Alpesi sí női szezonösszefoglaló

Véget ért a szezon, így szokásunkhoz híven összegezzük, kik voltak a főszereplői az elmúlt négy hónapnak. Elsőként a női mezőny idei bajnokait, legnagyobb meglepetéseit, a jövő ígéreteit, és a szakágak idei csalódásait vettük végig. Emellett pedig röviden kitekintetünk a női Európa-kupa összetett és szakági bajnokaira, akikre a jövőben érdemes lesz figyelni majd a világkupa-versenyeken is. Vasárnap a férfi mezőny hasonló összefoglalójával jelentkezünk.

Petra Vlhová végleg kibújt Shiffrin árnyékából (Összetett)

Január végére már-már azt gondolhattuk, Petra Vlhová meglepően simán fog összetettet nyerni. Shiffrin az előzetes várakozásokkal szemben teljesen kihagyta a gyorsszámokat, és a technikaiakban is elmaradt a dominancia; a címvédő Brignone közel sem volt olyan formában, mint tavaly; Bassino az óriásban szerzett győzelmei mellett nagyon sokszor maradt pont nélkül a többi számban; míg a decemberben parádésan síző Gisin kissé kipukkadni látszott a világbajnokság kezdetére. Így minden előjel abba az irányba mutatott, hogy a minden versenyen rajthoz álló Vlhová már könnyedén veszi az utolsó versenyeket és meglesz a hőn áhított nagy kristálygömb. Időközben érkezett azonban Lara Gut-Behrami, és lényegében surranópályán nemcsak szép csöndben beérte a szlovákot, de a világbajnokság után át is vette a vezetést az összetett élén. Vlhová ugyan mutatta a fáradtság jeleit, de az utolsó versenyekre még meg tudott újulni, így végül megszerezte Szlovákia történetének első összetett címét. Lássuk, kicsit részletesebben, kik voltak a főszereplők!

Bajnok – Petra Vlhová

A szlovák lány stabilan felívelő munkájának gyümölcse az idei összetett győzelem. Az elmúlt években szezonról szezonra fejlődött, ráadásul a Shiffrin elsőszámú vadászterületének számító szlalomban brillírozott sokáig. Előbb Shiffrin kieséseit használta ki, majd több alkalommal verte már meg Shiffrint műlesiklásban is. Az összetett felé vezető igazi fordulópont 2019-ben jött el, amikor óriásban is tényezővé vált, és világbajnoki címet is ebben a számban nyert. Az átgondolt munka tavaly folytatódott, Vlhovát már a gyors számokban is többször elindították, és ott is mindkét szakágból kezdett stabilan pontokat szerezni. Ha akkor továbbfut a szezon, nem kizárt, hogy Brignonét is megszorongathatta volna.

Idénre viszont egyértelmű volt a fókusz – kis kristálygömbje és világbajnoki aranya volt már – az összetett a cél. Ennek mindent alá is vetett. Sokatmondó, hogy a többszámos sízőkben jobban bővelkedő női mezőnyből is egyedüliként indult el minden egyes versenyen, és egy-két kivételtől eltekintve folyamatosan pontszerző volt. A szlalom továbbra is a fő száma maradt, és ugyan óriásban idén talán kicsit visszaesett, de szuper-G-ben már dobogóesélyes tényezővé vált több alkalommal, és lesiklásokban is többször volt top10 körül.

Legnagyobb vesztes – Federica Brignone

Federica Brignone tavaly az első olasz női összetett győztessé vált, viszont címvédő évét aligha fogja a legjobbak közt emlegetni. Söldenben ugyan még dobogóval kezdett, de szilveszter környékére egyértelművé vált, Fede’ idén nincs abban a világverő formában, mint egy éve. Fő számában, óriásban is jóval több hibát vétett idén, talán annak örülhetett, hogy szuper-G-ben egész stabilan hozta a dobogós eredményeket. Ugyan gondolhattuk azt, hogy a hazai világbajnokság érdekében áldozta be a címvédést, de számára, és a teljes olasz válogatott számára is – a világbajnokság nem terv szerint sikerült. Brignone zsinórban az ötödik VB-n maradt ismét érem nélkül. A felejthető szezont végül a Val di Fassa-i győzelem mentette meg, kisebb meglepetésre megverte a zsinórban 5. szuper-G győzelmére készülő Gut-Behramit.

