Címet védtek a németek a csapatversenyen!

Ritkán látható izgalmas versenyt hozott a férfi csapatverseny a világbajnokságon, amelyben egészen az utolsó ugrásig izgalmas marad a csata az aranyéremért. Ezt végül házigazda Németország csapata szerezte meg, akik ezzel megvédték két éve, Innsbruckban megszerzett címüket. Az ezüst Ausztriáé lett, míg a bronzérmeket a lengyelek vihetik majd haza.

A világbajnokság utolsó síugró versenyszámára, a férfi csapatversenyre került sor szombaton délután Oberstdorfban, ahol régen látott és a VK-ban megszokotthoz képest örömteli módon népes mezőny jött össze, ugyanis nem kevesebb, mint tizennégy ország állított ki egy-egy négyfős csapatot erre a napra.

A szembeszélben kezdődő első sorozat elején, az első ugrókat követően Lengyelország vezetett Piotr Zyła 139 méteres ugrásával hat tizeddel megelőzve az első csoport leghosszabb ugrását bemutató Yukiya Sato által hozott japán csapatot. Philipp Aschenwald 136,5 méteres ugrásával Ausztria volt a harmadik, míg Pius Paschke (136,5 m) a németeket hozta a negyedik helyen, úgy, hogy még az ő hátrányuk is csak 5,4 pont volt a lengyelek mögött. Már valamivel jobban lemaradva következett ezután Szlovénia (Cene Prevc 129 m), Svájc (Peter 129 m) és némi csalódást keltve csak utánuk, a hetedik helyen a VK-ban a nemzetek kupáját vezető jelenleg Norvégia, akiknél Marius Lindvik, akinek nem volt igazán jó szele sem, csak 117 méterrel kezdett, ezzel szegény északiak rögtön 35 pontos deficittel nyitottak.

A körülmények változására egyébként reagált a zsűri is, így a második csoport már három(!) beülővel feljebbről, a 13-as kapuból jöhetett. Ebben a körben az osztrákok ugrottak a mezőny élére Jan Hörl 136 méteres ugrásának köszönhetően, mögöttük Japán volt továbbra is a második miután Naoki Nakamura 129,5 métert repült. Severin Freund 127,5 méteres ugrásával a németek jöttek fel a harmadik helyre, míg a lengyelek éllovasból negyediknek csúsztak vissza, miután Andrzej Stekala csak 122,5 métert ugrott. Eközben Peter Prevc egy 135,5 méteres ugrással kicsit közelebb hozta a tűzhöz a szlovénokat, akik ezzel együtt maradtak ötödikek, míg a Norvégok Daniel André Tande 119,5 méteres ugrásával egy helyet javítva ugyan legalább már hatodikok voltak, viszont a hátrányuk már több, mint hatvan pont volt, így az éremesélyeik gyakorlatilag két ugrást követően el is szálltak.

A harmadik csoport után Daniel Huber 129 méteres ugrásával maradtak továbbra is az osztrákok az élen, Markus Eisenbichler viszont egy 135 méteres repüléssel nem csak, hogy felhozta a házigazdákat a második helyre, de jócskán csökkenteni is tudta a német csapat hátrányát, ami ezzel már csak 3,5 pont volt a Ausztria mögött. Mindeközben egy 133 méteres ugrással Kamil Stoch visszavezette a lengyel csapatot az első háromba, megelőzve az ebben a körben Keiichi Sato (128,5 m) által képviselt japánokat. A szlovénoknál eközben Domen Prevc egy 129,5 méteres ugrással nagyjából tartani tudta a lépést az élbollyal, míg a norvégoknál egy jobb szembeszélre ráfeküdve Johann André Forfang tudott 136 métert repülni, amivel kicsit faragni tudtak, az azért még mindig jelentős ponthátrányukon.

