Győzelemmel Liensbergeré a szakági, Petra Vlhová összetett győztes!

Katharina Liensberger a világbajnoki arany után megszerezte sorozatban második világkupagyőzelmét is, amivel elhódította a szakági győzelemért járó kis kristálygömböt! Petra Vlhová a 6. helyen végzett, amivel a ma második Mikaela Shiffrin is megelőzte a szakági ranglistán. A szlovákot ez viszont aligha zavarta, pontszerzésével ugyanis már a holnapi verseny előtt biztossá vált számára az összetett világkupa megnyerése! A napi harmadik helyet Michelle Gisin szerezte, míg Irene Curtoni karrierje utolsó versenyén síelt.

Két nap versenytörlés, majd a tegnapi csapatverseny után megkezdődtek Lenzerjeidén a világkupadöntő egyéni versenyszámai, a férfi óriást követően másfél órával a női mezőny számára is, viszont ez esetben műlesiklással. A versenynek több tétje is volt. Egyrészt a szakági világkupát vezette ugyan Petra Vlhová, de Liensberger mindössze 22, míg Shiffin 37 pontos lemaradásban volt csak. Azaz a verseny még teljesen reálisan volt háromesélyes, nemcsak a kockásfüzet lapjain. Emellett Petra Vlhová egy pontszerzéssel (azaz ha a legjobb 15 közt végez ma) az összetettet is eldönthette már ma, mivel Lara Gut-Behrami nem vállalta az indulást.

forrás: blick.ch

Az első futam pályáját svéd edző tűzte igen bujkálósra. Ugyan az időjárásra nem lehetett panasz, viszont a négy napon át kitartó havazás miatt a pálya igen puha volt, lehetett rá számítani, hogy az idő előrehaladtával lassulni fog a pálya. Azt már említettük, hogy Gut-Behrami nem vállalta a rajtot, de egy szlalomos is hiányzott a rajtlistáról: Wendy Holdener csütörtökön pozitív koronavírus-tesztet produkált, így ő az Instagram tanúsága szerint szobájából követte az utolsó verseny eseményeit.

Laurence St-Germain (4.) indulhatott egyes rajtszámmal a mai nap. Jó érzékkel sorjázta a kapukat, a pálya felső részén azonban volt egy nagy késése.  Kristin Lysdahl (2.) komolyabb hiba nélkül síelt, így pedig tisztes előnyt síelt ki a kanadaival szemben. Katharina Liensberger (1.) remekül síelt, a legkisebb megingásnak sem volt nyoma a menetben. A pálya közepén volt egy apró bizonytalansága, de látszott, most sem remeg meg a lehetőségtől, hogy ezúttal a kristálygömbért harcolhat.

forrás: bluewin.ch

Mikaela Shiffrin (3.) nem tudott olyan ritmusosan síelni, mint az osztrák. A nagy meglepetés nem az volt, hogy kikapott Liensbergertől, hanem, hogy Lysdahlt sem tudta megelőzni. A szakági küzdelemben pillanatnyi hátrányba került az amerikai, de esélye bőven maradt még a fordításra. Michelle Gisin (5.) egy szektorig volt jobb az osztráknál, a végére viszont teljesen kifogott a lendületből, még St-Germaint sem előzte meg.

Petra Vlhová (6.) csakúgy, mint Åreban, most is rögtön a rajt után rontott. Két kaput késett el, amiben fél másodpercnél is több benne maradt. A folytatásban újraértékelte menetét, kevesebbet támadott, inkább a célba érésért, és így a biztos összetettért síelt.

forrás: blick.ch

Lena Dürr (13.) a múlt heti két parádés verseny után ezúttal rendkívül sok hibával síelt, meg Vlhovától is kikapott közel egy másodperccel. Ana Bučik (11.) sem volt elég hibátlan ahhoz, hogy akár Lysdahlékkal versenyben lehessen. Erin Mielzynski nagyjából ott rontott, ahol Vlhová, de ő ki is esett. Dühösen síelt ki a pálya szélére. A folytatásban Kristina Riis-Johannessen (12.) és Chiara Mair (16.) is jócskán elmaradtak a középmezőny legjobbjaitól, egyiküktől sem láthattunk különösebben agresszív menetet.

