Stefan Kraft végzett az élen a nagysáncos verseny előtt Oberstdorfban

Granerud csak a tévéből figyelhette ma, ahogy Stefan Kraft megnyeri a nagysáncos verseny kvalifikációját Oberstdorfban. A leghosszabb ugrást bemutató Johann André Forfang lett a második, a németek egyik nagy kedvence, Markus Eisenbichler pedig a harmadik helyen végzett.

Mindent írhatnánk csak azt nem, hogy unalmasan telt a vegyes csapatverseny óta a férfi mezőny élete. Legalábbis Halvor Egner Granerud számára semmiképpen sem volt unalmas. A norvég még az edzések előtt közölte közösségi média oldalain, hogy pozitív lett a COVID tesztje és kicsit gyengén is émagát, ezzel pedig biztossá vált, hogy a világbajnokság számára véget ért. A norvég a legnagyobb favoritként utazott Németországba, négy aranyat is jósoltak neki, ám végül mindössze egy éremmel térhet így haza.

Nem mintha bánná, a norvég versenyző egészen pozitív hangnemben nyilatkozott bejegyzésében pozitív tesztjéről és arról, hogy az élet ilyen és tele van hullámvölgyekkel, boldog és szomorú pillanatokkal. “Ez a szezon számomra egy valóra vált álom volt, és sikerült elérnem a céljaimat.” Olyannyira sikerült, hogy a nagysáncos férfi kvalifikáció napján hivatalosan is megnyerte a Világkupáért járó kristálygömböt, hiszen kijelentették, hogy a Raw Air-t mindössze egy egyéni versennyel fogják pótolni a szezonzáró planicai hétvégén, amin ezzel 3 egyéni versenyt rendeznek majd. Granerudnek pedig több mint 300 pont előnye van Markus Eisenbichlerrel szemben, így a norvég már hivatalosan is VK győztes.

Ám a világbajnokság nem állt meg Granerud hiányzása miatt…

Nem indult egyszerűen a kvalifikáció, ugyanis erős hátszél fújt egész idő alatt. Az igazán hosszú ugrások emiatt az igazán jó formában lévő versenyzőkig elmaradtak. A 45-ös rajtszámmal induló Johann André Forfang után kezdett el javulni a helyzet, amikor is a szél átfordult szembeszéllé. Természetesen ekkor már a beülővel is lejjebb jött a zsűri, először egyet, majd Forfang után még egyet.

Forfang közel volt egyébként a győzelemhez, de végül Stefan Kraft zárt az élen 127 méteres ugrásával. Ő ezt az ugrást erős hátszélben mutatta be, így került az elé a Forfang elé, aki 133,5 méterével a sorozat leghosszabb ugrását prezentálta. A németek nagy örömére Markus Eisenbichler is jól szerepelt, ő 127,5 méterig jutott, amivel a harmadik lett.

Alig egy tizeddel maradt el a dobogós helyezéstől az újdonsült világbajnok, Piotr Zyla (127m). Az ötödik helyen Keiichi Sato (128,5m) végzett, ezzel ő lett legjobb japán a selejtezőn. A normálsáncos csapatba nem került be, most a nagysáncon azonban nagyon jól kezdett Peter Prevc, 129 méterrel a 6. lett. Daniel Huber (127m) is jó formát mutatott, ő lett a hetedik. Ryoyu Kobayashi (126m 8.) révén a japánok még egy versenyzővel képviseltették magukat a top tízben. Dawid Kubacki 124 méterrel a kilencedik helyen zárta a kvalit, míg a top tízet Philipp Aschenwald (130m 10.) zárta. Aschenwald a többiekhez képest szinte szélcsendben ugorhatott, ezért is végzett csak a tizedik helyen.

Összességében véve elmondhatjuk, hogy egyelőre az osztrákok vannak a legjobb formában a nagysáncon, hiszen három versenyzőjük is a legjobb tízben végzett. Azt viszont hozzá kell tennünk, hogy elég nehéz körülmények között versenyeztek ma a fiúk, így senkit sem szabad leírni a mai eredmény alapján.

A nagysáncos egyéni verseny holnap 17 órakor kezdődik majd.

Eredmények

HELYVERSENYZŐORSZÁGTÁVOLSÁGPONTSZÁM
1.Stefan KRAFT127,0143,5
2.Johann André FORFANG133,5142,2
3.Markus EISENBICHLER127,5140,8
4.Piotr ZYLA127,0140,7
5.Keiichi SATO128,5139,5
6.Peter PREVC129,0137,4
7.Daniel HUBER127,0136,6
8.Ryoyu KOBAYASHI126,0136,2
9.Dawid KUBACKI124,0135,2
10.Philipp ASCHENWALD130,0135,0

A teljes végeredmény

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s