A negyedik csoport, azaz papíron a csapatok legjobbjai a 12-es beülőből futhattak neki az ugrásnak, az élen pedig változott a helyzet, miután Karl Geiger egy 133,5 méteres ugrással felül tudta múlni az egyéniben aranyérmes Stefan Kraftot, aki 130 méternél landolt, ezzel a verseny felénél 3,7 ponttal Németország vezette a mezőnyt Ausztria előtt. Mögöttük a 3-4. helyen hasonlóan izgalmas csata alakult a lengyelek és a japánok között, amiben ekkor éppen Lengyelország állt jobban, miután Dawid Kubacki 131 méteres ugrásával ők fordultak harmadikként 1,8 pont előnnyel Ryoyu Kobayashiék (135,5 m) előtt. Összességében sem volt egyébként túl nagy még a japánok hátránya sem, mindössze 13,2 pont a németek mögött, így egy halvány esélyt akár még ők láthattak ekkor akár az aranyra is. Mindeközben Anze Lanisek egy 134 méteres ugrással hozta az ötödik helyre a jelek szerint bebetonozott szlovén csapatot, míg a norvégok (Johansson 129,5 m) a nagyjából tökéletes senki földjén találták magukat az első kör végén, hiszen a mögöttük állóktól sok félnivalójuk nem volt, de az első ötös utolsó tagjához képest is volt harminc pont lemaradásuk.

Az utolsó két továbbjutó helyet a svájciak és a doppingszabályok általános megsértése miatti, a síugrókat is sújtó szankciók értelmében hivatalosan a síszövetségük neve alatt versenyző oroszok szerezték meg, míg a finnek kilencedikként már nem kerültek be a második sorozatba. Ami az alsóházat illeti, a 10. helyet az Egyesült Államok, míg a 11-et Csehország csapata szerezte meg. A románok ugyan Andrei Feldorean révén tudtak egy kis meglepetést okozni az első csoportban, amikor még a nyolcadik, továbbjutó helyen álltak, végül azonban visszacsúsztak a papírformát jelentő 12. helyre, igaz azért az ukrán (13.) és a kazah (14.) négyest így is. megelőzték

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a 13-as beülőből kezdte a mezőny, a verseny pedig egyre izgalmasabban alakult, ugyanis Philipp Aschenwald 136 méteres ugrásával az osztrákok vissza tudták venni az első helyet, de a lengyelek is nagyot léptek előre Piotr Zyła 139 méteres repülésének köszönhetően, olyannyira, hogy mindössze két tizedre voltak az első helytől. Közben azért a németek sem maradtak le nagyon, Pius Paschke 132 méteres ugrásával mindössze 2,8 pont hátránnyal álltak a harmadik helyen, de még a japánok is közelebb kerültek pontszámban az első helyhez, miután náluk Yukiya Sato tudott 137 métert repülni. A szlovénoknál viszont Cene Prevc csak 126,5 métert ugrott, ezzel bár maradtak az ötödik helyen, elég messze kerültek az érmes helyektől, és egyel hátrébb a norvégok sem nagyon mozdultak előre Marius Lindvik 133 méteres ugrásátkövetően.

Ezután jött a második csoport, amelyben megint változott a helyzet az élen, ugyanis Andrzej Stekala a lengyeleket repítette az élre egy 127 méteres ugrással, igaz, mindössze kilenc tizeddel voltak csak tőlük lemaradva az osztrákok, akiknél a második ember, Jan Hörl 126,5 méterig jutott. 126,5 méterrel Naoki Nakamura révén a japán csapat állt ekkor a harmadik helyen, míg mintegy tízpontos hátránnyal, a németek (Freund 123 m) volt ekkor a negyedikek. Mindeközben az elsőségért zajló csata hátterében sem Peter Prevc (126,5 m), sem Daniel André Tande (124,5 m) nem tudott érdemben változtatni saját csapata helyzetén (noha nem ugrottak kiugróan gyengén sem), így továbbra is Szlovénia volt az 5., Norvégia pedig a 6.

