Itt a fordulópont? Odermatt tényleg sutba vágja Pinturault győzelmi reményeit?

Egy évvel ezelőtt az Európába betört koronavírus-járvány miatt március elejével töröltek minden síversenyt a világon, így kurta-furcsa módon lezárult az Alpesi Sí Világkupa is. Jelenleg a pandémia minden korábban súlyosabb szinten mozog, ugyanakkor a sportversenyek – szigorú előírások betartásával – folynak.

A férfiak Kranjszka Gorán viaskodnak az utolsó hétvégén. Az izgalmak kezdenek tetőfokukra állni, akár a szakági, akár az összetett pontversenyt nézzük, élesedik a helyzet Alexis Pinturault és Marco Odermatt között. A mai és a jövő héten sorra kerülő utolsó óriás-műlesiklásban nagyjából 50-50-re áll kettejük csatája, az esélyek roppantmód kiegyenlítettek. Bulgária előtt úgy tűnt, a svájcit lelkileg mélyen érintette a kudarcos vb-szereplés, míg a francia azért valamicskét tartani tudja formáját. A második banszkói óriás azonban mintha fordított volna valamit lélektani szempontból a helyzeten. A versenynaptár egyik legkomplikáltabb GS- pályája sorsfordító állomásnak is tekinthető.

Kisebb hátsérülése miatt Marco Schwarz úgy döntött, rápihen a kristálygömbbel kecsegtető holnapi szlalomra. Egyébiránt mindenki ott volt a rajtlistán, aki egészséges. A pályát enyhén feljegesítették, mivel még éjszaka sem fagyott az osztrák- olasz- szlovén hármashatár mentén.

(Photo by Stanko Gruden/Agence Zoom)

Luca de Aliprandini (18.) gyakori TOP-10-es eredményei miatt bekerült az elitcsoportba. Az amerikai edző szemre tempós pályát tűzött, az olasz ennek megfelelően érdemi hiba nélkül tudta le a pályát. De a jelek szerint igencsak lassan. Loïc Meillard (1.) kapásból két másodpercet osztott ki neki. Meglepetés volt ezt látni, mivel noha tényszerűen erőteljesebben támadta a kapukat, ekkora időkülönbség nem nézett ki belőle. Filip Zubčić (8.) ennek felét szedte össze. A letöréseknél jobban megfogta léceit, mint a svájci, ott jöttek össze a súlyos tizedek.

Rakkolós pálya volt tehát a mai, ez pedig nem Alexis Pinturault (2.) szája íze szerint való. Ehhez képest jó lendületet fogott a francia listavezető, az elejétől a végéig tartotta nagyjából 1 tizednyi hátrányát a svájcihoz mérten. Megcselekedte tehát, amire szükség volt délelőtt. Marco Odermatt (4.) a kelleténél talán megfontoltabban állt az első futamhoz. Tisztán leért, fél másodpercet kapott legnagyobb riválisától. Mathieu Faivre (5.) önbizalmával ma sem volt gond, vagány sízést nyújtott a világbajnok. Végtempóban felülmúlta az éllovast, egyébiránt a meredeken méterekkel többet síelt nála, amit a stopper ugyebár nem szokott honorálni. Három századdal szorult Odermatt mögé. Žan Kranjec (19.) részéről sem jegyezhettünk fel érdemi hibát, igaz, dinamikában is elmaradt a legjobbaktól. Végül kevéssel az olasztól is kikapott.

