Pinturault mindent vitt: ő az összetett új bajnoka

Amikor igazán kellett, akkor csillogtatta meg kvalitásait, illetőleg szedte össze magát idegileg Alexis Pinturault. Nagy fölénnyel nyerte a délelőttöt, a második futamban pedig tartalékos üzemmódban is behúzta a napi győzelmet. 30. születésnapja emlékezetesre sikeredett: húsz év elteltével újra francia kézbe került az óriás-műlesiklás szakági kristálygömbje, illetőleg csaknem negyed évszázad után ismét a gallok adják a szezon bajnokát, az Összetett VK győztesét. A nagy tét alatt (az előző napok eseményei után nem annyira meglepő módon) megtört Marco Odermatt. Csupán a 11. helyen végzett. Az összetett pódiumáért folyó versenyfutásban Marco Schwarz minimális előnyre tett szert a ma kieső Meillard-ral szemben.

Az időjárás nem fogadta kegyeibe a Világkupa-döntő hetét. Az első négy nap lehetetlenség volt lesikló edzést, illetőleg versenyeket rendezni. Hol a hóvihar, hol a köd miatt kellett törölni az aktuális futamokat. A svájciak sem emiatt háborognak, sokkal inkább a versenynaptár kialakítása, pontosabban a technikai számok túlsúlya miatt. Illetőleg a VK- finálék lebonyolításának szigorúságát is bírálták. Nevezetesen azt tartják nevetségesnek, hogy az elmaradt versenyszámok pótlására nincs mód, még a csapatverseny helyén sem. Márpedig tegnap verőfényes napsütésben rendezték az amúgy keveseket megmozgató viadalt.

Másrészről a svájci szervezőket is sarazzák a helyi sajtóban, mivel nem sikerült időben helyrerakniuk a lejtőt, például a csütörtöki Szuper-G idejére. Túl puhának ítélték a pályát, s ez a helyzet ma is fennállt. Az utolsó pillanatokig locsolták jeges vízzel a lejtőt, próbálták keményebbé tenni a reggel enyhe hóval áztatott pályát. Emiatt csak negyedóra késéssel startolhatott el a verseny.

A nőknél gyakorlatilag eldőlt ezzel az összetett, de a férfiakét tekintve is sorsfordító döntésről beszélhetünk. Alexis Pinturault, aki az idény végére a nagy tét alatt látványosan összeomlott, számára nagyon jól jött a gyors számok törlése, de még így sem került könnyű helyzetbe a francia. A helyzet pikantériája az volt, hogy közte és Marco Odermatt között a szakági kristálygömbért is éles küzdelem alakult ki. Míg összetettben 31 ponttal a ma harmincadik születésnapját ünneplő francia állt jobban, addig óriás-műlesiklásban az ifjú svájci vezetett 25 ponttal. Alapvetően elmondhattuk, hogyha pontelőnnyel zárja a mai napot a francia, gyakorlatilag megnyerné az összetettet a szlalomban nem versenyképes svájcival szemben. Másrészről ezzel beáldozná a szakági elsőséget. Mint Vlhovánál is leírtuk már, kétségeink nincsenek afelől, hogy erre bármikor képes lenne Pinturault.

Mindössze 22 fős mezőny gyűlt össze Lenzerheidén. Négyen (Ford, Braathen, McGrath és Kilde) sérülés miatt hiányoznak, akik pedig összetett pontjaik nyomán elvileg rajthoz állhattak volna, mind visszamondták a szereplők. A listát a két hete junior-világbajnokságot nyert osztrák tette teljessé.

Az első futam pályáját francia edző tűzte (45 kapuból 43 volt fordító), ám jó megjegyezni, hogy Pinturault nem a gall válogatottal edz. Ezáltal Romain Vélez, az egykori szlovák VK- győztes Veronika Zuzulová férje aligha tudta minden ízében hozzá igazítani a nyomvonalat.

Forrás: AP News

Kevésbé kemény pályán elvileg előnnyel indul az, aki elsőként startolhat el. Ez a kiváltság Alexis Pinturault (1.) kezébe került. Korrekt, nyugodt íveken hozta le az első futamát a gall, néha úgy tűnt, mintha túl sok élt használt volna. Aztán láttunk már olyat, hogy valaki egy elsőre biztonságinak tűnő siklással élen tud maradni. Žan Kranjec (7.) nincs élete formájában idén, de az a másfél másodperc, amit nagyobb hibák nélkül beszedett a célig, felvilágosított bennünket, hogy Pinturault alaposan bekezdett.

