Úry Bálint világbajnok az U-18-as kategóriában!

A múlt csütörtökön sorra került óriás-műlesiklás hozta meg az első magyar sportsikert a junior-világbajnokságon. A még ifjúsági korú Úry Bálint végzett élen az U18-as kategóriában, a tiszteletére csendült fel a magyar himnusz Banszkón. Összevetésben a 30. helyen zárt Bálint. Osztrákhoz vándorolt a vb-cím, Lukas Feuerstein egy átütő erejű délutáni futammal fordította a maga javára a versenyt a legnagyobb esélyesként kezelt Giovanni Franzonival szemben.

Szikrázó napsütés, fagyos idő fogadta a bulgáriai helyszínre érkezett 95 sízőt. A 2000-ben, vagy azt követően született sportolók közt izgalmas versenyre volt kilátás. A korosztály két legnagyobbja alighanem abban az esetben is hiányzott volna, ha súlyos január eleji sérülésük elkerülte volna őket. A VK- győztes Lucas Braathen és a VK- dobogós Atle Lie McGrath már a felnőtt élmezőnyben is helyet követelt magának. Hiányukban a svéd William Hansson volt a favorit, már ha a junior-világranglistát vesszük alapul. A felnőtt világbajnokságon is bemutatkozott, Szuper-G-ben aranyérmes Franzoni mellett a múlt hétvégi banszkói VK- fordulón remeklő Della Vita is ott volna a nagy esélyesek közt.

A lejtő ezúttal is a Todorka volt, a maga nagyjából egy km-es távjával és átlagosan 38%-os meredekségével. Ez gyakorlatilag a VK- lejtő volt, lerövidítve. A csaknem 60%-os letörés, a kemény, jeges pálya kemény feladat elé állította a mezőnyt, ami rögtön kiderül a nyitófutamot síelő Isaiah Nelson (7.) kapcsán. Az amerikainak alaposan meg kellett szenvednie a pályán maradásért. Egyetlen századdal a svájciak első sízőjét, Fadri Janutint (8.) még maga mögött tudta tartani. A norvég küldöttség legnagyobb ígérete egyértelműen Alexander Steen Olsen volt. Óriási tempóval szelte a kanyarokat, a másodpercen túli előny önmagáért beszélt. A letörésnél aztán túl sok volt a lendület, túldöntötte léceit, s kiesett. Akárcsak Filippo Della Vite. Az olasz egy erős szektor után búcsúzott sokadik késve vett kapuvétele végén.

Forrás: DE24 News

William Hansson (6.) legalább leért, mégpedig az első pozíciót elfoglalva. Ám sok volt a széles ívvétel, a dinamika sem idézte az előzőeket. Századokkal állt csak élre. Giovanni Franzoni (3.) szép stílusban, érdemi hiba nélkül teljesítette a pályát. Ez esetében bő másfél tizednyi előnyt jelentett. A franciák éremesélyese, Thomas Lardon szintén kíméletlen tempót diktált, s ugyanúgy, ugyanott búcsúzott, mint előtte a norvég. Az embernek érzése az volt, hogy a srácok jelenleg képesek úgy használni léceiket, mint ami ekkora tempó mellett ildomos lenne. Nick Spörri (4.) századokkal szorult csak az olasz mellé, ő sem rizikózott őrült módon. Az első futamot követően Kaspar Kindem (1.) vezette a versenyt. A norvég testesítette meg az arany középutat. Kellően agresszív volt, de azért próbált ésszel síelni. A négytizedes fór már értelmezhető különbségnek számított.

Forrás: Hosszabbítás

Lukas Feuerstein (2.) mutatkozott be elsőként az osztrák csapatból. Megfontoltan, de támadta a kapukat, direkt ívei kezdetben nem kamatozódtak. A záró szektorban viszont ritmust váltott, így alakult ki a minimális, 7 tizedre rúgó különbség. A legjobb tíz közé még a norvég Oscar Zimmer (16-ossal az 5.), az osztrák Joshua Sturm (22-essel a 9.) és a német Simon Luca Wolf (22-essel a 10.) jutott be.

A 46-os rajtszámmal síző Úry Bálint (37.) számára kétségtelenül bravúrral felérő, ám messze nem irreális alternatívának tűnt a TOP-30-ba kerülés. Bátran vágódott a kanyarokba, s bár a kimeneteken érződött némi bizonytalanság, tisztes tempóban lehozta a pályát. A legjobb harmincról jó fél másodperccel maradt el. A 3.88-as elmaradás azért szépen mutatott. A másik magyar induló, Beszterczey Kristóf (76-ossal a 42.) is leért, méghozzá rajtszámához mérten jó pozícióban és 9 és fél s-es hátránnyal.

