Sífelvonó (Sölden)

Hét hónap elteltével e hétvégén visszatérnek a világ legjobb alpesi sízői a tévékamerák elé. A nyitóversenyek házigazdája természetesen idén is Sölden lesz. A szezonfelvezető cikksorozatunkat november folyamán olvashatjátok, a mai alkalommal a rendszeresnek szánt hétközi kis színes összeállításunk első számával kedveskedünk nektek. Állandó rovataink: a helyszín bemutatása, rövidke történeti (videós) áttekintő, hírcsokor csak a legfrissebbekből, s végül a social médiás kitekintőnk. Várjuk a további ötleteket!

Forrás: Los Angeles Times

Először is a járványhelyzetről

A szükség nagyúr volt a sportesemények kapcsán is, a koronavírusjárvány miatt egész télen üres lelátók előtt kellett megrendezni a síversenyeket, beleértve a világbajnokságot is. Ha egy árnyalatnyival szolidabb kivitelben is, de a sízőket érintő buborék továbbra is fenn fog maradni. A hagyományos Világkupa-nyitó partit ugyanakkor megtartják, nyilván visszafogottabb méretben.

Ami viszont örömteli, hogy a hatályos osztrák rendelkezések alapján végre kinyithattak a jegypénztárak. A maximális 25 000 néző helyett a söldeni szervezők visszafogták magukat, így szombaton hét-, míg vasárnap kilencezer szurkoló válthat jegyet. Ehhez minden 13. életévet betöltött embernek be kell tartania az ún. 3G-szabályt. Ez annyit tesz, hogy az illető vagy rendelkezik elfogadott oltási igazolvánnyal, vagy bizonyítottan átesett a betegségen, vagy pedig friss (24 órás) teszteredményt tud felmutatni. Ez esetben maszkhasználat és a távolságra vonatkozó szabályok betartása számára nem kötelező. A jegyvásárlás online történik, illetőleg szigorúan személyre szóló.

Jó hírek érkeznek a sikeres oltáskampányon átesett Svájcból is: ha nem jelenik meg egy veszélyesebb vírusmutáció, várhatóan szinte teltház előtt rendezhetik hazai versenyeiket, mind a nőknél, mind a férfiaknál. Hasonlóan kedvező infók láttak napvilágot az olasz rendezők részéről, s jelen állás szerint az észak-amerikai hétvégéken is visszatérhet sok minden a régi kerékvágásba. Feltéve, ha a sízők és a háttérszemélyzet beadatta magának a védőoltást.

Forrás: grünwald-resort.com

A nyitány helyszíne: Sölden, Rettenbach-gleccser

A térség történelme egészen az utolsó eljegesedésig (jégkorszakig) nyúlik vissza. A monumentális egykori (és helyenként még ma is fellelhető) jégfolyók, a gleccserek természetformáló munkájára bizonyára sokan emlékszünk még iskolás éveinkből. Valósággal holdbéli tájakat hagytak maguk után, melyek nyaranta is érdekes túráknak lehetnek helyszínei. Az európai őskor egyik legnagyobb hatású leletét szintén Söldentől nem messze találták meg régészek évtizedekkel ezelőtt. Ötzi, az orvul meggyilkolt, prémbundával vadászó ember valóságos kincsesbánya volt, ami a jégkorszaki ember életmódját illeti.

Nevezett gleccser összesen mintegy két kilométer hosszú, és jó 900-1000 méter széles, de a globális felmelegedés hatására folyamatosan rövidül, illetőleg keskenyedik, ezzel együtt maga a lejtő pedig egyre meredekebbé válik. A gleccser visszahúzódása miatt nemrég tervbe vették a Rettenbachferner és a Pitztal-gleccser egyesítését, ám ezt az ötletet a patrióta helyiek megtorpedózták.

A Világkupának otthont adó gleccserszakasz hírhedten meredek, a maximális lejtése 65%-os, ami a betonkemény jégborítással megspékelve már önmagában is kemény kihívás elé állítja a sízőket. S akkor még nem beszéltünk a tűzésről, márpedig a Rettenbach több helyütt feladja azt a bizonyos magas labdát az edzőknek…

Szurkolói szemszögből nézve is fenomenális látványt nyújtanak a futamok, ugyanis a lelátóról, s jellemzően a védőhálón túlról is jószerivel a teljes pálya tökéletesen belátható. A parádés tempó éppúgy átjön ilyenkor, mint a sízők kínkeserves, agresszív, ugyanakkor mégis tisztára szabott kanyarvételei. Mert a nyuszikat súlyos időhátránnyal bünteti ez a gleccser.

Forrás: Bote der Urschweiz

Sölden históriája

1993 óta rendeznek Világkupa-versenyeket Söldenben, 2000-től kezdve – ha az időjárás engedi – már évente ott rendezik a szezonnyitókat.

A lejtő első királya Hermann Maier volt. A legendás Herminator háromszori győzelme között nyolc év telt el. 1998-ban két beleköthetetlen menettel verte rommá riválisait, jellemzően honfitársait.