Marco Odermatt (10.) a pokolian meredek nyitányon megremegett, mélyre került. Mentenie kellett, s bár egy szektor után zöldült a részideje, a folytatásban görcsösen síelt. A végén a szlovéntól is kikapott. 1,66 – Pinturault komoly lépéselőnybe került!

Forrás: Tribune de Genéve

Papíron Filip Zubčić (3.) is beleszólhatott még a szakági elsőségbe, ám ennek érdekében feltétlenül győznie kellett a mai napon. Harcos pályát síelt a horvát, de a franciával szemben neki sem volt esélye. Ő is kicsúszott másodpercen kívülre, igaz, a második pozíciónál nem adta alább. Justin Murisier (6.) egy térdállásba kerülést leszámítva tisztán letudta a pályát, ő maga is elégedettnek tűnt a célban. Odermatt még egy pozícióval hátrébb került.

A világbajnok sem tudott versenyre kelni honfitársával. Mathieu Faivre (8.) ugyanúgy az átkötő részen esedékes ritmusváltásban maradt el menthetetlenül, a vége egy bő másfél másodperc lett. Loïc Meillard az összetett harmadik helyért volt versenyben. Egy balos kanyar kimenetében mintha meghúzta volna lábát, mert egy határozott ívvel még be tudta volna tenni léceit a következő jobbosba. Ez nagy esélyt adott Schwarznak, hogy visszavegye a harmadik pozíciót tőle.

Thibaut Favrot (5.) lüktető menettel jelentkezett, ami kifizetődött. Egy pálya végi megingással együtt befért a harmadik pozícióba. Közte és az ekkor sereghajtó Odermatt csupán három tized feszült, vagyis roppant szoros volt az élmezőny. Igaz, ami a svájcinak szakági kristálygömböt érne, vagyis a második hely, további háromtizednyi távolságra volt. Luca de Aliprandini (4.) szintén tanult a többiek rossz felfogásából, a lejtő alján jól elkapta a fonalat. Már-már Zubčićot ostromolta, a dobogó harmadik fokát mindenesetre elfoglalta.

Forrás: Taiwan News

Röpke pályakarbantartás (a friss hó a kékvonalat kezdte elrejteni) után Henrik Kristoffersen (13.) került sorra. Senkit nem előzött meg a szakág tavalyi győztese, a két évvel korábbi világbajnoka. A meredeken nem tudott eléggé vaskos tempót diktálni. Alexander Schmid (12.) sízése szintén erőtlenre sikerült a középső szakaszon, épp besorolt Odermatt és Kristoffersen közé a rangsorban. Stefan Brennsteiner (2.) a szakág egyik legjobb formának örvendő sízője, amit ma is igazolt. Senki nem tudott olyan közel kerülni a franciához, mint ő. Határozott dinamikával vágódott a kanyarokba, minek hála egyedüliként az osztrák került másodpercen belülre.

Marco Schwarz (15.) – Meillard nullázásával – sanszot kapott az összetett harmadik helyére. Sok erőfeszítést nem láthattunk tőle, első sízőként került 2 s-en kívülre. Gino Caviezel (9.) kínlódós felső rész után legalább azt a szívességet megtette csapattársának, hogy néhány századdal elébe került. Leif Kristian Nestvold-Haugen (10.) pedig századra ugyanazt hozta 15-ös rajtszámmal, mint Odermatt az elején. Ebben a dimenzióban öt síző követte egymást hatszázadnyi időkülönbséggel.

Forrás: ORF

A reklámszünet után még egy blokk volt hátra, hét sízővel. Erik Read (16.) biztató meredek után komoly késéssorozatba, s ezáltal a sor végére került. Roland Leitinger egy mélyről vett, túldöntött kanyar során a porhanyós hóba érkezett, lécei pedig leoldottak. Esése közben letarolt egy kaput, rövid kényszerszünet után folytatódott a verseny. Stefan Luitz (14.) vagány menetéből hiányzott a precizitás, Manuel Fellerre (19.) ez hatványozottan érvényes volt. Meg sem állt az osztrák 3 s-es hátránynál. Adam Žampa (18.) részéről komoly eredmény, hogy itt lehet a Világkupa döntőjén. Jogosságát elsőre nem sikerült igazolnia, csupán Fellert tudta megelőzni egy kevéssel. Giovanni Borsotti (17.) kvalifikált utolsóként a fináléra. A középmezőnyhöz ő sem tudott sokkal közelebb kerülni. Zárásként Banszko junior-világbajnoka kapott bizonyítási lehetőséget. Lukas Feurstein (20.) próbálgatta határait, a rutin még hiányzik nála. A sor végére került, de a három előtte állótól nem maradt el sokkal.

