáján már a klasszikus, hatalmas különbségeket kiosztó Gran Risa-t láthatjuk. Alexis Pinturault (12.) sem találta azt a ritmust, mint az élen álló kettős, ráadásul a pálya alsó szakaszára egészen le is lassult.

forrás: br.de

Alexander Schmid (3.) a tegnapi rontott verseny után ma sokkal bátrabban engedte léceit, főleg egy korai kiesést követően. Ez olyannyira kifizetődő volt, hogy Kristoffersen után elsőként került újabb síző másodpercen belülre. Žan Kranjec (6.) hosszú idő után csúszott ki a világranglista első heteséből, és bár a vezetéstől jócskán elmaradt, egy jó második futammal esélye nyílt a legjobb hét közé való visszatérésre. Stefan Brennsteiner (4.) remekül abszolválta a pálya kanyarulata utáni szakaszt, így idén először került elérhető távolságra számára egy újabb dobogó.

Justin Murisier (10.) révén folytatódott az Odermatton kívüli Svájc vesszőfutása, de a franciák gyengébb eredményeit még így is felül tudták múlni. Gino Caviezel hatalmas fékezés árán tudta magát befűzni egy lankás szakaszra tűzött kapuba, majd a továbbjutásért folytatott küzdelembe ismét belerontott és ki is esett. Manuel Feller (15.) a tegnap remeklő, ma sokat bukó sízők táborába került, a célba erők közül senkit nem tudott megelőzni. Lucas Bråthen (7.) egészen el merte engedni léceit, amivel a futam végi top10-ben is reménykedhetett még.

forrás: blick.ch

Thibaut Favrot (18.) sem tudott javítani a franciák odaveszni látszó becsületén, mindössze Fellerrel volt meccsben az utolsó helyért. Marco Schwarz (19.) ezúttal óvatosabban síelt végig a pályán, a továbbjutásban bízhatott legfeljebb. Nem úgy River Radamus (8.), aki edzője pályáját egy legjobb részidővel nyitotta, majd a bevállalós felfogás maradt, és így a legjobb tízből várhatta a folytatást. Leif Kristian Nestvold-Haugen (33.) továbbra is árnyéka korábbi önmagának, a nagy különbségekhez képest is jelentős volt a lemaradása.

Erik Read (25.) egy relatíve szép sízésbe hibázott bele hatalmasat, így ő volt a második aki három másodpercen kívülre szorult. Atle Lie McGrath a tegnapi remek második futam után ma rontott, ami kaputévesztést is jelentett. Giovanni Borsotti (23.) volt még hátra az aktuális rajtszámcsoportból, de kimagaslót nem síelt már ő sem. De azért nem kellett izgulniuk, hogy magasabb rajtszámmal érkezve kiszorítják a harmincból.

forrás: fisi.org

A folytatásban Victor Muffat-Jeandet (16.) és Rasmus Windingstad (14.) is rajtszámához képest kimagaslót síelt – különösen, ha azt vesszük, hogy a rögtön utánuk következő Riccardo Tonetti (33.) és a tegnapi nap embere Patrick Feurstein (32.) is végül lecsúszott a folytatásról, míg Ryan Cochran-Siegle-ön (45.) már a négy napos folyamatos versenyzés okozta  fáradság is látszódott már. Továbbjutott viszont még Fredrik Wilkens Solheim (17.), Daniele Sette (26.) és Trevor Philp (27.)

Harmincon belüli rajtszámmal nem írtunk még Adam Žampáról (31.), akit az utolsó pillanatban épp saját testvére, Andreas Žampa (28.) szorított ki a továbbjutók közül. Andreas ezzel a délelőtt legmagasabb rajtszámmal továbbjutó sízője lett, 51.-ként rajtolt. Ismét két orosz síelte be magát a második futamba: Aleksander Adrienko (22.) és Ivan Kuznetsov (20.), utóbbi ráadásul a legelőkelőbb helyezésnek örülhetett magas rajtszámmal. Mellettük bejutott még harmincon túlról Raphael Haaser (32-essel, Kuznetsovval holtversenyben 20.), Timon Haugan (24.), és két hazai: Simon Maurberger (37-essel 29.) és Filippo Della Vite (49-essel 30.).

