Kraft Birger Ruud nyomában – harmadik vébé címét szerezte az osztrák Oberstdorfban!

Harmadik világbajnoki címét szerezte Oberstdorfban Stefan Kraft a férfiak nagysánc egyéni versenyében, aki mögött Robert Johansson és Karl Geiger ért még oda a végén a dobogóra a szakadó hóesésben, erősen változékony szélviszonyok között zajló versenyen.

Nagyot változott az időjárás az elmúlt napokhoz képest Obetstdorfban, ugyanis a nyugodt, már-már tavasziasan meleg időt ma köd, szél és havazás váltotta fel. Ezek ugyebár nem nagy barátjai egy síugróversenynek, noha annyira szerencsére nem volt rossz idő, hogy a verseny veszélyben legyen, de az benne volt a pakliban, hogy a szerencse is jobban számít majd ma az éremcsatában.

Abban a csatában, amiben a VK-éllovas, sőt, most hogy már tudjuk, hogy csak három egyéni versenyt rendeznek a vb után a világkupában immár biztos összetett győztes Halvor Egner Granerud koronavírus-fertőzés miatt nem lehetett ott, így sajnos azt nem nézhettük meg, hogy az előzetesen legnagyobb favoritnak tartott norvég mire megy a nagyobbik sáncon. Ötven az elemekkel dacolni kész versenyző viszont ott volt az első sorozatban, így bár „keresztbe esett a hó”, a verseny a tervezett délután öt órás időpontban rendben megkezdődhetett.

A verseny döntően szembeszélben, a 12-es beülőből indult útjára, az első K-pont feletti repülést a 123 méternél landoló Denis Kornilov (27.) mutatta be, aki ezzel vezette is a versenyt. Nem sokkal később az észt Artti Aigotól (21.) láttunk egy 131 méteres repülést, amivel nemcsak a vezetést vette át, de beülőmódosításra is késztette a zsűrit, az utána érkező ugrók ugyanis már csak a 10-es kapuból indulhattak.

Cene Prevc (8.) innen is 129,5 métert tudott repülni, amivel átvette a vezetést, de Jan Hörl (18.) sem maradt el tőle nagyon, az osztrák 127 méterrel jött be másodiknak. Valamivel később Severin Freund (20.) landolt 123 méternél, aminek köszönhetően bejött Hörl mögé a harmadik helyre.

Nem csak Cene, de a Prevc testvérek másik ma rajthoz álló tagra, Peter (13.) is szépet ugrott az első sorozatban, 126,5 méterrel épp a tesó mögé, a második helyre érkezett meg. Gregor Deschwanden (17.) ugrása is említést érdemel, a svájci ugró 124 méterrel harmadiknak tudott bejönni. Harminc ugró után ezzel továbbra is a két Prevc vezette a mezőnyt, majd Deschwanden, Hörl és Freund volt a sorrend az első öt helyen.

A folytatásban Martin Hamann (25.) repült 121,5 métert, majd a csak másodjára leengedett Philipp Aschenwald (19.) 123,5-et, ezzel utóbbi be tudott jönni ötödiknek. Egy erősebb szembeszelet meglovagolva 128,5 méterig vitorlázott Johann André Forfang (15.), ami ekkor a harmadik helyhez volt elegendő. Keiichi Sato (14.) ugrott ezután 126,5 métert, majd következett a kvalifikációt megnyerő, és az edzéseken is brillírozó Stefan Kraft (1.), aki 132,5 méterrel át is tudta venni a vezetést.

Bor Pavlovcic (DSQ) ugyanakkor csak 122 méterig jutott, ezzel nem volt veszélyes az élbolyra ráadásul a megengedettnél hosszabb síje miatt ki is zárták, így a második sorozatban sem javíthatott. Az évad egy másik nagy felfedezettje, Andrzej Stekala (24.) sem igazán volt ezután veszélyes Kraftra a maga 121,5 méteres kísérletével, Daniel Huber (3.) ellenben szépet repült, és 133,5 méterrel be tudott jönni másodiknak, ezzel ekkor két osztrák vezette a mezőnyt. Pius Paschke (7.) ezután 129,5 méterrel harmadiknak jött be a rangsorba, majd Yukiya Satot (4.)figyelhettük, aki erősebb szembeszél mellett 134 méterig tudott elvitorlázni, ám a kompenzáció miatt az addigi leghosszabb ugrás is csak a harmadik helyhez volt elegendő.