Mondiali di sci, Brignone ancora fuori nello slalom: è il 3° out a Cortina.  Liensberger in testa. Quando e dove vedere la seconda manche- Corriere.it
forrás: corriere.at

Fontos azért hozzátenni, hogy az év vesztese jelző inkább a maga szintjén értendő. Öt dobogós hely egy szezonban korábban nála átlagos eredménynek számított, tavalyi bravúros szezonja fényében hat visszaesésnek. Nagy kérdés, hogy jövőre megcéloz-e egy újabb „összetett kampányt”, vagy fókuszál inkább a téli olimpiára.

Legnagyobb meglepetés – Lara Gut-Behrami

Valljuk be, sok mindenkiben gondolkoztunk az összetettet illetően, de Lara Gut-Behrami nem az első soros esélyesek közt szerepelt. Mi is megemlítettük ugyan a svájciak egyik esélyeseként a szezon elején, de arra, hogy a VK-döntő előtt reális esélye lesz az összetettre, kevesen gondoltak talán. Az utóbbi időkben inkább csak gyors számokban szerepelt jól, bár ott ismét egyre jobban. Óriásban viszont 2017 óta dobogót sem szerzett. Ez volt a szezon eleji állapot.

Aztán ahogy haladtunk előre, azt már láttuk, hogy óriásban ismét lehetnek jó eredményei, de 2020 végéig továbbra is csak egy szem parallel dobogója volt. St. Antoni győzelme előtt viszont még mindig csak az összetett 9. helyén állt, és közel 350 pont lemaradása volt Vlhová mögött. Onnantól viszont a Val di Fassa-i hétvégéig tartó bő másfél hónapban olyan pontszerző rohamot indított, amilyet utoljára talán Ivica Kostelić azóta legendássá vált januárjában láthattunk. Ez idő alatt Lara 350 pontos hátrányból 100 pontos előnyt kovácsolt magának úgy, hogy három hétig világkupa sem volt. Igaz, abban az időben sem tétlenkedett, gyorsan kétszeres világbajnokká avanzsált, ráadásul a szuper-G papírforma címe mellett elhozta az óriás aranyát is. Időközben pedig nyert hat világkupa-versenyt és nyert egy kis kristálygömböt is. Végül a technikai számok év végi túlsúlya, és különösen a gyors számok lenzerheidei törlése révén az összetett győzelemért érdemben nem tudott már csatázni, de Gut-Behrami bizonyította, továbbra is a jelenlegi mezőny egyik legnagyobb formátumú sízője. Hogy jövőre már célzottan is ráfókuszál-e a nagy kristálygömbre, vagy megcélozza a még hiányzó olimpiai bajnoki címet, majd csak jövőre tudjuk megmondani.

A Goggiate Ninja visszalopakodta magát a trónra (Lesiklás)

A bajnok: Sofia Goggia

Avagy a „púpos nindzsa”, hogy becenevével illessük a királykategória idei bajnokát. Szinte hihetetlen, hogy már 28 esztendős az olaszok sztárja, mint ahogy az se kevésbé meghökkentő, hogy decemberben lesz már 10 éve, hogy elkezdte Világkupa-pályafutását. Egy igazi őrült, aki mindenre, de tényleg mindenre képes a hőn áhított sikerért. Lindsey Vonn a példaképe, s bizony síelési stílusa mindig felidézi az ikont, minden idők legeredményesebb lesiklóját. Elképesztően agresszív menetei vannak, jellemzően verhetetlen, ha épp célba ér. S ha épp ott van a startállásban. Sérüléseinek ugyanis se szeri száma. A legutóbbi, két és fél évvel ezelőttiből idénre jutott el oda, ahol a helye van.