A délutáni pályát norvég edző tűzte, ugyan eggyel kevesebb kapuval, mint délelőtt, de ebből eggyel több volt a banánkapu. A célba érzéssel Filippo Della Vite (20.) biztosította karrierje második pontszerzését, ráadásul egy elsőre igen precíznek tűnő menettel. A sízés értékét növelte, hogy a húszéves olasz megelőzte a sérülése óta először pontot szerző Simon Maurbergert (25.). Andreas Žampa (23.) hatalmas elánnal rontott a pályának, de kisebb késések miatt a vezetést végül ő sem tudta átvenni.

Trevor Philp (15.) érezte meg először igazán a “vérszagot”. Bátor sízéssel folyamatosan növelte előnyét, és a tempó nála nagy rontást sem okozott, így nagyobb előre lépésben bízhatott a kanadai.  Philp egyből át is ugrotta a nem túl acélos Daniele Settét (26.), viszont a vezetésnek sokáig mégsem örülhetett. Remek felső szakasza révén Erik Read (14.) nagyot csatazott honfitársával a vezetésért, végül a lassabb befejezés miatt egy század döntött az új első személyéről.

forrás: blick.ch

A két kanadai innentől kéz a kézben meneteltek előre, a kádasodni kezdő pályának is köszönhetően. Előbb Timon Haugan (24.) esett vissza délelőtthöz képest, majd Giovanni Borsotti (22.) és Aleksander Adrienko (29.) is a tabella alsó soraiban találta csak nevét. Az eddigi nagy visszazuhanások után egy igen jó menetet láthattunk Raphael Haasertől (16.), aki a pillanatnyi dobogó legalsó fokát magabiztosan szerezte meg. Ivan Kuznetsov (28.) nem találta a ritmust, majd a laposabb célegyenesre érve fékezett nagyot, ami még számos tizeddel növelte lemaradását.

Marco Schwarz (19.) talán délutáni menetére lehetett a legbüszkébb az elmúlt két napból, de még így sem tudta megelőzni saját honfitársát, Haasert sem. Viszont az osztrák számára a sérüléséből visszatérés kezd jó irányt mutatni. Thibaut Favrot volt a délután első kiesője. Egy kapuvételben kicsúsztak maga alól a lábai, és a meredek pályán hosszú métereken keresztül száguldott hason. Szerencsére baja nem esett, egyből saját lécei síelt le a célba. Fabian Wilkens Solheimnek (27.) folyamatosan korrigálnia kellett saját hibáit, annak örülhetett csak, hogy a kapuk közt, szabályosan ért le. Victor Muffat-Jeandet (17.) ugyan a dobogóra nem tudott besíelni, de a felolvadó pályán így is mert elég bátran síelni, így épp csak elmaradt Haasertől a negyedik helyen.

forrás: blick.ch

Manuel Fellernek (5.) kilenctizedes előnye mellett megvolt az az előnye is, hogy karbantartott pályán síelhetett. A legmeredekebb szektorokban még növelte is előnyét, végső második futamos ideje is alig maradt el a kanadaiakétól, akiknek vezetése természetesen itt véget is ért.  Rasmus Windingstadtól (7.) már tegnap is láttuk, eszeveszett tempót képes síelni, végül egy záró szakaszos kisebb bizonytalansága került a pillanatnyi első helyébe. Az aktuális világbajnok Mathieu Faivre (9.) rendkívül precíz, de egyben gyors szektorokkal kezdett, de a meredeken megbillent, ami miatt ő sem tudta megelőzni Fellert.

