Gut-Behrami duplázott – száz pont fölött előnye összetettben

Lara Gut-Behrami duplázott a Val di Fassa-i második lesikláson, így már 100 pont feletti előnnyel vezeti az összetett világkupát. Corinne Suter révén Svájc kettős győzelemnek örülhetett, ráadásul ezzel az eredménnyel még mindkét svájci megelőzheti Goggiát Lenzerheidén a lesikló szakági pontversenyben. Breezy Johnson, mai kiesése miatt, erről már lecsúszott. A dobogó harmadik fokára Kira Weidle állhatott fel.

Val di Fassa a világbajnokság utáni beugróként ezúttal már nem a St. Moritzban rossz időjárás miatt törölt lesiklást, hanem a Kínában lemondott olimpiai tesztversenyt pótolta. Az időjárás továbbra is valamivel fagypont fölött maradt, de a havat kifogástalanul készítették elő mára is. A szezon utolsó előtti lesiklása révén nemcsak a szakági tabella elejére tekintettek sokan, páran ugyanis a lenzerheidei világkupadöntőre próbáltak kvalifikálni még, amihez a legjobb 25-ben kellett végezniük a szakági tabellán.

Elena Curtoni (10.) síelt először a tegnapról már jól ismert pályán. A második verseny ellenére továbbra is voltak komolyabb megingásai, amit Jamsine Flury (8.) ki is használt. A svájci a kanyargós középszakaszokon nem ment igazán jól, de a pálya elején és végén jó sebességgel csúsztatta léceit. Breezy Johnson a szakági világkupa-esélyeinek életben tartásáért síelt rendkívül agresszívan. Egy kanyarnál komoly késésbe került, ami miatt kibillent és letarolta a hálóerdőt. Szerencsére az esést mindössze szakági esélyei szenvedték meg, ő maga nem, jó szögben kapta el a hálót, lécei egyből lecsatoltak. Természetesen a kiesés így is komolyan megviselte, sokáig edzője vigasztalta, amíg a pályamunkások a hálót építettek vissza.

forrás: blick.ch

Michelle Gisin (7.) továbbra is remek lesikló formával síel, a kanyargósabb szakasz pedig feküdt is neki. Bár a rajt előtti csúszó szakaszon remekül síelt, a végén pont ugyanezt a szakaszt teljesítette lassabban, így végül mindössze egy század előny maradt a célban. Corinne Suter (2.) lesikló világbajnokhoz méltó módon síelt a pályán. Számára a szakági címvédés érdekében dobogón kellett végeznie. A meredek szakaszt remekül oldotta meg, ahonnan így a legjobb sebességet vihette tovább a célig. Ez komoly előnyt, és egy szinte biztos dobogót jelentett a Suternek.

Kajsa Vickhoff Lie (5.) ugyan az alsó szakaszon hasonlóan gyors volt, mint az imént a svájci, de a kanyarokban messze nem húzta azokat a remek íveket, mint Suter, így a pillanatnyi második helyet szerezte meg a norvég. Bár Suter is szép íveket húzott a technikás szakaszokon, de ez mit sem ért Lara Gut-Behramival (1.) szemben… Azt lehetett érezni, hogy Suter hagyott ott tizedeket, amit 2016 összetett győztese könyörtelenül ki is használt. Gut végig rezzenéstelenül síelt, sebességevel pedig ezúttal sem volt probléma, három tizedet jelzett a zöld lámpa a célban.

Nadia Delago (13.) korrekt kezdést követően nagyon megküzdött a kanyarokkal Curtoni mögé ért be a pillanatnyi utolsó helyre. Sokáig azonban nem maradt ott, Federica Brignone (23.) pontatlan sízéssel messze elmaradva mindenkitől ért be a célba. Ráadásul a kezével egy kaput is csúnyán eltalált, amit a  célban fájlalt is. A két olasz közt síelt Kira Weidle (3.) aki a rajt után nem sokkal belerontott menetébe. Az úgy adódó plusz tizedekkel kellett tovább síelni, amiből viszont kihozta a legtöbbet a német. A pálya végén rendkívül gyorsan csúszott, apró századot még hozott is Guton, így be tudott sorolni a két svájci mögé a pillanatnyi dobogó alsó fokára.

A reklámszünetet követően síelt az első osztrák, Tamara Tippler (11.). A tegnapi nap után ma sem sikerült precízen síelni, ami ezúttal is jelentős sebességvesztést jelentett. Ezzel a mezőny végén tanyázó olasz triót tudta csak megbontani. Priska Nufer (18.) ma sem érzett rá a pályára, alacsony sebessége abból is látszott, hogy ő az ugratóról szinte el sem repült. Ramona Siebenhofertől (4.) tarthatott még igazán Gut-Behrami. A tegnapi dobogós ezúttal is jól kamatoztatta technikai tudását, de a svájciak mai sebességét ma már nem tudta megközelíteni, ezúttal Weidletől is kikapott pár századdal.

