Goggia rárúgta az ajtót a lesikló elitre

Sofia Goggia bődületes fölénye páratlan kockázatvállalásából fakadt, ebben a dimenzióban egyetlen rivális sem tud és mer síelni. Az üldözőket a karrierje legjobbját nyújtó Breezy Johnson vezette fel, míg a dobogó harmadik fokára Mirjam Puchner állt fel, a szokott meglepetéscsúszással. A nagy visszatérő Nicole Schmidhofer elsőre még csak tesztelte, hol tart erőben és fejben, Cornelia Hütter ugyanakkor egy remek 7. hellyel jelezte, egy teljesértékű felkészüléssel a háta mögött visszatérne a legjobbak közé. A világbajnok Corinne Suter ötödik hellyel kezdte a szezont, míg Lara Gut-Behrami ezúttal eltűnt a középmezőnyben. Mikaela Shiffrin bevállalta a lesiklást, a mostani 26. helye nem igazolta döntésének helyességét.

Egy lebonyolított és két törölt edzés után a szezonnyitó lesiklásra tökéletes idő köszöntött Lake Louise-ba. A Nap ezerrel sütött, a mínusz 10 fok sem érdemel panasz: így néz ki a téli időjárás. 52 síző szerepelt a rajtlistán, ennyien vállalták be az East Summitot, a férfiak olimpiai lejtőjét.

Forrás: Bastille Post

Ramona Siebenhofer (4.) stabil, jelentős hibáktól mentes, nagyobbrészt az ideális íven síelve állította fel az alapidőt. A sebessége viszont hagyott kívánnivalót maga után, mint rögtön Nadia Delago (6.) viszonylatában kiderült. Ám hiába múlta felül az osztrákot négy szektorban is, s ment egyértelműen gyorsabban nála, a passzázsokon kevésbé erélyesen síelt át. Breezy Johnson (2.) részidői végig zöldültek, így bár nem kezdett oly ellenállhatatlanul, mint az olasz lány, a legfontosabb részen, az utolsó két szektorban totálisan ott volt fejben. Végül jó fél másodperccel szorította lejjebb a topidőt. Stephanie Venier (17.) éppoly bizonytalan volt, mint a keddi edzésen, s mint az előző idényben. Nagyon elmaradt a többiektől.

Forrás: CBC

A többiek pedig Sofia Goggiától (1.)! Direkt ívek, maximális rizikó, félelmetes tempó, kegyetlen erődemonstráció. 1,47! Egy klasszikust idézve: eldőlt a mérkőzés! Alább a videó, amit újra meg kell nézni.

Priska Nufer (14.) más sportágat űz, a maga szintjén korrektül lehozta a pályát. Corinne Sutert (5.) regnáló világbajnokként illett azért kivárnunk, hátha csak káprázott a szemünk Goggia menete közben. De nem, a svájci sem rúgott labdába, egy pillanatig sem. Tanácstalanságát azért átmentette az edzésről, végső soron a dobogóról is leszorult. Marie-Michéle Gagnon (16.) jóval bátrabban síelt nála. De hiába adagolta a tempót, képtelen volt szűk íveken kanyarogni, cserébe erejét is elherdálta a végére, így csak Veniert tudta megelőzni. Lara Gut-Behrami (17.) becsülettel küzdött, de a rossz rajttól kezdve a mélyről vett traverzen át egy érintőre vett fordítóig egymást érték a hibák. A svájci nők sirámai bizony őszinték voltak a napokban. Mirjam Puchner (3.) négy szektoron át másodpercen belül tartotta Goggiát, köszönhetően annak, hogy lüktető svunggal hasított végig a pályán, érdemi hibától mentesen. Egy kevéssel kapott csak ki Johnsontól.

