Milyen messze van Peking?

Egy évvel ezelőtt, azok után, hogy Vörös Virág 12 pontot szerzett a 2019/20-as világkupa szezonban alapvetően optimista hangulatban arról írtunk, hogy 2022-ben, 54 év után ismét esély lehet arra, hogy egy magyar síugró ott legyen az olimpián. Arra azért persze már akkor is lehetett számítani, hogy Virág visszatérő szezonja a térdszalag-szakadást követően nem lesz egyszerű, de ennyi nehézségre, mint ami most látszik azért nem gondoltunk. Cikkünkben felidézzük a kőszegi ugró idei szezonjának legfontosabb eseményeit és a végén azzal is számot vetünk, hogy mi a helyzet mostani állás szerint Virág és a magyar síugrás olimpiai álmával.

Sérülése miatt Vörös Virág az idei szezonban eleve később tudta csak elkezdeni az érdemi felkészülést a versenyekre mint az egyébként a síugróknál szokásos. Ezzel együtt is ezt a visszatérést szinte rekordgyorsaságúnak mondhatjuk, hiszen miután a zöld lámpát az orvosoktól októberben, jó fél évvel a sérülést követően megkapta az ugráshoz, célba vehette a szezon első VK-futamait. Gondoljuk meg, a nagyobb nemzetekből sokan akár egy egész szezont is kivárnak a visszatéréssel egy térdszalag-szakadás után, ehhez képest Virág már a ramsaui szezonnyitón ott tudott lenni. Más kérdés, hogy az hamar kiderült, hogy nem csak fizikailag, de mentálisan sem olyan egyszerű egy ilyen sérülés után ott folytatni, ahol az ember előtte abbahagyta, és kár lenne szépíteni, az első versenyek, Ramsau, illetve a második forduló Ljubnoban, ahol Virágnak nem sok esélye volt a legjobb 40-be kerülni, igen kijózanító képet mutattak. Amikor néhány hete beszélgettünk, Virág is azt mondta, hogy így utólag lehet, hogy ez a visszatérés kicsit korai volt, mindenesetre ez most már így alakult. [Vörös Virággal készült podcastünket itt hallgathatjátok meg].

Versenyzőnk azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a planicai “bázison” inkább visszament a kisebb sáncokra edzeni, hogy az alapoktól építse fel újra a technikáját, aminek köszönhetően néhány héttel később Hinzenbachban egy kicsi, de határozott előrelépést láthattunk. Ennek legfőbb eredményeként a harmadik versenyen a szezonban egyedüli alkalommal sikerült Virágnak beverekednie magát a főtáblára, ahol aztán a versenyen bemutatott ugrása már sajnos nem úgy sikerült, így a 40. helyen zárt.

Ezt követően a világbajnokságig több versenyen nem vett részt, inkább edzésen próbálta még csiszolni a formáját. Oberstdorfba aztán visszafogott várakozásokkal utazott, a normálsáncon a legjobb 40-be kerülést tűzte ki célul, míg a világbajnoki programban először szereplő nagysáncon alapvetően a helytállás volt a cél, hiszen előtte épp hogy csak felment a nagysáncra Planicán, így pedig igazán nagy eredményt nem volt reális várni. Mindez nagyjából be is jött, Virág a normálsánc selejtezőjében a 41. helyen végzett, ahol egyébként bosszantóan kevés, három tized pont hiányzott csak a főtáblához, emiatt Virág maga is a szezonja legnehezebb pillanatának nevezte ezt a kvalifikációt. Néhány nappal később aztán, a nagysáncon, a 48. helyet szerezte meg.

Ekkor még elméletileg a szezonból hátra lett volna a Blue Bird Tour Oroszországban, ám miután a vébé utáni edzéseken nem úgy ment az ugrás, edzőjével közösen Virág a szezon korai befejezése mellett döntött.

Vörös Virág idei eredményei

2020. dec. 17.RamsauVKkvalifikáció61.
2021. jan. 22.LjubnoVKkvalifikáció72.
2021. febr. 5.HinzenbachVKkvalifikáció56.
2021. febr. 6.HinzenbachVKkvalifikáció54.
2021. febr. 7.HinzenbachVKkvalifikáció39.
2021. febr. 7.HinzenbachVKverseny40.
2021. febr. 24.Oberstdorf, normálsáncVBkvalifikáció41.
2021. márc. 2.Oberstdorf, nagysáncVBkvalifikáció48.