A szezonnyitón még egyetlen tizeddel leszorult a második helyre, utána viszont nemes egyszerűséggel verhetetlen volt. Hol másodpercnyi fölénnyel, hol kisebb különbséggel. De az a pár tized előny is komoly rontásokkal jött össze. Toronymagasan vezette a tabellát, ő volt a hazai rendezésű világbajnokság favoritja, amikor is a kezdés előtt két nappal előbújt belőle a fékezhetetlen Goggia. Miközben társaival lesiklott a garmischi oldallejtőn, gondolta, poénra veszi a figurát, átmegy szabadstílusba. A vége sípcsonttálcájának törése lett, a vb-nek pedig ámen.

Mint ahogy az is tipikus Goggia, miként a VK- finálé előtti napon nyilatkozta ki a világnak, ő bizony rajthoz fog állni Lenzerheidén, mert a kristálygömböt bizony nem engedi veszni hagyni. Az időjárás megfosztott minket egy komoly bravúrtól, van olyan érzésünk. Goggia egyébiránt három év elteltével nyert újra szakágit lesiklásban, akkor, 2018-ban olimpiai bajnokká lett.

A legnagyobb meglepetés: Breezy Johnson

Kiöregedett, visszavonult egy veretes generáció az amerikaiaknál, s már olybá tűnt, hogy azon múlnak a tengerentúliak lesikló eredményei, hogy Mikaela Shiffrinnek épp mikor lesz késztetése elindulni a leggyorsabb számban. A 25 éves wyomingi három szezont már végighúzott a legjobbak közt, mindannyiszor eljutott a VK- döntőig, jelezve, ott van a topkategóriában. Két évvel ezelőtti keresztszalag-szakadása után is talpra állt, már tavaly voltak biztató eredményei. De az áttörés idén érkezett meg! Négy futam alatt 4 dobogót, 4 harmadik helyezést söpört be. A kvázi ismeretlenség homályából. A vb-n, majd az utóbbi két VK- futamon ugyanakkor az is kitűnt, mire képes, ha már rászegeződik a rivaldafény, ha várnak is tőle valamit. Görcsös erőlködés, egy kiadós bukással. Bízunk benne, inkább a szezon eleji formája köszön vissza a jövőben. 

A legnagyobb csalódás: Ilka Štuhec

A szlovénok kétszeres világbajnoknőjét sem kerülték el a sérülések, hirtelen három komoly térdsérülés ugrik be nekünk, egy ezek közül egy komplett szezonba került a szlovénnak. Egészen a két évvel ezelőtti vb-címéig úgy voltunk vele, hogy az a 2016/2017-es szezon kifutott neki, soha később megközelíteni sem tudja. Ehhez képest két évre rá, féléves kényszerpihenő után egyedüliként felvette a kesztyűt az osztrák trióval szemben. Idei éve hasonlóan biztatóan indult, három TOP-10-hellyel, hogy aztán a szezon további részében lassan a pontszerzésért kelljen küzdenie, enervált menetek sorát bemutatva.

A jövő nagy ígérete: Laura Pirovano

A 24 éves trentói lánynak a mostani volt a második teljes Világkupa-idénye. Az egykori junior-világbajnoknő (óriás-műlesiklás), és szakági EK- ezüstérmes idénre jutott el odáig, hogy a legjobbak közt is komolyan kezdjék venni. Mást ne mondjunk, ő volt a második legjobb olasz a mezőnyben. Négyszer végzett a TOP-10-ben, három alkalommal pedig csak kevés választotta el a dobogótól, emellett a vb-n is helytállt. Avagy Goggia után is lesz élet Itáliában…

Amikor a képességek összetalálkoznak egy konkrét szakággal (Szuper-G)

