Feller győzelmével búcsúzik a szezon, Schwarz a szlalom idei bajnoka

Drámai végjátékban, remek második futammal Manuel Feller  a hatodik helyről győzött a világkupa záró versenyén. Előbb Zenhäusern és Pertl is győzelemre esélyes menetből esett ki, majd Noël adta el hét tizedes előnyét a második futamban. A szakági győztes Marco Schwarz sokáig jól gazdálkodott előnyével, de a laposon állóra fékezte magát, a hatodik helyig csúszott vissza. A dobogón végül Feller mögött a szakági második Noël és az összetett győztese, Alexis Pinturault végeztek. A kétszeres világbajnok Jean-Baptiste Grange a jelenlévők ovációja közepette búcsúzott a világkupa mezőnyétől.

Az Alpesi Sí Világkupa a férfi műlesiklással búcsúzott, amire komolyabb tét már nem maradt. Alexis Pinturault már tegnap bebiztosította magának az összetett győzelmet, míg a szakági kis kristálygömböt Marco Schwarz már Kranjska Gorán megnyerte. Két kisebb csata maradt mára: az összetett harmadik helyén Marco Schwarz 14 ponttal állt Loïc Meillard, míg a szakági tabellán Zenhäusern és Noël a második-harmadik helyért meccseltek, Foss-Solevågnak már inkább csak matematikai esélye volt a negyedik helyről előrébb lépni.

Az első futamban osztrák edző tűzte a pályát, több kisebb ritmusváltással tarkítva azt. Bujkálós és egymástól távolra tűzött kapuk rövidebb sorozatai váltották egymást. A pálya egyik jellegzetessége a rajt utáni meredek volt. Ezt követően szinte végig lankásabb lejtőn síelhettek a cél felé a sízők.

Marco Schwarz (1.) jó ritmusban, látható hiba nélkül síelt végig a pályán. Szemre tempójával sem volt különösebb gond. Clément Noël (2.) a meredeken bizonytalankodott, de azt követően közel négy tizedet levett addigi hátrányából, így a vezetést is majdnem átvette. Ramon Zenhäusern (4.) épp tipikus sízései fordítottját mutatta be: a meredeken jól jött át, majd a lapos szakaszokon adott el sokat. Sebastian Foss-Solevåg nagy mentéssel kezdett a meredeken, majd utána túlzott agresszivitása újabb hibák sorába hajszolta, kiesett.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (5.) több rontott verseny után ezúttal nem panaszkodhatott, korrekt menettel tartotta meg esélyét a dobogóra. Henrik Kristoffersen (13.) hibával kezdett, amit vitt magával végig a meredeken, és utána sem tudta összeszedni magát. Manuel Feller (6.) a messzebbre tűzött kapukat szépen síelte meg, dobogóesélyes menet volt, de a pálya végén sokat kapott ő is. Loïc Meillard (7.) az összetett dobogójáért volt még harcban Schwarz-cal, és bár a pálya elején még csatában volt az osztrákkal a vezetésért is, de a fél másodperc nála is menetrend szerint érkezett a pálya alján.

Adrian Pertl (3.) látványosan sorjázta a stanglikat a pályán, és a végén sem volt annyival lassabb honfitársánál, így Zenhäusernt leszorította a pillanatnyi dobogót is. Fabio Gstrein számára kieséssel ért véget a szezon, egy kanyarban nagyon hátrabillent a súlypontja és kikatapultált a pályáról. Michael Matt (11.) felejthető szezonjával rezonált mai futama is, nem tudott másodpercen belül maradni. Alexis Pinturault (3.) immár minden tét nélkül állhatott a rajtba. Ez annyiban jól is látszott, hogy szinte a kapuk tövében kanyarodott, és a dobogóhoz is lőtávolban maradt.

forrás: kleinezeitung.at

Daniel Yule komoly fékezésekkel kezdte a meredeket, ami miatt a laposra nem volt elég lendülete. Végül ő is hátrabillent és kiesett csakúgy, mint Gstrein. Victor Muffat-Jeandet (10.) a pálya közepén igazán ütőképesen síelt, lassabb meredekét bánhatja egyedül. A top10 délelőtti mezőnye viszont még ekkor sem volt teljes, Alex Vinatzer (8.) a legjobb meredeket síelve, de lassuló lapos alsó szakasszal épp egy másodpercet kapott Schwarztól, de a dobogó neki sem volt elérhetetlen még.

