Junior VB: olasz szlalom-győztes, Tóth Zita 19. helyen végzett!

A lányok műlesiklásával zárult szerdán a banskói Alpesi Sí Junior Világbajnokság. A verseny olasz győzelmet hozott, Sophie Mathiou lehet esetleg az, aki műlesiklásban elvezeti a jövőben az egyébként minden egyéb számban remeklő válogatottat a generációváltás felé. Moa Boström Müssener révén újabb svéd érem született, míg AJ Hurt bronzérmet szerzett. Tóth Zita révén újabb remek magyar eredmény született, 19. helyen végzett a 71 indulóból!

Mivel a juniorok eredményeit ritkábban követjük nyomon, vegyük előbb sorba a verseny legfőbb esélyeseit. Mivel tavaly a narviki junior VB közepén lefújták a versenyt a járvány miatt, így a lányoknál épp a szlalom maradt el. Emiatt a kétszeres címvédő, azóta már világkupában is remeklő Meta Hrovat nem vehetett részt. A FIS-ranglistapontok alapján a Zrinka Ljutić volt a legesélyesebb. A horvát lány ezt többek közt az idei Európa-kupában elért győzelmeivel érte el. Válogatott szinten a svédek képviselték a legnagyobb erőt. Sara Rask és Moa Boström Müssener egyaránt az EK-ban bontogatják szárnyaikat, előbbi már dobogóval is rendelkezik idénről.

A szlovén Neja Dvornik már világkupában is többször versenyzett, idén már pontszerzésig is vitte mindkét technikai számban. AJ Hurtről szintén beszéltünk már az eddigi számokban. Az amerikai az egyre fiatalodó, Shiffrin mögött kibontakozó amerikai válogatott egyik ígéretes tagja. Osztrák részről a szuper-G-ben bronzérmes Magdalena Eggerben, valamint Lisa Hörhagerben bízhattak. A végső győztes, a mezőny fiatalabbjai közé tartozó Sophie Mathiou nem igazán tartozott az előzetes esélyesek közé. A 2002-es születésű olasz lány FIS-verseny dobogókkal, valamint EK-részvétellel hangolt a versenyre. Hazánkat ismét Tóth Zita képviselte. Ahogy korábban is írtuk, idén technikai számokban vett részt FIS-versenyeken, valamint a cortinai világbajnokságon vett részt. Előtte az olasz junior nemzeti bajnokságon második helyet szerzett még január végén.

A mezőny elején rajtoló rajtolók a várakozásoknak megfelelően elosztoztak a legjobb helyezéseken. Sara Rask (1.) és AJ Hurt (2.) rendkívül szoros meccset vívtak egymással az elsőségért, végül 3 század döntött a svéd javára. Sara Boström Müssener (4.) a pálya alján volt valamivel lassabb, így a dobogóról is lemaradt néhány századdal, Lisa Hörhager (3.) mögött. Neja Dvornik (9.) és Zrinka Ljutić (11.) a saját blokkjukban viszonylag lassan kezdtek, és utóbbi a pálya alján sem volt kellőképp gyors. Az amerikaiak remek csapatteljesítményét az Észak Amerikai-kupában is csak szerényebb eredménysorral rendelkező Zoe Zimmermann (5.) erősítette tovább. Vele holtversenyben végzett a 15.-ként rajtoló Sophie Mathiou (5.), aki a pálya alján repesztett remek időt. A keddi bajnok Hanna Aronsson Elfman (10.) szintén top10-ben végzett. Tóth Zita erős kezdéssel a 25. helyen végzett, amivel a legjobb 30 közül várhatta a folytatást és harcolhatott a még jobb eredményekért.

A második futamban Tóth Zita (19.) remekül kezdett, egy szektor alatt 7 tizedet adott az addig vezető franciának, a folytatásban azonban egy kisebb hiba folytán csak Julia Socquet Dagoreau (18.) mögött a pillanatnyi második helyet szerezte meg.

A folytatásban sűrűn változott a versenyt vezető személye. Így állt az élen az óriás ezüstérmese, Marta Monsen (14.), a kétszeres ifjúsági olimpiai bajnok, Amelie Klopfenstein (12.), majd sokáig Bianca Bakke Westhoff (9.). Utóbbi sokáig a 18. helyről indulva sokáig vezetett is, részben a számos kieső miatt. „Uralmának” a német Paulina Schlosser (4.) vetett véget. A német már bőven másodperc feletti előnyből indult, és végül mindössze 28 századot kapott a második futam legjobb idejét síző Westhofftól. A folytatásban ismét számos búcsúzó volt, így nem ért célba Ljutić, Aronsson Elfman és Egger sem. A német Emma Aicher (5.) hozott előnye kis híján kitartott a célig, de végül Schlosser bizonyult jobbnak. Aicher egyébként 17 évesen végzett ilyen előkelő helyen, amivel az U18-as kategóriát is nyerte. a folytatásban mindketten megelőzték még Neja Dvornikot (7.) és Zoe Zimmermannt (6.) is.

Schlosser eddigre már a 6. helyig tört előre a 12.-ről. Sophie Mathiou (1.) előnye 55 századra rúgott már a rajtban. Az olasz lány az első szektorban még hozzá is tett előnyéhez, így neki nyílt először reális esélye arra, hogy megtörje a németek vezetését. A pálya alján is alig vesztett néhány tizedet, így nem volt kérdés az új első személye.

Az olasz remek kezdése mellé a hasonló folytatás is kellett ahhoz, hogy az élen maradjon a következő futam után is. Moa Boström Müssener (2.) ugyanis közel azonosan kezdett, de a pálya második felében nem sokkal, de kikapott Mathioutól. Lisa Hörhager előnye továbbra sem volt még egy tized, de az első futam dobogósaként a győzelem is ott lebeghetett a szeme előtt. Az osztrák azonban hamar kiesett, ezzel Mathiou dobogója már biztossá vált.

AJ Hurt (3.) már csak három százados lemaradással volt az első futam győztesétől, előnye pedig 35 századra rúgott. Az első szektorban még ő sem vesztett sokat, előnye volt az ellenőrző pontnál, de az alsó szakaszon ő sem tudta felülmúlni az olasz remek idejét, végül a pillanatnyi harmadik hellyel kellett megelégednie. Így Sara Rask (8.) és Sophie Mathiou közt dőlt el az aranyérem sorsa. A svéd nem kezdett rosszul, de az alsó szakaszba neki is beletört az a bizonyos bicskája. Hibáival a dobogótól is egyre csak távolodott, végül a tízben is épp csak bennmaradt.

A győzelmet ezzel Sophie Mathiou szerezte meg, így Irene Curtoni (és a ranglistapontokkal indulási jogot szerző Brignone és Bassino) mellett még egy olasz rajthoz állhat majd a lenzerheidei világkupadöntőn. Mathiou rövidtávon ennek ellenére még nem biztos, hogy megveti lábát a VK-ban, ugyanis további két évig versenyezhet juniorként, így elképzelhető, hogy az olasz szakvezetés egyelőre Európa-kupában próbálja tovább csiszolni az újdonsült világbajnokot. Feltehetőleg Tóth Zitának sem most szurkolhattunk utoljára junior VB-n. 2002-es révén még további két évig ő is indulhat majd a korosztályos versenyen.

Borítókép forrása: aostasera.it

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s