Zubčić nyílttá tette a küzdelmet óriásban

Két második hely után újra győzött a Világkupában Filip Zubčić. A horvát klasszis ezzel nagyon megközelítette a tabellán Pinturault-t. A francia részéről már a 4. hely is nagy siker, ha azt nézzük, hogy egy bottal síelte le a pálya jó részét délután. Mathieu Faivre a vb-cím birtokában új erőre kapott, idén először állt dobogóra. Stefan Brennsteiner pedig életében elsőként mondhatta ezt el magáról. Az osztrákok erős napot zártak, a „lyukas számukban” hárman is a TOP-10-ben végeztek.

Két év elteltével tért vissza a férfi mezőnybe Bulgáriába. A korábbiakban Marco Girardelliről elnevezett pályával meg voltak elégedve a sízők. Mert bár a hőmérséklet a helyszínen is átcsapott tavasziasba, a lejtő alapja jeges maradt, volt tartása, így könnyen síelhető volt. Az első futam nyomvonalát a horvátok edzője, Marko Šuman állította össze. Az 52 kapuból 49 volt fordító.

Forrás: Today24 News

Marco Odermatt (6.) egy megbillenéssel nyitotta menetét, s a továbbiakban is láttunk tőle túlfordulást. Zaklatott sízését rögtön helyre tette a világbajnok. Mathieu Faivre (1.) nagy lendülettel kezdett, ami miatt kicsit meg kellett fognia fent léceit. Ám ez dinamikáján a továbbiakban sem érződött, ki osztott bő 1 másodpercet a svájcinak. Alexis Pinturault (3.) és közte lényegében az előbbi valamivel konzervatívabb  nyitószektora jelentette a különbséget. Mindösszesen 2 tizedet, úgy, hogy a listavezető nyilvánvalóan nem síelt teljes erőbedobással. Henrik Kristoffersen (4.) kompakt pályát síelt. Jelentős hibák nélkül, alacsonyabb kanyarsebességgel ért célt.

Forrás: France24

Žan Kranjec (10.) hibát hibára halmozott a meredeken, egyedül a zárással lehet egy picit elégedett. Jutalma érte másfeles elmaradás. Loïc Meillard (8.) enerváltan síelt, ebbe pedig bele lehet látni a számára csalódást hozó világbajnokságot is. Csupán a szlovént előzte meg. Filip Zubčić (1.) csapkodó sízése a meredek második felére átcsapott kontrolláltan agresszívba. Egyszer csak ráérzett a pálya ritmusára, minek hála a lejtő második felén fél másodperccel rövidítette meg hátrányát – egyetlen tizedre. Alexander Schmid (7.) a leszakadók közé került, ami nem csoda, hiszen nem vállalt elegedet. Leif Kristian Nestvold-Haugen (14.) senkit nem előzött meg, a szakállas norvég erőlködése nem hozott eredményt. Victor Muffat-Jeandet (19.) elmaradása már a 3 másodpercet súrolta. Gyakorta kóválygott le az optimális ívről.

Roland Leitinger vesztét az oldalára dőlt lejtőszakasz okozta. Túldöntötte léceit, már nem tudott befordulni. Gino Caviezel (16.) több sízési hibával ért csak célt, vagyis hozta januári formáját. Marco Schwarz (11.) érezhetően visszafogta magát a meredeken, talán korábbi térdszakadásának emléke is kísértette. Lekésett néhány kapuról. A TOP-10-re azért jó eséllyel pályázott. Luca de Aliprandini (15.) vb-ezüstje után a Világkupában is dobogóra tört a mai napon. Megvolt benne a lendület, lényegében egyetlen, ingatag ívvétel húzta le menetét a középmezőnybe. Justin Murisier (12.) három szektor után még másodpercen belül volt, vagyis harcban volt a dobogósokkal. Viszonylag ártatlan helyen, a legvégén került késésbe, egy kicsit felfelé is kellett síelnie. Így már az összképes volt túl fényes.

