Kilde visszavágott Odermattnak

Hajszálon múlt Odermatt duplázása, a svájci brahis stílusát a pénteki nyomvonal már kevésbé tolerálta, mint a csütörtöki, amin dominálni tudott. Három századdal így elébe került Aleksander Aamodt Kilde, aki januári sérülése óta először ünnepelhetett sikert. A dobogó harmadik fokára egy hazai versenyző, Travis Ganong állhatott fel. Alexis Pinturault 6. helyével újra gazdag pontmennyiséggel segítette magát az összetettért való küzdelemben.

Forrás: Aspen Times

Romed Baumann nyitotta a menetek sorát, de a célvonalat nem érte el, mivel a pálya közepén csúnyán elmért egy kanyarkombinációt. A továbbiakban többek kiesését eredményezte az a nyújtott bal-jobbos. Travis Ganong (3.) ellenben mértékadó sízéssel örvendeztette meg a hazaiakat. A laposabb középső rész kifejezetten jól nézett ki nála, ügyesen kanyargott a kapuk között. Adrian Smiseth Sejersted (13.) nem volt kellően összeszedett, többször mélyre kerül ívvétel közben. Gino Caviezel (9.) erős tempót diktált, kanyarjaiból viszont hiányzott a kellő megbízhatóság. Vincent Kriechmayr (5.) minimális hátrányán könnyedén fordíthatott volna a végén, ha nem követett volna el egy méretes elfékezést.

Forrás: InsideTheGames

Aleksander Aamodt Kilde (1.) rákoncentrált a kulcskanyarokra. Ahol szükséges volt, ott pont annyira fogta meg léceit, hogy az ív-sebesség arány üdvözítő legyen. A csütörtöki győztes Marco Odermatt (2.) vadabb stílusban adaptálódott a pályához, ami ezen a nyomvonalon kevésbé tűnt kifizetődőnek. Végére már sebességben is elmaradt a norvégtól. A különbség minimális, 3 század volt. Dominik Paris (24.) alapvetően gyorsan hasított, de az ideális ívektől rendre távol maradt, így ma is eltűnt a középmezőnyben. Matthias Mayer (4.) a keresztcsúszó részeken szenvedett meg igazán, sebességével egyébként nem voltak problémái. Nem mondható, hogy kicsin múlt dobogója, hat tizedet kapott Ganongtól. Matthieu Bailet (7.) csúszása felemásra sikerült. Az elején küzdelmesre vette a figurát, a közepén elkapta a fonalat, de egy végén elkövetett nagy hiba okán elúszott a még előkelőbb helyezés.

Forrás: 247newsbulletin

Andreas Sander (10.) alapvetően jó nyomvonalat választott, ami a relatíve lassú sízésnek volt köszönhető. Loïc Meillard (20.) bevállalósan ment, akárcsak Odermatt, ám épp a lapos elejébe hibázott bele csúful. Egyébiránt a dobogóért mehetett volna, így viszont teljesen visszaesett. Kjetil Jansrud az egyik tempós kanyarban nem tudta befordítani léceit, mire kicsavarodott a felső teste, s a hálóba csapódott vállal, ill. háttal. Hosszasan állt a verseny, s bár saját lécein síelt le a célba, láttunk már olyat, hogy ilyen esetben szakadnak a szalagok…

Forrás: L’Équipe

Mintegy 10 perc telt el Jansrud bukása óta, amikor is végre leengedték Christof Innerhofert (18.) a startállásból. Hiányzott belőle a meggyőződés, a kanyaríveket nagy ritkán találta el, de például Parist így is megelőzte. Alexis Pinturault (6.) remek munkát végzett az első szektorban, szép direkt íveiből pedig a későbbiekben sem szabadult meg. Stílusos sízése azért idővel vesztett tempójából, de az aktuális 6. helyezése több mint vállalható volt Odermatt viszonylatában. Christian Walder (25.) közelebb járt a kék vonalhoz, mintsem a kapukhoz, így ha pár századdal is, de megörökölte a sereghajtó pozíciót Paristól. Mattia Casse (17.) szintúgy nem alkotott rendkívülit a lejtőn, de a tizedek mellette voltak. Ryan Cochran-Siegle küzdelme idejekorán lezárult. A fenti, szélesre tűzött balos kanyarban reménytelen helyzetben még valahogy visszatért a bukótérből, de a fizika törvényeivel nem dacolhatott, a jobbosba már tényleg nem fért bele. Beat Feuz (14.) ismét a középmezőnybe sorolt, de az igazat megvallva ma sem törte túlzottan magát. Számára a következő két nap az igazán lényeges. Nils Allegre (11.) inkább elemében volt, mint tegnap. Bátorsága a TOP-10 kapujába sodorta. Harmadik franciaként.

