Robinson győzelemmel búcsúztatta a szezont, Bassino az óriás bajnoknője!

Idén először összerakott két ütőképes menetet, és szállította is a győzelmet Alice Robinson. Az új-zélandi mind a rettentően meredek felső szakaszon, mind a ritmusos lankás részen dominálni tudott, különösen délután. A dobogóra a délelőtti éllovas Mikaela Shiffrin, valamint Meta Hrovat állt fel. A ma hetedikként zárt Marta Bassino megérdemelten viheti haza az óriás-műlesiklás kis kristálygömbjét, a tabellán Shiffrin és Worley foglalt helyet mögötte. Az összetettet – szlovák sporttörténelmet írva – Petra Vlhová nyerte meg. A második helyezett Lara Gut-Behrami délelőtt két kanyar után búcsúzott, egyes sajtóvélemények szerint a héten történtek után protestálva

A hölgyek Világkupa-sorozatának záró felvonása már hagyományosan az óriás-műlesiklás. Kérdőjelek nem igazán maradtak a végére. Az összetett eldőlt Vlhová javára, Gut-Behrami második helye sem volt kétséges, mint ahogy Gisin bronzérme is csak komoly fordulattal kerülhetett volna át Shiffrinhez. A szakági kristálygömb sorsa szintén eldőlt, Bassino révén újra olasz győztese van a szakágnak. A diszciplína pódiumának másik két fokáért zajlott még némi versengés, melyben hatan voltak érdekeltek – több-kevesebb eséllyel.

A mezőny igencsak szűkre zsugorodott így idény végére. Jelinkova január derekán szakította el térdszalagjait, Haaser a vb előtt sérült le, Truppe február végén döntött a szezon befejezése mellett. Brunner az egyik Åre-i edzésen húzta meg bokaszalagját, míg Holdener koronavírus-fertőzés miatt karanténban van. Holtmann már Svédországban sem volt egészséges, hiányának pontos okát nem ismerjük. Sofia Goggia váratlan visszatérése csak a lesiklásra vonatkozott (volna), míg a junior-világbajnok Hanna Aronsson Elfman inkább az Európa Kupa ausztriai idényzárójára utazott el. 500 összetett pontjával Corinne Sutert ugyanakkor nevezték a mai versenyre. Így gyűlt össze ma reggel 19 női síző.

Felhős, ködös idő fogadta a lányokat ma reggel, ami az enyhe hóeséssel együtt karöltve nem tették ideálissá a körülményeket.

Forrás: RSI

A lányok és a fiúk azonos lejtőn síelnek a hétvégén. Federica Brignone (7.) alaposan megszenvedett a pokolian meredek felső szakaszon. Megfogta léceit, s ő tette jól, majd a lankásabb részen már tisztább íveket húzott. Ez esetben nem volt előnyös az 1-es rajtszám. Lara Gut-Behrami idénye két kanyar után ért véget. Hasonlóan mélyre került, mint az olasz, ám ő nem erőlködött tovább. Belefáradt már az egészbe, koncentrációja és motivációja alábbhagyott. A svájci sajtó a szándékos kiesést boncolgatta, s valóban, nekünk is úgy tűnt, mintha Lara a harmadik kanyarra fordulva az ív helyett egészen más irányba tekintett volna…

Forrás: Eurosport

Mikaela Shiffrin (1.) óvatosra vette a figurát az elején, aztán viszont rákapcsolt, de nagyon. A vége közel másfél másodperces időkülönbség lett a javára. Petra Vlhová (10.) a lelki nyomástól szabadulva felszabadult sízést mutatott be. Akadtak bőven térvesztései, az amerikaival ő sem tudta felvenni a versenyt, sőt még az olasztól is kikapott. Michelle Gisin (5.) minden korábbinál bátrabban kezdett, a négytizednyi előny már előirányozta a jó folytatást. Becsülettel dobálta léceit, de a kanyarátmenetekben így is jócskán elmaradt az amerikai dinamikájától. Ő legalább másodpercen belül maradt.

Marta Bassino (2.) ellenben felvette a kesztyűt Shiffrinnel! Nem remegtek meg lábai fent, és kanyarsebessége is példásra sikerült. Egyetlen tizeddel szorult csupán a második helyre. A lányok tanultak a többiek hibájából. Tessa Worley (9.) már-már konszolidáltnak tűnt a lejtő tetején. Fura módon a ritmikára építő szektorokban maradt el durván a legjobbaktól.

Forrás: Cuneodice

Katharina Liensberger (6.) vagány habitusa kijött az elején, s minthogy a lankásabbon sem adott le pattogós sízéséből, hátrány alig csúszott ki szekundumon kívülre. Vagyis a napi dobogóért harcban maradt. Meta Hrovat (2.) brutálisan erős meredeksízést mutatott be, nem kevesebb, mint 6 tizedet osztott ki az olimpiai bajnoknőnek! Shiffrin topszektorában nála is pirosba csapott át a stopper, de a holtversenyes második helynél nem adta alább. A másik szlovén is ráérzett a meredekre, Ana Bucik századokkal követte az amerikait két szektor után. A vége felé viszont késésbe került, majd egy érintőre vett kapu lökte ki végérvényesen egyensúlyából.