Tízen voltak ekkor még fent a toronyban, akik közül elsőként Daiel André Tande (12.) próbálkozhatott, aki 131 méterig jutva ott volt a Kraft mögötti üldözőbolyban, ha nem is a legelején. Hasonlót ugrott Karl Geiger (6.) is, aki 132 méterrel a negyedik helyet tudta ekkor elfoglalni. Marius Lindvik (11.), aki nem kapott akkora szembeszelet, 126,5 méterig jutott, amivel nem volt veszélyes Kraftra, de még mindig jobban járt mint Ryoyu Kobayashi (34.), aki nem elég, hogy nem nagyon kapott szembeszelet, de a jobb síje elélezett a landolásnál, így elesett. A helyszínt szerencsére saját lábon hagyta el, viszont a bukás miatt nem jutott tovább a második sorozatba.

Következett a normálsánc világbajnoka, Piotr Zyla (5.), aki 130,5 méternél landolva negyediknek jött be, majd a kisebbik sánc bronzérmese, Anze Lanisek (10.) ugrott, aki viszont csak 126,5 méterig jutott, ami a nyolcadik helyet jelentette ekkor számára.

Újabb lengyel ugró, nevezetesen Dawid Kubacki (8.) volt ekkor soron, aki 130,5 méternél landolva Cene Prevccal holtversenyben hetediknek tudott bejönni, miután elég sok levonást kapott a szembeszélre. Robert Johansson (2.) valamivel rosszabb körülmények között jutott el 129,5 méterig, ami a bizonytalan landolás ellenére is egy második helyet ért a norvégnak. Kamil Stoch (22.) ugrása viszont nem volt az igazi, csak 120 méterig jutott, ezzel szó sem lehetett éremcsatáról a második sorozatban. Granerud hiányzásával úgy alakult, hogy a szám címvédője, Markus Eisenbichler (16.) próbálkozhatott utoljára, aki Stochhoz hasonlóan nem igazán remekelt és csak 122,5 méterig jutott, ami után láthatóan dühös is volt, hogy magára vagy a körülményekre inkább, az nem derült ki.

Ezzel mindenesetre a harmadik vébé aranyérmére hajtó Stefan Kraft vezetett „féltávnál”, míg mögötte Johansson és Huber várhatta a folytatást a 2-3. helyen.

Az első sorozat eredménye

A második sorozatot a 11-es beülőből kezdtük, az első sorozat után harmincadik Mackenzie Boyd-Clowes (28.) pedig egy 122 méteres ugrással adta meg a döntő sorozathoz az alaphangot. Tőle Denis Kornilov (27.) tudta átvenni a vezetést egy 118 méteres ugrással, majd Simon Ammann (26.) állt az élre, egy hátszeles, 114,5 méteres kísérlettel. A svájcit Maritn Hamann (24.( váltotta az élen egy 123 méteres ugrásnak köszönhetően, Andrzej Stekala (21.) viszont 122,5 méterrel őt is rögtön meg tudta előzni.

Evgeniy Klimov (23.) ugyan 126 méter ugrott, de a nagyobb szembeszélre kapott levonással együtt csak másodiknak tudott vele bejönni, Kamil Stoch (19.) viszont egy 129,5 méteres kísérlettel legalább le tudta váltani honfitársát a pillanatnyi első helyen.

Ezt követően Severin Freundtól (22.) láthattunk egy 118,5 méteres ugrást, amivel a német harmadiknak jött be, majd Philipp Aschenwald (11.) repült 130 métert, ami viszont bőven elég volt a vezetéshez is. Jan Hörl (10.) a erősödő szembeszelet kihasználva még ennél is messzebb, 136,5 métert ugrott, kis híján elérve ezzel a zsűritávolságot, nem meglepő módon jött is ezután az ilyenkor szinte menetrendszerű nekifutó-rövidítés. Gregor Deschwanden (20.) így már a 10-es beülőből indulva jutott el 126 méterre, amivel negyedik volt ekkor, majd jött az első kör után csalódott Eisenbichler (17.), aki miután egyszer visszamászott a beülőből, mikor másodjára lejöhetett csak elrepült 134 méterig, amivel elég sokat javíthatott volna, ha nem veszti el egyensúlyát a landolásnál és esik el. Így is harmadik volt egyébként, de a az igazán jó helyezésektől, pláne az érmektől ezzel végleg elbúcsúzhatott a német címvédő.

