Sífelvonó (Beaver Creek + Lake Louise)

Monstre hétvégét hetet tolnak le a napokban az alpesi sízők. Az hagyján, hogy lesiklókról lévén szó edzéseket is kell tartani, a nők ezen felül három, a férfiak pedig négy versenyt is teljesítenek a következőkben. Előzetesünkben áttekintjük Lake Louise (női) és Beaver Creek (férfi) múltját videók kíséretében, kicsit a lejtőkre is kitérünk, de nem maradhatnak el a főbb hírek sem.

A hétvége programja:

2014-ben például amerikai söprésre került sor (Cook, Vonn, Mancuso). Forrás: CNN

Lake Louise (női) históriája:

Lake Louise egyenlő Lindsey Vonn-nal. Soha senki nem nyert annyit egy adott helyszínen, mint minden idők legeredményesebb alpesi sízőnője Kanadában. A 18 strigula azzal együtt döbbenetes, hogy szinte minden évben dupla lesiklást rendeznek itt. A lejtő valósággal hozzá volt teremtve, volt olyan év, amikor fejébe vette, hogy férfi léceken esetleg az urak közt is kipróbálná magát. Ebből végül nem lett semmi, de egy történeti visszatekintés nyilván nem valósulhat meg Kildow kisasszony nélkül.

Négy győzelme miatt feltétlenül említést érdemel a nagy barátnőből komoly riválissá vált Maria Riesch.

Az utóbbi évek itteni ásza egyértelműen Nicole Schmidhofer volt. Sérülése után azért meglepő fejlemény lenne, ha már idén besöpörné a negyedik sikert.

A mezőnyből ketten is itt ünnepelték első lesikló győzelmüket. 2017-ben Shiffrin, míg két éve Ester Ledecká verte a mezőnyt.

Forrás: Red Bull Content Pool

Beaver Creek históriája:

A Birds of Prey, vagyis a „Ragadozómadár” egy olyan lejtő, ami tökéletesen megfelel megnevezéséhez. Bár nem sorolják a nagy klasszikusok közé, tervezője, Bernhard Russi minden téren kemény kihívás elé állította lesiklókat. A közel 30%-os átlagmeredekség, a több mint két és fél km-es hossz komoly próbatétel. S jutott ide egy emblematikus ugrató is, a Golden Eagle egy fokozattal sem elrettentőbb, mint bármely hasonló elem az európai csúcslejtőkön. Íme:

Egy közepesen elviselhető, vágott verzióban megnézhetjük Hans Knauß egyik kameracsúszását:

Az első lesiklást Kristian Ghedina nyerte meg 1997-ben. A felvételből világosan kitűnik, egészen más világ volt az.

Beaver Creek egyik legnagyobb királya ki más lehetett volna, mint Bode Miller?! Háromszor győzött a királykategóriában, mi mégis egyik óriás-műlesiklását vesszük elő, amiből mindenki megismerheti, ki volt egykoron az alpesi síelés fenegyereke. A versenyt amúgy végül nem nyerte meg 31-es rajtszámmal, egy csúcskategóriás Ligety ellen ez nem akkora csalódás.

S amit minden rajongója megőriz szívében, az Bode utolsó futama, a hazai rendezésű 2015-ös világbajnokságon. Kiesett, nagyot bukott, de minden pillanatában vérbeli Bode-s.

Aksel Lund Svindal kettős érzésekkel viszonyul a helyszínhez. Egyrészről senki nem ragadott el annyi sikert a Birds of Preyről, mint ő. Másfelől 2007-ben megtapasztalta, milyen az, amikor a keselyű majdnem elragadja tőle az életét. Azóta is volt számos nagy bukása, de oly kíméletlen, mint azon a decemberi edzésen.

A norvég óriás utolsó sikerét épp tíz év múlva aratta ugyanott.

A változó látási viszonyok miatt Beaver Creek híres a sok meglepetéseredményről. Legalábbis Szuper-G-ben! Gondoljunk csak Viletta, Küng, vagy épp Hirscher elsőségére. Merthogy lesiklásban az aktuális favoritok aratni szoktak. Így tett az előző két alkalommal Beat Feuz is. Íme, a címvédő futama:

Forrás: Der Standard

Hírek két verseny között

1) Nézők előtt rendezik a decemberi olasz versenyeket

Az olasz szervezők és az illetékes hatóságokat pontot tettek a találgatások végére: a hatályos járványügyi szabályok figyelembe vételével, de 75%-os lelátókihasználtság mellett zöld utat kaptak a karácsony előtti hosszú hétvégén esedékes versenyek Grödenben, illetve Alta Badiában. A maszkviselést ugyanakkor szigorúan ellenőrizni fogják, továbbá a vendéglátó helyiségek sem fognak kinyitni. A szokott 2-G-szabályt igazoló okirat nélkül senkit nem engednek be, azaz kizárólag igazoltan oltott, avagy frissen gyógyult személyek szurkolhatnak majd övéiknek.

