Őrült versenyen osztrák győzelem Wisłan!

A szélnek is köszönhetően igen izgalmasra sikerült a szombati csapatverseny Wisłan, amelyen a nyolc ugrássorozat mindegyike után másik ország vezette a mezőnyt. A legjobbkor, azaz a verseny végén az osztrákok álltak az élen, akik mögött mindössze három tizeddel lemaradva Németország lett a 2., míg az utolsó előtti ugrások után még vezető Szlovénia a 3.

Az idei szezon első csapatversenyét rendezték meg szombaton délután Wisłan, ami azonban nem ment egészen simán, ugyanis viszonylag erős szél nehezítette a versenyzők és a zsűri dolgát. Kezdésként mindjárt a verseny előtti próbasorozatot törölni kellett mindössze két ugrás után, ami már előrevetítette, hogy itt bizony a szerencsének is juthat majd szerep az eredmények alakulásában.

Kilenc nemzet állt egyébként rajthoz az első sorozatban, ahol a kezdés a japánoknak sikerült a legjobban, akik Yukiya Sato 125,5 méteres ugrásával az élen nyitottak Ausztria (Fettner 121 m), Szlovénia (Cene Prevc 123,5 m), Lengyelország (Zyła 120 m) és Németország (Paschke 121,5 m) előtt. A nagycsapatok közül egyedül a norvégok ragadtak be nagyon az elején, ugyanis náluk Robert Johansson nem túl jó körülmények között mindössze 93,5 méterig jutott, ezzel az északiak voltak a sereghajtók az első ugrások után.

A második csoportban aztán az osztrákok törtek az élre, akiknél a pénteki kvalifikációt is megnyerő Jan Hörl 134,5 métert repült (igaz a talajfogás nem volt éppen mintaszerű), míg rajta kívül Andrzej Stekała tudta még igazán kihasználni a megerősödő szembeszelet, aminek köszönhetően 129,5 méterig vitorlázott, felhozva a házigazdák csapatát a második helyre. Mögöttük a szlovénok (Peter Prevc 118,5 m) és a németek (Leyhe 118 m) következtek a rangsorban, megelőzve a kellemes meglepetést keltve az ötödik helyre feljövő oroszokat (Nazarov 125 m), akiknek az előretöréséhez Keiichi Sato (103 m) gyengébb ugrása is kellett, ami után Japán az elsőről a hatodik helyre esett vissza.

A harmadik csoport után ismét változott a helyzet az élen, ugyanis Dawid Kubacki 120 méteres ugrásával a lengyelek szerezték meg a vezetést, igaz mindössze 2 tizeddel előzték meg a Timi Zajc 126 méteres kísérletével a második helyre felzárkózó szlovénokat. Az osztrákoknál Daniel Huber ugyanakkor csak 116 méterig jutott, így visszacsúsztak a harmadik helyre, míg mögöttük folytatódott az orosz csoda, ők Daniil Sadreev 124 méteres ugrásával feljöttek negyediknek, megelőzve a németeket, akiknél a körülményekkel egyébként igen peches Markus Eisenbichler csak 107 méterig jutott.

A negyedik csoportban Stefan Kraft 122 méteres ugrásával az osztrákok maguk mögé utasították a lengyeleket, akik Kamil Stoch 117,5 méteres kísérlete után 3,4 pontos hátránnyal így is másodikként álltak a “szünetben”. Eközben a szlovénoknál Anze Lanisek (mondanunk sem kell, nem túl jó szélben) csak 104,5 métert ugrott, így bár délnyugati szomszédaink ott voltak még a virtuális dobogón, a lemaradásuk már 23 pont volt az osztrákok mögött. Karl Geiger 116,5 méterével a németek fordultak a negyedik helyen a sorozat végén, majd Japán (Nakamura 116 m) következett az ötödik helyen, megelőzve a Klimov 110 méteres ugrásával a hatodik helyre visszaeső oroszokat, akik a norvégok személyében egyet azért így is megelőztek még a hat nagycsapat közül. Alexander Stöckl együtteséből ugyanis sem Tande, sem Granerud nem ugrott igazán jól az első sorozatban, így Marius Lindvik hiába landolt 127 méternél, ezzel is csak hetedikek voltak az első kör után. Az utolsó továbbjutó helyet egyébként a svájciak szerezték meg, így az amerikaiak búcsúztak ez első sorozat végén.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatra a zsűri négy beülővel feljebb engedte a versenyzőket,így a 4-es helyett a 8-asból ugrottak a folytatásban. Az ötödik ugrások után Piotr Zyła 121 méteres kísérletével ismét a lengyelek voltak a mezőny élén, megelőzve a Cene Prevc 135 méteres repülését követően a második helyre felzárkózó szlovénokat, míg az osztrákoknál Manuel Fettner csak 115 méterig jutott, így visszacsúsztak a harmadik helyre. Mögöttük a németek (Paschke 122,5 m) és a japánok (Yukiya Sato 119,5 m) továbbra is őrizték a negyedi-ötödik helyet, míg Robert Johansson 130 méteres ugrásával a norvégok az oroszokat megelőzve feljöttek a hatodik helyre.

