Kilde nagy versenyben verte az osztrák ászokat

A maratoni, három plusz két napos hétvége első felvonásán nem hazudtolta meg magát a Saslong, a fényviszonyok váltakozása ezúttal is éreztette hatását, még ha a lista elején nem is nagyon lehetne igazi meglepetést kiemelni. Aleksander Aamodt Kilde úgy védte meg címét Szuper-G-ben, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, pedig két erős osztrákkal is meg kellett vívnia. Matthias Mayer újabb pódiumával átvette a vezetést a szakágiban a ma gyengén teljesítő Odermatt-tól, mi több, összetettben is alaposan megközelítette a svájcit. A napi dobogó harmadik résztvevője nem más, mint a világbajnok Vincent Kriechmayr. A legjobb tízbe került még két svájci, két amerikai, egy olasz, s még egy osztrák versenyző. Szőllős Barnabás Világkupa-debütálására egy rossz szó nem lehet. Bátor, magabiztos menettel az 53. helyen zárt, több rendszeres VK- szereplőt igencsak megközelítve.

Gröden a nagy lesikló klasszikusok első állomása, egyben az első hatalmas bukások helyszíne az uraknál. Sajnos nem múltak el súlyos sérülés nélkül az előző napokban rendezett edzések. A „bűnös” pedig a Ciaslat, a lejtő egyik legkritikusabb pontja, az a szakasz, amin 17 különböző, hullám módjára egymást követő szintegyenetlenségen kell átszáguldania a sízőknek. Csütörtökön a remek formának örvendő Felix Monsen esett ott egy brutálisat. Megdobta az egyik bucka, rettenetes erővel vágódott vissza a jégre. A leírások szerint fájdalomtól eltorzult arccal jajveszékelt, míg el nem szállították mentőhelikopterrel a kórházba. Térdében gyakorlatilag minden szalag roncsolódott, emellett térdkalácsának ínjai is súlyosan sérültek. Az idény számára véget ért, akárcsak Christopher Neumayernek. A 29 esztendős osztrák bal térdében szenvedett keresztszalag-szakadást. A tegnapi lesikló edzés áldozata lett az egyik helyi elősíző is.

Forrás: Teller Report

Mathieu Bailet (34.) választotta/kapta az 1-es rajtszámot, ami a mai Szuper-G-n sem bizonyult kifizetődőnek. Csapongó, bepróbálkozásoktól hemzsegő, zaklatott menete alapidőnek középszerű volt, s pontot sem ért. Christof Innerhofer (28.) vagány, direkt ívekkel operáló stílusával rögtön átvette a vezetést a franciától. A hőn áhított olasz siker napja nem jött el, pár perc erejéig mégis volt okuk örömre, hiszen Mattia Casse (23.) stabilabb ugratóival megvalósította rövid ideig a hazai 1-2-t. Loïc Meillard (51.) visszafogottan adagolta a tempót, ennek megfelelően jócskán elmaradt az addig látott menetektől. A svájci állítólagos bombaformájából tehát változatlanul nem látunk semmit élesben.

Forrás: U.S. Ski & Snowboard

Travis Ganong (10.) korai csúszása esélyesebb honfitársa szemszögből nézve bírt nagyobb lehetőséggel. Bizonyára jó tanácsokkal szolgált Cochran-Siegle-nek, elsősorban arról, miként lehet az alsó csúszós részre a topsebességet átmenteni. Lezárult tehát a kettős olasz vezetés időszaka. Gino Caviezel (44.) szemre jó íveken, de a stopper tanúsága szerint lagymatag tempóban tudta le a pályát. Két svájci szerénykedett ekkor a lista végén. Adrian Smiseth Sejersted (32.) századra előzte, illetve követte az amerikai részidőit, ami vélhetően a célig folytatódott volna, ha nem veszti el a kompressziót az alsó buckákon. A mentés bravúros volt, ám időigényes.

