Maren Lundby a nagysánc első női világbajnoka

A pokolból a mennybe mentek ma a norvégok Obertsdofban. Délelőtt Granerud pozitív Covid-tesztje sokkolta az északi ország szurkolóit, este viszont megszerezték az első aranyukat az idei világbajnokság síugró számában. Eddig ugyanis a szlovénok, az osztrákok, a lengyelek és a németek örülhettek, de most norvég – japán csata volt az első helyért. A 2019-es normálsáncos világbajnok Maren Lundby két tökéletes ugrással magabiztosan tartotta maga mögött a VK rekorder Sara Takanashit, míg Kriznar visszaverte Kramer támadását, az osztrák így ismét lecsúszott a dobogóról. Persze ha a 138 méterig jutó Opseth stabilabban megfogja az ugrást akkor a szlovén is lecsúszott volna a dobogóról, a norvég lány azonban eldobott legalább tíz pontot bent hagyott a második landolásánál.

A kismalac és a farkasok című mese járt a fejemben ma a női verseny elején – persze csak az eleje, a vége az nem. A nők ugyanis szépen sorban úgy jönnek közelebb a férfiakhoz, ahogy a farkas dugdosta be a lábait az ajtón át. Az elmúlt években jelentősen felgyorsultak az események, hiszen 2019-ben először avathattak csapat világbajnokot – korábban ugye néhány alkalommal mix csapatverseny már volt – és lám a következő, azaz az idei VB-n már ugyanúgy négy aranyat tudnak szerezni a hölgyek, mint az urak.

És hogy még egy lépéssel lehetnének közelebb a férfiakhoz, talán hamarosan a rajtlistán is lesz változás. Nevezetesen már olyan sok nemzet és olyan sok ugró nevezett, hogy nyugodtan lehetne itt is ötven versenyző az első sorozatban, ahogy az uraknál. Ha ezzel egyetértetek nyugodtan mondjátok el Ti is a véleményeteket a közösségi oldalunkon, de ha ellenérveitek vannak, természetesen azt is szívesen látjuk. Hiszen már csak egyetlen tényező az, ami jelentősen megkülönbözteti a férfi és a női mezőnyt: az ugrás minőségében a mezőny közepe még jóval messzebb van az elejéhez, mint a férfiaknál. De az elmúlt évtizedben látott fejlődés kapcsán nem nehéz elképzelni, pár éven belül itt is 20-30 ponton belül lesznek a második körbe jutók – idén azonban még a győztes ugrás pontértékének a felével is tovább lehetet jutni.

Így az első harminc ugróból két nevet kellett mindenképpen felírunk. Egyrészt a 2-es rajtszámmaul ugró kanadai Strate (99.0 m, 28. hely) és a 13-ast viselő német Seyfarth (116.5 m, 11. hely) jelentősen előre tudott lépni a VK ranglista alapján elfoglalt pozíciójához képest – és abban is majdnem biztosak lehettünk, hogy a 123 pontot gyűjtó, így a TOP10 előtt vezető osztrák Hölzl (120.5 m, 8. hely) nem lesz ott a legjobb hat között – sőt, elég messze lesz tőlük.

És tényleg ez történt. A folyamatosan hátszélben, de nagyjából hasonló körülmények között ugró versenyzők utolsó csoport tagjai többnyire megmutatták a többieknek, hogy más ligában űzik ez játékot. Maren Lundby (128.0 m, 1. hely) állt az élre, és őt se Kramer (126.5 m, 3. hely), Opseth (124.0 m, 5. hely), se Takanashi (126.0 m, 4. hely) nem tudta megközelíteni, csak az utolsóként rajtoló Kriznar (126.0 m, 2. hely) ugrott rá egy kicsit, de így is volt 3.6 pont előnye a 2019-es normálsánc világbajnokának. Így voltak öten nyolc ponton belül, reálisan közöttük a sorrend nyilván nem volt bebetonozva, de a többieket jócskán leszakították.

Az első sorozat eredménye

A 26-os beülőből a 27-esbe vitte fel a zsűri a rajtot a második körre, és miután a szélviszonyok hasonlóak volta, így hosszabb ugrásokat láthattak a TV nézők. Voltak akik több, mint 15 métert javítottak az első körhöz képest, így a finn Kykkaenen (114.0 m, 21. hely) és aszlovén Brecl (122.5 m, 16. hely) is hosszabb ideig élvezhette a pillanatnyi éllovas pozícióját.