Forrás: ORF

A harmadik tízesben is szép számban találtunk osztrákot. Stefan Babinskynek (28.) volt fent egy kemény pillanata, előre lendülő testét fenékről, mellkasról sikerült menetirányban tartani. Így is alig kapott 2 s-et, jelezve, egyébként nem ment rosszul. Max Franz másodjára is kiesett Szuper-G-ben. Topsebesség mellett nem bírta nyomvonalon tartani magát. A tegnap szenzációja, Broderick Thompson (20.) immáron előkelőbb rajtszámmal próbálkozhatott. Becsülettel, egy vállalható menettel leért, de inkább egy jóllakott óvodást idézett fel. Nem erőltette túl a dolgot. Raphael Haaser (8.) ellenben rátett még egy lapáttal a tegnapira. Vagány, több korrigálással tarkított sízéssel simán befért a legjobb tíz közé. Urs Kryenbühl kis híján elszállt a nyújtott fordítónál, roppant zaklatott menetének pedig kis híján esés lett a vége. Megdobta és bal botjától elválasztotta egy lentebbi kapu, de szerencsére sikerült menetiránnyal szemközti helyzetből mentenie. Justin Murisier a sokakat megtréfáló balosnál esett ki a versenyből. Eközben Jansrudot láttuk, miközben Kildével diskurálta meg jó hangulatban a napját. Több volt ez, mint megnyugtató. Josef Ferstl (26.) részéről egy-egy határozott ívvételen kívül többre nem futotta. A kanadaiaknak ezúttal James Crawford (12..) szolgáltatta az erős menetet. Féllábas kanyarvételeivel együtt erős pontszerzéssel zárult napja. Blaise Giezendanner (16.) nyugalomban ment egy középszerűt, Brodie Seger (26.) kapcsán ez nem volt elmondható, hiszen majdnem elhullott a szokott pályaszakaszon.

Kevésbé volt hektikus ez a Szuper-G, így nagyobbrészt csak a kiesők helyét tudták megörökölni a pontszerzők közt azok, akik a mezőny második felében startoltak el. Daniel Danklmaier (33-assal a 23.) után Felix Monsen (37-essel a 28.) szerzett néhány pontot. A svéd csúnyán ráfaragott tegnapi kiesésére: egy vastag TOP-10-helyezés helyett nagyon hátraesett a rajtlistán. A gyorsabbra tűzött pályán sem vallott szégyent Mathieu Faivre (40-essel a 15.), az óriás-műlesiklás világbajnoka a jelek szerint Pinturault nyomdokain haladva tényező szeretne lenni SG-ben is. Thomas Tumler (46-ossal a 30.) épp befért a pontzónába, Matteo Marsaglia (53-assal a 19.), s különösen a kanadai Riley Seger (57-essel a 22.), Brodie öccse viszont extrát nyújtott.

Részletes eredménylista

Forrás: Eagle-Tribune

Aleksander Aamodt Kilde hetedik győzelmét szerezte meg a Világkupában, a negyediket Szuper-G-ben. S az elsőt a januári, Reiteralmon történt esése óta. Formája mintha egyelőre ingadozna, de látszik, jó úton halad. Marco Odermatt kapcsán kétségeink sem lehetnek, két győzelem és egy erős lesiklást követően újabb dobogóval gazdagodott, s rögtön az elején száz pontos előnnyel vezet összetettben. Pinturault-val azért ádáz küzdelemre van kilátás a nagy glóbuszért. Travis Ganongot hosszú idő óta, 2017 januárja után láthattuk újra pódiumon ünnepelni. Korábbi négy, lesiklásban jegyzett dobogója után ráadásul végre Szuper-G-ben is elérte ezt a fontos célt.

A hétvége folytatásában két lesiklást rendeznek a Golden Eagle-n.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s