Ryan Cochran-Siegle (9.) két bíztató edzéssel a háta mögött nagy önbizalommal startolt el. A lejtő első felén minimálisan elmaradt honfitársától, hogy aztán extra sebessége idővel előnyt eredményezzen. A többeket megtréfáló hullámos rész előtt ő is mélyre került, emiatt a lehető legkisebb különbséggel vette át a vezetést. Marco Odermatt (24.) tükörsima pályát síelt, egálközeli helyzetből az érdemi kérdésekre a záró szektor adott választ. Elkalimpálta az utolsó ugratót, sokat bukott rajta, felejthető napot zárt. Christian Walder (25.) gyakorlatilag megismételte a szakági listavezető produkcióját. Végtempóban maradt el az amerikaitól, tök lényegtelen volt tehát, hogy a lejtő első felében kicsivel jobban is hasított nála.

Forrás: RaiSport

Vincent Kriechmayr (3.) remekül kielemezte a rövid szünetben a nyomvonalat, a kritikus részeken alternatív íveket vállalt, teljes tudatossággal. Előnye folytonosan nőtt, egészen bő 7 tizedig. Nem volt az a kiköpött űrsízés, de győzelmet érdemlő feltétlenül. Az igazsághoz tartozik, hogy ekkortájt már a lejtőt szinte teljes hosszában megsütötte a nap. Romed Baumann (20.) esetén az ugratóknál nyílt ki az olló, a végére pedig mintha elfogyott volna az osztrákból lett német, jutalma érte egy kerek másodperc lett.

Aleksander Aamodt Kilde (1.) eddigi grödeni eredményei nyomán joggal pályázott a legnagyobb eséllyel az elsőségre. Igazolta a papírformát, mert ha kicsivel is, de valamennyi szektorban verte a kissé csalódott világbajnokot. 27 századdal állt élre, Ganong pedig bukta a pódiumot.

Forrás: Wiesbadener Kurier

James Crawford (8.) nyomán pedig a másik amerikai is lecsúszott onnan. Jó ritmust diktált a kanadai, a választott íveket pedig magabiztosan abszolválta. Századok döntöttek a javára. A TOP3 azonban még messze nem volt lejárt lemez, például Andreas Sander (18.) is sokáig harcban volt érte. A lent elkövetett bizonytalanság nem fért bele. Raphael Haasert (26.) immáron a legjobb húsz között köszönthettük. Az első VK- dobogó aligha várat sokat magára, ugyanakkor az elkótyavetyélt sebesség miatt ez ma nem valósulhatott meg. Beat Feuz (4.) lécei kétszer is dadogni kezdtek az első szektorban, hátránya döntő többségét ott gyűjtötte össze. Kár, mert ha ezt és a Kamelbuckelt, a nem épp rezzenéstelenül megoldott, emblematikus ugratót kivesszük, partiban lehetett volna a győzelemért. Az aktuális dobogó így sem volt kérdés. A régóta várt olasz sikerre még várni kell Val Gardenán. Bár Dominik Parisnak (6.) voltak ütőképes momentumai, két tizeddel elmaradt Feuztól. Matthias Mayer (2.) szép magas testhelyzettel uralta a Saslongot, minek hála tizednyi hátrányból sikerült egalizálni az ugratókat követően. A norvég őrült tempóját a végén már nem tudta lekövetni, így mintegy 2 tizeddel a második pozíció jutott neki. Nils Allegre (15.) tisztes menetével felnőtt a középmezőny elejére.