Az utolsó hat ugró volt már csak fent a toronyban, amikor elfogyott a szél. A hetedik helyen álló Klinec (139.5 m) 26-os, a hatodik orosz Avvakumova (126.5 m) majd a 24-es, beülőből indultak, sőt, később a 23-asra is levitték a legvégén, így +16 pontról indultak a legjobbak. De mielőtt róluk lenne szó, gyorsan írjunk be egy piros pontot a szlovének normálsáncos világbajnokának, aki az elmúlt napok hullámvölgye után most a második ugrásával megmutatta, hogy azt az aranyat nemcsak odafújta a szél, hanem tényleg egy klasszis versenyző.

Silje Opseth kezdte az éremesélyesek sorát, nagyon messze, 138 méterre szállt, de az érkezése után pár pillanattal később előbb a kezeittette le, majd a háta is érintette a talajt, így úgy dobott el 10-12 pontot a zsűripontokból, ahogy azt illik. Utólag már látjuk, akár a második hely is elérhető lett volna számára, hiszen 14 ponttal többet kapott a zsűritől az első körben, és alig tízre volt tőle a második helyezett. Ő még a 24-esből jött, ezután vitte a 23-asba a zsűri a rajtot.

Sara Takanashi ezt ki is használta, és egy rendkívül ponterős, 159.9 pontot érő, 134 méteres ugrással bejelentkezett az aranyéremért. Miután itt nagyon kis különbségek voltak osztrák és szlovén riválisával szemben, felcsillant a remény, hogy a csapatvilágbajnoki cím után egyéni arany is kerüljön a legtöbb Világkupa elsőséget begyűjtő japán lány nyakába.

Ezután azonban némi drámai fordulat következett. Ki más kerülhetett volna bajba, mint Marita Kramer. Amíg az elsőző két favorit szinte szélcsenben ugrott, az osztrákok kedvence 0.5 m/s-os hátszélben érkezett, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a jó ugrás sem elég jó és értékes, így a 127.5 méteres távolsága miatt nem tudta átvenni a vezetést. Picivel kisebb, de a többieknél még mindig nagyobb volt a hátszele Nika Kriznarnak is, de ő is csak 129 méterig jutott, így ha nagyon kevéssel is, de maradt Takanashi mögött. Ekkor már tudni lehetett, hogy az ötödik aranyat az ötödik nemzet sportolójának a nyakába akasztják, hiszen se Japán, se Norvégia még nem nyert itt Obertsdorfban.

Az, hogy ez nem lehet másé, csak Maren Lundbyé azt pedig pillanatok alatt kiderült. Ő is 0.4-es hátszélben ugrott, de 130.5 méterre szállt, így 156.8 pontot kapott a második sorozatára. Az olimpiai és világbajnok norvég lett így a nagysánc első győztese, mind a két sorozatban ő volt a legjobb, így kétség nem férhet hozzá, hogy megérdemelten nyert. Ráadásul mind a négy számban dobogón végzett, ami a VK-ban eddig mutatott teljesítménye alapján azért egy kisebb meglepetés. Arany a nagysáncon, ezüst a normálsáncon és a mix csapatban, és bronzérem a női csapatban, csal ő visz haza négy érmet, míg Takanashi, Opseth, Kriznar, Klinec, Kramer és Iraschko-Stolz egyaránt 2-2 medállal távozik Obertsdofból.

Hivatalos végeredmény

HELYVERSENYZŐORSZÁG1. SOROZAT2. SOROZATPONTSZÁM
1.Maren LUNDBY128,0130,5296.6
2.Sara TAKANASHI126,5134,0287.9
3.Nika KRIZNAR126,0129,0287.1
4.Marita KRAMER126,5127,5281.9
5.Silje OPSETH124,0138,0277.1
6.Ema KLINEC120,0139,5273.3
7.Irina AVVAKUMOVA122,5126,5265.7
8.Chiara HOELZL120,5133,0262.6
9.Daniela IRASCHKO-STOLZ116,5128,0252.0
10.Juliane SEYFARTH118,0123,0242.7

A női mezőnyre öt verseny vár még Oroszországban, ott újra láthatjuk Vörös Virágot, aki egyre jobb formába lendül, itt a VB-n is nagyszerűen teljesített, és talán már arra is lesz esélye, hogy ismét bejusson a VK versenyporgramjába. Tekintettel arra, hogy ott országonként már nem négy főnél húzzák meg a felső korlátot, a TOP40 is óriási fegyvertény lenne. De miért ne sikerülne neki! Hajrá Virág!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s