Odermatt győzelmével indult a férfiak szezonja Söldenben!

Marco Odermatt összetett esélyeshez méltó menettel indította az évet, két kisebb, meredeken vétett hibájával együtt is nyerte a söldeni szezonnyitót. A svájci mögött kisebb meglepetésre hazai dobogósnak örülhettek az osztrákok – Roland Leitinger az első futam vezető pozícióját második helyezésre váltotta. Žan Kranjec épp kétszeri remek meredekkel fért fel a dobogóra a negyedik helyről. A délelőtti második helyezett Mathieu Faivre délutánra szétesett, a tízből is kicsúszott, míg Alexis Pinturault az 5. helyen végzett.

A tegnapi női versenyt követően a mai, férfi szezonnyin is maradt a hideg idő, szikrázó napsütéssel – ahogy a határ túloldalán mondják „Kaiserwetter”, igazi síidő várt a világ legjobbjaira. A Rettenbach-gleccser maga is remek állapotban volt, kemény, alig romló kompakt hóra tűzhette az első futam pályáját Bernd Brunner német edző. A mezőnybe számos tavalyi sérült tért vissza. A legnagyobb hiányzó Aleksander Aamodt Kilde volt, aki tavalyi sérülését követően még kivár a visszatéréssel, várhatóan az amerikai túrán láthatjuk ismét havon, és nemcsak a pálya mellett Mikaela Shiffrinért szorítani.

A korrekt, nem túlságosan technikás, de nem is csak a sebességet előtérbe helyező pályán Luca de Aliprandini (10.) nyitotta a délelőttöt. Jellemzően magasan kanyarodva, kisebb hibákkal síelte végig a pályát. Alexis Pinturault (6.) azonban az olasznál sokkal dinamikusabban síelte a meredeket, viszont a Söldenre jellemző, elnyújtott lapos alsó szakaszban jelentős tizedeket hagyott. Loïc Meillard (19.) a meredeken több kanyart elkésett, nem volt harcban még az olasszal sem.

Žan Kranjec (4.) erőnléte a rontott első szektor után kiütközött a meredeken: közel fél másodpercet hozott vissza tökéletes íveivel. A záró részén pedig kihasználta Pinturault lassabb sebességét, nem volt kérdés az első hely. Filip Zubčić (8.) pattogósan síelt, de a merdeken túlságosan direkten síelt, ott mehetett el a pillanatnyi második hely. Matthieu Faivre (2.) világbajnoki arannyal a nyakában tavaly kivirágzott, és lendülete úgy tűnik idénre is megmaradt. A felső szakaszon sem hibázott, és ami fontosabb a merdeken is tartani tudta a szlovént, így kissé lassabb hajrájával együtt is pár századot megőrzött a célvonalig.

forrás: nachrichten.at

Marco Odermatt (3.) hihetetlen elánnal rontott a pályának, de a meredeken nagyokat kellett emiatt fékeznie. A laposra viszont újra felszívta magát, a záró szakaszon ismét adott Faivre-nek. Viszont két század így is a francia javára döntött. Leif Kristian Nestvold-Haugen (15.) a meredeket nem érezte, és ez ma komoly hátrányt jelentett minden hasonló menet esetén.

Marco Schwarz (18.) sokat hibázott, folyamatosan késte el a kanyarvételeket. Pálya véget viszont ő is gyorsabban síelte, mint az eddigiek, ami az árnyék teljes visszahúzódásáig megfigyelhető tendencia maradt. Justin Murisier (16.) hasonlóan jött, mint az előtte sízők: darabos meredek, majd pár század-tized faragás a végén, az addigi nagy hátrányból. Stefan Brennsteiner (11.) nagyon gyorsan kezdett, és bár meredeke is jobban sikerült, az osztrák épp a végére lassult le.

forrás: nachrichten.at

Thibaut Favrot (28.) nem tudta átvenni hinfitársai lendületét. Hibái révén senkit nem tudott megelőzni a már leérkezettek közül. Gino Caviezel (5.) a legjobbakéhoz mérhető meredeket síelt, és a pálya végén ő hozni tudta a kötelező, gyors hajrát, így a dobogósok mögé sorolt be a svájci. Lucas Bråthen (19.) sérülése utáni első versenyét síelte, amihez képest 1,20 körül hátránya tisztes visszatérésnek tekinthető. A legjobbak sorát Henrik Kristoffersen (11.) zárta, aki tavaly nem találta formáját ebben a számban. Remek kezdés után viszont a meredeke messze volt a tiszta síeléstől. A végén viszont biztatóan hajrázott.