2) Megvan, hol pótolják az elmaradt óriást

December 22-én, szerdán, két nappal az előzetesen kiírt verseny után Courchevelben pótolják a Killingtonban múlt hétvégén elmaradt óriás-műlesiklást. Érdekesség, hogy mivel a Világkupa-finálénak szintén a francia terep ad otthont, a hölgyek három óriást is lesíelnek majd a Stade Emile-Allais-ban. A férfiak vasárnap törölt Szuper-G-jének póthelyszínéről jelenleg nincsenek információk. A péntekit ugyebár ma pótolják Beaver Creekben.

3) Franz és Goggia nyerte az edzéseket

Lezajlott a kötelezően előírt egy-egy lesikló edzés mindkét helyszínen, vagyis a hétvégi lesiklás megrendezésének e tekintetben nincsen akadálya. A férfiaknál eleve csak egy ilyet terveztek, nos, a szerdait Max Franz nyerte meg. Az osztrák már Lake Louise-ban is villogott a gyakorlásokon, ottani formáját akkor sikerült átmentenie az éles bevetésre is. Ezúttal azonban kaputévesztéssel érte el a legjobb időt, hasonlóan az őt követő Bailet-Sejersted kettőshöz. Franz egyáltalán nem elégedett menetével, mert célját, hogy stabilitást és jó érzetet találjon a próbamenetén, nem sikerült megvalósítania. A nyilatkozatok egyezményesen kiemelik a Birds of Prey korábban nem látott gyorsaságát, ami különösen az ugratóknál zavarta meg a sízőket. Kiszámíthatatlan versenyt jósolnak, amit az fog eldönteni, ki tudja ésszel adagolni a tempót.

A nőknél eddig cikkünk megjelenéséig csak a keddi edzést tudták megtartani, az időjárási helyzet miatt a szerdai törölték. A rossz látási viszonyok sok gondot okoztak az első próbán is, a lányok inkább a kulcskanyarokra koncentráltak, gyakran látogatták meg a bukóteret. Így tett a legjobb időt szállító Sofia Goggia és a másodikként zárt Ilka Štuhec is. Joana Hählen volt az első síző, aki kanyarlevágás nélkül tudta le a pályát, őt Breezy Johnson követte a tabellán. Fontos hír Nicole Schmidhofer visszatérése, a múlt decemberi Val d’Isére-i hétvégén brutális sérüléseket szenvedett osztrák állítólag megfelelő formának örvend. Ez kedden egy 46. helyhez volt elegendő.

4) Vlhová kihagyja Lake Louise-t

Az összetett pontverseny címvédője Killington után visszautazott Európába, hogy felkészüljön az elkövetkező hetek fontos versenyeire. Elsősorban Courchevelre, de tervei szerint Sankt Moritzban és Val d’Iséreben már a gyorsasági futamokon is rajthoz fog állni. Nagy riválisa, Mikaela Shiffrin ellenben ott volt az első lesikló edzés rajtlistáján, s egészen jól szerepelt, a 17. helye mindenesetre bíztató kezdés. Lara Gut-Behrami bemelegítésként fogta fel a napot, ennek tulajdonítható 29. helyezése.

Kis színes a social médiából

Bár Ted Ligetyt idén már nem látjuk hazai havon síelni, a hegy hatszoros bajnoka (amiből 1 VB arany) rendszeresen mutatja be hétköznapjait. A lenti videón épp mountain bike pályát épít hátsó kertjében, de az immár háromgyerekes apa oldalán rendszeresen nyomon lehet követni, miképp tanul idősebb fia síelni. Talán ő lesz majd a család következő bajnoka?

A hétvégén láthatjuk síelni Loic Meillard-t is egy ízig-vérig gyorsszámos hétvégén. Nem kérdés, milyen jövőbeli célokat tart a szeme előtt a svájci, ami az összetettet illeti…

Vasárnapi versenybeszámolónkban is megírtuk, hogy hatalmas ováció fogadta Mikaela Shiffrint Killingotnban a győztes menete közben. Ebből kaphatunk egy kis összeállítást magától a győztestől:

Sífelvonó (Beaver Creek + Lake Louise)” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s