Mikaela Shiffrin elhalászta Vlhová elől a hazai győzelmet

Mikaela Shiffrin és Petra Vlhová meccsét hozta a világbajnokság utáni első műlesiklás. Az első futamban még vezető Vlhová végül nem tudta biztosítani a hazai győzelmet, Shiffrin ugyanis nagy hajrával szerezte meg a győzelmet. A harmadik helyet Wendy Holdener szerezte meg, szintén szenzációs sízéssel, maga mögött tartva a világbajnok Katharina Liensbergert, aki ma közel egy másodperccel maradt le a dobogóról.

Szlovákiába érkezett a női Alpesi Sí Világkupa mezőnye. Jasná a helyszín a hétvégén, ahol utoljára öt éve rendeztek technikai versenyeket, Mikaela Shiffrin és Eva-Maria Brem győzelmével. 2014-ben pedig itt rendeztek junior világbajnokságot, ahol a műlesiklást épp a helyiek sztárja, Petra Vlhová nyerte. Vlhová egyébként hazai pályán síelhet a hétvégén, ugyanis Liptószentmiklósról származik az összetett jelenlegi második helyezettje, míg a Deménvölgyhöz tartozó Jasná a Liptószentmiklósi járásban található.

A hideg idő az Alacsony-Tátrába is megérkezett, jó előjelnek tűnt a verseny szempontjából a fagypont alatti hőmérséklet. A köd a hegy felső részére az előrejelzésnek megfelelően megérkezett, így jó döntésnek tűnt a szervezők pénteki döntése, ami miatt az óriást megcserélték a műlesiklással.

Petra Vlhová (1.) annak ellenére kapott hatalmas ovációt, hogy elvileg nézők nem lehetnek a pálya mellett. Ugyan nem volt teljesen hibátlan a menete, de ez elsősorban remek tempójából adódott csak. Wendy Holdener (3.) szemre jóval stabilabban síelt, de ezzel csak a pálya felénél volt előnyben, utána a hátrány nőtt folyton-folyvást. Chiara Mair (7.) többször is kibillent az egyensúlyából, nem volt meg az a dinamika, ami Holdeneréknek megvolt.

forrás: blick.ch

Katharina Truppe (20.) épp a világbajnokságot kényszerült kihagyni sérülés miatt, és láthatóan ez a kényszerpihenő a formájára is rányomta a bélyegét. Katharina Liensberger (4.) a meredekebb szakaszra való átmenetnél hibázott nagyobbat, de összességében sem volt meg a kellő lendület, ami az első helyhez lett volna szükséges.

Mikaela Shiffrin (2.) remek, támadó sízéssel kerülgette a kapukat. Végig szoros ki-ki meccsben voltak a szlovákkal, de a célban nem villant a zöld lámpa Shiffrin neve mellett. Michelle Gisin (5.) a harmadik helyért volt csatában Liensbergerrel, és bár jobban kezdett, mint az osztrák, de a pálya alsó szakaszával jobban megküzdött.

forrás: t.aimg.sk

Kristin Lysdahl (34.) zaklatott menettel, messze elmaradva az addigi legrosszabb időtől ért célba, végül ez továbbjutást sem ért délutánra. Katharina Huber (9.) volt az egyetlen, aki a jelenlegi blokkból két másodpercen belül tudott maradni, amit elsősorban kiegyensúlyozotr menetének köszönhetett. Erin Mielzynski (25.) nem tudta érdemben kihasználni saját edzője pályáját. Több hibát is vétett, amivel csak Lysdahlt tudta megelőzni.

Irene Curtoni (18.) nem kezdett rosszul, de végül így is jelentős hátránnyal ért célba. Lena Dürr (17.) ugyan gyengébben kezdett, de a pálya második felére még tudott újítani, amivel Curtonit is meg tudta végül előzni. Emelie Wikström (19.) remek részidőkkel kezdett, esélye volt egy jó helyezésre, de a pálya második felében jelentősen lelassult. Mina Fürst Holtmann (32.) szintén a pálya elején remekelt, de a folytatásban mintha egész más pályán síelt volna, rendkívül erőlködve kerülte a kapukat. Laurence St-Germain (16.) igazolta remek formáját: a két másodpercen belüli idővel álló hetest is meg tudta közelíteni, amivel vezette a középmezőny csatáját. Igaz, ez csak időleges volt, ugyanis Federica Brignone (15.) remek középső szakaszokkal még őt is meg tudta előzni egy századdal. Ekkor már látszott, az előbújó nap, és a fagypont alatti hőmérséklet segítette valamelyest a most rajtolókat.

