Odermatt győzelmével ismét nyitott az összetett küzdelem!

Marco Odermatt az utolsó utáni pillanatban győzelemmel tartotta meg összetettbeli esélyeit, ma ugyanis 90 ponton belülre zárkózott Pinturault-ra a saalbachi szuper-G-n. Karrierje legjobbjával Matthieu Bailet szerezte meg a második helyet. A szuper-G éllovasa, Vincent Kriechmayr ezzel a harmadik helyre szorult, így a szakági bajnokavatás ma elmaradt. A verseny bővelkedett fordulatokban, 30-on túl is záporoztak a top10-es sízések. A mezőny harmada pedig kiesett a trükkös pályán, de szerencsére komolyabb sérülés nélkül úszta meg mindenki.

Az 1991-es világbajnokság helyszíne, Saalbach-Hinterglemm volt továbbra is a férfi versenyek helyszíne, vasárnap szuper-G-vel folytatódott a program. A Kitzbüheli Alpok egyik völgyében fekvő település nem véletlenül lelkes beugró már évek óta a világkupában. Lévén állandó helye nincs a naptárban, ezekkel az alkalmakkal próbálták propagálni 2025-ös világbajnoki pályázatukat. Ugyan a rendezési jogot már a tavalyi év során elnyerték, a tavalyi pekingi tesztversenyek után ezúttal a norvég gyorsszámok pótlását is lelkesen vállalta a hobbisízők közt is igen népszerű, tekintélyes pályarendszerrel rendelkező salzburgi síparadicsom.

Alexis Pinturaultnak a verseny előtt tekintélyes, 165 pontos előnye volt összetettben, ráadásul a vasárnapi pályát Xavier Fournier, a franciák edzője tűzött. Ennek megfelelően a 45 kaput meglehetősen technikásan tűzte. A pálya elején egy ugratón és a versenyzők által „lucky traversenek” hívott szakaszon is rendkívül trükkös nyomvonalat jelölt ki, de egy később ugratóba is többek bicskája beletört.

Alexis Pinturault (15.) viszont nem tudta kihasználni a helyzeti előnyt. A pálya közepén nagyot is rontott, de összességében sem remekelt ma. Brodie Segeren is kifogott a trükkös pályatűzés, de ő egy kaput már be sem tudott venni. Andreas Sander (8.) szintén hibával nyitott, viszont ő a pálya közepét tisztán síelte meg, amivel ismét a kavarás tudta fordítani az állást. Gino Caviezel (36.) szinte több kaput síelt meg rossz íven, mint tisztán, így borítékolható volt a nagy hátrány. Egy hatalmas, egylábas mentést is láthattunk tőle.

forrás: blick.ch

Vincent Kriechmayr (3.) rendkívül kontrollált, rontás nélküli futamot síelt, viszont a trükkös szakasz előtt nagyot fékezett a jó ívekért cserébe. A folytatásban a tempóval viszont nem volt gond, a pálya végén hagyott benne viszont újabb tizedeket.

Christoph Innerhofer eredeti ívekkel folyamatosan a határon síelt. Viszont egy egyébként nem is trükkös kanyarban nagyon oldalra dőlt, és elsíelt a soron következő kapu mellett. Matthias Mayer () a kritikus ugratónál látványosan öklözte le a kék kaput, de ennek ellenére sem volt nagy a hátránya. Utána viszont lelassult annyira, hogy az első helyért ne legyen már harcban. James Crawford () nagy hiba után nagyon visszafogta a léceit, nem is volt elégedett magával a célban.

forrás: blick.ch

Marco Odermatt (1.) a trükkös ugratót remekül síelte meg, szinte sebességet sem vesztett és az ívválasztással sem volt probléma. Így megmaradt lendületét vitte is tovább, nemcsak sebességben, de időelőnyben is. A pálya alján pedig még egy sebességfokozattal feljebb tudott kapcsolni, azon a szakaszon senki nem tudott a közelébe sem kerülni. Ilyen előzményekkel nem volt meglepetés, hogy toronymagas előnnyel vette át a vezetést.

Johann Clarey a középső ugratón 360°-os fordulatot mutatott be. Szinte csoda, hogy maradék lécével a lábán felállva kiintett, hogy segítséget sem kér a pályamunkásoktól. Kjetil Jansrud (33.) rendkívül formán kívül síelt, folyamatosan tizedekkel növelte hátrányát minden szektorban. Loïc Meillard segíthetett volna Odermattnak Pinturault megelőzésével, de a “lucky traverzen” nem tudott elég magasan maradni ahhoz, hogy a folytatásban a kapuk közt maradjon.

Romed Baumann (29.) sok helyen méterekkel csúszott le a jó ívekről, nem sok esélye volt, hogy megközelítse világbajnokságon elért eredményét. Nilas Allegre menetének véget ugyanaz a trükkös ugrató vetett véget, mint a legtöbb kieső esetében. Dominik Parisnak (32.) láthatóan nem feküdt a kanyargós tűzés, több helyen is komoly rontásokkal síelt csak tovább. Matthieu Bailet (2.) remek sebességgel síelt a pályán, a középső szakaszon pedig még vissza is hozott valamennyit Odermatton. Az utolsó szakaszon ugyan már nem tudta felülmúlni a svájcit, a második helyet így is könnyedén megtartotta.

forrás: sportnews.bz

Travis Ganongnak (28.) ugyan a sebessége nem volt rossz, de a léceit nem tudta a megfelelő íveken vezetni. De az amerikai legalább minden kapuba befűzte magát, nem úgy, mint a soron következő Max Franz. Az osztrák szintén esés nélkül, egy kapu mellett elsíelve esett ki. Christian Walder (20.) a kritikus ugrató előtt inkább nagyot fékezett, csakhogy versenyben maradjon. A pálya második félben már kevesebb hibát vétett, de a legjobbakra így sem volt veszélyes.