Alexis Pinturault (18.) sízésén látszódott az akarat, de ez ismét egy valamivel görcsösebb menetbe torkollt, és már ekkor jelentősen visszaesett. Az összetett címvédője számára egyre inkább elszállni látszik gyorsszámos riválisaival szemben az idei pontversenyt tekintve. Loïc Meillard (21.) lécei látványosan keresztbe csúsztak egy ponton, amit parádésan fűzött végül be a soron következő kapuba, de a svájcitól is újabb rontott versenyt láthattunk.  Justin Murisier (6.) is látta, agresszív menetre van szükség, ha vezetni szeretne, és ugyan ő is vétett a meredeken, de a végső szektorban óriásit hajrázott, így hatalmas meglepetésre mindössze Fellertől kapott ki. Filip Zubčić (12.) hamar kényszerült mentésre, és bár küzdeni tudó énjét ezúttal megvillantotta, a hiba miatt több helyet csúszott vissza.

Az utolsó nyolc síző előtt szokás szerint egy újabb gyors karbantartás következett. A kérdés az volt, ki tudják-e ezt használni a soron következők. River Radamus (10.) hét tizedről indítva nem tudta, a rajt után nem sokkal nagyot hibázott. Lucas Bråthen (11.) nem is védett semmit, és így előnye egy ideig megmaradt, de a meredeken számos kaput jócskán lekésett. Žan Kranjec (12.) előnye a jóval kulturáltabb meredek ellenére sem volt elegendő és végül egyébként Bråthent sem előzte meg.

Innentől kezdve már másodperc feletti előnnyel állt mindenki a rajtban. Ötük közül Henrik Kristoffersen (4.) síelt elsőként. Ismét korai önmagát idézte, a leromlott a pályán is látványos volt síelése, és a dobogóra egyértelműen bejelentkezett. Stefan Brennsteiner (7.) jó kezdés után a meredekkel szenvedett, így a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott végül. Alexander Schmid (3.) mindent egy lapra feltéve rontott neki a pályának. Lendületesen síelt, ráadásul a meredek alján ismét hozott a norvégon, és a tempós befejezésnek hála élre állhatott. Ezzel a német már biztos lehetett első szakági dobogójában.

Luca de Aliprandini (2.) előnye hét tized volt a némettel szemben, és ugyan ennek nagy részét hamar eladta, onnan viszont rendkívül precízen, nagyszerűen vezette léceit síelt, és végig tartott pár századot előnyéből, még a célban is. Marco Odermatt (1.) egy nem tökéletes de Alpirandi menettel szemben síelt, de ennek ellenére sem védekezett. Nagy elánnal síelt végig, hibának nyoma sem volt. Fórját folyamatosan növelve, másodperc feletti előnnyel nyerte meg a versenyt.

Marco Odermatt a rontott grödeni szuper-G után egy nap pihenőt vett ki, ami meg is hozta az eredményt. Azt követően, hogy két éve épp itt szakította el szalagját, a tegnapi második hely után ma toronymagas győzelmet aratott, így a Kranjska Gora-i lejtő után újabb klasszikus óriásműlesikló lejtőn nyert a svájciak feltörekvő fiatalja. Karrierje nyolcadik sikere ez, míg óriásban a hatodik, mindkét esetben ezek fele idén született győzelem.

Luca De Aliprandini az a síző, akitől már szezonok óta vártuk, mikor jön össze két nem rontott futam és így egy dobogó. Cortinán már sikerült, onnan ezüsttel távozott februárban, azóta pedig ostromolja a dobogót. A Gran Risán Florain Eisath 2016-os dobogója óta nem volt hazai pódiumon. Tegnapi negyedik helye után, mai 96. VK-rajtján megszerezte karrierje első VK-dobogóját is! Alexander Schmid a parallel egyik eredményes képviselője, onnan eddig két dobogója volt. Klasszikus óriásban is egy ideje érett már egy esetleges dobogó, 42. próbálkozásra sikerült megszereznie az elsőt.

A férfiak egy nap szünetet kapnak, szerda este viszont még rajthoz állnak a szlalomos Madonna di Campiglión. Viszont addig sem maradunk alpesi sí nélkül, holnap ugyanis visszatérnek a hölgyek, az első courcheveli óriással.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s