Századok krimijével rajtolt a junior-vb

Rendkívül kiélezett versennyel vette kezdetét a koronavírus miatt szűkre szabott junior-világbajnokság. Az első három helyezett közt mindössze 5 század döntött. A nemrég a felnőtt vb-n is szépen teljesítő Giovanni Franzoni végül azért csak igazolt a papírformát, mellette egy osztrák és egy svájci síző állhatott fel a dobogóra.

Jubileumi, 40. kiírásához érkezett az alpesi síelők junior-világbajnoksága. A rendezés jogát a bulgáriai Banszko nyerte el, a miliő a világversenynek kijáró rangot biztosított az eseménynek. A koronavírus-járvány azonban alaposan keresztülhúzott mindent. Az FIS úgy döntött, hogy lehetséges kontaktszámot minimalizálandó tömbösíti, illetve lerövidíti a programot. Jelesül idén nem hirdetnek bajnokot lesiklásban, illetőleg alpesi összetettben, továbbá az első héten a férfiak, majd pedig a nők versengenek egyformán 3-3 nap leforgása alatt.

A férfiak nyitószáma így a szuperóriás-műlesiklás volt, melynek a Todorka nevű lejtő adott otthont. Nehézségében természetszerűleg nem volt fogható a Világkupában előző hétvégén látott Branderiza-lejtőhöz, de azért hossza így is elérte az 1 és negyed km-t, s a 450 m-es szintkülönbség és az átlag 39%-os (a TOP csaknem 60%) meredekség jelezte, komoly sítudás híján itt is meg lehet szenvedni. Vagy egyébként is. Mert bár a VK- hétvége után lehűlés köszöntött a térségre, a hidegfront havazással járt. A pályamunkások kitettek magukért, de így is le kellett rövidíteni a mai távot. Az égi áldás pedig enyhült ugyan, de nem szűnt meg a verseny napjára.

Esélyeket nehéz latolgatni, hiszen a junior-korosztály, vagyis a 2000-ben, vagy később született sportolók változatos felfogásban egyengetik pályafutásukat. Ki a FIS- pontokra hajt, ki már az Európa Kupában, vagy adott esetben a Világkupában szerez rutint. A ranglista adhat némi támaszt nekünk. A második helyezett, a svájci Alexis Monney két héttel korábban bukott egy FIS- versenyen, már túl van az operáción. A lista negyedikje ismert név: Atle Lie McGrath adelbodeni sérülését átélhettük. A rangsor első 20 helyezettje közt természetesen túltengenek az osztrákok, svájciak és norvégok. A listát viszont egy olasz vezette, a papírforma pedig ma érvényesült…

A nyitómenet rögtön mértékadónak bizonyult, Guerlain Favre (5.) egy hibával együtt megfelelő alapidőt állított fel. Kettővel utána érkezett Kaspar Kindem (4.), a norvég pedig fél tizeddel került a francia elé. Ez a momentum megelőlegezte a folytatást: valóban századok döntöttek ma az érmek sorsáról. Philipp Lackner (6.), az első osztrák jó másfél tizeddel maradt el az aktuális elsőtől, a hírek szerint az ugratóval akadtak problémái.

Forrás: Eurosport

A favorit, a világranglista 78. helyezettje, vagyis Giovanni Franzoni (1.) ötödikként rugaszkodott el a startállásból. Nem kezdett jól, a zaklatott nyitány után a technikás részen viszont szépen összekapta magát, s minthogy végsebessége is topon volt, bő egy tizeddel le tudta taszítani az élről a norvégot. A vb-cím azonban még messze nem volt a markában.

Különösen, hogy az erősebb osztrákok és a komplett svájci gárda még hátra volt. Armin Dornauer például abszolút legjobb első szektorral kezdett, ám egy késve vett kapu után nem tudott pályán maradni. Kettővel utána a svájciak esélyese, Gael Zulauf (3.) szorongatta meg alaposan az olaszt. A technikás részen gyűjtött hátrányát remek végtempójával fél tizedre tudta csökkenteni.

Ha valaki úgy hitte volna, hogy 5 századnyi különbség oly kicsi, hogy beleférni más nem képes, erre rácáfolt egy újabb osztrák. Lukas Feuerstein (2.) lagymatag start után – ha századokkal is, de – zöldülő szektorokat síelt. Ki lett centizve a dolog, a célban 4 századdal szorult az olasz mögé. Fél tizeden belül zárt tehát a három érmes, a bő egytizednyi elmaradás pedig már nem ért dobogót ma.

A továbbiak közül a finn Turo Torvinen (8.) teljesítményét kell kiemelnünk, aki egy sor, előrébb rangsorolt vetélytársat előzött meg. A mezőny egyébiránt világosan elkülöníthető blokkokra osztódott. Öten végeztek 2 tized, tucatnyian 2, huszonhárman pedig 3 másodpercen belül.

Részletes eredménylista

Forrás: SciareMag

A március végén 20 esztendős Giovanni Franzoni nem ismeretlen név a sportkedvelők körében. A felnőtt világbajnokságon is lehetőséget kapott, mégpedig óriás-műlesiklásban. Egy remekül sikerült második futammal a szép 14. helyet szerezte meg. Emellett e szezonban megjárt három VK- fordulót, pontot még nem sikerült gyűjtenie. Ami az Európa Kupát illeti, jó néhány TOP-10-helyezése közül kiemelkedik két dobogója. Decemberben harmadikként zárt Szuper-G-ben.

Holnap óriás-műlesiklással folytatódik a junior-vb.

A címlapon szereplő kép forrása: Skinews.ch (A kép a cortinai vb-n készült.)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s