Kobayashi nyert, de mindenki Tandéról várja a híreket

Brutális balesetet szenvedett Daniel André Tande a próbasorozatnál. Az ugrás után elveszítette az egyensúlyát és elég magasról zuhant le a lejtőre. Mentőhelikopterrel, eszméletlen állapotban szállították a kórházba, így zaklatottan kezdődött a Világ Kupa utolsó hétvégéje Planicán.

Mindenki megpróbálta magát függetleníteni az óriási bukástól és valahogy elterelni a figyelmét arról, ami történt – de nem nagyon lehetett. Én is olyan voltam, mint annak idején Laci bácsi, a kancsal postásunk, akit mindig azzal ugrattak a kollégái, hogy azért végez ilyen hamar a körével, mert egyik szeme a borítékon, a másik a házszámon. Szerintem sokakhoz hasonlóan én is csak fél szemmel követtem a versenyt, a másik a telefonom kijelzőjén volt, matattam az oldalak közül, hátha valahol jön egy jó hír. De nem jött – reméljük jönni fog.

Így aztán szépen csendben lement az első kör, ami azért hozott némi meglepetést. Az, hogy Kobayashi (235.5 m) remek formában van azt eddig is láthattuk, miként a világbajnokság aranyáért harcoló, ám végül a harmadik és negyedik helyre befutó Eisenbichler (232.5 m) és Hayböck (230.5 m) is nagyon érzi ezt a sáncot. Jól is szerepeltek ma is az első sorozatban, s bár mindketten elmaradtak a japántól több, mint tíz ponttal, síugrásban ez nem egy ledolgozhatatlan hátrány.

Akik csalódottak lehettek

  • Granerud (199.5 m) elrontotta az ugrását, már az elején nagyon billegett, és nem is jutott 200 méter fölé. A 36. helyen zárt csak
  • Stochnak (200.5 m) látszólag ilyen problémi nem voltak, mégis nagyon hamar landolt, így ő is kicsúszott a második körből.
  • Kubacki (200.5 m) sem járt jobban, pedig ő is imád repülni. De ez ma nem sikerült
  • Lindivik is elképzelhető, hogy még tande bukását hordozta magában, mert nem tudta jól összerakni az ugrást, ő is elvérzett
  • Kraftnak (219.5 m) és Stekalának (216.5 m) voltak jó pillanatai az edzésen, de az első körben elvesztették az esélyüket a jó szereplésre
  • Geiger (224.5 m) világbajnok volt decemberben itt, de most több, mint 20 ponttal elmaradt a listavezetőtől. Igaz a dobogó olyan messze nem volt

Akik viszont örülhettek:

  • Először is a szlovén csapat, hiszen tíz ugrójuk is bekerült a legjobb harminc közé, ez azért meglehetősen ritka. Domen Prevc (231.0 m) és Bor Pavlovcic (231.5 m) pedig a dobogóról várta a folytatást
  • A japánok is elégedettek lehettek, hiszen a listavezető mellett Yukuja Sato (228.5 m) és Naoki Nakamura (221.5 m) is a TOP10-ből várhatta a folytatást
  • Az orosz Nazarov (219.5 m) 11. helye is kisebb meglepetés

Az első sorozat eredménye

A második sorozatban a két lengyel, Wolny (231.0 m) és Stekala (225.5 m) ugrotta át elsőként a 225 métert, egyben némi fejtörést okozzanak a szövetségi kapitánynak, hogy a stabilan teljesítő, de ma nem kimagasló teljesítményt nyújtó Zyla (230.5 m) mellé vajon kiket is állítson majd csapatba szombaton. Szerencsére addig lesz még egy nap, így Stoch és Kubacki korrigálhatja azt, hogy ma mindketten csütörtökön mondtak.

Amíg Kraft (206.0 m) visszacsúszott tíz helyet, Forfang (230.5 m) és Johansson (234.5 m) szépen lépdesett előre, de azért nagy reményeik nekik sem voltak a dobogóra. Karl Geiger (238.0 m) viszont nagyon elugrott a többiektől, így ő joggal várta, hogy majd csak belehibáznak az előtte, az első fordulót várakozáson felül teljesítő vetélytársak.

És így is történt. Az ötödik helyről rajtoló Eisenbichlerig (238.5 m) mindenki visszacsúszott, a mindig vidám Markus viszont edzői döntésre egy beülővel lejjebbről vágott neki az repülésnek. És csak szállt, szállt, így 14 ponttal átvette a vezetést. Ezután jött az utolsó osztrák, Michael Hayböck (227.0 m), aki egy normál ugrással rukkolt elő, ezzel az aranyat elvesztette – sőt Geiger mögött maradt 1 ponttal. Ekkor már csak hárman voltak fent a tornyban.

A két szlovén nem tudta az első kör remek eredményét megismételni. Pavlovcicnak (228.5 m) ma is álom maradt a VK győzelem, de azért az ő teljesítményében ez benne lehet, míg Domen Prevc (222.0 m) még nem az a srác, aki pár éve a VK egy szakaszában legyőzhetetlen volt. A két szlovén helyett két német került a dobogóra.

Hogy aranyuk ne legyen, arról Ryoyu Kobayashi (244.5 m) gondoskodott, aki a tegnapi edzés siker után ma is tökéletes napot zárt és gyönyörű repülésével a sírepülő VK-ban is az élre állt. Merthogy ott ez, a vikersundi pótlás volt az első futam. Kettő lesz még, plusz egy csapatverseny, a hét hátralévő napjain.

Reméljük addig mi jelentkezünk, egy jó hírrel Tandéról. Mert az nagyon ránk férne.

A verseny végeredménye

A VK állása

A sírepülő VK állása

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s