A csapatok harmadik emberei ezek után még egy plusz beülőnyi lendületet kaptak, vagyis a 14-es kapuból jött a folytatás. Az utolsó előtti kör végén Kamil Stoch 132,5 méteres ugrásával továbbra is a lengyelek álltak az élen, egyetlen ponttal megelőzve a németeket, akiket Markus Eisenbichler egy fantasztikus, 138,5 méteres repüléssel repített a második helyre. A Daniel Huber 130,5 méteres kísérletével a harmadik helyre visszacsúszó osztrákok is reménykdehettek még a aranyéremben, hiszen kereken hétpontos hátrányuk egy extra ugrással Krafttól még esetleg eltüntethetőnek látszott.

A japánok sikeréhez ezen a ponton már egy fokkal nagyobb csoda kellett volna, de Keiichi Sato 130 méteres ugrásával azért a negyedik helyüket, és a dobogóesélyüket azért meg tudták őrizni. Eközben Domen Prevc 135 méterrel hiába repült kifejezetten szépet a szlovénoknál, így is maradt még vagy tizennyolc pont hátrányuk Japán mögött, míg ekkorra alighanem a norvégok is beletörődtek már a hatodik helyükbe, náluk egyébként ebben a körben Forfang 128 métert ugrott.

Jöhetett tehát a mindent eldöntő nyolcadik kör, aminek amilyen izgalmasnak ígérkezett a vége, legalább annyira lefutott volt már ekkorra a verseny a kevésbé előkelő pozíciókért: az oroszok nyolcadik, és a svájciak hetedik helye is lényegében jóval előbb eldőlt már. A norvég csapaton, amely a rossz kezdés után nem igazén tudott fordítani a szerencséjén, talán most látszott meg leginkább Halvor Egner Granerud hiánya, a hatodik helynél előrébb még Robert Johansson 134 méteres ugrása sem repíthette őket. Az egy pozícióval előrébb egy elég hasonló versenyt teljesítő Szlovénia ötödik helyét Anze Lanisek biztosította be egy 133,5 méteres kísérlettel, ezzel ráfordulhattunk az éremcsatára: Ryoyu Kobayashi, a japánok befejező embereként 128,5 méternél landolt, ami első ránézésre nem tűnt elég erősnek ahhoz, hogy reális esélyük legyen egy medáliára.

Nem is volt az, így miután a vadászgépként süvítő (a jellegzetes hanghatás az osztrákok legújabb csodaruhájának eredménye) Stefan Kraft 133 méternél landolt, tulajdonképpen nem is az volt a kérdés, hogy az osztrákok átveszik-e a vezetést, hanem, hogy mit kezd ezzel a két még hátralevő csapat befejező embere. Nos, Karl Geiger az első sorozat után ismét felül tudta múlni Kraftot, és miután 136 méteres ugrásával a németek átvették a vezetést már-már nyakukban érezhették az aranyérmet is, hiszen Dawid Kubackinak legalább valami hasonlót kellett volna ugrania ahhoz, hogy a lengyelek megőrizzék az első helyüket. Ez pedig nem hogy nem sikerült, de miután Kubacki csak 127,5 méterig jutott, a lengyeleknek be kellett érniük a bronzéremmel, ugyanis a második hely és az ezüst Ausztriáé lett, Németország pedig ezzel megvédte Innsbruckban megszerzett világbajnoki címét!

Végeredmény

HelyCsapatPontszám
1.Németország1046,6
2.Ausztria1035,5
3.Lengyelország1031,2
4.Japán1017,5
5.Szlovénia1010,0
6.Norvégia974,1
7.Svájc856,6
8.Orosz Síszövetség778,2

Részletes eredmények

A világbajnokság síugró programja ezzel véget ért, amelyet követően kisebb tavaszi szünetre vonul majd a mezőny, ugyanis a következő (férfi) VK-versenyre – miután a Raw Air a koronavírus-járvány miatt idén elmarad csaknem három hét múlva, a planicai szezonzáró hétvégén kerül majd sor.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s