Kriechmayr ismét győzelemre váltotta az 1-es rajtszámát

Vincent Kriechmayr ott folytatta, ahol a világbajnokságon abbahagyta. A kétszeres vb-aranyérmes ismét 1-es rajtszámmal alkotott olyat, amit nem tudtak felülmúlni. Az osztrákok öröme ugyanakkor keserédesre sikerült, hiszen a királykategória kristálygömbjéért folyó versengésben Matthias Mayer hátrány továbbnőtt, bár dobogóra állt, de kikapott Beat Feuztól. A svájci odahaza, Lenzerheidén biztosíthatja be negyedik szakági elsőségét.

Eredetileg háromnapos versenyhétvégével kalkuláltak az osztrák szervezők, akik Kvitfjell visszalépésével kaptak szerepet a szezon vége felé. Norvégiában ugyanis ismét bedurvult a koronavírus-járvány, a kormány pedig nem betiltott egy sor sportrendezvényt.

Pénteken a Garmisch-Partenkirchentől „örökölt” lesiklást rendezték volna meg. A változatos, unfair körülmények közt tartott viadalt – többszöri megszakítás és tologatás után – kilenc síző után törölték.

A tegnapi verseny törlése után egyszerűbbé vált minden, ami a szakági pontversenyt illeti. A zsinórban negyedik elsőségéért harcba szálló listavezető, Beat Feuz számára a célszemély egyértelműen Mayer. Tudta, hogyha maga mögött tartja az osztrákot, kézzelfogható közelségbe kerül a kristálygömbhöz. Mivel utolsóelőtti versenyről futamról van szó, ma dőlt el, kik szereznek kvalifikációt a Világkupa- fináléra.

A saalbachi lejtő igazi hullámvasút, a csaknem kétperces futam alatt méretes ugratótól kezdve éles traverzen át minden egyebet átélnek a sízők.

Forrás: Taiwan News

Vincent Kriechmayr (1.) kétszeres világbajnokként tért vissza a hazai lejtőre, mégpedig azzal a nem titkolt céllal, hogy elősegítse Mayer kristálygömbjét lesiklásban. Erre úgy tűnt, megtette az első lépést. A fenti szűkre szabott részt nem síelte valami pontosan, a laposabb, majdhogynem felfelé síeléssel töltött szakaszon viszont minőségit síelt. Az első rajtszám ma is szerencsét hozott gazdájának. Mathieu Bailet (11.) baja is meggyűlt a lassítóval, bár így is konkurált az osztrákkal. A Parabolica nevű nyújtott íven mélyre került, majd kisodródott a kékvonalon túlra. Befért, de másfél másodpercen túl ért célba. Dominik Paris (4.) harmatos rajtját követően megtalálta sebességét, de nem tudott pontos maradni. A traverzet például nagyon elmérte, így ő sem tudta felülmúlni az osztrák menetét. Bryce Bennett (10.) szép íveken teljesítette a felső szakaszt, a záró részt alapjaiban meghatározó keresztsízést viszont elrontotta.

Forrás: InsideTheGames

Beat Feuz (2.) alternatív nyomvonallal kezdett, a héttizednyi időkülönbség egy szektor után nyomasztónak tűnt. Tempója fokozatosan vált lehengerlővé, így nagy darabokban olvasztotta le hátrányát. Parist megelőzte, megfosztva ezzel az olaszt a szakági elsőség reményétől. Ugyanakkor Mayer megkapta az esélyt… Martin Čater (38.) egészen korrekt nyitányt produkált, a folytatásban aztán sorjáztak az elfuserált kanyarok. A sereghajtó pozíciót simán hozta, pontot ma sem hozott.

Matthias Mayer (3.) nagyon engedte a léceit, sokat vállalt. A lejtő első harmadán a győzelem is erőteljesen benne volt menetében, a szinte lankás szakaszon viszont elmaradt sebességben honfitársától, pláne Feuztól. Egy belefékezés döntötte el sorsát, egy tizeddel kikapott a svájcitól, így nagyon nehézzé téve saját dolgát, ami a kristálygömböt illeti. További 20 ponttal megnőtt a távolság kettejük közt.

Forrás: Die Presse

Max Franz (5.) zaklatott sízése dobogót nem, előkelő helyezést annál inkább ért. Johan Clarey sebessége nem igazán akart összeállni, a rajtnál és a célban hozta össze másfél másodperces hátrányának javát. A felső szakaszon óvatosabbra vették a figurát a fiúk, Travis Ganong (36.) később sem kapott lendületet, így csupán a szlovént tudta maga mögé utasítani.