1.Alexis PinturaultFranciaország 1.01.19
2.Stefan BrennsteinerAusztria1:02.00+0.81
3.Filip Zubčić Horvátország1:02.23+1.04
4.Luca de AliprandiniOlaszország1:02.37+1.18
5.Thibaut FavrotFranciaország1:02.50+1.31
6.Justin MurisierSvájc1:02.56+1.37
7.Žan Kranjec Szlovénia1:02.67+1.48
8.Mathieu FaivreFranciaország 1:02.72+1.53

Délután a norvégok edzője állította össze a pályát. Már a kapuk számából is kiütközött, belassította a lejtőt, hiszen négy fordítóval többet helyezett rá. Érdekes volt megfigyelni, miként képzelnék el az óriás-műlesiklást a norvégok, akik a leginkább bírálták az újabban állítólag jelentősen begyorsított szakágat. Átlagosan 10-11 másodperccel teljesítették lassabban a pályát, mint délelőtt. Ez a különbség azért önmagáért beszélt.

Az egyik elősíző bukása miatt renoválni kellett egy kaput, de így is délben rajtolhatott el Feurstein (19.). A junior-világbajnok baja alaposan meggyűlt a tűzéssel. Nemhiába, a sima FIS- versenyeken ilyesmihez nem szokhatott hozzá. Feller (18.) jóval bátrabban, agresszívebben merte engedni léceit. Már ahol ezt a tűzés engedte. A végére besokallt, jó fél másodpercet vesztett ifjú honfitársával szemben, de élre tudott állni. Žampa (17.) kezdetben koordináltan fogta meg léceit, ahol kellett. A végén jött egy durva hiba, de még így is beelőzte az osztrákokat. Giovanni Borsotti (14.) valósította meg a csaknem tökéletes menetet. Egy apró megingást kivéve köröket vert a többiekre, előnye bőven túllépte a másfél másodpercet. Read inkább a sógorokkal volt partiban, egészen addig, míg egy késve vett kapu után el nem szállt. Marco Schwarz (13.) kockázatvállalása egy jókora térvesztést eredményezett az elején. A meredekén második felén erőre kapott, driftelése egyetlenszázados előnyt ért számára. Pontokat szerzett, az összetett harmadik helyét visszavette Meillard-tól.

Stefan Luitz (10.) rögtön letaszította élről az osztrákot. Muszáj vagányul menni ezen a nyomvonalon, s a német ezt kisebb ritmustörésekkel, de kulturáltan megoldotta. Sőt, talán épp így tudta megőrizni gyorsaságát. Henrik Kristoffersen (8.) teljesítette a kötelezőt. Átvette a vezetést, a meredeken régi klasszisát idézve síelt. A végén szűkült a különbség, de a nagy blama elmaradt. Schmid (15.) az első kettővel nem volt versenyben.

(KEYSTONE/Gian Ehrenzeller)

Marco Odermattnak (11.) mindent fel kellett tennie egy lapra. A szakági kristálygömbért bődületes nagy menetre volt szüksége. A délelőtti zaklatottságnak nyoma nem volt, a jó kezdés után viszont 7 tizedet bukott a pálya középső szakaszán. A széles kapuvételekből groteszk módon annyiban profitált, hogy ütős végsebességre tett szert. Az aktuális harmadik hellyel gyakorlatilag mindkét kristálygömbről lemondhatott. Nestvold-Haugen (9.) idén szokatlan összeszedettséggel síelt, hajszálon múlt, hogy nem előzte meg honfitársát. Tény, a norvégok jobban komázzák a délutáni pályát. Apró szépségtapasz a svájciaknak: Gino Caviezel (7.) átvette a vezetést. Harcos, pontos csúszást láthattunk tőle, a délután harmadik legjobb időeredményével még a pódiumban is bízhatott. Odermatt csak az ötödik helyet foglalta el, vagyis Pinturault-nak könnyed dolga volt. Másrészről Zubčić matematikai esélyeit is elvesztette.