Forrás: The Herald Bulletin

Alexander Schmid (7.) szokás szerint többet vállalt. Bár kanyarkimenetei nem voltak mindig tökéletesek, a nagy rontás nála sem jelentkezett. Versenyben maradt a pódiumért. A svájciak rátaláltak a délelőtti pályára. Gino Caviezel (6.) sem rezzent meg a pokolian meredek részen, viszont a végére mintha picit elfáradt volna. A másodpercen belüliek sorába ő is betagozódott. Justin Murisier (13.) menetében a felső részen egy meglovagolt kaput és egy a végi túlcsúszást fel lehetett jegyezni. Stefan Brennsteiner (3.) a szezon végén rátalált arra az útra, amit éveken át keresett. Sokat vállalt, hibamentesen végigvitte a lejtőt, amivel befért a dobogó alsó fokára. Thibaut Favrot (9.) éppen kicsusszant a másodperces határból. Ebben kezdeti késéssorozata játszott közre, egyébiránt élvonalbeli csúszást nyújtott a francia. Henrik Kristoffersen (12.) elképesztő mélyrepülést mutatott be ebben a szezonban. Tél elején még ő vezette a világranglistát, mostanra pedig kiesett a legjobb hét közül. Ma legalább a küzdelem látszott rajta, de sokakat így sem tudott megelőzni. Leif Kristian Nestvold-Haugen (11.) zöld szektorral nyitott, hogy aztán a lankás átkötőn késésbe kerüljön. Igaz, honfitársát így is megelőzte.

Forrás: Der Standard

Manuel Feller (10.) összetett pontjai jogán indulhat előkelőbb rajtszámmal. A dobogósokkal nem konkurált, ugyanakkor a norvégokat megverte. Roland Leitinger (14.) egy ronda térvesztéssel vesztegetett el sok időt, így is becsatlakozott a középmezőny sűrűjébe. Adam Žampa (25.) a lista végére sorolt, mivel nem támadta vehemensen a kanyarokat. Stefan Luitz (15.) sízése két erőteljes szektor után átment zaklatottba, ezáltal a nagy durranás elmaradt tőle. Erik Read (17.) ívei rendre dadogtak, Victor Muffat-Jeandet (20.) a letörésnél távolodott el nagyon a kapuktól. Riccardo Tonetti (16.) elsősorban a VK- döntőért síelt a mai napon. Szorosan becsatlakozott a TOP-10-várományos seregbe, vagyis esélyét azért nem vesztette el.

A pontverseny 25. helyét birtokló Giovanni Borsotti (21.) ugyanakkor (a középmezőnyben szerezhető pontok szintjén) jelentős, 23 egységnyi előnnyel rendelkezett, így leginkább rajta múlt, ad-e esélyt a többieknek a szezonfináléra. A biztos továbbjutásra rendezkedett be, így csupán a szlovákot tudta megelőzni. River Radamustól bravúreredmény kellett volna Lenzerheidéhez. Ennek megfelelően támadott, lazán engedte léceit, aminek bedőlés és hason csúszás lett a vége. Kranjszka Gora-i szinten egészen sokáig kellett várnunk az első kiesőre! Trevor Philp (28.) a lista legvégére sorolt, ami a belefékezésektől hemzsegő menete láttán várható volt. Daniele Sette (45.) „mindent bele” alapon állt a mai naphoz, de sikerrel nem járt vele. Az addigi sereghajtótól is csaknem beszedett egy szekundumot. Štefan Hadalin (29) csupán a svájcit tudta megelőzni, Fabian Wilkens Solheim (46.) ezt az akadályt sem tudta megugrani. Az igazsághoz speciel hozzátartozik, hogy az ekkortájt startolók normális esetben, teljes mezőnyben 40-en túlról síelhettek volna. Semyel Bissig egy 15-20 körüli helyezést bukott el a legvégén, Cyprien Sarrazinnek (27.) pedig szokás szerint drukkolnia kellett a délutáni futamért.

Harmincon túlról Clément Noël (31-essel a 22.) hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy hatodik nekifutásra második futamot síelhetett óriás-műlesiklásban. Továbbkerült még Rasmus Windigstad (32-essel a 24.), az osztrák Dominik Raschner (35-össel a 26.), az orosz Ivan Kuznecov (36-ossal a 23.), s végül még egy osztrák, Christian Borgnäs (47-essel a 30.).