Dave Ryding (14.) többször is belehibázott a futamába, míg Filip Zubčić-csal (12.) a pálya eleje babrált ki némileg. A folytatásban a legjobb 15 közé sem fért már be szinte senki, Tanguy Nefet (15.) leszámítva, aki ezt korrekt meredekének köszönhette. Honfitársa, Luca Aerni (16.) nem sokkal maradt le tőle, de ő inkább a pálya második felében teljesített jobban. Alekszander Horosilov (18.) nagyon megszenvedett a meredekkel, és bár ezt követően valamivel jobban síelt, komoly eredmény nem lett belőle így sem az első futamban. Jean-Baptiste Grange (20.) minden bizonnyal már a délutáni búcsúfutamra gondolt, nem erőltette túl délelőtti menetét. Kristoffer Jakobsen jobban kezdett, mint az előtte célba ért sízők, de végül a pálya felénél kiesett. Manfred Mölgg a meredekre nagyon ráérzett, annak végén hibázott és ő is idő előtt fejezte be a versenyt. Štefan Hadalin (19.) ritmustalanul síelt, ahogy Chirstian Hirschbühl (17.) is. A sort a junior-világbajnok, idén már egyébként többször is megvillanó amerikai Benjamin Ritchie zárta. Ugyan a kockáztatás sokáig úgy tűnt, top15-ös eredményt érhet, végül a cél előtt nem sokkal kiesett.

Az első futamot ezzel Marco Schwarz nyerte, szorosan a nyomában Clément Noëllel. A harmadik helyen Pertl állt, egy századdal Zenhäusern előtt. Nem sokkal mögöttük Straßer, Feller, Meillard, Vinatzer és Pinturault álltak reális távolságra a dobogótól, vagy kis szerencsével a győzelemtől.

A második futam pályáját svájci edző tűzte, számos vertikális kombinációval tarkítva a pályát. Délutánra a hőmérséklet 1-2 fokot enyhült, de még így is bőven fagypont alatt maradt, viszont a gyenge hóesés a teljes futam alatt kitartott.

forrás: ledauphine.com

Jean-Baptiste Grange tiszteletére a teljes mezőny fél sorakozott. A versenyzőtársak a rajtban tapsoltak, míg a francia válogatott több tagja a célban sorfalat állva várták a kétszeres világbajnokot. Grange a pálya szélén állókkal is végigpacsizott, majd a célban pezsgővel locsolták az ott őt köszöntők.

forrás: blick.ch

Štefan Hadalin (14.) indult versenykörülmények közt elsőként, kisebb hibákkal síelte végig a pályát. Aleksander Horosilov (16.) a meredeken kezdett rosszul, majd a laposon meg is billent, így nem tudta újra előnybe fordítani a versenyét Hadalinnal. Christian Hirschbühltől (11.) láthattuk az első igazán ütőképes menetet, de vezetése nem tartott sokáig. Luca Aerni (7.) végig hasonló tempóban síelt, mint az osztrák az imént, de a pálya alján rendkívül gyors volt, nagy előnnyel állt az élre.

Tanguy Nef (10.) remekül kezdett a meredeken, de az ott szerzett hat tizedet sem tudta megtartani a laposon. Dave Rydingnak (14.) a laposra fordulva nagyot kellett mentenie, de előnye nem ott olvadt el, hanem a pálya második felében, ahol Aerni síelt félelmetes tempóban. Henrik Kristoffersen (12.) mozgása ismét nem volt igazán összeszedett, leérkezésekor sem volt már pillanatnyi dobogós. Idei utolsó futamát is gyorsan a célterületről kisíelve mutatta a kamera, mint idén oly’ sokszor. Filip Zubčić (13.) már nyolc tizedes előnyből kezdett de érdemben ő sem tudta megszorongatni Aernit. Michael Matt hatalmas hibával kezdett majd két kapuval később egy kapura lépés magasba dobta, nagyot esett.

forrás: rts.ch

Victor Muffat-Jeandet (8.) remekül kezdett a meredeken, másodperc fölé hizlalta előnyét, de a felbuckásodó laposon végül négy századdal ő is a svájci mögé szorult. Alexis Pinturaultnak (3.) már reális esélye lehetett adott esetben a dobogóra is. Ennek szellemében síelt, sokat kockáztatva szinte hibátlanul síelt. A meredeken egész délután nem síeltek eddig ilyen tűpontos íveket. Ezzel a legjobb nyolc előtt Pinturault vezetett, több mint egy másodperccel Aerni és Muffat-Jeandet előtt.