Forrás: Krone

Amikor húsz síző már elrajtolt, az olasz Diego Orecchioni (9.) vezette a tabellát délután. Simon Luca Wolf (4.) az addigi messze legerősebb futammal rögtön átvette tőle a vezetést, és a kicsi időkülönbségek után bizony az érem sem volt teljesen kizárható. Sturm (6.) kevésbé tudta támadni a kapukat, így nem volt meglepő, hogy kikapott végül a némettől. Janutin (5.) jókora belefékezéssel tudta csak bevenni a letörésre tűzött szűkre szabott kapukombinációt. A minimális, néhány századnyi elmaradás ott alakulhatott ki. Nelson (7.) agresszív stílusát nem igazán támogatta a délutáni nyomvonal, beszedett fél másodpercet. Hansson (8.) szemre túl sok élt használt, még az aktuális dobogóra sem tudott befutni. Zimmer (21.) túldöntötte támaszléceit a lanka elején, gyakorlatilag újra kellett indulnia. Spörri sokadik késve vett kapuja után oldalára dőlve hagyta el a pályát.

Ekkor következett a délelőtti futam három legjobbja. Giovanni Franzoni (2.) hiba nélkül, kiváló lendülettel tudta le a pályát. Látszott, itt versenyzett ő múlt hétvégén is. A banánkapunál különösen elemében volt. Fent megduplázott előnyéből ugyanakkor jó néhány tizedet bukott a végén, jelezve, hogy verhetetlent azért nem nyújtott. Ezt Lukas Feuerstein (1.) síelése után érezhettük inkább. Rezzenéstelenül ment az osztrák, ahol  kellett, tartotta az olaszt, a végén pedig Wolf szektoridejével még tovább nőtt az időkülönbség. Kérdés nem volt, közel 8 tizeddel állt élre az osztrák. Kaspar Kindem (3.) számára tehát fel volt adva a lecke. A pokolian kemény meredeken még nyert két tizedet, ám hosszabb távon nem tudott stabil maradni a kanyarokban. A bronzérmet azért behúzta.

Úry Bálint (30.) délután is kitett magáért. A kanyarra fordulásaiban érezhetően javult, jóval többet mert és tudott vállalni. Ezúttal alig kapott 3 másodpercet a győztestől. S minthogy a 2003-as születésűek közül senki nem került elébe, a kategóriában behúzta a vb-címet. Beszterczey Kristóf (42.) szintén előrelépett első menetéhez képest, jó másfél másodperccel kapott kevesebbet a győztestől, mint elsőre.

Forrás: VOL.at

Lukas Feuerstein 19 esztendős osztrák fiú, aki két éve már felhívta a figyelmet magára azzal, hogy bronzérmet akasztottak nyakában az európai ifjúsági olimpia (EYOF) műlesikló versenyének a végén. Az Európa Kupa-csapatba már beválogatták, az elmúlt bő egy évben tucatnyi versenyen állt rajthoz. Kétszer pontot is szerzett, legjobb eredménye egy 19. hely. Ha megrendezik, a szezonfinálén bemutatkozhat a Világkupában is. Múlt szerdán Szuper-G-ben már szerzett egy ezüstérmet.

Forrás: Magyar Sí Szövetség

Úry Bálintról régóta tudni lehet, nagy reménysége a magyar alpesi síelésnek, s nem csupán többszörös országos bajnoki mivolta mondatja ezt velünk. A Fullsport SE sportolójának felkészülését az a Dietmar Thöni irányítja, aki korábban Miklós Editet olimpiai hetedik helyezésig segítette. Másik edzője a korábbi válogatott síző Szepesi Bertold.

Az U18-as kategóriában magyarként legutóbb Kékesi Márton győzedelmeskedett, épp 9 esztendeje. Dobogón pedig az azóta izraeli színekben versenyző Szőllős Barnabás állt hat éve, az ő nyakába bronzérmet akasztottak. Alábbiakban Bálint nyilatkozata, melyet a Magyar Sí Szövetség oldalán publikáltak:

„Nagyon örülök az arany- és ezüstérmeknek. Azon a világkupa pályán versenyezhettünk, amin a sportág legjobbjai szoktak versenyezni, de 5 kapuval lejjebbről indítottak minket. De a pálya ugyanolyan minőségű, jeges és kemény volt. Sokat segített, hogy februárban versenyezhettem a felnőtt vébén is, mert a cortinai pályán hasonló a banskói.  Miután nyáron felbomlott a régi csapatunk, szerencsére egy új osztrák edzőhöz kerülhettem, Dietmar Thönihez, aki segítette a felkészülésemet a másik edzőmmel, Szepesi Bertolddal együtt. Ennek köszönhető, hogy sokat fejlődött a technikám, különösen óriás-műlesiklásban, de a rajtban is magabiztosabb vagyok.”

Szívből gratulálunk, Bálint, további sportsikereket!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s