Ramona Siebenhofer (15.) bágyadtan, nagyon visszafogottan teljesített, tetejében rengeteget hibázott. Nem meglepő, hogy senkit nem tudott megelőzni. Alice Robinson (4.) harcos stílusa kitűnően alkalmazkodott az első két szektorhoz. A lankás átkötő rész jelentette esetében is a különbséget az éllovas viszonylatában. A dobogós helyekről azért nem kellett lemondani. Maryna Gaşienica-Daniel (11.) azon sízők közé tartozott, kiknek nagyon nem ízlett a női szinten kegyetlenül meredek nyitó szakasz. Magabiztosságát később sem tudta visszahozni, egyetlen század híján 2 s-es hátrányból várhatta a folytatást. Ragnhild Mowinckel (17.) idény végi formában hozta le a pályát, még Siebenhofertől is nagyon kikapott. Sara Hector (8.) bele-belefékezett a nyitószakaszba, a folytatásban némileg ritmust váltott. A TOP-10-be gond nélkül besorolt.

Forrás: Stuff

A kötelező reklámszünet után már csak négyen voltak hátra. Nina O Brien (14.) nyitó szektora bezöldült, nemhiába, Shiffrin tanácsai jól jöttek a honfitársnak. A folytatásban esett szét mozgása, rettenetes késéssorozattal vergődött le a célig. Elena Curtonit (12.) alaposan lefárasztotta a meredeken való erőlködés, keveseket utasított maga mögé. Valérie Grenier (13.) zöldülő első szektor után érvényesítette a papírformát, vagyis a mezőny vége felé zárt. Corinne Suter (16.) sem a meredeken, sem a lankán nem érezte komfortosan magát a szűkre tűzött kapuk miatt. Nem úszta meg 3 s-en belül.

A reggeli futam után tehát Shiffrin került komoly lépéselőnybe a szakági ezüstérem tekintetében, reálisan csak Gisin tréfálhatta volna meg a második futamban. A svájci nagy küzdelemben volt viszont a dobogóért a Worley-Brignone párossal. Maga a futam átlagosan 10 másodperccel volt hosszabb a megszokottnál. Az olasz tűzés tehát lekopírozta a tegnapi férfi versenyen látott “norvég” nyomvonalat.

1.Mikaela ShiffrinEgyesült Államok1.11.08
2.Meta HrovatSzlovénia1:11.18+0.10
2.Marta BassinoOlaszország1:11.18+0.10
4.Alice RobinsonÚj-Zéland1:11.85+0.77
5.Michelle GisinSvájc1:11.89+0.81
6.Katharina LiensbergerAusztria1:12.16+1.08
7.Federica BrignoneOlaszország1:12.47+1.39
8.Sara HectorSvédország1:12.58+1.45

A délben kezdődő második futam nyomvonaláért a franciák edzője volt felelős. Szemre jóval ritmusosabb karaktert öltött a lejtő, melyen direktebb ívekkel lehetett végigsuhanni. Tizenhét mosolygós sportolónő várakozott a szezon utolsó futamára.

Forrás: Sport Interia

Mowinckel (16.) higgadt menetével kezdődött el minden, a norvég inkább a tiszta ívekre rendezkedett be. Suter (14.) agresszívebben nyomta fent, ami ezúttal nem tűnt kifizetődőnek. A magasabb sebesség a célig jelentős előnyt hozott neki. Siebenhofer (15.) ismét bemutatott egy durva ritmustörést a meredeken, amit hasonlóan zaklatott folytatás követett. Annyi azért látszott három síző után, hogy a lányokat kevésbé fárasztja le a második pálya. Nina O Brien (12.) az erős tempóért cserébe bevállalta a hibákat. Szögletes kapuvételek ide, súlypontingadozások oda, az amerikai egy század híján másodpercre rúgó előnnyel élre állt az amerikai. A hátsó traktusban szétszóródtak a lányok, Grénier hattizednyi fórját könnyen megduplázhatta volna. Amennyiben egy érintőre vett kapu által nem fordult volna ki teste a vége felé. Curtoni (13.) kissé túlmozgásos meredekkel eladta csaknem minden előnyét, összeszedettebb alsó résszel kevéssel szorult az amerikai mögé.

Maryna Gaşienica-Daniel (10.) távolabb tűzött kapuk mellett jobban ráérzett a meredekre, s összességében is kompakt pályát síelt. Az addigi legjobb délutáni futam után került sorra az összetett idei győztese. Petra Vlhová (11.) kegyetlenül dobálta léceit a kanyarokba, mint az szokása. A meredeken dőlt el a kérdés, egyébiránt valamivel jobb is volt a lengyelnél. Kétszázaddal szorult mögéje. Tessa Worley (9.) alaposan megnyomta volna utolsó idei futamát. Hatalmasat rontott a lanka kezdetén: megdobta egy hupli léceit, bravúrral mentett a porhanyós bukótérből visszatérve. Ezek után nem volt semmi, miként a lejtő maradék harmadán 9 tizedet kiosztva a poláknak, átvette a vezetést! S mint kiderült, így sikerült megőriznie a szakági szezondobogót.

