Vlhová visszavágott riválisainak Jasnán

Visszavágott a tegnap „fiaskóért” (vagyis a 2. helyért) Shiffrinnek, illetőleg nagy lépést tett az összetett megnyerése felé Petra Vlhová. A szlovák egy tartalékolós futam után délután rákapcsolt, így a parádés menetet síelő Alice Robinsont is maga mögé utasítva fontos 100 pontot gyűjtött hazai lejtőjén. Shiffrin, aki az első futamot követően vezetett, kénytelen volt megelégedni a harmadik hellyel. A világbajnok Lara Gut-Behrami visszafogott napot zárt, s nehéz helyzetbe hozta magát a szezonfinálé előtt.

Ki más kezdhette volna meg a szezon utolsóelőtti óriás-műlesiklását, mint a szakág világbajnoknője? Lara Gut-Behrami (14.) célja nem is lehetett más a nap előtt, minthogy minél nagyobb előnyt harcoljon ki magának a svédországi dupla szlalomot megelőzően. A nagy lendületnek nem lett ma jó vége. Méretes belefékezéssel tudott csak bevenni fent egy kanyart, a ritmust pedig azután sem tudta felvenni. Kézlegyintéssel intézte el menetét. Mikaela Shiffrin (1.) pedig rögtön büntetett. A svájci hibájától függetlenül is dominált az amerikai, de a csaknem két másodpercnyi időkülönbség azért letaglózónak tűnt. Petra Vlhová (2.) előtt adódott a lehetőség, s élt vele! Végig konkurált Shiffrinnel, csupán másfél tizeddel szorult mögéje. A szlovák erőből történő sízésében még sok tartalék maradt, az volt az ember érzése.

Ők ketten kiemelkedtek a mezőnyből. Federica Brignone (6.) kockázatot felvállaló attitűdje sem volt ellenszer, alig marad másodpercen belül. Tessa Worley (8.) konszolidált sízése nem volt elégséges délelőtt, Larát is csak kevéssel tudta maga mögé utasítani. Marta Bassino (5.) tisztes tempót ment a meredeken, de esélye neki sem volt többre, mint a számára kristálygömböt érő harmadik hely megszerzésére. Michelle Gisin (11.) igazából csak honfitársával volt versenyben, akit kevéssel meg is előzött. Hiányzott belőle ma a dinamika. Mivel Meta Hrovat rosszul esett bemelegítés közben, így nem tudott elstartolni, ennek okán a lengyelek üdvöskéje került sorra. Maryna Gaşienica-Daniel (3.) pedig újabb szintet lépett az elit felé! A meredeken századra azonos részidőt repesztett, mint az amerikai, s minthogy alig kapott 4 tizedet, harcban maradt a győzelemért. A dobogós helyét pedig már senki nem veszélyeztette – legalábbis délelőtt.

Slovakia’s Petra Vlhova speeds down the course during the first run of an alpine ski, World Cup women’s giant slalom in Jasna, Slovakia, Sunday, March 7, 2021. (AP Photo/Gabriele Facciotti)

Alice Robinson (7.) sokat vállalt, irdatlan kanyarsebességét azonban nem tudta pontossággal fűszerezni. Sok volt a túlfordulás, ugyanakkor a lélektani másodpercnyi hátrányon belül maradt. Mina Fürst Holtmann szintúgy visszalépett, így Sara Hector (19.) volt az első síző, aki Gut-Behrami mögé sorolt a listán. Az osztrákok ezúttal nem tudtak kiemelkedni a középmezőnyből. Ramona Siebenhofer (13.) magabiztossága visszafelé sült el, Katharina Liensberger (10.) pedig eleve óvatosabbra vette a figurát. Wendy Holdener (9.) számára szintén elérhetetlennek bizonyult a szekundumos különbség, de legalább versenyben maradt a jobb helyekért. Elena Curtoni (20.) eleve meg volt lőve a szűk kanyargós részen, Stephanie Brunner (22.) pedig változatlanul keresi régi formáját.