Beat Feuz (6.) kihasználta tudását, hogy a mezőny egyik legjobb kanyarodója hosszú léceken. Ráadásul jó érzékkel ismer fel egyedi íveket ilyen pályákon. Nemcsak idei legjobb eredményét érte el a kanyargósabb számában, de Odermattot is némi plusz előnyhöz juttatta az összetettben. A franciák nem segítették ma Pintutault összetett ambícióit. Bailet után Blais Giezendanner (14.) is élete egyik legjobb eredményét érte el, és végül egy századdal Pinturault-t is megelőzte.

forrás: krone.at

Stefan Rogentin (17.) remek kezdés után nagyon lassan síelt a pálya második felében, de így is élete legjobbját érte el. Láthatóan a felső szakaszból tanultak többen is és talán a körülmények is javultak, ugyanis Felix Monsen (18.) volt a következő, aki a pillanatnyi top10-ért harcolt. Menetével a lenzerheidei világkupadöntőre is megnyílt az esélye. Emanuele Buzzinak eleve a legjobb 5-ben kellett volna végeznie, hogy utazhasson Lenzerheidére, de egy esés ebben megakadalyozta. Szerencséjére lapos részen billent meg, így ő is komolyabb probléma nélkül úszta meg az esést.

Adrian Théaux (31.) ugyan nem síelt rossz íveket, de ezt úgy tudta elérni, hogy rendkívül sokat fékezett. Daniel Danklmaier (11.) számára igen értékes eredményt ért el. A pálya második felében kimondottan gyors tudott lenni. Ezzel ugyan ő nem kvalifikált a VK-döntőre, de Monsnent kiszorította onnan. Stefan Babinsky (21.) a célban még azt hihette, beküzdötte magát a szakági legjobb 25-je közé mai menetével, de még olyan meglepetések következtek, amivel az osztrák is kiszorult onnan.

Azok után, hogy sérülés miatt pár hete még úgy tűnt, Josef Ferstl (13.) szezonja véget ért, most a pálya felénél egy századdal még vezetett is! Utána ugyan nem volt tiszta a menete, de így is értékes pontokat gyűjtött. Simon Jocher erős kezdést követően ugyanott esett, ahol Clarey, annyi különbséggel, hogy ő nem pördült egy teljes fordulatot. Láthatóan ő is sérülés nélkül úszta meg a bukást.

forrás: krone.at

A verseny ekkor még nem ért véget és záporoztak a jobbnál jobb menetek harminc síző után is. Ricciardo Tonetti (12.) még nyolcadikként ért célba 31 versenyző után, de végül ő is kikerült a top10-ből. A legnagyobb szenzációt Raphael Haaser (4.) szolgáltatta. Az utolsó szektorra még dobogós helyen fordult, végül a pálya végén nem volt meg a tempója, hogy Kriechmayrt leszorítsa onnan. Nem sokkal később újabb osztrák remekelt, Daniel Hemetsberger (10.) is a legjobb tíz közé síelt be. Míg előbbiek inkább a remek kezdésnek köszönhették jó helyezésüket, addig a lesikló Bryce Bennett (9.) és az óriás specialista Justin Murisier (5.) Odermatt után a legjobb alsó szakaszokat síelték, amivel karrierjük legjobb szuper-G eredményeit szerezték meg. A kiugrott eredmények viszont egyiküknek sem ért VK-döntős indulási jogot.

Az imént említett sízők mellett is jócskán akadtak még pontszerzők. A legmagasabb rajtszámmal, 51.-ként síelve a német Manuel Schmid (27.) szerzett pontokat. Mellette harmincban helyen végzett még Matteo Marsaglia (16.), a kanadai Jeffrey Read (19.), Martin Čater (22.), Roy Piccard (23.), Broderick Thompson (24.), Jared Goldberg (25.) és Erik Arvidsson (30.) is. Az 54 indulóból végül 16-an estek ki.

A szakági pontversenyben Kriechmayr vezet továbbra is, de a várt bajnokavatás elmaradt. Ugyan Mayernek már nincs matematikai esélye sem, de Odermatt ma visszazárkózott, 83 pont a hátránya egy versennyel a vége előtt. Így még matematikai esélye van Odermattnak, de Lenzerheidén győznie kell, míg Krechmayr nem végezhet a legjobb 14-ben. Kialakult a világkupára utazó (papíron) legjobb 25 mezőnye is, de a sok sérült miatt ez a szám erősen csökkenni fog. Ugyanis sérült Caviezel, Kilde, Cochran-Siegle, Seyersted és Kryenbühl is. Matthieu Bailet viszont mai dobogójával biztosította indulását, így Johann Clarey csak lesiklásban indulhat majd, ugyanis összetettben sincsenek meg a kellő pontjai, hogy bármely számban rajthoz állhasson.

Összetettben Marco Odermatt 84 pontot hozzott ma Alexis Pinturault-n, megfelezte hátrányát. Ezzel a svájci hátránya már kevesebb, mint egy győzelemnyi, 81 pont. 6 verseny szerepel még a naptárban és ebből 2 műlesiklás, így ez inkább Pinturault mellett szól. Óriásból 2 versenyt rendeznek még, de az kettejük közt ki-ki meccs lehet, míg szuper-G-ben és lesiklásban papíron Odermatt szerezhet több pontot. Mindenesetre kissé váratlanul de úgy tűnik, akár az utolsó pillanatig nyitott lehet az összetett sorsa!

Folytatás szombaton Kranjska Gorán az podkoreni óriással!

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s