Siebenhoferrel még természetesen nem ért le minden osztrák, csupán a mai legnagyobb dobogó-esélyesük. Mirjam Puchner (15.) például már kétszer nyert világkupa-versenyt halványabban sikerült világbajnokság után. Bár a rajtja bíztató volt, de számára a kanyarok az átlagnál kevésbé fekszenek, ami megmutatkozott most is az időhátrányában. Hasonló, másfél másodperc körüli hátrányt szedett össze Stephanie Venier (16.) is, ő viszont a pálya alján bő három tizedet vet Gutra! Az olaszok ekkor még továbbra is az eredménylista hátsó részében sokasodtak csak. Laura Pirovano (5.) visszafogott kezdést követően remekül ráérzett a pályára, a pálya első harmada után alig kapott Guttól, így mentette a hazaiak napját.

forrás: sportface.it

Marie-Michelle Gagnon (9.), ha a győztesekre nem is, de az edzéseredmények alapján a top6-ra még veszélyt jelenthetett. A kanadai meglepetésre, korábbi technikai sízőként épp a pálya középső, kanyargósabb szakaszán csúszott le egy még jobb eredményről, végül 9. helyével a kanadaival vált teljessé a legjobb tíz mezőnye. Ilka Štuhec (20.) következett erős kezdéssel, majd igen gyenge folytatással. Marta Bassino (24.) széles mosollyal ért be a célba, de ez nem mai menetének, sokkal inkább a születésnapi köszöntésnek szólt, amivel a helyszínen lévő stáb kedveskedett neki. Petra Vlhová (12.) immár a legjobb tízből kapott rajtszámot, és bár ma a top10 nem jött össze, így is értékes pontokat mentett az összetett jelenlegi második helyezettje.

forrás: krone.at

A világranglista jelenlévő legjobb húsz versenyzőjét Isabella Wright (14.) követte, aki a hátralévő sízők közül a legjobb menetet síelte, de nem sokkal maradt el tőle Joana Hählen (17.), és még Ragnhild Mowinckel sem (19.). Francesca Marsaglia (25.) gyengébb eredményei lévén hátracsúszott a rajtszámokról döntő világranglistán, és nem mai helyezésével verekszi vissza magát oda. Szintén nem voltak átütőek a még érkező osztrák lányok. Christine Scheyer (21.) egyelőre nem tudja folytatni világbajnokság előtt mutatott fellángolását, de Araiane Rädler (27.) és Sabrina Maier is mindössze pár pontot szereztek. Pontszerzőként ért célba Jasmina Suter (22.) és az orosz Julia Pleskova (29.) is. A végelszámolást tekintve mindössze a kieső Tiffany Gauthier és Breezy Jonson nem szereztek pontot a legjobb harmincból, így harmincon túli rajtszámmal mindössze ketten végeztek ma pontszerző helyen. A svájci Noemie Kolly (28.) végzett közülük előrébb, 37-es rajtszámmal, míg a 47-essel síző hazai, Roberta Melesi (30.) épp egy pontot szerzett.

Lara Gut-Behrami négy szuper-G győzelmet követően duplázik a mostani hétvégén lesiklásban is. Karrierje 32. győzelmével már nem osztozik a női örökranglista 10. helyén Erika Hess-szel, és már csak egy győzelemre van a ’70-es, ’80-as évek legendás sízőjétől, Hanni Wenzeltől. Corinne Suter karrierje 14. győzelmét aratta, idén negyedszer állhatott fel lesikló dobogóra Cortina d’Ampezzo világbajnoka. Kira Weidle Cortinán is az előbbi két svájcival osztozott a dobogón. Cortina ezüstérmese karrierje harmadik dobogóját szerezte, a korábbiak két évvel ezelőttről, szintén lesiklásból vannak.

Lesiklásban már nem rendeznek több versenyt a világkupadöntőig, így kialakult a legjobb 25 mezőnye, akik a szakági tabella alapján indulási jogot szereztek a lenzerheidei lesiklásra. Nem lesz ott például Scheyer, a ma kiválóan szereplő Wright, vagy épp Rädler, míg Bassino majd csak összetettbeli helyezése alapján állhat majd csak rajthoz. A tabella élén továbbra is Sofia Goggia áll. Johnson kiesésével már csak Gut és Suter előzhetik meg. Gutnak csak a győzelem elég a kis kristálygömbhöz az utolsó versenyen, míg Suternek egy második hely is elegendő. Ha 1-2-ben érnek be, akkor Gut győzelme esetén is Suter lenne a bajnok. Minden más esetben Goggia sérülten is megőrzi a vezetést.

Összetettben Gut-Behrami tovább növelte előnyét az élen, immár átlépte a lélektani 100 pontos határt. Előnye 107 pont Vlhová előtt, míg Gisin lemaradása már 175 pont. Gutnak elsősorban a hátralévő 4 szlalom miatt kell építenie előnyét a szlovákkal szemben.

Folytatás holnap, továbbra is Val di Fassáról, immár szuper-G-vel.

Borítókép forrása: laola1.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s