Manuel Feller (9.) egész bíztató kiinduló pozíciót harcolt ki magának. Mást ne mondjunk, megelőzte Schwarzot. Erik Read futamát előbb egy kelleténél közelebb sertepertélő pályamunkás zavarta (talán). Pár kanyarral később beleakaszkodott feje egy kapuba. Adam Žampa (22.) lett az új sereghajtó, még továbbjutása is veszélybe került. Stefan Luitz (18.) menetében valamivel több spiritusz volt, formája persze nem hozott fordulatot egy csapásra. Thibaut Favrot (13.) közel a kapukhoz támadni próbált, a kerek 2 s-es elmaradás mutatja, került azért porszem a gépezetbe. Riccardo Tonetti (30.) többször rettentően mélyre került, a ritmusproblémák pedig minden korábbinál tetemesebb hátrányt eredményeztek. Giovanni Borsotti (17.) legalább továbbjutását bebiztosította, többre nem volt képes.

Forrás: Krone

River Radamus (21.) brahis sízése után Stefan Brennsteiner (5.) nagyot villantott délelőtt. A célig másodpercen belül maradt, megverte egyebek mellett Odermattot is. Megharcolt a jó ívekért, lüktető ritmikája pedig a végsőkig kitartott. Read kiesése után a másik kanadai sem járt sok szerencsével. Trevor Philp (31.) a lista végére került. Cyprien Sarrazin (42.) lélektelenül csúszott, az 5 s önmagáért beszélt. Fabian Wilkens Solheim napjának hamar vége szakadt egy túlfordulás következtében. Alekszander Andrijenko (38.) kihúzta magát a továbbjutók közül, akárcsak a svájciak részéről Daniele Sette (35.) . A másik helvét, Semyel Bissig (20.) viszont húszba kvalifikált.

Harmincon túlról két olasz, Hannes Zingerle (41-essel a 26.) és Filippo Della Vite (44-essel a 28.) jutott tovább. Rajtuk kívül még Rasmus Windigstadot (32-essel a 23.), Ivan Kuznecovot (36-ossal a, 29.) Štefan Hadalint (47-essel a 24.) és Adrian Pertlt (53-assal a 27.), valamint legmagasabb rajtszámmal Mattias Rönngrent (52-essel a 25.) láthattuk a második futamban.

1.Mathieu FaivreFranciaország1:08.37
2.Filip ZubčićHorvátország1:08.48+0.11
3.Alexis PinturaultFranciaország1:08.60+0.23
4.Henrik KristoffersenNorvégia1:09.05+0.68
5.Stefan BrennsteinerAusztria1:09.17+0.80
6.Marco OdermattSvájc1:09.46+1.09
7.Alexander SchmidNémetország1:09.72+1.35
8.Loïc MeillardSvájc1:09.77+1.40

Ha Tonetti (28.) jelentős előrelépésről álmodozott, lemondhatott róla a legvégén. Alig, jókora belefékezéssel tudta csak befűzni magát egy meglepően magasra tűzött kapuba. Kuznecov (29.) ennek dacára sem tudott elébe kerülni, mert hiába ment direktebben az olasznál, végtempója elmaradt tőle. Della Vite (16.) szebb íven oldotta meg azt a piros kanyart, ennek megfelelően jelentős előnnyel állt élre az ifjú olasz. Pertl (20.) továbbjutása komoly meglepetés volt. A GS- lécekkel még meggyűlt a baja, előnyét korán elbukta. Szép számban jutottak tovább az olaszok, de egy kivétellel mindannyian az első közt síeltek délután. Zingerle (27.) nem kímélte önmagát, egy kék kapu zászlaját is magával vett egy érintőre vett kanyar után. Elmaradt a kettős olasz vezetés. Rönngren (26.) mozgása a meredek második részén teljesen szétesett.