A hazai szurkolók már-már elkönyvelhették, hogy délelőtt néhány tisztes, top10-es eredményt láthattak kedvenceiktől. Érkezett viszont Roland Leitinger (1.), aki jött, látott és győzött (már ami az első futamot illeti). Tisztes felső szakasz után egy kisebb hibát leszámítva szinte tökéletes meredek követett, amivel csak alig volt hátrányban az elsőhöz képest. A pálya alján viszont szárnyalt, megfordította 2 tizedes hátrányát, és közel ekkora előnyt síelt ki magának, felrobbantva a lelátót is!

forrás: nachrichten.at

A német edző pályáján előbb Alexander Schmid (7.) síelhetett a „hazaiak” közül, remek hajrájának köszönhetően dobogóesélyekkel várhatta a délutánt. Stefan Luitz (16.) remek kezdést követően lassult le, így az ő érmes álmai hamar odavoltak. Osztrák részről Manuel Feller (14.) ezúttal kevesebb kockázatot vállalt, aminek továbbjutás lett az eredménye, de a legjobbaktól relatíve távol, másodpercen kívüli hátránnyal. Továbbjutott még Trevor Philp (21.), Štefan Hadalin (23.) és Daniele Sette (25.) is.

A folytatásban Adam Žampa (26.) és Erik Read (24.) is a továbbjutási határon belül maradt nem sokkal, de a legjobban Riccardo Tonetti (30.) centizte ki, aki a Kitzbühel után visszatérő Ryan Cochran-Sieglet (31.) egy századdal megelőzve jutott a második futamba az utolsó továbbjutó helyen. River Radamus (9.) “amerikai” módra síelte a pályát. Nagyjából három ponton is a kiesés határán volt, ebből egy alkalommal lényegében esésből kelt fel. Ezzel együtt, vagy épp emiatt, hatalmas volt a tempója, így egy ilyen menettel is top10-ben zárta az első futamot.

forrás: blick.ch

Visszatért a norvégok válogatottjába Atle Lie McGrath is, adelbodeni sérülését követően, de csakúgy, mint Giovanni Borsotti, ő is kiesett. Kettejükön és a már említett Cochranen kívül Victor Muffat-Jeandet (36.) nem jutott csak második futamba az első 30 induló közül. „Helyükre” így négy versenyző érkezett: a legjobban az összetettre is fél szemmel figyelő Matthias Mayer (13.) síelt, aki karrierje egyik legkiemelkedőbb menetét síelte óriásban. Bejutott még Rasmus Windingstad (22.) és Cyprien Sarrazin (27.) is, akik kicsúsztak a világranglistán a legjobb 30-ból idénre. A legmagasabb rajtszámmal, 42-essel, Simon Maurberger (29.) síelhetett délután pontokért.

A rajtlistán egyébként óriásban ritkábban megforduló nevek is szerepelte. A már említett Mayer mellett Daniel Yule (50.) és Clément Noёl (44.) is próbálkozott. Míg a francia egy szektor erejéig harcban volt a továbbjutásért és csak a meredektől maradt le egyre inkább, a svájci már az elejétől esélytelen volt ma a továbbjutásra.

A második futamra a kiváló idő megmaradt, csak a tűzés változott: ezúttal svájci edző felelt a pályáért. Krug mester egy merőben gyorsabb megoldást választott, nehéz volt nem észrevenni, hogy az edző elsőszámú tanítványának, Marco Odermattnak próbált kedvezni a gyors vonalvezetéssel.

Az első blokkban sokáig Simon Maurberger (20.) állt az élen, aki hamar, rögtön az elsőként induló hinfitárs, Riccardo Tonetti (26.) után síelt a második futamban. Favrot (27.), Sarrazin (23.), Žampa (28.), vagy épp Hadalin (25.) nem voltak veszélyesek az olaszra, szorgosan lépdelt előre. Először a saját edzője pályán síző Daniele Sette (21.) járt közel Maurbergerhez, de az alsó szakaszon lassabban csúszott. Nem úgy Erik Read (18.), aki a pálya első felét az olasznál is jobban síelte, így átvehette a vezetést. Igaz, a kanadai sokáig nem élvezhette a vezetőnek járó szék kényelmét, ugyanis nem sokkal később már a sokat kockáztató, és ehhez képest keveset hibázó Rasmus Windingstad (10.) állt az élen.

forrás: kurier.at

Azon, hogy Trevor Philp (22.) nem szerezte vissza a vezetést a juharleveles válogatottnak, kevésbé lepődtünk meg, az viszont, hogy Windingstad rögtön utána Loïc Meillard-on (16.) is átlépett, annál inkább. A svájci délutánra sem érzett rá a pályára, saját edzője tűzésén sem tudott összerakni egy vezetést érő menetet. A svájcival ellentétben Lucas Bråthen (7.) már nem rontott a meredeken, a pálya alján pedig ő is gyorsabban siklatta léceit, mint Windingstad, így a Rettenbach tavalyi bajnoka kettős pillanatnyi vezetést biztosított q norvégoknak.