A szünet után Andreas Sander (25.) következett. A vb-ezüstérmes német ígéretesen domináns felső szakasz után sokat teret vesztett a nyújtott kanyarokban. A két másodperc fölötti hátrány csalódást keltett a célban. Otmar Striedinger (7.) érezhetően eltervezte, mit visz véghez a kulcskanyarokban. A végén elkövetett megbillenést kivéve pontosan lehozta a pályát, jól vitte tovább alapsebességét. Egyébiránt tartotta 5 tizednyi hátrányát. Ekkortájt négy osztrák foglalt helyet az első hatban! Carlo Janka (24.) ugyanúgy kiszélesítéssel próbálkozott az elején, mint anno Kriechmayr, s a stopper szerint ez tűnt jövedelmezőbbnek. Az előkelő helyezést a végén bukta el az összetett egykori svájci győztese. Sorban késett le a kanyarbemenetekről. Nils Allegre (43.) zaklatott kezdése után felejtendő menetet síelt, senkit nem tudott megelőzni.

Forrás: OP-Online

Christof Innerhofer (21.) a fékezéssel ritkán élt, a tojástartásra sem ügyelt kellőképp. Vagyis vagány sízést láthattunk tőle, amely egy akkori tízedik hellyel párosult. Jared Goldberg (47.) kicentizte a 3 szekundumot, aminek örülhet, hogy egy kiadós mentéssel megúszott egy komoly bukást. Romed Baumann (12.) formája mit sem kopott a vb óta. Magabiztosan kezdett, a kanyarstabilitáson ment el a még jobb helyezés lehetősége. Marco Odermatt (5.) váratlanul erős menettel jelentkezett. Két szektort követően századokkal még vezetett. Gyakorlatilag ötvözni tudta a brutális sebességet a jó ívekkel. A vérbeli lesikló részen azért kijött az egyelőre még fennálló különbség közte és az igazi lesiklók közt. Franz-cal holtversenyben így is vastag pontmennyiséget vágott zsebre a mai napon. Kjetil Jansrud (34.) ismét eltűnt a középmezőnyben, ami ütőképes nyitó szektorai után kellemetlen volt. Az ugratót rondán túltolta, végül a pontzónából is kicsusszant. Maxence Muzaton (42.) visszatért a világbajnokságon bemutatott szenzációs mentése után! Alternatív ívekben ma sem volt hiány, de nem fizetődött ki igyekezete. Lemaradt a VK- döntőről.

Mint ahogy Henrik Røe (26.) is. Becsülettel küzdött érte, Jansrudot például – a vb után ismételten – megverte. A verseny ezen szakaszában indulók egy-egy remekbe szabott menettel még akár kvalifikálhatták magukat a szezondöntőre. Hiába ment sokkal jobban, mint a szezon egészében, nem sikerült 25-be kerülnie az Adrien Théaux (17.) – Daniel Danklmaier (14.) párosnak, majd a harmincassal érkező Niels Hintermann (15.) is lemaradt róla. Daniel Hemetsberger (16.) bebiztosította Lenzerheide-i indulását, továbbnövelve az osztrák kontingens létszámát. Matteo Marsaglia (28.) legalább gyűjtött néhány pontot, a Raffort (32.) – Ferstl (34.) – Schwaiger (32.) hármasnak ez sem sikerült. Utóbbi német legalább szőrmentén síelhet még egyet lesiklásban.

Harmincon túlról többek remekeltek. A legnagyobbat az amerikai Erik Arvidsson (34-essel a 8.) mutatványa szólt. Az első pontszerzés kimagasló eredménnyel párosult. Az elmúlt hetekben egyébként két Európa Kupát nyert, tehát a mai sikernek volt előszele. Kiemelkedett környezete menetei közül Stefan Rogentin (36-ossal a 13.), Felix Monsen (37-essel a 18.), valamint Nils Mani (48-assal a 19.). A pontszerzők listáját Emanuele Buzzi (32-essel a 22.), Ralph Weber (33-assal a 20.), Jeffrey Read (40-essel a 23.), Brodie Seger (41-essel a 26.), Maximilian Lahnsteiner (43-assal a 30.), s végül Blaise Giezendanner (46-ossal a 29.)

Részletes eredménylista

Forrás: Tiroler Tageszeitung

Vincent Kriechmayr kilencedik győzelmét jegyzi a Világkupában. Lesiklásban legutóbb két éve Wengenben sikerült nyernie, ez a mai a harmadik a sorban. Beat Feuz 39., míg Matthias Mayer 18. pódiumánál jár lesiklásban. A szakági elsőség biztosan kettejük közt fog eldőlni. A 68 pontos differencia annyit jelent, hogy Feuznak egy 8. hely is elegendő a végső sikerhez – bármit is síel Mayer. Stabilitását tekintve ez szinte borítékolható, nem véletlen, hogy az osztrákok kétszeres olimpiai bajnoka már gyakorlatilag gratulált is neki hozzá.

Holnap Szuper-G-vel zárul a program a salzburgi lejtőn. Könnyen lehet, hogy Kriechmayr bajnokavatásával.

A címlapon szereplő kép forrása: Olympic Channel

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s