Paula Moltzan (8.) valamivel jobban megküzdött a pálya közepével, de kezdésére és befejezésére nem lehetett panasz – ismét jó helyről várhatta a folytatást az idén egyre jobb formába lendülő amerikai. Ugyan többen várták, de Irene Curtoni (10.) nem búcsúhoz öltözött, hanem versenytempóban síelt végig. A pálya első harmadában még meg is villantotta tudását – a második szektorban alig kapott Liensbegertől –, és összességében is befért a legjobb 10 közé! A top10 végleges mezőnye viszont még továbbra sem volt teljes. Ugyan Franziska Gritsch kiesése megszakította a jobbnál jobb sízések sorát egy pillanatra, de érkezett Martina Dubovská (9.), aki remekül kezdett, a cél előtt fogyott el valamelyest a lendület, amivel akár közvetlenül Vlhová mögé sorolhatott volna. Katharina Gallhuber (19.) és Katharina Huber (20.) menete után végül Sara Hector (7.) volt az utolsó, aki befért a legjobb 10-be. A svéd visszafogottan kezdett, de a pálya végén be tudta gyújtani a képzeletbeli rakétákat, és végül ő vezette a Vlhová mögötti üldözőbolyt a második futam előtt.

A rajtban ekkor még hatan várakoztak, köztük a tavalyi összetett győztes Federica Brignone (14.), aki az 500 pontos szabály alapján indulhatott el a versenyen. Egyedül ő fért már be a hátralévők közül három másodperc alá. Marta Bassino szintén összetett eredménye alapján állt rajthoz, de az óriás szakági győztese ezúttal célba sem tudott érni. Volt hátra még egy olasz, a múlt héten junior világbajnoki címet szerző 19 éves Sophie Mathiou (21.). A fiatal olasz becsülettel teljesítette a pályát, de profik közötti rutintalansága szembeötlő volt egyelőre. Viszont ne feledjük, még jó ideig versenyezhet a juniorok közt, és készülhet majd a teljes értékű váltásra a felnőttek közé. Az idei évben meglepetést okozó Andreja Slokar (17.) és Camille Rast (18.) ezúttal nem tudott nagyot dobbantani délelőtt, ahogy Nastasia Noens (14.) is inkább csak a tágabban értelmezett középmezőnybe fért be az első futamban.

A második futam pályáját osztrák edző tűzte. Egy-két valamivel trükkösebb kaput leszámítva ez a pálya sem arra lett kitalálva, hogy megrostálja a mezőnyt. Tekintve, hogy Liensberger az első futam alapján jó helyzetben volt, hogy megszerezze a végső vezetést a szakágiban, nem is lett volna értelme a pályát trükkös, hibákra kényszerítő pályát tűzni.

Elsőként Sophie Mathiou (19.) síelt, ugyan nem hibátlanul, de a 19 éves junior világbajnok becsülettel teljesítette a pályát. Egy helyet pedig rögtön javított is az olasz, miután Katharina Huber ugyanott hibázott, mint Mathiou, de az osztrák ki is esett. Katharina Gallhuber (12.) már komoly előnyt szerzett az olasszal szemben, a rutin bőven kijött a végül 3 másodperces fórban, de összességében is jól érezte edzője tűzését. Persze Gallhuber nem is elsősorban Mathiouvel versenyzett, hanem előre szeretett volna lépni a pontszerző zóna irányába. Az első lépések rögtön sikerültek is ez irányban, miután Camille Rast (15.) bevállalós kezdés után a pálya végére lelassult.

forrás: blick.ch

Andreja Slokaré (8.) volt az már igazán komoly, mértékadó menet volt. Ugyan a harmadik szektorban ő is tizedeket adott el Gallhuber ellenében, de minden más szakaszon jóval versenyképesebb volt. Még a 17. helyről is kinézett számára a top10. Chiara Mair (13.) nagy hibákkal kezdett, a pálya végén viszont megmutatta, azért valóban maradt Slokar menetében is. Nastasia Noens (10.) már majdnem ki is használta, hogy a szlovén a pálya alján vethető, hét tizedre hízott hátrányát is majdnem előnyre fordította.

Federica Brignone (17.) rendkívül nagy késésekkel síelt, több kapunál is messzire elcsúsztak lécei a kapuk tövétől. Lena Dürr (14.) is sokat esett vissza, de Kristina Riis-Johannessen (18.) volt az, aki igazán megküzdött a pályával, még Mathiou második futamos idejét is épp csak megsíelte. Ana Bučik (16.) szintén sokat kapott a pálya közepén, végül a pontszerzők közül is kicsúszott.

Irene Curtoni délután sem klasszikus búcsúmenetet síelt, hanem becsülettel teljesítette a pályát, igaz az utolsó előtti kaput meglovagolta. Pedig pontszerző menet volt odáig. A célban viszont az olasz csapat krémje várta csokorra, pezsgővel veterán szlalomosukat. Majd még hosszú percekig testvérével, Elenával búcsúzott a mezőnytől.