Ezt a norvég vezetést Marco Schwarz (13.) nem tudta megtörni, de a pillanatnyi dobogóra a délelőttinél jobb meredeke elégnek bizonyult. Justin Murisier (12.) élt először valamelyest saját edzője tűzésével: a meredeken a svájci síelt mindeddig a leggyorsabban, de a végén ő sem tudott olyan tempóval bujkálni a kapuk közt, mint Bråthen. A reklámszünet előtt már csak Stefan Luitz (17.) volt hátra, de a német csak egy rövid szakaszon tudta felvenni a versenyt a pillanatnyi legjobbakkal, így visszacsúszott a tabellán.

forrás: kurier.at

Leif Kristian Nestvold-Haugen (24.) jó kezdés után a meredekre teljesen szétesett, rendkívül sokat csúszott vissza. Hazai trió próbálta megtörni a norvég kettős vezetést: Manuel Feller (15.) a megszokottnál kevésbé volt bevállalós, míg Matthias Mayer korrekt, precíz menete a meredek alján egy rontás okán kieséssé vált. Stefan Brennsteiner erős kezdést követően addig sem jutott, kint Mayer – a meredek közepén keresztbe álltak a lécei, kibillent az egyensúlyából és ő is kiesett.

Henrik Kristoffersen (14.) a felső szakaszon jól kezdett, a meredektől viszont apró késések sora követte egymást, így végül a dobogóról is lemaradt. Luca de Aliprandini (8.) megtörte a sormintát atekintetben, hogy nem tudott gyorsabban kezdeni, mint Bråthen. Végül ez hiányzott az olasznak a vezetéséhez, onnantól ugyanis kimondottan jó tempóban síelt. Végül River Radamusig (6.) kellett várnunk, hogy változás legyen az élen. Ugyan a meredeken megint jöttek a látványosabb mentések, és így némi idővesztés is, de ez a laposra nem jelentett lassulást. A kapukat ügyesen sorjázta, így századokat megőrizve állt az élre.

forrás: nachrichten.at

Az utolsó nyolcas blokkot Filip Zubčić (9.) nyitotta, akinek tempója remek volt, de a meredekre egy kisebb hibával fordult, majd újabb apró késések következtek. Ennek ellenére a záró szakaszra párszázados előnye maradt, de léceit nem tudta kellőképp gyorsan csúsztatni ennek megőrzéséhez. Alex Schmid (19.) jó kezdés után jelentőset hibázott a meredeken, aminek hatását kapukon keresztül cipelte magával, így eltűnt a mezőny sűrűjében.

Alexis Pinturault (5.) háromtizedes előnyének felét otthagyta a meredeken. Szemre szépen síelt, de több kanyarban is jobban megfogta léceit, így a laposon tovább olvadt előnye, de a vezetést így is épp megtartotta. Gino Caviezel (4.) a meredeken szárnyalt, megduplázta előnyét. Már-már a győzelemre is felcsillant az esély, de a laposon ő is lelassult. A pillanatnyi vezetés azonban így sem volt kérdés. Žan Kranjec (3.) a meredeken nem sokat kapott Caviezeltől, a végére pedig begyújtotta a rakétákat, és maga javára fordította a pillanatnyi párharcot, értékes tizedeket verve a svájcira a lapos részeken.

forrás: blick.ch

Marco Odermatt (1.) remekül kezdett, folyamatosan nőtt előnye, egészen a meredek közepéig, remekül élt a kedvező tűzéssel. Féltávnál viszont jelentőset hibázott, szerencséjére lendületét szinte azonnal visszanyerte, így egy tizedes előnyt meg tudott őrizni a célig.

Mathieu Faivre (11.) nagyobb tempót próbált átvinni a meredeken, ami miatt sokat csúszott le az ideális nyomról. Ráadásul emiatt kellő sebessége sem maradt a laposra, végül a legjobb tízből is kicsúszott. Roland Leitinger (2.) 21 százados előnnyel vágott neki a pályának. A meredekre délután már ő sem érzett rá, túlságosan visszafogta léceit. A pálya végére jelentősen visszagyorsult, 7 század híján teljes addig felhalmozott hátrányát lefaragta, így a második helyet menteni tudta.

forrás: blick.ch

Marco Odermatt karrierje 5. sikerét aratta, a harmadikat óriásban. A tavalyi szakági második első ízben győzött a Rettenbach-gleccseren. A szám 2017-es világbajnoki bronzérmese, Roland Leitinger első ízben állhatott dobogóra óriás-műlesiklásban világkupafutamon. Korábban egy parallel 3. helyet szerzett. Az osztrákok 2016 és Marcel Hirscher óta először örülhettek hazai havon óriásban szerzett dobogónak. Žan Kranjec a tavalyi, kevésbé sikeres szezon után, ahol mindössze egyszer végzett a legjobb háromban, most egyből dobogóval kezdte a szezont. Karrierje során hetedik alkalommal végzett dobogón, minden alkalommal óriásban.

A mezőny a korai kezdés után egyből pihenőre vonul, három hét múlva Lechben, az egyetlen parallel versennyel folytatódik a szezon.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s