Forrás: Yahoo Sports

A reklám után jöttek a délelőtt legjobbjai. Sara Hector (8.) bemutatta, mennyit bukott a francia hibájával: legalább másfél másodpercet. A svédtől láttuk az első jó ritmusú, nagyobb hibákat nélkülöző menetet – valóban, idény végi üzemmódba kapcsolt a mezőny. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az elő-előbújó nap javított valamicskét a látási viszonyokon. Federica Brignone (4.) az előző évad győzelmét idézően hasított végig a pályán. Küzdött, jól belefáradt, az addigi legjobb idővel állt élre. Liensberger (6.) vagánysága kis híján első helyet ért számára. Egyetlen komoly térvesztésen múlt a különbség. Michelle Gisin (5.) szintén odavert az olasznak a meredeken, a lankás meneten aztán odalett előnye. A vége ki lett centizve, két századdal épp befért a második helyre.

Alice Robinson (1.) testét nem kímélve esett neki a pályának. Ütlegelte vadul a kapukat, a tempót a végletekig tolta, csaknem másfél másodperccel ütötte hátrébb Fedét! Marta Bassino (7.) kapásból eladott öt tizedet a meredeken. Hol zaklatott, hol lagymatag volt sízése, így nemhogy az új-zélandival nem kelt versenyre, a dobogós helyektől is messzire került. Meta Hrovat (3.) a kemény, meredek lejtők specialistája. Ennek jegyében egy picit még növelni is tudta fórját odafent. Robinson kiváló kanyardinamikájával azonban nem tudott mit kezdeni, összességében jó másodpercet kapott tőle. Mikaela Shiffrin (2.) kulturált íveken, kevésbé támadó felfogásban kezdett, ennek megfelelően nem egészen a pálya feléig eladta minden előnyét. Innentől fogva már mindegy volt, hogy a folytatásban tartotta a lépést.

Részletes eredménylista

Forrás: RaiSport

Alice Robinson, aki decemberben volt 19 esztendős, karrierje harmadik Világkupa-győzelmét szerezte meg. Imádja a meredek lejtőket, jól jelzi mindezt, hogy az előző szezonban Söldenben és Kranjska Gorán is győzni tudott. Ezzel a mai sikerrel visszaverekedte magát a ranglista legjobbjai közé, és ha végre stabilizálni tudja sízését, irtózatosan kemény lesz őt legyőzni óriásban. Alice egyébiránt gyakorlatilag Lindsey Vonn edzőivel készül, s abból kiindulva, hogy idén már Szuper-G-ben is láthattuk, sőt a TOP-10-ben is végzett, nem nehéz kitalálni, hogy évek múlva be fog jelentkezni az összetettért is.

Mikaela Shiffrin 27. alkalommal zárt dobogón óriásban, tucatnyi győzelme arányosítva a legrosszabb statisztika, ha összevetjük a többi szakággal. Idén harmadjára végzett dobogón, a két ütőképes futamot csak egyszer tudta megvalósítani. Meta Hrovat negyedik pódiuma negyedszerre is harmadik helyezést jelentett. Az egyéniben kétszeres junior-világbajnoknő jövőre tartósíthatja helyét a legjobbak közt.

Forrás: Le Dauphiné Libéré

Olaszországban maradt az óriás-műlesiklás kis kristálygömbje. Brignone után idén Marta Bassino hódította el a trófeát. Méghozzá teljesen megérdemelten, hiszen a nyolc versenyből négyen nem talált legyőzőre, emellett még egy dobogója volt. A balul sikerült vb után rászolgált erre a díjra. A szakági pódium második fokára, mint ahogy szlalomban is, Shiffrin állhat fel. Legutóbb négy éve végzett ezen a helyen. Tessa Worley elsősorban stabilitásának köszöneti, hogy a tavalyi visszafogott évad után hatodjára is TOP-3-ban zárta a szezont

Az összetettet végül masszív előnnyel húzta be Vlhová. Ő Szlovákia történelmének első szezongyőztese, akármelyik sísportot is nézzük. Gut-Behrami remek szezonnal válaszolt a benne kétkedőknek. Michelle Gisin pedig élete formájában síelte végig a telet, a sok-sok befektetett munka, s pénz, idén kamatozódott. Mai eredményével Shiffrin is 1000 pont felett zárta az évadot, négy év után sikerült ez négy sízőnek.

26 év elteltével ismét Svájc nyerte meg a Nemzetek Kupáját. A helvét lányok ráadásul hatalmas fölénnyel vitték el az elsőséget Ausztria, s az idénre egy kicsit visszább eső Olaszországot megelőzve. Ez nem meglepő, hiszen két svájci zárt az összetett dobogóján, négyen a TOP-10-ben.

31 verseny után a mai nappal lezárult az Alpesi Sí Világkupa 2020-2021-es női kiírása. Október végén Söldenben folytatják a lányok!

A címlapkép forrása: La Stampa

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s