Goggia továbbra is magasan a mezőny felett lesiklásban

Sofia Goggia ellen ma sem volt megoldása az ellenfeleknek, mindössze az előnyét tudták megfelezni. Így ma Breezy Johnson nyolc tizeddel lemaradva lett ismét második, míg Puchnert a világbajnok Corinne Suter „váltotta”. Bár az osztrák dobogó elmaradt, Hütter és Scheyer is sérülés előtti önmagát idézte. Mikaela Shiffrin gyorsszámos visszatérése továbbra is elmarad a várakozásoktól, ma a legjobb harmincból is kiszorult.

A szokásoknak megfelelően a pénteki lesiklás után egy újabbat rendeztek a női mezőny számára az albertai Lake Louise-ban. Az idő ma sem lett szebb – továbbra is borús, szürke idő fogadta a mezőnyt. A látási viszonyokat ráadásul rontotta a párás idő, és a folyamatosan szemerkélő hó, havas eső. Ez az idő előrehaladtával némileg romlott, de a versenyt talán érdemben nem befolyásolta.

Az elsőként síző Kira Weidle (7.) több apró hibát is vétett. Összehasonlítási alapunk ugyan nem volt még, de a német már a menet után egyből lemondóan ingatta fejét, bár azért ennyire reménytelennek nem tűnt csúszása. Ilka Štuhec (16.) nem is tudta megfogni Weidle-t, ma sem találta korábbi tempóját.

Corinne Suter (3.) aztán gyorsan be is árazta az eddigi menetek értéket — sokkal jobb íveken közel fél másodperccel át is vette a vezetést. A tegnapi Goggia menethez képest még bőven volt ugyan potenciál a pályában, de a svájci így is sokkal jobb eredményben bízhatott, mint tegnap. Ugyan voltak egészen jó szektorai, Ragnhild Mowinckelnek (16.) még sem volt egy pillanatnyi esélyes sem a vezetésre, nem találta meg a kellő tempót.

A tegnapi győztes menetére sem kellett sokat várni, jött Sofia Goggia (1.). A pálya elején voltak kisebb megingásai, de ezt is inkább csak az ő szintjén érdemes annak tekinteni. Nyilván a maximalista olasz ezeket észrevette, de valójában ezzel a menettel érdemben csak a tegnapi Goggia konkurálhatott volna.

Stephanie Venier (20.) nagyon hamar rontott komolyat, egyből zuhant is a pillanatnyi ranglista legvégére. Ma sem síelt tökéletesen a még mindig betegséggel küzdő Lara Gut-Behrami (23.). A pálya közepén teljesnek fel kellett egyenesednie egy hiba miatt, és nem ez volt az egyetlen. Federica Brignone (10.) a kanyarokat szépen húzta, voltak jó részidői, amivel bőven gyűjtött pontokat a két évvel ezelőtti összetett győztes.

Breezy Johnson (2.) tegnapi jó formáját mára is átmentette. Folyamatosan Suter előtt járt az idők alapján. Ugyan voltak nála is kisebb rontások (amiket az elmúlt két Goggia-űrmenet nélkül talán ki sem szúrunk), de közel sem akkorák, mint a svájci esetében, így megszerezte a pillanatnyi dobogó középső fokát.

Nadia Delago (6.) bátran síelt, tempójából adódtak a kisebb bizonytalanságok, sokáig a dobogó sem volt elképzelhetetlen számára. Tamara Tippler (12.) kanyarjaiban voltak bizonytalanságok, nem volt veszély a dobogósokra. Nicole Delago (21.) kevésbé volt gyors, mint testvére. A pálya közepén ráadásul volt egy jókora rontása, ami miatt messze került az ideális ívtől. Tegnap épp csak leszorult róla, így ma a dobogót szerette volna megcélozni Ramona Siebenhofer (11.). Voltak is igen acélos szektorai, de összességében ma nem volt annyira átütő a sízése.

Jasmine Flury (37.) a laposon hatalmas késésbe került, csak ez a hibája jelentett egy másodpercet, és nem is ez volt az egyetlen. Ester Ledecká (22.) is a javítást célozta ma meg, de léceit ezúttal is nehéz tudta kontrollálni. A dobogóközeli menet egyelőre még várat magára a cseh lány esetében. Priska Nufer (28.) íveire nem lehetett panasz, tempójára már inkább — ráadásul több apró egyenetlenség is számos alkalommal megszakította lendületét. Elena Curtoni (14.) a valamivel gyengébb látási viszonyok ellenére is jobban eltalálta ma az íveket, így már a célban sejtette, top10 körüli eredményt ünnepelhet ma.

