Vlhová egyenlített Leviben Shiffrinnel szemben

Túl vagyunk a gigászok harcának első állomásán, melynek végén Petra Vlhová örülhetett. Az összetett címvédője mindkét futamot nyerte, egy-két tizeddel mindkétszer gyorsabbnak bizonyult a talán hátfájdalmai miatt inkább erőből síző Mikaela Shiffrinnel szemben. Több hőse volt még a napnak. Ott van például Lena Dürr, akinek személyében csaknem 8 esztendő után állt újra német sízőnő dobogóra szlalomban. Vagy Andreja Slokar, aki múlt heti parallelsikere után élete legjobb helyezését (4.) érte el klasszikus szakágban. A svédek is erős napot zártak, két sízőjük is a legjobb tíz között zárt.

A mindenkori síszezon hivatalos rajtja Söldenhez kötődik évtizedek óta, ám gyakorlatilag már jó ideje Leviben kezdődik az idény. Legalábbis a női szlalomosok számára feltétlenül. Innentől pedig nem lesz megállás, már hetente jönnek az újabb, s újabb versenyek. Ha az időjárás és a járvány is úgy akarja.

Mint a heti Sífelvonóban már leírtuk, mindenki ott van a rajtlistán, aki közel egészséges. A „közel” kitétel fontos, hiszen Shiffrint hátfájdalmak gyötrik, Gisin még mindig a csókbetegség utóhatásait nyögi, míg Holdener csuklótörése után bekötött kézfejjel lesz kénytelen síelni. A legnagyobb ászok egyébiránt rápihentek a hétvégi két versenyre, a szakág három legjobbja közül csak a címvédő Liensberger szerepelt Lech-Zürsben. A minden tekintetben hazai verseny nem sikerült neki fényesre. Nem úgy az élete első VK- sikerét megszerző Andreja Slokar számára. A szlovén nagy reményekkel utazott északra.

A rajtlistán 78 síző neve szerepelt, közte öt hazai sízővel. A finnek leginkább Rosa Pohjolainentől várhattak jó eredményt, pontosabban egy második futamos szereplést, tekintettel arra, hogy egy éve ez sikerült neki, illetőleg a hét közepén FIS- versenygyőzelemmel hangolt Levire. Hideg, felhős időben, jeges pályán vette kezdetét az első futam, melynek nyomvonalát egy német edző tűzte. 64 stangliból 63 volt fordító.

Forrás: The Guardian

Kristin Lysdahl (21.) próbálhatta ki elsőként a pályát. Három TOP-10-helyezés és a vb-7. hely után magától értetődő módon sorolt be a ranglista legjobbjai közé. A letörést követően próbálta agresszívan betenni léceit, ami sok elfékezéssel járt együtt. Elizgulta a kezdést. A kétszeres címvédő Petra Vlhová (1.) alaposan beárazta a nyitómenetet, másfél másodpercet bőven meghaladó előnnyel zakatolt végig a pályán. A szlovák kulturált íveivel szemben Mikaela Shiffrin (2.) hozta bevágódós stílusát. A lankán megtorpant egy pillanatra, a meredekre viszont összekapta magát, a végén pedig hozta formáját, így 1 tizedre szűkítette hátrányát fő riválisával szemben. Wendy Holdener (8.) a meredeken kövér íveket síelt, dinamikában azért felidézte korábbi legjobbját. Lena Dürr (6.) erősen nyitott, ám a letörést követő harmadik fordítót csak satufékkel tudta bevenni. Ehhez képest a végén ő is fogott a szlovákon, s bejött a harmadik helyre.

Forrás: Sport.de

Katharina Liensberger (6.) századra ugyanezt az időt teljesítette. A lankán lagymatagon kezdett, s a meredeken is súlyos tizedeket nyelt be, így tetemes, bő 7 tizednyi elmaradásból várhatta a folytatást. Michelle Gisin (5.) szinte lekopírozta az osztrákot, nem feszítette túl a húrt a meredeken, igaz, két századdal befért a TOP-3-ba. Paula Moltzan (18.) vontatott, darabos sízést mutatott be a meredeken, így csupán Lysdahlt tudta megelőzni. Sara Hector (9.) nagy rössel nyitott, az ismerős hóviszonyokon flottul haladt. Egy késéshullám miatt szorult másodpercen kívülre. Chiara Mair (23.) nem találta meg a tempót a meredeken, törvényszerűen sorolt a lista végére.

