Liensberger klasszis menettel VK-győztes

A műlesiklás regnáló világbajnoka, Katharina Liensberger végre megszerezte első világkupa győzelmét. Az osztrák az erősen leromlott pályán is második legjobb időt síelt. Az első futamot nyerő Mikaela Shiffrinnek erre nem volt válasza, a második helyre csúszott vissza. A harmadik helyre Wendy Holdener jött fel délután, megelőzve az egész hétvégén remeklő Lena Dürrt. Petra Vlhová nagy rontás miatt épp csak bejutott a második futamba, de ott a nyolcadik helyig jött vissza, ezzel tovább növelve összetettbeli előnyét és megtartva a szakági vezetést.

A női mezőny továbbra is maradt Åreban, ahol a tegnapi villanyfényes verseny helyett ezúttal természetes megvilágításban versenyeztek a hölgyek. Az idő az első futamban még fagypont alatt volt, így a pálya romlása kevéssé befolyásolta az eredményeket. A szakági és összetett éllovas Petra Vlhová másodedzője tűzte a futam pályáját. A rajtlistán volt tegnaphoz képest egy hiányzó is: Melanie Meillard koronavírus-tesztje pozitív lett, emiatt ő karanténba került. A svájci válogatott többi tagjának tesztjei negatív eredményt mutattak, így ők mind rajthoz állhattak ma is.

1. futam

Chiara Mair (15.) ezúttal sem jött rosszul, nála inkább az nem szokott sikerülni, hogy tempóban fél vegye a versenyt a legjobbakkal. Mikaela Shiffrin (1.), immár 26 évesen, korábbi, domináns önmagát idéző menetet síelt születésnapja alkalmából. Egy kisebb hiba is csak egy pillanat erejéig zökkentette ki. Lena Dürr (3.) tegnap legjobb műlesikló eredményével bekerült a legjobb 7-be a világranglistán. Láthatóan doppingolta a tegnapi eredmény, féltávig tartani tudta Shiffrint is.

Petra Vlhová (27.) pár kapu után hatalmasat rontott, de klasszisát jól mutatja, hogy egy lábon, hatalmasat mentve is befűzte magát a következő kapuba. A célban közel 3 másodperc volt a hátránya. Wendy Holdener (4.) a pálya közepén került jelentős hátrányba, de a dobogóesélyeit ezúttal is megőrizte. Michelle Gisin (8.) láthatóan elfáradt a szezon végére, dinamikája egy árnyaltnyit megkopott mostanra. Katharina Liensberger (2.) továbbra is konstans módon hozza a top szlalom-meneteket. Mindössze a harmadik szektorban, ahol Shiffrin érinthetetlen volt, kapott három tizedet. Ebből viszont két szektorban is tudott faragni.

Martina Dubovská (9.) szép csendben lopja magát egyre közelebb a legjobbakhoz, ezt a felfelé ívelő trendet pedig a mai első formában sem szakította meg. Erin Mielzynski (19.) egy kissé visszafogott menettel síelt, de továbbjutása nem forgott veszélyben, a nála gyorsabb kanadainak, Laurence St-Germainnek (13.) pedig még jobb kiindulási alapja volt délutánra.  Ana Bučik (17.) a pálya legelejét, illetve legvégét érezte igazán, közte viszont bizonytalankodott.  Franziska Gritsch (20.) ismét remekelt, top5-ös idő nézett ki neki. A cél előtt pár kapuval viszont megdobta lécét egy bucka, hatalmas mentése pedig súlyos tizedekbe került.

Irene Curtoni (13.) továbbra is stabilan hozza a középmezőnyt érő meneteket, de a top10 felé nem tud előrelépni egyelőre. Kristin Lysdahl (6.) valamelyest kiemelkedett a körülötte rajzolok közül, tegnap még 7-ből kapott rajtszámot is. Ehhez mérten síelt is, és az élőbukkanó napsugarak is segítették, 5. helyre jött be. Ez viszont csak ideiglenes állapot volt, érkezett ugyanis Paula Moltzan (5.). Az amerikainál a pálya közepén mindössze Shiffrin síelt jobban, amivel a legjobbak mögötti mezőny élére került.

forrás: blick.ch

Katharina Huber (39.) volt az első, akit Vlhová meg tudott előzni. Huber mintha túlságosan kényelmes tempót választott volna. Andreja Slokar (10.) a világbajnoki ötödik helye óta szárnyra kapott, ezúttal is jó helyről várhatta a folytatást. Camille Rast (24.) sokat kockáztatott, talán a kelleténél kicsit többet is, amivel folyamatosan jöttek is a kisebb hibák. Emelie Wikström (16.) első hazai sízőként megkapta az ovációt a pályamunkásoktól. Biztató kezdés után a lassú befejezés miatt maradt le a top10-ről. A hangzavar ezután sem maradt alább a pályán, érkezett ugyanis Sara Hector (10.). Hasonló kezdés után a vége neki jobban sikerült, mint honfitársának, amivel be tudott jönni a 10-be.