forrás: blick.ch

Martina Dubovska (9.) is megkapta a pályamunkások ovációját, amit meg is halált. Szinte komolyabb hiba nélkül tudott síelni, amivel Huber után elsőként került a két másodperces határ alá. Szintén a két másodperc körüli hátrányt lőtte be Franziska Gritsch (11.), tovább erősítve az osztrákok remek délelőtti csapatteljesítményét. Ana Bučik (12.) erős finisének köszönhetően hasonló időt síelt. Kezdetben úgy tűnt Nastasia Noens (24.) ráérez a pálya ritmusára, de egyre előrehaladva szétesett a sízése. Sara Hector (14.) épp az ellenkező utat járta be, ő a pálya második felére síelt egyre remekebbül. Thea Lousie Stjernesund (29.) megküzdött a pályával, pengeélen táncolt a továbbjutása is, ahogy Camille Rastmak (30.) is csak egy hajszálon múlt, hogy délután végül síelhetett második futamot is.

A legjobb harmincból hátralévő pár síző is tartogatott még top meneteket. A világbajnokságon is már nagyot villanó Paula Moltzan (6.) rendkívül gyengén kezdett ugyan, de a folytatásban még volt olyan szektor, ahol gyorsabban is síelt, mint Vlhová, így remek kiindulási alapja volt délutánra. Melanie Meillardtól (10.) már rég láttunk ilyen remek futamot, pattogós menetének hála vele vált teljessé a délelőtti top10 mezőnye. Továbbjutott még a második futamba Katharina Gallhuber (23.), Martina Peterlini (22.)és a világbajnokságon meglepetést okozó Andreja Slokar (21.) is.

Harmincon túli rajtszámmal Jessica Hilzinger (13.) síelt a legjobban. Egészen az utolsó szektorig a top10 is benne volt a menetében, de ott jelentősebben lelassult a 31-essel síző német. A legmagasabb rajtszámmal, 46-ossal Charlotta Säfvenberg (27.) jutott tovább, de mellette még Charlie Guest (26.) és Ali Nullmeyer (28.) is pontszerzésért síelhetett délután.

forrás: blick.ch

A második futamban olasz edző tűzte a pályát, 66 kapuval, melyből mindössze egy volt ún. banánkapu. Camille Rast (17.) jó érzékkel, pattogós sízéssel használta ki, hogy elsőként síelhetett, amivel sokáig az élen maradt. Thea Louise Stjernesund (25.) nagyokat hibázva, vagy hátránnyal sorolt be a svájci mögé. A kettejük közti űrt pedig rendre töltötték ki a soron következők, így Ali Nullmeyer (22.), Charlie Guest (23.) és Erin Mielzynski (24.) is, Charlotta Säfvenberg pedig kiesett.

Először érdemben a remekül kezdő és még jobban hajrázó Nastasia Noens (20.) tudta megközelíteni a svájcit, a pálya végén 3 tizedet le tudott faragni addig felgyülemlett hátrányából. Az igazán komoly futamra azonban előbb végig kellett várni Katharina Gallhuber (26.) rontasoktól záporozó menetét. Utána következett ugyanis Martina Peterlini (7.). Az olasz mindössze egy szektorban vesztett minimális időt, előnyét viszont egy másodpercre tudta tornázni a célig. Ez is épp csak elég volt a világbajnokság nagy meglepetése, Andreja Slokar (9.) ellen. A szlovén hasonló hátrányból rajtolva mindössze századokat kapott az olasztól, így ugyan a vezetést nem vette át, de ő is nagy előrelépésben bízhatott.

forrás: sciaremag.it

Gallhuber után újabb Katharina rontott, ezúttal Truppe, de ő már célba sem ért, rálépett egy kapura. A fiatal olasz és szlovén kéz a kézben menetelt előre a folytatásban is. A rendkívül tapasztalt Emelie Wikströmnek (15.), Irene Curtoninak (16.) és Lena Dürrnek (12.) sem volt ellenszere a két lánnyal szemben. A német viszont már egész közel tudott kerülni Slokarhoz. Laurance St-Germain (10.) a pálya közepéig eséllyel pályázott a vezetésre, rendkívül pattogós menettel. A pálya második felében viszont volt 1-1 hiba, ami miatt a pillanatnyi harmadik helyre szorult. Így a mezőny felét követően továbbra is Peterlini állt az élen, mögötte Slokarral, őket pedig St-Germain követte.