Pedig volt mód az erős menetekre, a körülményekre panasz nem lehetett. Ragnhild Mowinckel (12.) meredeksízése például ígéretesre sikeredett, az őt követő Nina O Brien (4.) pedig igazolta, nem egyszeri alkalom volt, amit a vébén láthattunk tőle. Vagányul végighasított a pályán, s csak egy kevéssel szorult a dobogó alsó fokát birtokló lengyel mögé. Ana Bucik (16.) karrierjének legjobb szlalomos eredménye után ma délelőtt nem tudott előrukkolni valami különlegessel. Coralie Frasse Sombet (24.) bizonytalankodós sízése után senkit nem tudott megelőzni, Franziska Gritsch pedig több hatalmas rontás után hiába ért célt, esélye nem nyílt a továbbjutásra.

A harmincból még hátramaradó sízők közül Tina Robnik (15.) ment a legjobban, rajta kívül még Paula Moltzan (17.) került 2 szekundumon belülre. Valerie Grénier (22.)  és Melánie Meillard (25.) a biztos továbbjutáson kívül egyébnek nem nagyon örülhetett. Harmincon túlról Simone Wild (44-essel a 18.) és Andreja Slokar (49-essel a 20.) alkotta a legnagyobbat, rajtuk kívül még A J Hurt (31-essel a 29.), Kaja Norbye (39-essel a 30.), a svájci Vanessa Kasper (45-össel a 26.), a kanadai Cassidy Gray (50-essel a 27.), s végül legmagasabb rajtszámmal Laura Pirovano (56-ossal a 28.) kvalifikált délutánra.

Jóval ritmusosabb tűzés várta a lányokat a hasonló szép időben rendezett második futam során. A tökéletesen előkészített pályát nem igazán tudta kihasználni az elsők közt indulók. Norbye (23.) a végén, Hurt (22.) a meredeken hagyott sokat, míg Pirovano (26.) küzdelmes csúszásába kevés pontosság szorult. Gray (27.) valósággal tolta a havat, magyarán rendre széles kanyarokat húzott, a célba érők közt ő zárt utolsóként. Kasper (21.) ritmusos, elegáns menettel gyűjtötte be első VK- pontjait. Többre nem nagyon pályázott a svájci, nem úgy honfitársa, Meillard (25.), aki dinamikus kezdést követően rossz helyen, a lanka előtt vesztett ritmust.

Corálie Frasse-Sombet (17.) síelte az első mértékadót, alaposan leosztályozta az addig látottakat. Ám nem sokon, egyetlen századon múlt, hogy azon nyomban nem taszítják le az élről. Brunner (18.) bődületes kötéltáncot mutatott be. Egymást érték a rontások, eközben tempójából mit sem vesztett. Grénier sokadik késése után a pálya első harmadában pálya szélére került, a kanadai után Curtoni (24.) mindenfajta dinamikától mentes csúszkálása következett. Andreja Slokar (15.) a sokakat megtréfáló letöréshez óvatosabban viszonyult, ami végül bejött neki, mert élre tudott állni. Hector (20.) keveset vállalt, ilyenkor pedig a századok sem segítik ki a sízőt. Simone Wild (14.) pattogós stílusával megőrizte hozott előnyét. Moltzan (19.) hibáit nem tudta ritmustévesztés nélkül korrigálni, a sok kicsi sokba került az esetében. Ő is kiszorult a VK- finálé mezőnyéből. Az első 15 sízőt követően Ana Bucik (12.) vezette a mezőnyt, a szlovén lány választott ritmusában másodjára is végigment.