Nastasia Noens (12.) is becsülettel harcolt a jó helyezésért, de az igazán nagyot az utána következő Kristina Riis-Johannessen (7.) nyújtotta. A norvég lány bátran támadta a kapukat, meccsben volt a középmezőny legjobbjaival. Thea Louise Stjernesund hasonlóan sokat kockáztatott, ő viszont a pálya második felében kiesett. Katharina Gallhuber (22.), vagy épp Asa Ando (22.) igen álmos menetekkel tolták hátrébb Vlhovát. Eddigre már benne volt, hogy a szlovák lehet, a második futamról is lemarad. Martina Peterlini (34.) igen gyenge menete segítette a szlovákot, Leona Popović (26.) hibázós menete viszont újabb egy hellyel tolta hátrébb.

A tegnap legjobb második futamot síelő Ali Nullmeyer (14.) erőt merített egy nappal ezelőtti telejsítményéből. Ezúttal nemcsak századokon múlt a továbbjutása. A legjobb harminc sorát Elsa Fermbäck zárta, a svéd lány a nap második kiesője lett. A harminc feletti rajtszámmal síelők menetei ritkán látott izgalmakat tartogatnak, a kérdés ugyanis az volt, megelőzi-e még 5-en Vlhovát, vagy marad a szlovák a harmincan, és szinte szűz pályán rajtolva küzdhet a javításért délután. Végül csak az osztrák Marie-Therese Sporer (25.) jött be a szlovák lány elé. A másik három 30 fölötti rajtszámoa, sorban Charlotta Säfvenberg (28.), Charlie Guest (29.) és Andrea Filser (30.) mögötte végeztek.

forrás: blick.ch

2. futam

Délutánra enyhült az idő, ami miatt várható volt, higy tegnaphoz hasonlóan ma is előnyt jelent hamar elrajtolni. A második futam pályáját norvég edző tűzte, ami válogatottja délelőtti remek szereplés mellett jó kilátásokkal kecsegtetett. Andrea Filser (21.) kezdett elsőként a pályán és nagyobb hiba nélkül teljesítette a pályát. Charlie Guest (16.) viszont nagyobb tempóban tudta teljesíteni a pályát, igaz az utolsó két szektorban maradt még bőven idő. Charlotta Säfvenberg (14.) és Guest között folyamatosan ide-oda ugrált a vezetés, végül a svéd mellett villant a zöld lámpa.

Petra Vlhová (8.) határozottan síelt, most még inkább kitűnt, a legjobbak mennyire kimagaslanak sítudásban a mezőnyből. Ugyan előnye a célban nem tűnt tetemesnek, de Dubovskáig senkinek nem volt hozzá képest egy másodpercél nagyobb előnye, így a top10 egy ilyen magabiztos menettel könnyedén kinézett. Leona Popovićnak (29.) hatalmas hiba miatt álló helyzetből kellett újrakezdenie a sízést a pálya közepétől. A pontszerzés is kérdéses volt számára a 108%-os szabály miatt. Marie-Therese Sporer (20.) remekül síelt egészen az utolsó pár kapuig. Ott viszont késések sora miatt jó pár tizedet kapott.

forrás: blick.ch

Camille Rast (18.) túlzottan visszafogta léceit, nagyobb hiba nélkül is jókora hátránnyal ért célba. Katharina Gallhuber (9.) 36 százados előnyt már majdnem meg tudott őrizni a második futamban, végül a pálya alján egy-két kövér kanyarvételben maradt benne az a hiányzó tized. Asa Ando (28.) messze elmaradt az eddig sízőktől, mindössze Popovićot tudta megelőzni. Nina O’Brian (22.) rögtön hatalmas hibával kezdett, megdobta léceit egy bucka. Innen pedig már csak menteni lehetett néhány pontot.