Mathieu Faivre (3.) a délután legjobb futamával begyújtotta a rakétákat, igazolva február eleje óta látott bombaformáját. Kranjec (12.) jókora rontással, egymást keresztező lécei miatt kikapott a svájcitól. Murisier (16.) jelentős tempóval, de kései kanyarodással operált. A végén ő is megrogyott, őt is megelőzte Odermatt – pislákolt valamiféle remény. A leggyöngébb időt ő síelte délután. Thibaut Favrot (6.) élete első GS- dobogójáért támadta a pályát. Az utolsó szektorig tökéleteset nyújtott. A végén jött egy szögletes, majd egy mélyre sikerült kapuvétel, így végül elmaradt Faivre-től. Luca de Aliprandini (5.) ugyanazért küzdött, mint a francia. Őrülten engedte léceit, pengeélen táncolt a történet. A záró laposon ő is megreccsent egy pillanatra, így pedig az ott szenzációs Faivre-vel szemben nem lehetett esélye.

Forrás: Challenges

Filip Zubčić (2.) már fél másodperces előny birtokában startolt el. A meredeket irtózatosan elkapta, s noha a végén ő is elmaradt dinamikában, a szerencse mellé állt. Egyetlen századdal letaszította élről a franciát. Stefan Brennsteiner (4.) vitán felül a győzelemért ment. Stílusos, jó ritmikájú síelést mutatott be, leszámítva a legvégét. Ott elfogyott, így ketten is elébe kerültek.

Alexis Pinturault (1.) élete nagy esélye előtt állt. Az összetettet már gyakorlatilag megnyerte, a szakágiért pedig még a junior-világbajnok délutáni időeredménye is elegendő lett volna. A kezdő meredeket alaposan megfogta, sokat vesztett, a technikára építő folytatásban viszont nagyot ment, így egy apró megingást kivéve kérdést nem hagyott a felől, ki lesz a napi győztes. S ezzel az óriás-műlesiklás, és az összetett bajnoka!

Részletes eredménylista

Forrás: Südostschweiz

Alexis Pinturault 34. győzelmét aratta a Világkupában, a tizennyolcadikat óriás-műlesiklásban. Mai sikerével megelőzte az örökranglistán a legendás Bode Millert, így már egyedül foglalja el a kilencedik helyezést. Még két győztes verseny választja el Raich és Svindal párosától. Filip Zubčić nyolcadszorra végzett dobogós helyen – valamennyit tavaly január óta érte el. Mathieu Faivre hosszabb idő óta része a nemzetközi elitnek, a hullámvölgyek miatt ő kilenc dobogónál tart. Igaz, ennek harmadát az előző hónapban érte el, s akkor még nem beszéltünk vb-aranyáról.

Forrás: Eurosport

Tíz versenyből négyet behúzott, a felén pedig dobogóra állt – kétségtelenül megérdemelt Pinturault szakági elsősége. Összességében ő volt a GS legjobbja a télen, s ezt kiesésének pillanatáig a vb-n is igazolni tudta. Az ottani törésből a legvégére felül tudott emelkedni. Frédéric Covili volt húsz éve az utolsó francia, akinek kristálygömböt sikerült szereznie a szakágban. Ami annyira nem csoda, hiszen eztán köszöntött be a Benni Raich, Ted Ligety, Marcel Hirscher és Henrik Kristoffersen fémjelezte korszak óriásban. Pinturault a szakág negyedik francia bajnoka, az első két kiírást megnyerő Killy óta Russel és az említett Covili ért fel még gall a csúcsra.

A szakági pódium második foka kijárt Marco Odermattnak, hiszen hat dobogójával a szezon egyik legeredményesebbje volt. Ami idén még nem sikerült, egy év múlva könnyen összejöhet a svájcinak. Filip Zubčić szintén hat pódiumot gyűjtött ezen a télen, kétség nem férhet hozzá, rászolgált arra, hogy tavaly után ismét TOP-3-ban zárja a szezont. Jelen állás szerint rajta múlik, lesz-e hamarosan újabb horvát kristálygömbös a Kostelić- éra után.

Alexis Pinturault felért karrierje csúcsára azzal, hogy nagy nehézségek árán, de 30. születésnapján megnyerte az alpesi sízők Világkupájának összetettjét. Harmadik franciaként sikerült a sportág egyik, ha nem a legnagyobb trófeáját elhódítania. A példakép, Jean-Claude Killy (1967 és 1968) kétszeri győzelme mellett még Luc Alphand (1997) nyert meg egy komplett szezont alpesi síben.

Odermatt ezüstérme betonbiztos, a harmadik helyért viszont komoly küzdelemre van kilátás. Loïc Meillard-nak 14 pontos hátrányból kellene felállnia, ha be akarja előzni Schwarzot a presztízsértékű helyezésért.

Holnap a szlalommal zárul a 2020-2021-es Világkupa-idény.

A címlapkép forrása: Skiracing

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s