1.Loïc MeillardSzlovákia1.05.59
2.Alexis PinturaultFranciaország1:05.70+0.11
3.Stefan BrennsteinerAusztria1:06.11+0.52
4.Marco OdermattSvájc1:06.20+0.61
5.Mathieu FaivreFranciaország1:06.23+0.64
6.Gino CaviezelSvájc1:06.42+0.83
7.Alexander SchmidNémetország1:06.47+0.88
8.Filip ZubčićHorvátország1:16.52+0.93

A lüktető délelőtti pálya után a svájciak trénere, többek közt Odermatt edzője vette kezébe a dolgot, nagyobb teret biztosított a technikai képzettségnek. A tavaszias hóviszonyok roncsolódó pályát irányoztak elő. Borgnäs (29.) nem kockáztatta élete első VK-pontjait, ennek megfelelően Štefan Hadalin (18.) jelentős, másodperc fölötti előnnyel élre tört. Philp (19.) egy kevéssel kikapott a szlovéntól, mint ahogy az egyik balos kaput rondán leütköző Sarrazinnek (25.) sem volt esélye. Dominik Raschner (17.) ésszel támadta a kanyarokat, biztossá tette, hogy élete legjobb VK- helyezését szerzi óriásban. Žampa (26.) nagyot hibázott a letörésnél, csak az első futamot nyitó osztrákot tudta maga mögött tartani. Windingstad (19.) menete sem volt hibamentes, a szezondöntőről lemaradt. Kuznecov (28.) zaklatott menete nem érdemelt sok pontot, Noël (30.) pedig annak is örülhetett, hogy két bukóteres kanyarvétele után egyáltalán limitidőn belül célba sikerült érnie.

Forrás: SiOL

Borsotti (27.) becsülettel döntögette léceit, kanyarvételei így is szenvedősre sikerültek. A VK- döntője azért nem forgott veszélyben. A ragyogó napsütés megtette hatását, máris méretes kádak jelentkeztek a kapuk tövében. Muffat-Jeandet (24.) sízése mindezek mellett is visszafogottra sikerült. Két vérbeli óriás-műlesikló specialista került sorra. Kranjec (22.) meredeksízése messze volt a tökéletestől, nem sikerült jó íveket húznia. Luca de Aliprandini (15.) ellenben új erőre kapott ugyanott. Ez rá is fért, az elején ritmust tévesztett. Élre állt, de világverőt nem ment. Erik Read (16.) alsó része nem sikerült szépre, addig minimum tartani tudta a vb-ezüstérmes tempóját. Tonetti (19.) számára létkérdés volt a vezetés átvétele, ha halvány reményeket táplált még a VK- finálé ügyében. Precizitásra törekedett, az aktuális TOP-3-ból is kicsúszott, s becsatlakozott egy hármas holtversenybe.

Forrás: Eurosport

15 sízőt követően tehát az olasz vezette a versenyt, mögötte Read és az ekkortájt 8 helyet javító Raschner foglalt helyet. Stefan Luitz (10.) örömittasan nézett eredményére, s valóban, jó ritmusban tudta le a lejtőt. A pályakarbantartással maximálisan élt tehát a német, bő 5 tizeddel állt élre. Leitinger (13.) kulturáltan síelt, a német legerősebb szektorában maradt el jelentősen tőle. Murisier (23.) meredeke ütemtelenre sikerült, ennél fogva törvényszerű volt a jelentős hátracsúszás. Henrik Kristoffersen (7.) két éve versenyt nyert ugyanitt, jelenleg nincs olyan formában. Pozitívum, hogy nagyot küzdött ismét, a rossz kezdés ellenére a meredeken már-már régi énjét kezdte felidézni. A TOP- menet egy legvégén látott ritmustöréssel elúszott, az első pozíció azért nem. Nestvold-Haugen (14.) a lejtő háromnegyedét szokatlan élességgel abszolválta, a végén viszont ő sem remekelt. Honfitársán kívül még ketten megelőzték. Feller (8.) rendezett mozgása a pálya feléig tartott ki, aztán hozta szokását és elkezdett kalimpálni. Egy kevéssel kikapott a norvégtól, aki a söldeni verseny után újra a TOP-10-ben zárt óriásban… Favrot (12.) kicsike előnye hamar elolvadt, meredekével mégis elégedett lehetett. Két megbillenéssel az aktuális dobogó is odalett.