Franziska Gritsch (10.) a pálya második felében még közel fél másodpercet is talált két ellenőrzőpont között, de a célig az így visszaszerzett előnyt mégsem tudta megőrizni. Irene Curtoni rögtön nagy hibával kezdett, majd később is a határon volt, végül ő lett a délután első kiesője. Ana Bučik (25.) távol síelt a kapuk tövétől. Két másodpercet kapott Vlhovától a második futamban, amit messze nem lehetett csak a romló pályára fogni. Emelie Wikström (27.) szintén igen nagy elmaradást szedett össze. Így a mezőny felét követően továbbra is Vlhová vezetett, Gallhuber és Gritsch előtt.

forrás: blick.ch

Chiara Mair (26.) nem tudta kihasználni a pályakarbantartás nyújtotta előnyöket, os is sokat csúszott hátra. Két kanadai következett, de Ali Nullmeyer (16.) és Laurence St-Germain (11.) biztató kezdés után sem tudott harcban lenni a vezetésért. Utóbbi viszont a pillanatnyi dobogót majdnem elcsípte. Nastasia Noens (23.), majd pedig Andreja Slokar (19.) már közel egy másodperc előnyvből rajtoltak, de ahogy az várható volt, Vlhovára ők sem jelentettek veszélyt. Sara Hector (14.) rendkívül sok apró bizonytalansággal síelt, nem tudta megismételni délelőtti szereplését.

Martina Dubovská (12.) volt a második reklámszünet előtti utolsó síző. Nem síelt rosszul, és az egyre nehezedő körülmények között a pillanatnyi ötödik hely sem volt rossznak mondható. Michelle Gisin (13.), 1,27-es hátrányból vágott már neki a pályának, de féltávnál ebből már csak 6 század volt meg. A trend pedig nem fordult meg, a folytatásban is sorra kapta a tizedeket. A norvég pályatűző két tanítványa következett. Kristina Riis-Johannessen (7.) már három szektoron az őrizte előnyét. Nem remegett meg, így végül mindössze két század előnyt megtartotta a célban is. Eddigre Vlhová már 19 helyet lépett előre. Riis-Johannessen idejét az újabb norvég meg tovább tudta faragni. Kristin Lysdahl (6.) a körülményekhez képest az egyik legjobban síelt, még előrelépésben is bizakodhatott.

Paula Moltzan (5.) rendkívül bátran síelt, ami maitt ugyan hibázgatott, de tempója remek volt. A pálya aljára még sízése is összeállt, így újabb váltás történt az élen. Wendy Holdenernek (3.) nagy előnye volt Moltzan ellen, de az ő célja a dobogó volt. Folyamatosan vesztett apró századokat a nagyobb fékezések miatt, de a pálya alján újra növelte előnyét. Lena Dürr (4.) kezdetben kihasználta a svájci apró hibáit, de utána őt sem kerültek el az apróbb késések. Ugyan karrierje legjobb szlalomhelyezése a célba éréskor már biztos volt, de a dobogóhoz a hátralévő két klasszis hibájában is biznia kellett.

Katharina Liensberger (1.) félelmetes bátorsággal sorozata a kapukat. Előnye minden egyes kanyarvétellel nőtt. Végül sokkal rosszabb pályán is századok híján Vlhová idejét is megsíelte. Nem volt kérdés, Shiffrintől is klasszis menetre volt szükség. Mikaela Shiffrin (2.) a felső szakaszokon még tartotta az osztrákot, de a pálya közepétől, ahonnan Liensberger még inkább begyújtotta a rakétákat, az amerikai már nem tudott megújulni. Így meg kellett elégednie a második hellyel.

Katharina Liensberger az idei nyolc műlesiklásból hetedszer állt dobogóra. Összességében pedig a tizedik alkalom, amikor a legjobb háromban végzett, viszont győznie most sikerült először az aktuális világbajnoknak. Osztrák sízőnő nem nyert világkupa versenyt 2014 novembere óta – akkor ez Nicole Hospnak sikerült. Ráadásul az idei szezon első osztrák női győzelme is most született meg. A ma 26. születésnapját ünneplő Miakela Shiffrin idei nyolcadik dobogóját szerezte, ő az idei nyolc szalomból haton volt dobogós. Wendy Holdener láthatóan a szezon végére lendült jobb formába, idei harmadik, összességében pedig már 27. dobogója a szakágban, pechjére továbbra is győzelem nélkül.

A világkupadöntő előtti utolsó versenyen Petra Vlhová 32 pontot szerezte, így előnye nem nőtt 100 pont fölé az összetettben Gut-Behramival szemben, 96 pontra kúszott fel. Kiélezett jövő heti küzdelem várható kettejük közt.

A szakági pontversenyben nagyobbat zárkóztak Liensbergerék. Az osztrák hátránya 22 pont, Shiffriné 37. Így itt egy győzelemmel Vlhová a többiek eredményétől függetlenül is megnyerheti a szakági pontversenyt.

Borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s