Federica Brignone (14.) remek kezdés után többször is lecsúszkált a kapuk tövétől, így a pálya második felében egy teljes masodperccel kikapott saját honfitársától. Sara Hectoron (11.) is a pálya második fele fogott ki, míg Jessica Hilzinger (18.) közepén hibázott nagyokat, amivel rendkívül sokat csúszott vissza az eredménylistán. Ana Bučik (6.) magabiztosan támadta a kapukat, és egy hatalmas hibával – amiben közel fél másodperc is ott maradt – is át tudta venni a vezetést. A rontás miatt viszont nem volt verhetetlen a menet.

forrás: krone.at

Franziska Gritsch (21.) rendkívül zaklatott menettel rukkolt elő, újabb osztrák rontotta el második futamát. Melanie Meillard rég kezdett ilyen előkelő helyről második futamot, és bár jó ritmusban síelt, de másfél szektor után kapura lépett. Martina Dubovska (8.) valamivel több élt használt, mint ami a vezetéshez kellett volna, emiatt Bučik rontott szakaszán sem tudott jelentősebben fordítani. Így az utolsó nyolcas előtt Bučik vezetett, Peterlini már a top10-be jött fel, míg Dubovskának ehhez egy további sízőt mindenképp meg kellett előzni a harmadik helyen.

Bár eddig nem ment igazán az osztrákoknak, de az utolsó nyolcasból háromnak is esélye lett volna a javításra. Katharina Huber bizonyíthatott elsőként, de nagyjából 20 másodperc után kapura lépett. Chiara Mair (19.) következett, de a pálya közepén jelentős időt vesztett, a pillanatnyi 15. Grirschet is épp csak megelőzte. A délelőtt igazi szenzációja Paula Moltzan (13.) volt, és ezúttal sem védett semmit. Emiatt jöttek az apróbb késések, ami miatt a pálya végére lassult le jelentősen.

Michelle Gisin (5.) már közel egy másodperces előnnyel rugaszkodhatott el a rajtból. Ugyan a meredeken vétett egy kisebb hibát, ezt leszámítva remek sebességgel, egyéb említésre méltó rontás nélkül síelt végig. Ezt a remek menetet kellett felülmúlnia Katharina Liensbergernek (4.). A második futamra láthatóan felszívta magát. Lényegében nem hibázott, a világbajnoki szereplését idézve síelt, az addigi legjobb második futammal vette át a vezetést.

Wendy Holdenernek (3.) viszont jelentős, fél másodperces hozott előnye volt, amit a pálya közepéig meg is duplázott! Ezt pedig még is őrizte a célig. Egyre záporoztak a jobbnál jobb menetek. Mikaela Shiffrin (1.) álmosan kezdett, de jó szokásához híven ismét rendkívülit nyújtott a hajrában. Mint egy metronóm, úgy pattogott a kapuk közt. Mondani sem kell, ő is tovább javította a második futam legjobb idejét. Petra Vlhová (2.) ennek is tudatában hatalmas tempót vállalt, de a pálya közepétől nem tudta tartani az amerikait, így végül még kellett elégednie a második hellyel.

Mikaela Shiffrin idei harmadik győzelmét aratta, a másodikat műlesiklásban. Összesítésben már 69 győzelemnél jár, amiből 45 szlalomgyőzelme már rég rekordnak számít. Petra Vlhová először állt dobogóra hazai havon, idén nyolcadik dobogójánál jár. Wendy Holdener 26. alkalommal állhatott dobogóra műlesiklásban, a győzelem viszont továbbra is várat magára. A korábbi szezonokhoz képest összességében is kevesebb dobogója van a svájcinak Flachau után egyelőre ez még csak a második.

A szakágiban megtartotta a vezetést Vlhová, de Shiffrin hátránya már csak 45 pont, míg Liensbergeré 70 pontra nőtt.

Összetettben Gut-Behrami 107 pont előnyt őriz Vlhová előtt, holnap pedig már a svájci is ott lesz a rajtban.

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s