Marita Kramer nyerte a kvalifikációt a nagysáncon, Vörös Virág 48.

Marita Kramer volt a legjobb a nők nagysáncos egyéni versenyének kvalifikációján az oberstdorfi világbajnokságon, Ema Klinec és Sara Takanashi előtt, ám magyar szempontból sem volt érdektelen a nap, hiszen láthattuk Vörös Virágot is, aki kevés nagysáncos ugrással a lábában is helytállt és egy 48. hellyel zárta a világbajnokságot.

Egyfajta sporttörténelemnek lehettünk szemtanúi ma délután, ugyanis először szerepel itt Oberstdorfban a női nagysánc az északi sí világbajnokság programjában, így most már ugyanúgy három aranyat osztanak ki a nőknél is mint a férfiaknál (plusz ugye van még a közös vegyes csapatverseny).

A normálsánchoz hasonlóan ebben a számban is láthattuk Vörös Virágot is, ami már önmagában is egy kisebb siker, hiszen tavaly márciusi térdszalag-szakadása után visszatérő versenyzőnk csak a világbajnokság előtt jó egy héttel ment fel ismét edzésen a nagysáncra, ahol volt összesen tíz ugrása, ez a normálsánc kvalifikációja eltelt néhány napban beiktatott extra edzéseknek köszönhetően valamelyest emelkedett, de még valószínűleg így is Virágnak van a legkevesebb ugrás a lábában idén ilyen méretű sáncról. Így aztán, bár a tavalyi szezonban még pontot is szerzett itt a VK-ban, erre a számra alapvetően visszafogottabban készült a Kőszegi SE versenyzője, a cél igazából annyi volt előzetesen, hogy saját magához képest minél jobbat ugorjon.

A kvali előtti próbasorozatban viszonylag erős szembeszelet kapott Virág, ehhez képest ez a repülése nem sikerült jól, mindössze 68 méternél landolt. A kvalifikációra viszont fordult a szél, a mezőny többsége, Virágot is beleértve masszív hátszélben ugrott, igaz, emiatt jóval magasabb, ám ezzel együtt is a legjobbakra belőtt beülőből jöttek az ugrók mint a próbán. A magyar lány a selejtező sorozatban 79,5 métert repült, ezzel négy ugró után harmadik volt, végül pedig – három versenyzőt megelőzve – a 48. helyen végzett.

Ami az élmezőnyt illeti, a legmesszebb Marita Kramer repült a mai selejtezőben, aki 137,5 méterrel – igaz a riválisokhoz képest valamivel kedvezőbb szélben – de egyedül ugrotta túl a zsűritávolságot. Mögötte a normálsáncos világbajnok, Ema Klinec végzett a második helyen, aki egy ebülővel fentebbről (Kramer a 24-esből, Klinec a 25-ösből jött), de nagyobb hátszélben ugrott 130 métert, míg a képzeletbeli dobogó alsó fokán a mai eredmények alapján Sara Takanashi állhatna, aki a 24-es kapuból indulva 127 méterig jutott.

Alighanem elégedett lehet a mai nappal a házigazdák legjobbja, Katharina Althaus is, aki 128 méterrel a negyedik lett, és ki tudja, a vegyes csapatversenyen látott formajavulást átmentve a nagysáncra, akár holnap is versenyben lehet az érmekért. Mögötte a VK-éllovas Nika Kriznar (123,5 m) végzett az ötödik helyen, megelőzve a szerda esti versenyre a hatodik helyen továbbjutó Maren Lundbyt (122.5 m). A norvég mögött Ursa Bogataj, Thea Minyan Bjørseth, Chiara Hölzl és Jerneja Brecl zártak még a legjobb tíz között.

Eredmények

HelyVersenyzőOrszágTávolságPontszám
1.Marita KRAMER137,5153,3
2.Ema KLINEC130,0148,8
3.Sara TAKANASHI127,0146,2
4.Katharina ALTHAUS128,0136,9
5.Nika KRIZNAR123,5135,7
6.Maren LUNDBY122,5134,5
7.Ursa BOGATAJ127,0129,9
8.Thea Minyan BJØRSETH123,0128,9
9.Chiara HÖLZL122,5125,2
10.Jerneja BRECL121,0123,0
48.VÖRÖS Virág79,541,3

Részletes eredmények

A nők nagysáncos vegyenyét holnap 17:15-ös kezdettel rendezik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s