Forrás: Taiwan News

Andreja Slokar (3.) formáját a klasszikus szakágban sem érheti kritika, sőt! Vagányan síelte a meredeket, mintha vonalon húzták volna. A szűk öttizednyi hátránnyal bejelentkezett a dobogóra. Laurence St-Germain (12.) a Steilhang alsó részén esett ki a ritmusból, a hátsó traktusba sorolt. Anna Swenn Larsson (4.) egyéves kihagyás után ambiciózusan tért vissza. Érzésre mintha itt-ott több élt használt a meredeken, mint azt kellett volna, de a dinamikájából így sem vesztett. Pár századdal kapott csak ki a szlovéntól. Martina Dubovská (11.) részről körülményesen sikerült a lanka-meredek átmenet, s minthogy a záró részen is sok időt vesztett, a legjobbak ellen ezúttal nem rúgott labdába. Ana Bucik (15.) egy mélyre kerülés után szépen korrigált, ettől a komoly rontástól eltekintve ő is meggyőzően síelte a meredeket.

A reklámszünet után két osztrák lány került sorra. Franziska Gritsch (38.) dekoncentrált menettel lefelé lógott ki a mezőnyből, izgulnia kellett a továbbjutásért. Katharina Truppe (16.) a lejtő második felére rendezte némileg mozgását, a rutinos szöszke legalább a sűrű középmezőnyt belőtte magának. Camille Rast (37.) lötyögősre vette a figurát, akárcsak a rosszabbik osztrák. Szintén komoly hátrányt szedett be Nastasia Noens (25.) . A franciák szlalomosa a végére fogyott el látványosan. A kanadaiak veterán sízője, Erin Mielzynski (27.) szintén keveseket tudott megelőzni. Nem az osztrákoké volt a délelőtt, Katharina Gallhuber (24.) legalább megerőltette magát, így a 2 s-es határon belül ragadt. Kristina Riis-Johannessen (41.) az elején ellőtte minden puskaporát, megvolt az új sereghajtó.

Forrás: VG Direkte

Harmincig felemásan szerepeltek a lányok. Például a norvégok, mert míg Holtmann elsőként iratkozott fel a kiesők listájára, Thea Louise Stjernesund (10.) bátor sízéssel sorolt a TOP-10-be, míg Tviberg (20.) két nagy rontással együtt tisztességesen helytállt. Becsatlakozott a középmezőnybe Katharina Huber (17.), valamint az olasz szlalom ígérete, Martina Peterlini (22.). A kanadaiak üdvöskéje, Ali Nullmeyer (14.) szintén megcsillantotta tudását, Fjällström (39.) és Meillard (44.) viszont végül lemaradt a továbbjutásról.

Mivel bevállalta Lech-Zürst, Marta Bassino (56.) kénytelen volt megvárni hazája szlalomosait a tengerentúli utazás előtt, s ha már így alakult, elindult Leviben. Három s-en túli hátrányával biztossá vált, nem folytathatja. Harmincon túlról két extra menetet jegyezhettünk fel. A szlovén csapat nagyszerű szereplését Neja Dvornik (58-assal a 12.) tette teljessé, de nagy elismerést érdemelt Emma Aicher is (60-assal a 19.). A német bajnoki ezüstérmes, csapatban vb-harmadik 18 esztendős sízőre érdemes lesz odafigyelni a jövőben. Szőrmentén továbbjutott még Jessica Hilzinger (35-össel a 30.), Leona Popović (50-essel a 26.), Charlotta Säfvenberg (56-ossal a 29.), s hazaiak örömére végül Rosa Pohjolainen (69-essel a 28.) is.

Forrás: FIS-ski.com

————————————————————————————–

Helyi idő szerint fél háromkor már a lemenő nap árnyékában, villanyvilágítás mellett kezdődött a második futam. A tűzőmester svájci szakember volt. Legfeljebb 2,23-as hátránnyal lehetett kvalifikálni délutánra, ezt Hilzinger (25.) mondhatta el magáról. Óvatos biztonsági menetet ment, cserébe hibát nem követett el. Säfvenberg (23.) valamivel több rizikót vállalt, ezzel együtt kevéssel előzte meg a németet. Pohjolainen (24.) nem védett semmit, sőt alaposan odavert a lankán a svédre. Bátorsága a meredekre sem fogyott el, ereje annál inkább. A stopper nem ismert irgalmat, kissé érdemtelenül egyetlen századdal elmaradt a svédtől. Mielzynski (20.) jóval rutinosabban oldotta meg a feladatot, előnyét folyamatosan növelve állt élre. Popović (18.) szintén megőrizte pozícióját: a meredeket kontrollálta, végtempója pedig felülmúlta az amerikaiét.