Nyolc sízővel a vége előtt Kristoffersen vezetett Feller és Luitz előtt. Filip Zubčić (6.) célja nem is lehetett más, mint egy tökéletes menet. Komoly erőket mozgósított, az első két szektorban meggyőző volt, aztán mintha elfogyott volna. Egyetlen századdal élre állt ugyan, de arról nem volt, hogy bármiféle nyomást helyezett volna két szakági riválisára. Schmid (11.) mozgása a végére esett ki a ritmusból, rendre távol került a kapuktól. Végül Luitz is elébe került, vagyis a legjobb német pozíciót megörökölte tőle. A meredeken a kelleténél több élt használó Caviezelt (9.) is kipipálta a horvát. Továbbsűrűsödött az eleje, öten követték egymás 2 tizeden belül. Feller változatlanul dobogós helyen állt.

Forrás: SkiActu

Mathieu Faivre (5.) végtempóval verte a horvátot, annak ellenére is, hogy a meredek elején meggyűlt a baja a kádakkal. Megtette tehát, amit megkövetelt számára a francia haza. Kétséges volt ugyanakkor, hogy Marco Odermatt (1.) viszonylatában is segíteni tudja-e honfitársát? Koránt sem. Zseniális sízést láttunk tőle, a délután legjobb idejét produkálta. Beleköthetetlen meredek, pokoli kanyarsebesség – rátűzték ezt a nyomvonalat, kérdés nélkül! Hatalmas nyomást helyezett ezzel Pinturault-ra!

Forrás: France 3 Régions – Franceinfo

Stefan Brennsteiner (3.) ebben a dimenzióban még képtelen vetélytársként jelentkezni. Átlag két-három tizedeket kapott szektoronként, vagyis a második helye nem forgott veszélyben. Másrészről beékelődött Odermatt és Zubčić közé. Alexis Pinturault (4.) vegyes lélektannal startolt el. Ha a szakágit helyezi előtérbe, végletekig kockáztatnia kellett volna. Ha az összetettre, belefért egy sima második hely. Alighanem utóbbira fókuszált, hiszen csaknem teljes előnye elveszett egyetlen szektor alatt, úgy, hogy a görcsösség nem érződött mozgásán. A meredeken erőre kapott, de a végén ismét nyílt az olló. Pechére két századdal kikapott Brennsteinertől is, vagyis abban a pillanatban elvesztette a szakági vezető helyét. Loïc Meillard (2.) hozott előnye még az igazán combos szakaszok előtt odalett, a kérdés csak az volt, be tud-e fészkelődni még a francia elé?! Igen, fél tizeddel befurakodott, óriási szívességet téve ezzel barátjának! Kettős svájci győzelem – idényt befolyásoló nap lehet ez!

Részletes eredménylista

Forrás: Central Dailey Times

A hatszoros junior-világbajnok Marco Odermatt negyedik győzelmét aratta a Világkupában. A harmadikat a szezonban, a másodikat az elmúlt két hétben. Loïc Meillard nyolcadszor állhatott fel dobogóra, neki is érik már az első Világkupa- siker. Stefan Brennsteiner – Banszko után egy héttel – gyors egymásutánban begyűjtötte második pódiumát. Jó hír az osztrákoknak, hogy leggyengébb szakágukban is van végre legalább egy versenyképes sízőjük.

Odermatt mai sikerével átvette a vezetést a szakágiban. Pinturault-t nem szeretik a századok, hiszen egy hete Bulgáriában 40 pontja, ma pedig 30 pontja bánta ezt. Óriási különbség ez, hiszen most már 25 pontos hátrányban követi a svájcit óriásban. Vagyis egy szimpla győzelem már nem elegendő neki a kis kristálygömbhöz. Zubčić esélyei matematikai szinten, de még épp élnek. Ha győz, és a másik kettő kiesik, elviheti a végső sikert.

A legjobb 25-ben egyébiránt szinte mindenki befért, akire úgy számítani lehetett. Tonetti és Muffat-Jeandet idei formájukkal nem szolgáltak rá a részvételre.

Összetettben 31 pontra megközelítette őt Odermatt, vagyis immáron teljesen nyílttá vált a küzdelem. Lényegében a holnapi szlalomon dől el, melyikük jut előnyhöz a szezonfinálé előtt. Ha Pinturault lábai nem remegnek meg a hátralévő két műlesikláson, még mindig behúzhatja az összetettet. Ám a franciát körüllengő nyeretlenségi aura nem igazán segíti ebben…

A címlapon szereplő kép forrása: Sport.cz

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s