Csalódásként élte meg a most befejezett szezont Vörös Virág szlovén edzője, Vasja Bajc is. Bajc két kisebb fénypontot emelt ki, amikor a pozitívumokról beszélt: az egyik az volt, amikor Hinzenbachban Virágnak sikerült bejutnia a fő versenyre, a másik a normálsáncos selejtezőben bemutatott ugrása Obesrdtorfban. “Az akarat meglett volna Virágban, azonban mentális korlátok is hátráltatták a jó eredményben, ha pedig az emberben félelem van, úgy nem lehet versenyképes szinten ugrani” – véli a szlovén edző, aki azt is kiemelte, hogy ezen mindenképpen javítani kellene, ahhoz hogy reális esély legyen kijutni az olimpiára.

Egyelőre az sem látszik még, hogy Virág koronavírus fertőzése mennyiben hátráltatja majd a felkészülést. Az eredeti tervek szerint április végéig otthon egyedül készülne, jelenleg viszont a vírus miatt két-három hétig pihennie kell. Ezután kezdheti csak el azt a munkát, aminek célja, hogy a technikai edzéseket megfelelő fizikai állapotban, ideális testsúllyal kezdhesse meg Szlovéniában. Bajc szívesen bevonna táplálkozási tanácsadót is a munkába, ám az anyagiak ezt úgy néz ki, egyelőre nem teszik lehetővé.

A szlovén szakember ugyanis arról is beszámolt, hogy most úgy néz ki. mindössze 20 ezer eurós keretből gazdálkodhatnak majd, ami az edzéseket sem fedezi tejesen, nem szólva a versenyekről, amelyek közül nem egy Ázsiában lesz, ahová nem olcsó elutazni sem. Összehasonlításként az idei szezon 42 ezerből is szűkösen jött ki, hiszen a ruhát kivéve Virág a saját ösztöndíjából fedezte például a felszerelést, a Blue Bird Tourra pedig már el sem utaztak. Mindent egybevetve egy rendes szezon költsége legalább olyan 45-50 ezerre tehető, ennek egyelőre a szűk fele lenne csak meg.


Ilyen előzmények után egyelőre nagy kérdés. hogy mit várhatunk majd az előttünk álló Nyári Grand Prix-n, ami a nagy cél, a 2022-es pekingi olimpiára való kijutás szempontjából az eddigi eredményeket figyelembe véve akár döntő jelentőségű is lehet, noha a kvalifikációs időszak egyébként egészen 2022 január 16-ig tart majd.

Virág sérülése miatt ugyanis lemaradt tavaly nyáron arról a versenyről, ahol a legkönnyebben juthattak értékes pontokhoz az ugrók, ugyanis a frenstati Grand Prix fordulón az élmezőnyből kevesen voltak ott, így az úgymond “kisebb nemzetekből” is többeknek sikerült viszonylag sok pontot szerezni. Ahogy a linkre kattintva megtekinthető kvótaszimulációnkból is látszik, a mostani állás szerint sokak számára ezek a pontok jelenthetnék a kvótát Pekingre.

Hogy ez a nyár hogyan alakul, még nem tudni, nyilvánvalóan abban, hogy tavaly a kis nemzetek előtt adódott egy ilyen lehetőség vastagon benne volt a járványhelyzet is, ami egyelőre még ugyanúgy kérdés, hogy mennyiben és miként befolyásolja majd az idei programot (hivatalos menetrend egyébként még nincs is az új idényre). Az mindenesetre biztos, hogy azt a 11 pontos hátrányt, ami jelen állás szerint elválasztja Vörös Virágot a 39., utolsó kvótát érő helyen álló Lucile Morat-tól elméletileg könnyebben lehetne ledolgozni egy olyan versenyen, ahol mondjuk eleve 8-10 pontokért zajlik a verseny, mintha csak 1-2-ért, a rivális nemzetek pedig biztosan számolnak is majd ezzel.

Mindent egybevetve tehát van még esély kijutni Pekingbe, de a mostani helyzet nem ígér könnyű sikert, ugyanúgy sok múlik Virág elszántságán, mint a külső feltételeken és – talán leírhatjuk ezt már így előre – valószínűleg a szerencsén is. Amiben a sok nehézség ellenére talán bízhatunk, hogy versenyzőnk idén mégis csak kedvezőbb helyzetből indul, mint tavaly, amikor egyáltalán azért küzdött, hogy ismét ugrani tudjon. Ezúttal, sérülésmentesen kezdve a felkészülést összességében egy jobb alapja lehet a megfelelő fizikai állapot eléréséhez, ami minden probléma ellenére mégis csak egy jobb szezont vetíthet előre a tavalyinál. Hogy elég jót-e egy kínai repülőjegyhez, az majd menet közben kiderül.

Milyen messze van Peking?” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s