A verseny fordulatosságát jelzi, hogy hat csoport után sem volt még olyan éllovas, aki az előző kör után meg tudta volna tartani a vezetést, ugyanis Andrjej Stekała csak 112,5 métert ugrott a lengyeleknél, így a Jan Hörl 121,5 méteres kísérletével az élre álló osztrákok és a Peter Prevc (121 m) által hozott szlovénok is előzi tudtak. Igaz, a különbség a három nemzet között elég minimális volt, hiszen a lengyelek is csak 2,7 pont hátránnyal álltak a harmadik helyen. Eközben a németek (Leyhe 120,5 m) továbbra is őrizték a negyedik helyüket, míg a norvégok újabb előzést mutattak be, miután Daniel Andre Tande (123,5 m) jócskán felülmúlta a japánok második emberét, Keiichi Satot (114,5 m).

Az utolsó előtti körben Szlovénia került az élre köszönhetően Timi Zajcnak, aki nem túl kedvező körülmények között is 122,5 méterig tudott repülni, míg az osztrák és a lengyel csapatnál is becsúszott egy kisebb, illetve nagyobb botlás. Olyannyira, hogy a második helyre a németek ugrottak fel Eisenbichler 130 méteres ugrásával, míg az osztrákok Daniel Huber 113 méteres ugrását követően csak a harmadik helyről várhatták a verseny fináléját. A lengyelek viszont még ennél is rosszabbul jártak, ugyanis náluk Dawid Kubacki csak 97 métert ugrott, amivel lényegében elszálltak a dobogós álmaik, sőt a japánok (Junshiro Kobayashi 132 m) és a norvégok (Granerud 120,5 m) is eléjük kerültek.

A csapatok utolsó emberei egyébként a 7-es beülőből futhattak neki a mindent eldöntő sorozatnak, ami híven a verseny egészéhez egészen őrült befejezést hozott, ugyanis Stefan Kraft 126 méteres kísérletévela z osztrákok a harmadik helyről egészen az elsőre tudtak előre ugrani, három tizeddel megelőzve a németeket ,(Geiger 125 m) míg a szlovénok Anze Lanisek mindössze 111,5 méteres ugrásával mindössze a harmadik helyen zárták a viadalt. Valamivel hátrébb a lengyelek is valami hasonló bravúrt mutattak be Kamil Stoch (116 m) révén mint az osztrákok, ők ugyanis a hatodik helyről jöttek fel negyediknek, megelőzve az ötödik helyre befutó japán (Nakamura 112 m) és a hatodik helyezett norvég (Lindvik 107 m) csapatot. Az ideig-óráig az élcsapatokat szorongató oroszok második sorozatban már nem tudták igazán megcibálni a nagyok bajszát, és végül a papírforma szerinti hetedik helyen zártak, igaz, így is jócskán megelőzve a 8. helyen végző svájciakat.

Végeredmény

HELYCSAPATPONTSZÁM
1.Ausztria843,0
2.Németország842,7
3.Szlovénia834,4
4.Lengyelország792,9
5.Japán 787,3
6.Norvégia767,2
7.Oroszország 746,4
8.Svájc602,2

Részletes eredmények
Nemzetek kupája

A wisłai hétvége programja vasárnap az egyéni versennyel folytatódik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s