Sci alpino, Irene Curtoni si ritira: “Il mio fisico ha sofferto tanto”
forrás: oasport.it

A verseny viszont Curtoni ünneplése közben is folytatódott és Martina Dubovská (9.) volt hosszú idő után az első, aki érdemben meg tudta szorongatni Slokart. Az utolsó pár kapuban viszont maradt egy kevés, így a vezetést ő sem tudta átvenni. A verseny egyetlen reklámszünetében így a már nyolc helyet javító Slokar vezetett, mögötte Dubovská és Noens. Paula Moltzan (7.) egy másodperces előnyt adott el az utolsó szektorig, és bár ott sem volt gyorsabb a szlovénnál egyetlen századot megtartott az amerikai. Sara Hector (5.) ki tudta használni, hogy a vezetésért nem egy hibátlan menetet kellett felülmúlni. Előnyéhez valamennyit még hozzá is tett, így karrierje egyik legjobb műlesikló eredményét érte el.

Petra Vlhová (6.) esetében az volt a kérdés, melyik kristálygömbért síel a második futamban. Ugyan túlzott kockázatot nem vállalt, ami miatt a vezetésről is lemaradt két századdal. Viszont így biztos pontszerző lett, azaz megnyerte az Összetett Világkupát, és a vele járó nagy kristálygömböt – Szlovákia történetében először.

forrás: sport.aktuality.sk

Michelle Gisin (3.) lécei már a harmadik kapunál teljesen keresztbe fordultak, de ez a hiba nagy agressziójának eredménye volt. Folyamatosan tartani is tudta egy másodperces előnyét, pár századot pedig hozzá is tett a végén. A svájci hosszabb szünet után síelt ismét remek szlalomfutamot. Laurence St-Germain (11.) jókora hibával nyitott, de nála ez nem a bődületes tempóból következett, mint Gisinnél. A pillanatnyi dobogóról is jócskán lecsúszott.

Mikaela Shiffrin (2.) a szakági elsőségért síelhetett. Visszafogott kezdéssel eladta teljes előnyét, amit utána egyből vissza is épített. A végén még próbált újítani, aminek majdnem kiesés lett a vége, de így is nagy előnnyel állt az élre. Ezzel a szakágiban kétesélyesre szűkült a verseny. Shiffrinnek Liensbergert kellett megelőznie a kristálygömbért, Vlhová eddigre ezért a címért már nem volt versenyben.

forrás: blick.ch

Kristin Lysdahl (4.) szeme előtt ott lebegett a dobogó. Sokat vállalt, aminek számos kisebb hiba lett az eredménye. Végül századokkal kikapott Gisintől, de már így is karrierje legjobb szlalomos eredményét érte el ma.

Katharina Liensbergernek (1.) a vezetésre volt szüksége a szakági elsőséghez. Az osztrák lány újabb klasszis menettel bizonyított. Szinte végig hiba nélkül hozta le a futamot, a puha pályán utolsóként síelve is az övé volt a legjobb második futam. A világbajnoki arany után a szakági kristálygömböt is Katharina Liensberger nyerte mai győzelmével!

Katharina Liensberger 10. szakági dobogóját szerezte. A szám világbajnoka karrierje első világkupa-győzelme után rögtön megszerezte a másodikat is. Ide műlesikló formája igazán rendkívüli volt: azután hogy tavaly és tavalyelőtt egy-egy dobogót szerzett, idén mindössze a jasnái versenyen nem állt dobogóra. Leviben két harmadik hely volt, azt követően négyszer volt második, majd az utolsó két versenyen már győzött, ekkorra uralkodó világbajnokként. Marlies Schild 2012-es szakági győzelme után nyert műlesikló kis kristálygömböt osztrák síző. A legtechnikásabb szám mindkét bajnoki címe Ausztriába került ezzel az idén.

Mikaela Shiffrin hasonlóan stabil volt az idei szezonban, mint Liensberger. Az amerikai szintén kétszer győzött, összességében pedig csak kétszer nem állt dobogóra. Michelle Gisin a januári Kranjska Gora-i versenyek óta kissé visszaesett, azóta most állt először ismét dobogón.

Az összetettben Petra Vlhová sporttörténelmet írt, első ízben szerzett szlovák sportoló összetett világkupa-győzelmet, mivel előnye ma 136 pontra nőtt Lara Gut-Behrami előtt. A svájci is már biztos  a második helyen végez, ahogy Michelle Gisin is csak akkor nem őrzi meg harmadik helyét, ha Shiffrin holnap győz, míg ő nem szerez pontot. Az ötödik hely nyitott még holnap, Liensberger, Bassino és Brignone még bármilyen sorrendben eloszthatja maga közt az 5-7. helyeket.

A világkupa holnap óriással zárul.

Borítókép forrása: diepresse.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s