A bajnok: Lara Gut-Behrami

A svájciak megosztó személyiséggel bíró sportolója harmadik szuperóriás-műlesikló kristálygömbjét fogta kezébe a múlt héten. Három trófea, karrierjének három szakaszában. Az elsőt 22 éves korában szerezte, az volt sportolóként az első igazán nagy sikere. Három vb-ezüst után felszabadító érzéssel hatott. Két évre rá behúzta az összetettet, amiben lehengerlő Szuper-G-s szereplése nagymértékben közrejátszott. Az ideit pedig egy már-már leírt, edzőváltáson átesett sportoló nyerte el, 30 évesen, világbajnoki címekkel karöltve.

Rosszabb éveiben sem szerepelt rosszul kedvenc szakágában, mindenki tudta róla, hogy Merle, Seizinger és Götschl után ő a Szuper-G-re termett. Adott egy bátor, vagány síző, aki úgy képes a tökéletes tojástartásra, hogy közben kimagasló technikai képzettséggel bír. Kanyartechnikában pedig szintet lépett idén, ez tette legyőzhetetlenné. Sízése tökéletesen harmonizál a szakággal. S azt mondják, improvizációban elsőrangú, mindig megérzi, hol lehet pluszidőt nyerni.

Első futamába még belerontott, majd elérkezett a január. Négy, jellemzően fölényes elsőséggel. A vb-n sem volt kétséges, kié lesz az aranyérem. Val di Fassán kicsit besokallt, Brignone pedig tavalyi énjét idézte, de ez nem von le semmit Lara parádés évadáról. Ő minden idők harmadik legeredményesebbje a szakágban.

A legnagyobb meglepetés: Tamara Tippler

Nagy fegyvertény, amit a lassanként 30 éves stájer sportoló letett idén az asztalra. Az osztrák lesikló csapat negyedik embereként eddig nem igazán termett számára babér, jellemzően még a csapatba kerülésért is meg kellett szenvednie az aktuális világeseményt megelőzően. Ehhez képest idén az ÖSV elsőszámú reményévé vált. Igaz, ehhez kellett a válogatotton végigsöprő koronavírus, s megannyi sérülés. Két pódium, öt TOP-8 – ez eredményezte karrierje messze legjobb szezonját.

A legnagyobb csalódás: Stephanie Venier

Az egykori vb-ezüstérmes tiroli pedig a másik végletet szolgáltatta. Igaz, lesiklásban mindig is jobban teljesített, így ebbe a rovatba ott is belefért volna, de amit Szuper-G-ben bemutatott ezen a télen, az minden várakozást alulmúlt. Egy szem Sankt Anton-i kilencedik helyét kivéve messze elmaradt az élmezőnytől, jellemzően a pontszerzés határán egyensúlyozott. A vb-n sem alkotott maradandót, lesiklásban a szétlövést is elbukta. Ő is érintett volt Covid-ügyileg, jövőre meglátjuk, mekkora törést szenvedett ezzel karrierje.

A jövő nagy ígérete: Kajsa Vickhoff Lie

A kétszeres junior-világbajnoknő letette névjegyét a felnőttek között. Az előző szezonok még inkább a tapasztalatszerzés jegyében zajlottak le, miközben a pontok is csordogáltak; a berobbanás mostanra lett időzítve. Mindannyiszor a legjobb tíz között végzett, amint végigszántotta a pályát. A kockázatot nem nélkülözik menetei, volt nem egy necces szituációja idén, közte azon a január végi garmischi futamon is, aminek végén másodikként zárt. Életében először dobogóra állt a Világkupában. Vb-szereplésére sem lehetett panasz, kevésen múlt az éremszerzés. Egy hónapja Val di Fassán viszont nagyot esett, egyebek mellett sípcsontját törte. Talán a józan határ megtalálása felé balesete útmutatásul szolgált, egyben reméljük, tartósítja helyét az elitben.