Sölden csúcstartója Ted Ligety. A szakág idén visszavonult fenoménja úgy aratott négy sikert itt, hogy saját bevallása szerint nem is igazán kedvelte a Rettenbachot.

Majd beköszöntött a Hirscher-korszak. No, nem Söldenben, ahol öt pódiuma közül csupán egyszer zárt az élen. Öt éve Alexis Pinturault verte meg nagyon.

Lara Gut elsősorban gyorsasági sízőként robbant be a köztudatba, de technikájába se nagyon lehet belekötni. Sölden a pokoli meredekségével vadászterületévé vált. Itt ünnepelte első VK- győzelmét óriásban, amit aztán öt évre rá meg is tudott ismételni.

A zseni a legnehezebb terepen rúgja be az ajtót. S egész fiatalon. Alice Robinson aktuális junior-világbajnokként, 18 évesen nyitotta sima győzelemmel a szezont.

Forrás: Ski Racing Media

Ismét magyar síző a rajtlistán!

Hosszú idő után szurkolhatunk ismét magyar világkupa-indulónak a szombaton! A héten vált hivatalossá, hogy a tavalyi idényben, a Banskóban rendezett junior VB-n remekül szereplő Tóth Zita debütál a világ legjobbjai közt világkupa szinten is!

Sok sikert kívánunk Zitának első VK-rajtjához! Eredményéről természetesen beszámolunk.

Hírmorzsák

(I) Wendy Holdenerre rájár a rúd az évadkezdés közeledtével. Két éve könyéktörést szenvedett egy fizikai edzésen, tavaly léccel a lábán bukott, orvosai pedig begipszelt lábakkal ágyba utasították. E hónap elején pedig a fitneszteremben kísértette meg a sorsot. Kondizás közben rosszul esett, minek következtében mindkét csuklóján eltörte a sajkacsontját. A radiológiai vizsgálatok szerint egy hónapig nélkülöznie kell a havas edzéseket, s várhatóan csak decemberben láthatjuk újra versenyeken. Az olimpiai bajnok mellett a svájciak a lesikló világbajnokukra sem számíthatnak bő egy hónapig. Corinne Suter az egyik Szuper-G-s tréningen, Zermatton bukott, s szenvedett csúnya zúzódásokat térdén és arcán.

(II) Vincent Kriechmayr a minap vehette át az osztrák szövetségi elnöktől az év sportolójának kijáró kitüntetést. Rászolgált, elvégre kétszeres világbajnokként vághat neki az olimpiai szezonnak. No, még nem hazai lejtőn, Vincy ugyanis érthető módon inkább a hosszabb lécekre kíván fókuszálni ezen a télen. Helyére alkalmas szereplő került: a junior-világbajnok Lukas Feuerstein mutathatja meg tudását a felnőttek közt.

(III) Újabb sztársíző lépett Lara Gut nyomdokaira? Federica Brignone úgy döntött, hogy a jövőben bátyja átstrukturált, személyre szabott edzésprogramja szerint készül fel az újabb kihívásokra. A kettővel ezelőtti idény összetett bajnoka saját elmondása szerint nem érezte komfortosan magát a versenyeken, a frusztráltság pedig már-már kezdte kiölni magából a síelés szeretetét. A végleges döntést a borzasztóan sikerült hazai vb után hozta meg, ahol három számot sem tudott befejezni, érmet pedig egyáltalán nem szerzett. Az olasz szövetséggel vívott küzdelem kompromisszummal zárult: bár maradt az elitcsapat kötelékében, de a jövőben elkülönülve tartja az edzéseit. Elsősorban az óriás-műlesiklásra és a Szuper-G-re fókuszál, de decembertől szlalomban és lesiklásban is ki fogja próbálni magát.

A tavalyi győztesek

1. Marta Bassino, 2. Federica Brignone, 3. Petra Vlhová
Forrás: Sölden
1. Lucas Braathen, 2. Marco Odermatt, 3. Gino Caviezel
Forrás: Sölden

Sízők a közösségi médiában

Ugyan Marcel Hirschert immár harmadik szezon óta nem látjuk, a léceket nem akasztotta szögre végleg:

Tina Weirathert szintén nem láthatjuk már versenyezni, de a liechtenstein aktív tagja maradt a profi mezőnynek. A svájci közvetítések rendszeres szakkommentátoraként az elmúlt napokat a Rettenbach-gleccseren töltötte. Tőle tudjuk, hogy a pálya rendkívül jeges, hamisíthatatlan söldeni idénynyitó vár ránk!

Sölden sípályáit a héten nemcsak a VK-sízők, de a Bora-Hangsrohe kerékpárcsapat is bevette. Az országúton is jól mozgó olvasóinknak nem lehet nagy meglepetés, lévén a német csapat keretében évek óta erős pillért jelentenek az osztrák menők:

És végezetül egy kis bulvár, a mezőny aktuális sztárpárja, az összetett győztes Mikaela Shiffrin és Aleksander Aamodt Kilde is régóta készül már idei egyik egyetlen közös versenyükre, itt épp hivatalos síbeszállítójuknál voltak az idei egyik utolsó szezon előtti felszerelésteszten:

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s