Forfang (13.) jött ezután, aki 123,5 méterrel a harmadik helyre fért be, majd Keiichi Satotól (13.) láttunk egy 128 méteres ugrást, amivel immár holtversenyben álltak a norvéggal a harmadik helyen. Peter Prevc (16.) repült ezután 129 métert, ám mivel elég sokat vontak tőle le a szélre, nem bizonyult igazán értékesnek ez az ugrás. Daniel André Tande (12.) viszont az ellenkező végét kapta a körülményeknek, minimális szélben jutott el 120,5 méterig, ami a pillanatnyi harmafik helyre sorolta őt. Hasonló körülmények között ugrott Marius Lindvik is (6.), ennek ellenére egészen messze, 131,5 méterig repült, ez pedig elég volt neki az elsőséghez is. Így hát norvég vezetéssel fordultunk rá a fináléra, ugyanis már csak az első kör tíz legjobbja várakozott ekkor fent a toronyban.

A tizedik helyről Anze Lanisek (5.) egy 136,5 méteres ugrással rögtön át tudta venni Lindviktől a veztést, miközben a zsűri ismét módosított, így Cene Prevc (9.) a 9-es beülőből ugrott 129,5 métert, ami ekkor egy harmadik helyet ért. Dawid Kubacki (15.) ugyanakkor csak 119 métert ugrott, ezzel jó néhány helyet visszaesett. Hasonlóan járt az ugyancsak nem túl jó szelet kapó Pius Paschke (114,5 m 18) is, ellenben Karl Geiger (3.) egy 132 méteres kísérlettel át tudta venni Lanisektől a vezetést. Piotr Zyla (4.) ugyan ezután 137 métert repült, ám hiába a távolság, a nagy szélkompezációs levonás miatt csak a második helyre fért be a lengyel. Yukiya Satot (7.)(130,5) mindenesetre ő is, és így persze Geiger is megelőzte, miközben már csak hárman voltak hátra.

Daniel Hubernek (8.) nem volt igazán szerencséje a körülményekkel, így 123,5 méterrel nem sikerült megtartania a dobogós helyet, ami viszont Geiger számára ért végül egy bronzérmet, ami a német ezen a vébén második, összességében pedig harmadik egyéni vb-medálja volt már.

Robert Johansson (2.) viszont egy 135,5 méteres ugrással már megelőzte, ezzel megállítva Geiger további előmenetelét, ami végülis ezüstöt ért a norvégnak, ugyanis utolsóként ugorva Stefan Kraft (1.)134 méternél landolt, és noha minimálisan veszített az előnyéből, végül 4,4 pont előnnyel ismét világbajnok lett! A 27 éves osztrák versenyző 2017-ben Lahtiban már nyert két aranyérmet, vagyis ezzel a győzelemmel immár háromszoros világbajnokká avanzsált! Hogy ez mennyire nem kis rang a síugróknál azt jelzi, hogy rajta kívül csak Birger Ruud (1913, 1935, 1937) valamint az egyéni győzelmeket tekintve rekorder Adam Małysz (2001, 2003 (2x), 2007) mutathat fel hasonlót.

Kraft győzelmével egyébként egy másik érdekességet is hozott ez a vébé, nevezetesen, hogy mind a négy egyéni számot olyan ugró nyerte, akinek ez volt az első győzelme a szezonban! Ha valakitől, akkor a koronavírussal és a hátproblémáival a VK-összetettet már szezon elején elengedő osztráktól alighanem nem is sajnálja senki!

Végeredmény

HELYVERSENYZŐORSZÁG1. SOROZAT2. SOROZATPONTSZÁM
1.Stefan KRAFT132,5134,0276,5
2.Robert JOHANSSON129.5135.5272,1
3.Karl GEIGER132,0132,0267,4
4.Piotr ZYLA130,5137,0264,4
5.Anze LANISEK126,5136,5258,5
6.Marius LINDVIK126,5131,5257,2
7.Yukiya SATO134,0130,5256,7
8.Daniel HUBER133,5123,5255,3
9.Cene PREVC129,5129,5253,2
10.Jan HÖRL127,0136,5245,4

Részletes eredmények

A világbajnokság utolsó síugró számát, a férfi csapatversenyt szombaton 17 órától rendezik!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s