Sífelvonó (Levi)

November második feléhez érve elérkezett az utolsó csonka hétvége ideje. Mialatt a férfiak, legalábbis a gyorsasági szakág már javában a tengerentúlon edz, a hölgyekre még vár egy dupla szlalom, mégpedig a lappföldi Leviben. Előzetesünkben bemutatjuk a helyszínt, visszatekintünk néhány videó segítségével Levi történelmébe, de nem maradhat el hírválogatásunk, illetőleg a közösségi médiából való szemezgetés sem.

A hétvége programja:

Szombat:

10:30 Női szlalom, 1. futam

13:30 Női szlalom, 2. futam

Vasárnap:

10:30 Női szlalom, 1. futam

13:30 Női szlalom, 2. futam

Forrás: FIS-ski.com

Síben az elején jön a finn is: Levi

Ha már a Lech szócska egyéb előfordulásaival nyitottuk a múlt hetet, adja magát a párhuzam: ez a Levi-s elnevezés elsőként inkább a farmerboltot juttathatja eszünkbe, és csak utána Lappföldet. Ha közigazgatásilag nézzük, az alpesi sí legjobbjai valójában Kittilä településen versenyeznek a hétvégén. Levi ugyanis nem önálló település, csupán egy a településmagtól közel 20 km-re elhelyezkedő fjell. A geomorfológiában kevésbé járatosak számára kicsit közérthetőbben: szó szerint véve egy hegy, gyakorlati értelemben pedig egyike a Skandináv-hegységre oly jellemző erdőhatár feletti magasságban kialakult kopár, többé-kevésbé sík felszíneknek, fennsíkoknak. Hogy mennyire nem tükörsimák ezek a fjellek, arra alighanem épp elég bizonyíték magában az, hogy itt alpesi sí versenyt rendeznek. A terület legmagasabb pontja (Levitunturi) is épphogy eléri a hegy magasságot, 531 méterre emelkedik. A Skandináv-hegység területén járunk tehát, egy a földtörténeti óidő első felében képződött kaledonida röghegységben – idősebbek ezek a hegységek, mint Magyarország leglepusztultabb alacsony hegységei.

A jég viszont megtette a magáét, élesek, meredekek a formák, ránézésre nem vehetjük észre a különbséget az Alpokhoz képest. A tengerszint feletti magasságban persze látszódik az eltérés, de itt, az Északi-sarkkörtől északra az alig 500 m feletti csúcsmagasság is épp elegendő. Itt találjuk Finnország leghidegebb pontját (Ugye mindenki érzi ennek a súlyát? Amikor a pokol befagy, a finnek pulcsit húznak a pólóra, szól a vicc.). Persze előfordulnak fagypont feletti hőmérsékleti értékek is, de ezen a barátságos tundra éghajlaton a nyár nem tart sokáig.

Levi Finnország legnagyobb síterepe, bár nem túl erős a verseny: összesen két helyen találkozunk pl. gondolákkal a finneknél. 43 pályát találhatunk itt, igaz, 3 kivételével valamennyi kezdőknek készült vagy közepes erősségű. Más nagyságrendekkel találkozunk itt, mint a valódi alpi helyszíneken, ne is szépítsük. De talán épp ettől egyedi Levi. No meg a Mikulástól, igaz, Levitől még az ősz úriember is jó 150 km-rel délebbre lakozik. De a rénszarvasait bizonyára idén is látni fogjuk. Na, lappozzunk…

Forrás: Snow Online

Levi históriája:

A „Levin pujottelu”, vagy ahogy németül hívják, a Lappland-Rennen immáron tizennegyedik alkalommal szerepel a versenynaptárban. Három ízben a hóhiány miatt elmaradt, háromszor viszont kétszer síelhettek le a híres Levi Blacken, vagyis a lejtő fekete színű oldalán a lányok. Több mint tíz esetben egyébként a férfiak is elutaztak Lappföldre, jól jelezve, hogy a pálya bizony nem épp leányálom.

Forrás: InsideTheGames

Leviben megismerszik, ki mennyire jó szlalomos. A jeges és a havas szakaszok váltják egymást, eltérő lécfogást igényelnek. A karakterisztikája három részre osztható. A kezdeti lapos részen ezerrel adagolni kell a tempót, mert ahogy mondani szokás, itt megnyerni nem lehet a versenyt, elveszíteni annál inkább. Majd következik egy letöréssel egy nagyon meredek szakasz, fontos a ritmusos, jó ívvel abszolvált átmenet megsíelése. A vége önmagában nem lenne oly kegyetlen, ha a lányok nem fáradnának el annyira. Aki szétesik fejben, még remek meredeksízés után is bukhat mindent. Nagy kihívás tehát a versenynaptár legészakibb, egyben legalacsonyabban fekvő (start: 438 m, cél: 258 m) lejtője, nem véletlen, hogy az évszázad legjobb szlalomosai rendre győzni tudtak ott.

Levi legeslegelső futama rögtön finn győzelmet hozott, Tanja Poutiainen erős versenyben múlta felül Lizzie Görglt és Maria Riescht. Utóbb három dobogós helyezést gyűjtött még össze Rovaniemi, vagyis a Mikulás otthonának büszkesége, de győznie már nem sikerült. A helyiek imádják a sísportot, jól jelzi ezt, micsoda kiváló hangulatot teremtettek 2012-ben, Tanja utolsóelőtti VK- dobogója alkalmából.

Akkori legyőzője az a Maria Riesch volt, akinek műlesikló karrierjét keretbe foglalta Levi. 2004-ben, tizenkilenc évesen itt aratta első szakági győzelmét, majd nyolc évre rá a kilencediket, egyben utolsót is. Imádta Levit, összesen három rénszarvast vihetett el a helyszínről.