Maradt az olasz uralom (Óriás-műlesiklás)

A bajnok: Marta Bassino

A két gyors szám mellett óriásban is akadt domináns teljesítmény. Az észak-olasz hölgy négy versenyt nyert a nyolcból, mellé jött még egy dobogó. A maradék három alkalommal jó pozícióból szorult le a TOP-3-ból, egyetlen reménytelen versenye groteszk módon a hazai rendezésű vb-hez fűződött.

Hetedik teljes Világkupa-tele hozta meg tehát a régóta várt áttörést. Összeért esetében a technika, a kimértség és a kockázatvállalás. Októbertől márciusig terjedő szereplését fokozza, hogy abban a szakágban magaslott ki a mezőnyből, mely a leginkább kiegyenlítettnek bizonyult, és hemzsegett a meglepetéssel felérő eredményekben. Az összetett potentátjai, veteránok és trónkövetelők egyformán ott voltak a startlistán, de a végén legtöbbször így is Bassino nevetett.

A legnagyobb meglepetés: Maryna Gąsienica-Daniel

A téli sportok felettébb népszerűek Lengyelországban, de ha az élsportot nézzük, testvéreinknél a síugrás viszi a prímet. Sőt, igazából minden más szóra sem érdemes mellette. Még a sífutás sem, pedig nekik volt egy Justyna Kowalczykuk is. Az alpesi síelés abszolút perifériára szorult. Gąsienica-Daniel anno Universiadét nyert, de sérülések rendre derékba törték pályafutását. Eddig a szezonig összesen nem szerzett ötven pontot a VK-ban. 37-es rajtszámmal kezdte az idényt, mostanra pedig bekerült a világranglista legjobb 15 sízője közé. Két tízedik, három tizenegyedik helyezésére a koronát világbajnoki szereplése, ottani 6. helye tette fel. A két Mogore-Tlałka nővér óta nem volt dobogója a lengyeleknek alpesi síben. Sokáig aligha kell már várniuk az újabbra.

A legnagyobb csalódás: Mina Fürst Holtmann

A meglepetés kategóriában bő választékból mazsolázhattunk. A világbajnok Gut-Behrami, a szintet lépett Hrovat és a lesiklóként a GS élvonalába rugaszkodott Siebenhofer is nyugodtan szerepelhetett volna abban a rovatban. Igazi csalódásról nem beszélhetünk. Stephanie Brunnert kétszeri keresztszalag-szakadása után nem akartuk kipellengérezni, így maradt a húszas évei derekán lévő norvég hölgy, aki tavaly rendszeres résztvevője volt a TOP-10-nek, s még dobogója is volt a Világkupában. Ehhez képest idén feleannyi pontot szerzett, és söldeni ötödik helye óta messzire elkerülte az élmezőnyt. a vb-n például 22-dik helyen végzett. Ráadásul mind gyakrabban került a kiesők listájára.

A jövő nagy ígérete: Alice Robinson

Az új-zélandi tinédzser már most több mint holmi ígéret. Három győzelemnél tart a Világkupában, egy hellyel maradt le élete első vb-érméről. Bődületes sebességet mer vállalni, ez eddig többnyire visszaütött, sok a kiesés, vagy a döntő rontás meneteiben. Amint túllép ezeken, nagyon nehéz lesz őt megverni. Lindsey Vonn egykori edzője vezeti felkészülését, a végső cél pedig nem kevesebb, mint az összetett megnyerése. Ezen a télen már Szuper-G-ben is igazolta, van benne potenciál, ha a gyorsasági számokról beszélünk.

Új Slalomkönigin született (Szlalom)

A bajnok: Katharina Liensberger

Az előző évek műlesiklása a nőknél előbb Mikaela Shiffrin elképesztő hegemóniájáról szólt (45 győzelem, ez kb. 5 komplett idényre elegendő), ami szép lassan átcsapott az amerikai és Petra Vlhová ádáz küzdelmébe. A mostani télen aztán másként alakultak a történések. Teljes joggal felhozhatják említett hölgyek rajongói a családi tragédia miatti kihagyás utóhatásait, illetve azt, hogy a szlovák az összetettre tett fel mindent idén. Ez azonban semmiben sem csökkenti a nyugat-ausztriai lány érdemeit.