A reklámszünet után Robnik (13.) síelt szépségdíjasan, s nem is rossz tempóban. Ekkortájt kettős szlovén vezetést mutatott az eredményjelző. Sokáig azért nem tartott ez az állapot, hiszen Lara Gut-Behrami (9.) délutánra azért összekapta magát. A meredeken azért még akadtak bizonytalankodásai, de a záró lankás részen ismét fergetegeset alkotott. Az űrsízéstől azért távol volt, amit produkált, Ramona Siebenhofer (5.) rögtön elébe került. Tobzódott a magabiztosságban az osztrák, úgy tűnt, délután senki nem tudja menetét felülmúlni. Mowinckel (11.) túl direkt íveivel erre eleve sansztalan volt, s az is sejthető volt, hogy Gisin (8.) sem tud konkurálni vele a lankán. Más kérdés, hogy egyetlen századdal megelőzte Gutot. Ha ezen múlik-e végül az összetett elsőség… Katharina Liensberger (7.) szintén bátran adagolta a sebességet, elvégre egy ilyen viszonylag egyszerű pályán mást nem nagyon lehet tenni. Egy kevéssel kikapott a másik osztráktól. Holdener (16.) pedig nagyon! Odafent nagy igyekezetében szinte teljesen keresztezték egymás léceit. Ez a ritmusvesztés pedig sok pozíciójába került.

Worley (10.) a maradék esélyét is elvesztette a szakági elsőség elhódítása szempontjából, miután másodjára sem tudott egy tiszta menetet összerakni. Alice Robinson (2.) ellenben mély kapuvételei ellenére elsőrangú tempót diktált. Az új-zélandi bejelentkezett a napi győzelemért is, ami tény, délután senki nem tudta őt megverni. Federica Brignone (6.) mozgása már-már darabosnak tűnt a látottak fényében, végső soron a két osztrák közt foglalt helyet.

Marta Bassino (4.) sízésén két vonás volt megfigyelhető. Egyrészt az, hogy túlvan idei csúcsformáján, ugyanakkor az is kiviláglott, hogy itt-ott tartalékolt, biztonságit ment. A fő a szakági győzelem kivívása volt, amit meg is valósított, hiszen mindkét vetélytársát, Worleyt és Gisint is megelőzte. Eztán két olyan hölgy került sorra, akik életük (első) nagy esélyének a kapujába érkeztek. Egyikük sem bírta el a nyomást. O Brien túl nagy lendülettel érkezett a meredekre, az amerikai oldalára dőlve hagyta el a pályát. Közben néhány molinót is legyepált. Gasienica-Daniel a második helyért volt versenyben, egészen addig, míg 3 kapuval a vége előtt el nem vesztette egyensúlyát. Két stangli is alaposan bevágta vállát.

Petra Vlhová (1.) jelentős előnye folyton-folyvást olvadt el, de jó másfél tized kitartott belőle a célig. Köszönhetően annak, hogy a lejtő balra sodródó részén tapasztalat bizonytalanságán hamar úrrá tudott lenni. Eztán egy keveset megváratták a fő riválist, egy régóta szétszakított kaput kellett helyreigazítani. Mikaela Shiffrin (3.) pedig kifejezetten feszültnek tűnt sízés közben, ami apró hibákat eredményezett. A szokott begyorsulás pedig elmaradt, így csak a harmadik helyre futott be.

Forrás: Seattle Times

Petra Vlhová 18. győzelmét szerezte a Világkupában, az ötödiket óriás-műlesiklásban. A mostani siker a helyszínen túl azért is különösen édes, mert az első két szakági verseny dobogója óta idén kimondottan a szlovák gyenge pontjának számított az óriás. Alice Robinson negyedik, idei első dobogóját szerezte elsőszámú szakágában. Lindsey Vonn egykori mesterének edzésterve alapján jól érezhetően nyitni próbál már a gyors számok felé is. A még mindig tinédzserkorú sportoló hosszabb távú célja kétségkívül az összetett megnyerése lesz. Mikaela Shiffrin 26 dobogónál tart, csak óriásban.

Marta Bassino az óriás-műlesiklás negyedik olasz bajnoka, korábban Compagnoni, Karbon és Brignone foghatta kezébe a szakági kristálygömböt. Összetettben innentől Vlhová a favorit, hiszen ha érvényesül a papírforma Svédországban, akkor a dupla szlalomot követően akár 150 pontos előnyt is vihet magával a szlovák az idényzáróra. Annyi igaz, hogy jelenleg még Gut-Behrami vezet, s az időjárás, valamint a világjárvány okán bármikor bármi megtörténhet…

A címlapon szereplő kép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s