Forrás: News in 24

A reklámszünet jött az a hölgy, akitől még várhattunk sziporkát. Ester Ledecká (12.) vagányan kezdett, de kanyarátmenetei rendre dadogtak, így bőséggel kiszorult a 2 s-es határból. A lejtő háromszoros győztese, Nicole Schmidhofer (35.) szinte napra pontosan egy évvel horroresése után ma tért vissza a versenypályákra. Próbált energikusan támadni, de ez elsőre inkább erőlködésnek tűnt tőle. 4 és fél szekundum, mosolygós arc a célban. Már az ittléte örömforrás. Kira Weidle (10.) szereti a hegyet, ezért bánhatja, amiért kiesett a ritmusból rögtön a legelején. Volt olyan szektor, ahol tizeden belül követte Goggiát, de ennyi kevés volt az üdvösséghez. Federica Brignone (13.) három dobogóesélyes szektor után sokallt be, a magas tempó mellett nem bírta kordában tartani léceit. Tamara Tippler (11.) századik Világkupa-startját emlékezetessé kívánta tenni. Támadta a kanyargós felső szakaszt, de a végén nála is kinyílt az olló. Az osztrákok azért nem elégedetlenkedtek, harmadik sízőjük került a legjobb nyolc közé. Azért a svájciak is szállítottak néhány toperedményt. Jasmine Flury (9.) a lejtő közepén Goggia sebességét idézte fel, igaz, valódi pódiumesélyről egy pillanatig nem beszélhettünk. Elena Curtoni (22.) váratlanul lassú és körülményes volt végig, Schmidhoferen kívül mást nem tudott megelőzni. A folytatásban is csak keresték tempójukat a lányok, előbb Francesca Marsaglia (32.) , majd Ilka Štuhec (20.), majd huszadikként Ragnhild Mowinckel (20.) maradt el súlyos másodpercekkel a legjobbaktól.

Forrás: Marietta Dailey Journal

A 21-30 közti rajtszámmal indulók kezdetben nem kápráztatták el szurkolóikat. Joana Hählen (28.), majd Ricarda Haaser (30.) csak keveseket tudott felülmúlni. Cornelia Hütter (7.) két és fél hónap, Nicol Delago (8.) egy teljes szezonos kihagyás után vágott bele az újabb idénybe, méghozzá egyformán örömre okot adó menettel. A család történetében elsőként zárt mindkét Delago-lány a legjobb tízben, míg Connie saját bevallása szerint nem mindenhol ment teljes intenzitással. Keely Cashman (47.) szerencsével elkerült egy jókora esést, egy újabb amerikai, Isabella Wright (27.) pedig az ugratóról érkezve került nehéz helyzetbe. Tiffany Gauthier (41.) zaklatott menetének legnagyobb pozitívuma célba érése volt, Jacqueline Wiles (23.) vállműtétje után egy aránylag biztos pontszerzéssel tért vissza a mezőnybe. Christine Scheyer (15.) egyetlen ronda túlfordulását egy sebességtartó szakaszon mutatta be, egyébiránt TOP-10-et érő csúszást mutatott be. Sokak mellett Romane Miradoli (19.) is sérülés után tért vissza tegnap. Nem is olyan rosszul, kerek 3 s-es elmaradással nem kellett izgulnia a pontszerzésért.

Forrás: NBC Olympics

A verseny már réges-régen eldőlt, de egyvalakit még feltétlenül ki kellett várnunk. Mikaela Shiffrin 31-es rajtszámmal startolt el, ám a bíztatónak tűnő keddi edzés után a fő attrakció nem sikerült fényesre. Nem jött össze a tempószerzés, így csupán aprópontokkal növelte előnyét összetettben a teljes hétvégét kihagyó Petra Vlhovával szemben.

Az igazsághoz mondjuk hozzátartozik, hogy harmincon túlról mindössze négyen szereztek pontot, és ők sem sokat. Nadine Fest (32-essel a 25.), Lisa Hörnblad (33-assal a 24.) és Julia Pleskova (37-essel a 29.) mondhatta ezt el magáról.

Részletes eredménylista

Forrás: News Fox24

Sofia Goggia behúzta tehát a 12. győzelmét a Világkupában, a kilencediket lesiklásban. Olybá tűnik, ott folytatja, ahol bukása előtt abbahagyta. Kimagaslik a mezőnyből, olyan fokú kockázatot nem vállal be senki, mint ő. Ha megússza sérülés nélkül, gyaníthatóan idén se nagyon lesz ellenfele. Breezy Johnsonra sem lehet panasz, hiszen karriercsúccsal felérő második helyezést szerzett. Az előző idényben négy zsinórban gyűjtött harmadik pozíció után tegnap feljebb lépett eggyel. Mirjam Puchner ismert arról, hogy míg az esetek többségében eltűnik a homályban, néha teljesen meglepő menetekre képes. Ezúttal ez nem ért győzelmet, az viszont bíztatóbb, hogy a kimagasló szereplés először nem a Világkupa-fináléhoz kötődött.

Ma újabb lesiklást rendeznek Lake Louise-ban.

A címlapkép forrása: Nevasport

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s