Alex Vinatzer (4.) csak kisebb hátrányba került a meredeken, de a laposon ezt majdnem vissza tudta fordítani a maga javára a versenyt. Végül egy kisebb késés miatt szorult a második helyre. Loïc Meillard (5.) hasonlóan jött, mint az imént az olasz. A meredeken ugyan jobban tartotta Pinturault iramát, de a laposon valamivel lassabb volt. Manuel Feller (1.) még gyorsabban síelte a meredeket, mint Pinturault, lendülete pedig a folytatásban is megmaradt. A cél előtt fékezett nagyokat, ami miatt végül a fölényes vezetés helyett “csak” vezetés lett menete vége.

forrás: blick.ch

Linus Straßer (9.) a meredek után kapott sokat Fellertől, nagyon erősen tette oda léceit több kanyarban is, a pálya végén, ahol fogható lett volna Feller, sem tudott faragni. Ramon Zenhäusern idegesen kezdett, és ugyan a laposon szépen rendezte mozgását és érdemben faragta hátrányát, de egy bucka megdobta és idén először kiesett. Adrian Pertl szépen, de lassan jött a meredeken, majd a lapos elején hibázott és pár kapuval később ő is kiesett.

Clément Noël (2.) 76 százados előnnyel indult, viszont előnye a meredeken teljesen elfogyott. Ugyan a pálya alján elvileg lehetett volna hozni Felleren, de végül az osztrák maradt az élen. Ezzel az osztrák győzelem már biztossá is vált. Marco Schwarz (6.) közel egy másodperces előnnyel gazdálkodhatott. A meredeken nem kapott sokat, utána viszont előnye megfeleződött. A laposon viszont óriásit hibázott, amivel a dobogóról is lecsúszott. Végül Manuel Feller tökéletes felső, és egy valamivel lassabb alsó szakasszal is nyerte a versenyt. Nem sokszor mondható el róla, de ezúttal messze a legkevesebb hibát ő vétette a győzelmi esélyesek közül.

Manuel Feller számára örömtelien zárult az idei szezon, mely már eddig is bővelkedett eredményekben számára. Karrierje nyolc dobogós helyezésének felét idén szerezte, ráadásul flachaui első győzelmét követő kisebb hullámvölgye után karrierje második győzelmével zárta a szezont. Clément Noël idén ötödször, összességében pedig tizenötödször végzett a legjobb három közt. Mai második helyével a szakái tabella második helyére lépett előre, annak dacára, hogy Flachauig igen pechesen szalasztotta el folyamatosan első helyről a dobogókat. Alexis Pinturault a szezon során harmadszor zárt a dobogón műlesiklásban. Tegnapi győzelme után mai dobogójával is a kétkedők felé intézett komoly üzenetet, mutatva, rászolgált az összetett győzelemre.

A szakági pontversenyt Marco Schwarz már Kranjska Gorán megnyerte, Clément Noël viszont megelőzte Ramon Zenhäusernt, aki idén először esett ki. A svájci a dobogóról viszont nem csúszott le, így Yule idei gyengélkedése ellenére is van ismét svájci a szakági dobogó, korábbi „lyukas számukban”.

Az összetettben Pinturault és Odermatt helye már biztos volt az első két helyen, míg Loïc Meillard nem tudott elég pontot hozni Marco Schwarzon, így utóbbi megtartotta a harmadik helyet, a svájci a negyedik helyen végzett. Nem lenne meglepő, ha a következő szezonokban látnánk még őket is előrébb ranglistán. A szakági és összetett legjobbakról a jövő héten még részletesebben is foglalkozunk!

A nemzetek kupájában ugyan Zenhäusern kiesésekor még úgy tűnt, Ausztria az utolsó utáni pillanatban fordíthatja meg a férfi pontversenyt, végül Pertl és Schwarz nagy hibái révén a svájciak előnye végül alig csökkent. Összességében pedig már a verseny előtt tudni lehetett, hogy Svájc nyeri tavaly után idén is a Nemzetek kupáját, ezúttal viszont a férfi összesítés mellett a nőiben sem akadt senki, aki felülmúlta volna őket.

A héten még számos visszatekintő anyaggal jelentkezünk, megemlékezve többek közt a szakági legjobbakról, valamint a szezon legfontosabb történéseiről, így még egy ideig érdemes lesz figyelemmel követni Facebook oldalunkat és Síparadicsom Blogot is. Versenybeszámolóval viszont legközelebb már csak a következő szezonban jövük, azaz folytatás október végén, a hagyományos söldeni óriás-műlesiklással!

Borítókép forrása: diepresse.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s