Forrás: Glas Istre

Noens (26.) óvatosra vette a figurát, ment is a sor végére. Az osztrákok kétarcúan szerepeltek az elején. Gallhuber (27.) körülményeskedve vitte végig a meredeket, Mair (19.) ellenben topszektort hasított ugyanott. Igaz, egy hajszállal így is kikapott a horváttól. Peterlini (21.) higgadtan, kövér íveken kezdte a meredeket, így hiába kapott észbe a folytatásban, a legjobb háromból kiszorult. Lysdahl a letörésnél túldöntötte léceit és fenékre huppanással fejezte be mai dicstelen szereplését. Tviberg ugyanott vesztette el egyensúlyát, így a két norvég egymás közt diskurálhatott, hol rontották el. Emma Aicher (14.) ott folytatta, ahol délelőtt abbahagyta. Vagány meredekkel csont nélkül síelte meg az addigi legjobb időt. A letörés utánra tűzött ritmustörés Moltzant is megviccelte, kapura lépett az amerikai lány. Katharina Huber (12) visszafogott kezdés után parádés meredeket síelt, súlyos tizedeket adott a korábbiaknak. Truppe (22.) más (és rossz) felfogásban, keményebb lécfogással kanyargott, minek következtében rendesen hátraesett.

Az első reklámszünet előtt tehát Huber vezette a versenyt két, nagyon magas rajtszámú síző, Aicher és Popović előtt. Ana Bucik (11.) azon nyomban változtatott ezen a helyzeten. A szlovén magabiztos kimértséggel hozta a nagy rádiuszú szakaszt, de a helyzetet inkább a legvégén fordította a maga javára. Nullmeyer (14.) a némettel azonos időben harmadikként futott be, elsősorban a letörésnél vesztett sok teret; míg St-Germain (17.) pár koncentrációs hiba folytán vesztett pozíciókat. Dvornik (16.) érezhetően megbecsülte a jó pozíciót, nem vállalt sokat a meredeken, a záró szakaszra viszont felpörgött annyira, hogy csak kevéssel szoruljon le az aktuális dobogóról. Dubovská (13.) nagyon bekezdett, a fej-fej melletti küzdelmet a legvégén bukta el, mintha elfogyott volna a szuflája. Stjernesund (10.) a letörést oldotta meg kiválóan, s minthogy a meredeken nyújtott annyit, mint délelőtt, kis különbséggel, de élre állt a norvégok mai utolsó reménye. A vezető helyet viszont egy másik skandináv sportoló, Sara Hector (9.) birtokolta akkor, amikor már csak a legjobbak várták a startjelet. Jól összerakott, kompakt menetet láttunk a svédtől.

Forrás: Vail Daily

Holdener (7.) aktívan kezdett, s bár a meredekre érkezésnél megbicsaklott, hamar mentette a helyzetet, majd simán átvette a vezetést. A korábban fix-harmadikként kezelt svájci menete azonban már Lena Dürr (3.) ellen kevésnek találtatott. Megismételte a német délelőtti mutatványát, csakhogy másodjára elmaradt a nagy hiba. Kérdés nélkül, az addigi legjobb idővel állt élre. Liensberger (6.) lankája délután sem volt erős, ezt érezve alaposan megnyomta a meredeket. A szűk íveket dadogósan vette be, igazából esélye nem volt az első helyre. Gisin (8.) kevesebb rontással és tempóval ért célba, még csak a svájciak közt sem ő lett a nap legjobbja. Swenn Larsson (5.) hasonló agresszivitással kezdett, mint délelőtt, s a meredeken is magas szinten síelt, más kérdés, hogy Dürr legerősebb szektorában esélye nem volt. Igaz, visszatérésként számos nagyágyút megvert, kezdve a világbajnoknőt.

Andreja Slokar (4.) előnye már a letörésig eltűnt, a meredekre ellenben sok panasz nem lehetett. Tartotta a németet, ez kéttizednyi vereséget jelentett a számára. Mikaela Shiffrin (2.) meredekje nem volt oly harmonikus, mint amit legjobb formájában láttunk tőle. Erőből síelt, mégpedig gyorsan, igaz, Dürr futamától egy kevéssel elmaradt. Petra Vlhová (1.) koncentráltan csusszant át a meredekre, s bizony tudatosan hegyezte ki menetét annak végére. Kérdést nem hagyott, negyed másodpercet vert két szektor alatt legfőbb ellenfelére.

Részletes eredménylista

Petra Vlhová 21. győzelmét aratta a Világkupában, a tizenötödiket szlalomban, a negyediket Leviben. Holnap újra összemérheti erejét Shiffrinnel, kettejük közül valaki Levi csúcstartójává lesz. Az amerikai 62. alkalommal állt dobogóra a szakágban. Lena Dürr 30 éves korára feljutott végre a pódiumra egy klasszikus szakágban. Tizenhárom TOP-10-helyezés után. Német szlalomos legutóbb lassan nyolc éve végzett dobogón, név szerint Maria Höfl-Riesch Lienzben. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Világkupák történetének első parallelversenyén, a moszkvai városi viadalon 2013 januárjában elsőségig vitte.

A címlapon szereplő kép forrása: Eurosport.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s