Először is szögezzük le, hogy Marlies Schild visszavonulása (2014) óta, egészen eddig az évig csupán nyolcan tudtak versenyt nyerni szlalomban. 2017 márciusa óta pedig a két gigászon kívül senki más. A jelenlegi mezőnyből Shiffrin és Vlhová mellett egyedül Erin Mielzynski tiszteletére szólt himnusz. Idén négyszeresen is megszakadt ez a sor, ebből három Liensberger nevéhez fűződött.

Ami esetében kegyetlen, az nem két győzelme, hanem egyetlen kivételtől eltekintve (a második jasnái verseny) valamennyi alkalommal dobogóra állhatott. Meghökkentő stabilitás, ami februárra brutális dinamikával párosult. Az élet megcáfolhatja eme kijelentésünket, de amit ő bemutatott az utolsó másfél hónapban, abba a két zseni bicskája is beletörött volna. Ha történetesen topformában síeltek volna. Schild után újabb nagy bajnokot köszönt Ausztria, s Liensberger elhivatottságát ismerve, ezután sem kell lemondaniuk róla.

A legnagyobb meglepetés: Michelle Gisin

Karrierjének voltak olyan szakaszai, amikor úgy tűnt, Gisin átnyergel inkább a lesiklásra. Ha kicsivel is, de több pontot gyűjtögetett ott, mint eredeti szakágában, a szlalomban. Na, idén ez megváltozott. Már előző télen is egyéni rekordot döntött szerzett pontokban, na, ezt idén megfejelte, konkrétan majdhogynem megduplázta. Szűk 500 pontot vágott zsebre műlesiklásban. Semmeringen élete első VK- sikere is megszületett végre, emellett három pódiumot tud felmutatni. Valamennyi versenyét befejezte, egy kivétellel mindig a legjobb hét között. S ne feledjük: összesen 29 VK- versenyt teljesített, mindannyiszor célba ért.

A legnagyobb csalódás: ???

Ebbe a kategóriába nem helyeznénk most senkit. Megítélésünk szerint pazar szezonon vannak túl a szlalomos lányok, akár a legjobbakat, akár a középmezőny elejét, akár a közepét nézzük. Mindenki tudásához mérten teljesített, többségük pedig kifejezetten szintet lépett ezen a télen. Szerkesztőségi eszmecseréink során még viccelődtünk szegény Wendy Holdenerrel, aki idén csak háromszor állt dobogón. Ám eközben mind a nyolc versenyén a legjobb hat között végzett. Ez azért több annál, minthogy csalódásként aposztrofáljuk.

A jövő nagy ígérete: Andreja Slokar

A szlovénok reménysége idén januárban robbant be a köztudatba, amikor Flachaun 52-es rajtszámmal a 18. helyre kvalifikálta magát. Délután kicsit hátrébb esett, de EK- dobogói is igazolták, kirobbanó formának örvend. A világbajnokságon az előkelő ötödik helyet szerezte meg, hogy aztán állandó pontszerzéseivel, közte két TOP-10-zel a legjobb húsz környékére vezényelje magát a világranglistán.

A jövő ígéretei – az Európa-kupa győzteseiről röviden

Összetett – Marte Monsen

A világkupa eredményei mellett fél szemmel mindig kitekintünk a kontinentális és junior versenyekre is. Egyrészt számos szakági specialista tesz kitérőt az EK-ban, ha saját számában hosszabb ideig nincs világkupa-verseny, valamint a fiatal tehetségek is sokszor Európa-kupában bontogatják szárnyaikat, mielőtt előlépnének a legjobbak közé.