A hazaiak legjobbja a világranglista alapján Marie-Michelle Gagnon (9.), ami hallatszott is a pálya környéki hangulatból. A kanadai pedig ezt a buzdítást meg is hálálta, karrierje egyik legjobb lesiklását síelte! Érthetően meghatódva fogadta az eredményt és a helyi nézők üdvrivalgását. Miriam Puchner (8.) esetében a sorminta az szokott lenni, hogy a remek eredmények után pontot is alig szerez. Ezzel szemben a tegnapi dobogót ma ismét erős pontszerzés követte. Felső szakasza alapján a dobogó is bőven kinézett, de utána kissé alábbhagyott a lendület. Továbbra is úgy tűnik, tavalyi balesete után Nicole Schmidhofer (43.) egyelőre inkább lépked tojáshéjakon, ezúttal is messze elmaradt a pontszerzők táborától.

forrás: blick.ch

A legjobb harmincból a folytatásban még három amerikai várt a rajtban, viszont csak egyikőjük szerzett végül pontot. Jacqueline Wiles (29.) pontjai is mindössze kettővel gyarapodtak, de ez kettővel több volt, mint Isabella Wright (34.), vagy Keely Cashman (42.) esetében. 31-essel ismét rajthoz állt Mikaela Shiffrin (38.) is, de a négyszeres összetett győztes gyorsasági visszatérés egyelőre még nem termett babérokat.

forrás: ÖSV/Ski Austria Alpin/Face

Ami nem sikerült a folytatásban az amerikaiaknak, az összejött az osztrákoknak. Az elmúlt három szezonban sérüléssel bajlódó Cornelia Hütter (4.) tegnapi remek visszatérését tovább tetézte, épp csak lemaradt a dobogóról. A múltban szintén számos sérüléssel bajlódó korábbi reménység Christine Scheyer (5.) szintén hosszú idő után síelt korábbi önmagát idézően, és bár a pálya közepére nem teljesen érzett rá, a dobogó nála is sokáig lógott a levegőben. Rajtuk kívül érkezett még Ariadne Rädler (19.) is, de ő a top10-et nem tudta megközelíteni.

A harmincból még nem ejtettünk szót Francesca Marsagliaról (35.), vagy épp Tiffany Gauthier-ről (40.), akik ma a pontszerző zónán kívül rekedtek. Ezzel szemben Romane Miradoli (13.) remek pálya végi teljesítményének köszönhetően majdnem a legjobb 10-be is befért, míg Joana Hählen (14.) esetében inkább beszélhetünk kiegyensúlyozott teljesítményről, mint egy-egy kiemelkedő szektorról.

A legjobb 30-ból senki nem esett ki, és az 51 indulóból is mindössze egy, de így is 7 versenyző szerzett pontot 30 feletti rajtszámmal. Közülük a 34-essel érkező Lisa Hörnblad (18.) örülhetett a legtöbb pontnak, szám szerint 13-nak. A legmagasabb rajtszámmal pontszerző síző megtisztelő címe ma a francia Camille Ceruttit (29.) illette, aki 46-ossal síelt. Rajtuk kívül pontot szerzett még Laura Gauche (35-össel 24.), Maruša Ferk (39-essel 25.), Nadine Fest (33-assal 26.), Julia Pleshkova (27-essel 27.) és Elisabeth Reisinger (32-essel 29.). Utóbbi Wiles-szal és Ceruttival hármas holtversenyben végzett a 29. helyen, így ma 31 embernek osztottak világkupa pontokat.

Sofia Goggia 2020. december 19-e óta minden olyan lesiklást megnyert, ahol rajthoz állt, ez szám szerint már hat zsinórban szerzett sikert jelent. Legutóbb ilyen teljesítményt lesiklásban Lindsey Vonntól láthattunk hasonló sorozatot lesiklásban, aki a 2009-2010-es szezon első öt, valamint az előző szezon utolsó versenyét nyerte. Breezy Johnson úgy tűnik, ragaszkodik egy-egy remek helyezéshez: első négy dobogós helyezése csupa 3. hely volt tavalyról, míg az idei két Lake Louise-i lesikláson eggyel feljebb lépve, két második helyet szerzett. A szám világbajnoka, Corinne Suter karrierje 17. dobogós helyét szerezte, az idei szezonban az elsőt. A 17-ből ez már a 11. lesikló dobogós helyezése a svájcinak.

Vasárnap este szuper-G-vel zárul a hétvége programja a Lajos-tó partján, amit közvetlenül a férfiak újabb lesiklása előz majd meg Coloradóból, a maratonira nyúlt észak-amerikai síhétvégén.

Borítókép forrása: fisi.org

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s