Marlies Schild kétszer ízlelte meg a siker ízét a sarkkörön túl, elsőként 2006-ban, majd négy évre rá újra. Íme, egy kis múltidézés a „Szlalomkirálynő” meseszép sízéséből:

A 2014/2015-ös évad Fenninger és Maze végsőkig kiélezett párharcáról szólt. A szlovén remekül kezdte a telet, Leviben sikerült győznie, végül néhány ponttal mégis az osztrák örülhetett.

Levi abszolút legjobbja Mikaela Shiffrin. Az amerikai fenomén mérlege: 4 győzelem, 2 második és 1 harmadik helyezés. Az elsőt 2013-ban, tizennyolc évesen aratta. Igaz, akkor már dominálta a szakágat, címvédőként egy laza másodpercnyi sikerrel jelezte, ezen a télen se álmodjanak kristálygömbről. Végül ötöt nyert a nyolcból…

A kétszeres címvédőt ugyanakkor Petra Vlhovának hívják. A szlovák lány egy éve duplázni tudott Leviben, összesen pedig már három sikernél jár, egy-egy második és harmadik hely mellett. A legutóbbi diadal képei:

Hírek két verseny között:

1) A járvány beerősített

A delta és a delta+ variáns terjedése rohamszerű az öreg kontinensen, ami mind szigorúbb korlátozások életbe léptetéséhez vezetett több országban. Ausztriában például csaknem teljes lezárás köszöntött be 10 napra, további 10 nap belebegtetett hosszabbítással. Ezzel gyakorlatilag felfüggesztésre került az eddig egészen jól működő 3G-stratégia, miszerint a fertőzésen átesett, vagy kétszer beoltott, vagy aktuális negatív teszteredménnyel rendelkező jóember érdemi kötöttséggel mozoghatott az országban. A tengerentúlon sem rózsás a helyzet, az Egyesült Államokba november második hetétől csakis két elfogadott oltással lehet belépni. Kanadában már korábban meghozták ugyanezen szabályt, s ez lett a veszte két svájci lesiklónak. Urs Kryenbühl és Ralph Weber így hiába esett át bizonyíthatóan a koronavírus-fertőzésen, nem tehetik be a lábukat Kanadába, vagyis kénytelenek lesznek kihagyni a jövő heti versenyeket. (Az amerikai szabályok csak azután léptek életbe, hogy a svájci különítmény megérkezett Copper Montainbe.) A svájci szövetség panasszal élt az FIS-nél. A két sportoló egyébként készek beoltatni magukat, már csak a közelgő téli olimpia miatt is. Más kérdés, hogy egy kieső hétvégével jelentős hátrányból indulnak a csapatba kerülésért…

Forrás: Blick.ch

2) Wendy Holdener váratlanul korai visszatérése

Október eleji edzőtermi balesete és kézcsonttörése után még a decemberi visszatérés tűnt a legvalószínűbb forgatókönyvnek, ám olyan gyorsan lezajlott a gyógyulási folyamat, hogy Holdener már két hete elkezdte újra a havas edzéseket. S minthogy az edzői stáb elégedetten nyugtázta a sportoló formáját, ő is csatlakozott a Suomoban tartózkodó társaihoz, így a mai levi hétvégén már láthatjuk a kombináció bajnokát.

3) Két másik svájci hiányzó Lake Louise-ban

Mauro Caviezel edzésbalesetből származó agyrázkódása, Carlo Janka pedig visszatért hátfájdalmai okán hagyja ki a jövő hétvégi kanadai versenyeket. Caviezel kettős látással szenved, főleg tojástartásban érzi ezt a problémát, ami nyilván veszélyessé tenné indulását. Beaver Creekre várhatóan felépül mindkettő.

Forrás: La Depeche

4) Adrien Théaux idényének (s karrierjének?) vége

Sokkoló hírek érkeztek a francia csapat amerikai főhadiszállásáról. 37 éves lesiklójuk egy edzésbalesetben eltörte könyökét, lábszárát és könyökét. Théaux-t azóta megműtötték, s amint lehet, visszaviszik hazájába. Az egykori vb-bronzérmes és 13 VK-dobogós búcsút inthet a pekingi olimpiának, s figyelembe véve, milyen nehézkesen tért vissza 2020-as keresztszalagszakadása után, valószínűsíthető, hogy ilyen idősen már nem vállalja be az újabb éveket.

5) Bejelentette visszavonulását a svájciak egykori nagy ígérete

Négy keresztszalag-szakadás után 27 évesen jutott erre az elhatározásra Charlotte Chable. Az egykori reménység elmondása szerint teste már nem bírná el az élsporttal járó kihívásokat. Chable legjobb eredményét 2015-ben érte el a Világkupában: Aspenben a 9. helyen zárt. Ez volt egyetlen TOP-10-helyezése, az elmúlt öt évben egyetlen parallelben szerzett pontja volt. A Beaver Creek-i világbajnokságon legjobb svájciként a 15. helyen fejezte be a szlalomot, míg a csapatversenyen elbukták a bronzéremért zajló ütközetet Svédország ellen.

Kis színes a social médiából

Jövő héten Killingtonban lesz jelenésük a hölgyeknek, de az olasz csapat dandárja már az azt követő Lake Louise-i hétvégére hangol. Fede’ Brignone például már szárnyal a boldogságtól.

„Miért vigyorgok, mint a tejbetök? Mert még mindig hihetetlen érzés újra sílécen állni.” Írta minap Nicole Schmidhofer, aki minden jel szerint kész a visszatérésre.

A romantika- és a cukifaktort pedig Kjetil Jansrud posztja maxolta ki egy hete, feleségének eljegyzése évfordulóján:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s