Idén, részben a járvány miatt igen kevés gyorsszámot rendeztek, erős túlsúlyban volt az óriás és a szlalom (nemcsak olyanban, mint amit a világkupában tapasztalunk évek óta). Így nem csoda, hogy az összetettet Marte Monsen, a norvégok fiatal óriás-műlesiklója nyerte. Mögötte a szlalomos Andreja Slokar végzett a második helyen. Mindketten szereztek pontokat nemcsak saját számaikban. Harmadikként a németek technikai sízője Jessica Hilzinger végzett. A legjobb gyorssíző az osztrák lesikló Lisa Grill volt, negyedik helyen végzett. Ötödik helyen a szlalomban és óriásban is győzni tudó horvát Zrinka Ljutić végzett. Mögöttük egy tavalyi és egy idei svéd junior-világbajnok, Sara Rask és Hanna Aronsson Elfman végeztek.

Lesiklás – Lisa Grill

Lesiklásból mindössze három versenyt rendeztek, amiből az osztrák Lisa Grill kettőt megnyert, egyszer pedig második lett, így a szakági elsőség természetesen a neve mellé került. A másik futamgyőztes a svájciak rendszeres VK-indulója Jasmine Flury volt. A világkupa avatottabb követői a dobogón egyébként is ismerős neveket talál (Nadine Fest, Noemie Kolly), egyedül az idén berobbanó Lisa Grillt leszámítva.

Szuper-G – Jasmina Suter

Szuper-G-ből mindössze négy versenyt sikerült idén megrendezni. A szakági győztes Jasmina Sutert régóta láthatjuk a világkupában is, idén először végzett harmincban szakági pontversenyben, egyből mindkét gyorsszámban. Futamgyőzelmet szerzett Lisa Grill ebben a számban is, akit Crans-Montanán az osztrákok első világkupa versenyén is elindítottak, rögtön 18. hellyel mutatkozott be. Az oroszok részéről Julia Pleshkova szerzett győzelmet. Világkupában láthattuk már párszor, idén eddigi legtöbb pontját szerezte, de a pontszerzők közt ott még továbbra sem tud megragadni.

Óriás-műlesiklás – Marte Monsen

A 2000-es születésű Marte Monsen óriás-műlesiklásban mutatott stabil formájának köszönhetően hódította el nemcsak a szakági elsőséget, de az EK összetettjét is. A norvég lány ötször állt dobogón, melyből kétszer győzött. Fő számában junior-világbajnoki ezüstérmes is lett idén, így nem sokon múlt, hogy a világkupa-döntőn is láthattuk ebben a számban. Óriásban egyébként az idei VK- szezonban is rendszeresen feltűnt a rajtlistán, egy pontszerzése volt. A szezon elején egyébként Maryna Gasienica-Daniel is EK-ban brillírozott, a szakági pontverseny második helyén pedig a régi VK-motoros, svájci B-kerettag Simone Wild végzett.

Műlesiklás – Andreja Slokar

A szlalom a fiatal tehetségek komoly csatáját hozta, itt érdemes talán a legtöbbet elidőzni az Európa-kupát illetően. Pár év múlva minden bizonnyal ugyanők a technikai számok meghatározó sízői lesznek. Andreja Slokarról nem véletlenül írtuk, hogy nagy reménysége a szlovén alpesi sízésnek. A szlalom EK-t nagy fölénnyel nyerte, két futamgyőzelme és számos dobogója volt. Üldözője szintén fiatal tehetség, az olaszok rendszeres VK-szlalomosa, Lara Della Mea volt, míg harmadikként a tavalyi óriás junior-világbajnoka, Sara Rask végzett. Nyert versenyt a horvátok rendkívül fiatal tehetsége, Zrinka Ljutić is, ráadásul ő óriásban is jegyzett győzelmet.

Vasárnap a férfiak hasonló összefoglalójával jelentkezünk, a jövő héttől pedig egyéb visszatekintések következnek még az idei évadról, így a tél végével továbbra is érdemes velünk tartani!

Borítókép forrása: spectator.sme.sk

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s