Forrás: InsideTheGames

A pályában még bőven volt lehetőség, a reklámszünet után például Stefan Rogentin (5.) mutatta meg, mire megy az, aki mindent feltesz a meggyőző kanyartempóra. Élete legjobbját síelte, s kevésen múlt Feuz megelőzése. Johan Clarey-t (17.) lesikló szemüvegen keresztül volt érdemes nézni. Nos, a veterán francia remekül állt lécein, és a valamivel gyengébb kanyarlendület mellett is szép eredménnyel zárt. Justin Murisier (37.) csatlakozott a dicstelenül szereplő svájci különítményhez, vele együtt immáron hárman foglaltak helyet a lista végén. Blaise Giezendanner (47.) tévesztések terén felvette velük a kesztyűt, csupán Meillard-t előzte meg. A kanadai lesikló csapat kezd összeállni, mert bár a tengerentúlon pódiumos Broderick Thompson (36.) ezúttal elmaradt a várakozásoktól, kettővel előtte Brodie Seger (13.) épp csak nem csípte meg a Top-10-et. Kettejük közt Josef Ferstl (11.) szintén elégedett lehet, hiszen ő lett a legjobb német. Stefan Babinsky (22.) és Urs Kryenbühl (26.) rizikós, de hibákkal terhelt menete ágyazott meg Max Franz (7.) próbálkozásának. Versenyben volt a dobogóért, egészen a Ciaslat-ig, ahol egy pillanatra elvesztette léctartást, és ez elég is volt ahhoz, hogy beszedjen jó fél másodpercet.

Harmincon túlról aztán csak úgy sorjáztak a remek időeredmények. Guglielmo Bosca (32-essel a 21.) markolt rá fontos pontokra, Daniel Danklmaier (33-assal a 14.), Simon Jocher (36-ossal a 15.), majd Niels Hintermann (19.) pedig egyenesen a legjobb húsz közé terelgette magát. A harmadik kanadai pontszerzőt Jeffrey Readnek (40-essel a 29.) hívták pénteken, s ha már a tengerentúliaknál tartunk, Jared Goldberg (46-ossal a 30.) került pontzónába a legmagasabb rajtszámmal. A legnagyobb bravúr pedig Martin Čater (42-essel a 12.) nevéhez fűződött. A szlovén úgy került a legjobb tíz környékére, hogy nem egy kisebb hibát is elkövetett.

A lista vége felé érkezve egymást érték a hazardírozó síelések, s bizony benne volt a levegőben az újabb nagy esés. Öten búcsúztak, négyükről semmilyen információt nem találtunk, remélhetőleg nem történt akkora probléma. Az 59-essel rajtoló szlovén Nejc Naraločnic bukására viszont ráleltünk a YouTube-on. A Ciaslat egyik huppanója úgy megdobta, hogy menthetetlenül előrevágódott teljes testével. Fejét előbb a jégbe, majd a védőhálóba vágta frontálisan. Kész csoda, de Instagram-sztorija szerint kutyabaja nem lett.

Gyors kivizsgálás, hálórenoválás, majd érkezett Szőllős Barnabás (53.)! Igen, pár perc kényszerszünet után, s így érkezett el a VK- újonc bemutatkozása. Talán habitusa miatt, talán mert a rajtállásban ezúttal nem volt monitor, mindenesetre Barna rezzenéstelenül hasított végig a pályán. Összeszedett, agilis sízést mutatott be, s egy pillanatig sem szakadt el a mezőnytől. Megelőzte a chilei Van Appent, aki már gyakori vendég a Világkupában. Egy másodperc környékén tartotta Caviezelt, Tumlert, Buzzit, Giezendannert, vagy épp Meillard-t. Remek bemutatkozás ez, nincs mese!

Forrás: BarstwoolSports

Kilencedik győzelmét aratta a Világkupában Kilde, ebből a negyediket Grödenben, s a harmadikat idén. Ha így halad, egyfelől könnyen elérheti a Klammer-i triplát Val Gardenán, illetőleg beszállhat az összetett pontversenybe. Matthias Mayer 40. dobogójánál tart, ebből a 19-diket a szakágban. Kriechmayr 15. ízben zárt pódiumon Szuper-G-ben.

Holnap lesiklást rendeznek a Saslongon.

Forrás: Kleine Zeitung

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s