Goggia továbbra is megállíthatatlan

Továbbra is érinthetetlen Sofia Goggia, ami a gyorsszámokat illeti. Val d’Isère-ben kiköszörülte a csorbát és már szuper-G-ben is győzelmet aratott. Ezúttal sem sok hiányzott a hármas olasz győzelemhez, Goggia mögött egy ideig Elena Curtoni és Federica Brignone álltak a pillanatnyi dobogón, de Ragnhild Mowinckel sérülése utáni első top hármas helyezését szerezte, letaszítva ezzel a pódiumról Fede’-t.

Maradt a remek idő Val d’Isère-ben a vasárnapi szuper-G-re is. A rajtlista tegnaphoz képest sokat nem változott. Gut-Behrami továbbra is koronavírus miatt volt távol, míg Ledecká épp a snowboard világkupába látogatott vissza, ahol szerzett is a héten egy első és egy második helyet. Mikaela Shiffrin viszont végül úgy döntött, hogy mégiscsak elindul a vasárnapi szuperóriáson.

Francesca Marsaglia (29.) menetén keresztül ismerkedettünk meg a svájci edző által tűzött pályával. Az olasz többször is nagyobb fékezésre kényszerült, így azt sejtettük, hogy nem feltétlenül ez lesz az az idő, amit a későbbi győztesnek meg kell ugornia. Jasmine Flury (27.) csak egy kevéssel volt lendületesebb, mint Marsaglia, de a mértékadó menet még továbbra is váratott magára. Az igazi alapidőre viszont egészen Tamara Tipplerig (7.) kellett várni, aki jól ötvözete a sebességet és a precízebb kanyarokat, még ha pár kisebb fékezést nála is láthattunk. Ariana Rädler (13.) a pálya közepén vett több kanyart is túlzottan kövéren, ami miatt végül kikapott honfitársától.

Sofia Goggia (1.) a pálya elején még csak tartotta Tipplert, onnantól viszont ismét begyújtotta a rakétákat. A pálya utolsó két szektorára is át tudta vinni tempóját, és ezzel együtt sem hibázott bele a technikásabb kapukba, így közel egy másodperces előnyt épített ki magának.

Christine Scheyer (20.) számára a szuper-G pálya továbbra is túlzottan kanyargós, különösen a mai, szukebbre vett tűzéssel. A szaksajtó Federica Brignonét (4.) tartotta Goggia fő kihívójának. 2020 összetett győztese megmutatta, a tempós kanyarok az ő felségterülete, de az alsó szakaszon egyszerűen ő sem találta honfitársa ellenszerét. Tiffany Gauthier (28.) a pálya végén komoly késéssorozatba keveredett, ami korábbi hibáival együtt nem sok jót jelentett neki a tabellán.

Corinne Suter (6.) továbbra sem találja korábbi top formáját, de ezúttal pár kövérebb kanyart leszámítva nem bánkódhatott igazán. Romane Miradoli (10.) az addig leérkezők közül mindenkit megelőzött, aki mögötte van a ranglistán, de a pillanatnyi dobogósok versenyébe nem tudott beleszólni. Elena Curtoni (3.) a pálya elején ugyan nem épített ki akkora előnyt Goggiával szemben, mint Brignone, de a pálya második felére hatalmas tempót tudott vinni, amivel megszerezte a pillanatnyi második helyet. Ezzel az olaszok hármas vezetéssel várhatták a folytatást.

Mirjam Puchner (21.) a jelenlegi formája alapján akár szét is szabdalhatta volna az olasz triót, és ugyan sebessége kiváló volt, ehhez viszont nagy rontások társultak, így a dobogó közelébe sem került végül. Priska Nufer (30.) egy nem túl acélos menettel rukkolt elő, végül a pontszerzés is épp csak sikerült. Mikaela Shiffrin (5.) remekül kezdett, de a pálya második felén nem tudott akkora sebességet vállalni, mint az olaszok, így végül csak mögöttük ért célba.

Breezy Johnson (9.) esetében is elmondható, hogy neki a dobogóra igazi esélye akkor nyílik,, amikor kevesebb a kanyar egy pályán. Az amerikaiak lesiklója így sem bánkódott — egy lehetséges top10 nézett ki neki, amikor leért. Marie-Michelle Gagnon (19.) ezúttal nem igazán érzett rá a pályára, már a célba érkezés pillanatában kiszorult a legjobb tízből. Ramona Siebenhofer (12.) remekül kezdett, halvány esélye volt arra is, hogy konkuráljon az olaszokkal, a pálya végére viszont rendkívül lelassult, így minden egyes kanyarban szorult egyre hátrébb.

Már-már úgy nézett ki, az olasz trió hátradőlhet, de jött Ragnhild Mowinckel (3.). Kezdése biztató volt, de ezt láttuk már sok sízőtől. A kritikusan alsó. Iszakaszokon viszont csak alig kapott Goggiától, így nem sokkal mögé szorulva érkezett meg a második helyre. Michelle Gisin (31.) belerontott a pálya végén lévő ugratóba. Rossz irányba repült el, így kétszer is a puha hóban kellett óriásit fékeznie, hogy beférjen a következő két kapuba.

forrás: blick.ch

Gisin után újabb pont nélkül záró versenyzők következtek: Maruša Ferk-Saioni (39.) és Jasmina Suter (34.) nem voltak elég gyorsak, míg Nicole Delago a nap első kiesője lett. Kira Weidle (16.) harmatos kezdést követően remekül újított, és a pálya végén nem sok hátrányt szerezve erős pontszerzésnek örülhetett. Ennél is nagyobbat repesztett Cornelia Hütter (8.) a pálya második felében. A régi formáját egyre inkább visszanyerő osztrák az utolsó két szektorban nem egész egy tizedet vesztett csak, amivel beverekedte magát a legjobb nyolc közé!

A világranglista legjobbjainak hátralévő tagjai mindannyian pontszerző zónában végeztek: Laura Gauche (17.), Stephanie Venier (22.), Noemi Kolly (24.), Roberta Milesi (25.) és Tessa Worley (26.) is a legjobb harmincban végeztek. Harmincon túlról így ma nem sokan villanhattak meg – kevés maradt a „kiadó hely”. A legjobban a hazai Camille Cerutti (11.) teljesített harminc feletti rajtszámmal: 40-essel síelve majdnem tízben végzett! Pontot szerzett még Elisabeth Reisinger (36-ossal 14.), Julia Pleshkova (33-assal 18.) és Nadine Fest (31-essel 23.).

Sofia Goggia mai győzelmével nemcsak tovább növelte előnyét összetettben, de VK-elsőségeinek száma elérte a 16-ot, amivel ő is beérte Deborah Compagnonit, és csak egy győzelemre van Brignonétől, aki jelenleg az olaszok legsikeresebb VK-menője. Ragnhild Mowinckel 2020-as sérülése óta nem állt dobogón. Előtte hatszor, azaz ma hetedik alkalommal végzett a legjobb háromban, szuper-G-ben harmadszor. Elena Curtoni szintén hetedik dobogóját szerezte, és már beállította egy szezonban szerzett top3-ainak számát – legutóbb a 2016-2017-es szezonban volt dobogós egynél többször.

A hölgyek is még versenyeznek karácsony előtt, Val d’Isèreből Courchevelbe utaznak, ahol december 21-én és 22-én is óriás-műlesiklást rendeznek, de addig még jön a férfiak második Alta Badia-i óriása is hétfőn.

Borítókép forrása: fisi.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s