Forrás: Zurnal24

Štefan Hadalin (9.) rendkívül agresszíven kezdett, eközben az ívekre is tudott ügyelni. Az addigi legjobb futammal állt élre a szlovén. Windigstad (23.) alaposan megtorpant a cél felé vezető jobbos kapunál, így még a TOP-3-ból is kicsúszott. Žampa (19.) szokott, vb-n is látott bevállalós sízése ezúttal elmaradt. Léceit nem tette be úgy a kanyarokban, mint azt kellett volna. Radamus (14.) – egyedüli amerikaiként – helytállt délután. Beletelt két szektorba, míg ritmust talált. Bissig (25.), majd Muffat-Jeandet (30.) sem volt képes konkurálni Hadalin alaptempójával, sőt emellett sízésük sem volt tiszta. A francia a lista végére szorult. Luitz (14.) bátrabban síelt, rendre bevágta léceit a kanyarokba, ám a szlovén ellen ez sem volt elegendő. Borsotti (22.) részéről a támadó habitus értékelendő volt. Más kérdés, hogy a letörésnél zsinórban három kanyart késve teljesített, ez pedig nem fért bele. A mezőny első felét lezáró Caviezel (21.) már másodpercen túli előnyről indult. Rövid kényszerszünet után, az olasz ugyanis szétszedett egy kaput lejtmenet. A svájci tűzés neki sem hozott szerencsét, menete inkább volt biztonsági, hátrébb is csúszott.

15 síző után tehát Hadalin vezetett igencsak meggyőző sízéssel a Radamus-Luitz duó előtt. De Aliprandini (18.) másodjára is nagy lendülettel síelt, menetéről azonban bravúros mentésein túl egyéb klasszis momentumot nem lehetett feljegyezni. Az ominózus piros kapunál ő is megrogyott. Della Vita pedig, azok után, hogy életében először második futamot síelhetett, a nap legjobb olaszaként zárta a napot. Nestvold-Haugen (24.) végig lagymatag volt, ebben már a romló pálya is közrejátszott. Különösen a lejtő második felén. Thibaut Favrot (7.) azért megmutatta, nem törvényszerűen kell 2 másodpercet kapni a szlovéntól. Egyet azért beszedett, de hozott előnyébe belefért. Murisier (13.) a szó szoros értelmében véve érintőre vett néhány kaput. A vállát ért inzultus egy aktuális harmadik helyre volt elegendő. Schwarz (10.) az összetett harmadik helyéért küzd, s lépett ma egy lépést jó irányba. Pár kanyart mélyről vett, így Hadalintól is kikapott egy kevéssel. Kranjec (12.) veretes sebességgel nyitott, továbbhizlalva amúgy is jelentős előnyét. A meredek második fázisa már nem sikerült fényesre. A piros kapunál pedig késésbe került, így még a dobogóról is lecsúszott. Manuel Feller (6.) idei legjobb óriás-műlesiklását rakta össze. Szokott direkt sízése kamatozódott a délutáni pályán, s minthogy a hibák nem vettek el túl sok időt, valamit megőrzött fórjából.

Amikor már csak nyolcan várakoztak a startban, Feller vezette a versenyt Favrot és a jelen állás szerint 13 helyet javító Hadalin előtt. Meillard (8.) egy az egyben versengett az osztrákkal, s egészen a záró szektorig úgy tűnt, hogy ha szűken is, de a svájci jobban teljesít. A végét nem tudta igazán szűken megoldani, így nemhogy az elsőség nem jött össze, még Favrot-tól is kikapott. Schmid (11.) hozta vb-n látott kíméletlenségét futama elején. Egy megtorpanással elbukott fél s-et, a végére pedig odalett sebessége, így távolkerült az első hármastól.

Forrás: France Bleu

Marco Odermatt (5.) lemásolta a német felső szektorait, majd pedig kényesen ügyelt arra, hogy tartsa sebességét. Szorosan, de élre tudott állni, de csak a 16. idővel… Stefan Brennsteiner (3.) nem rettent meg élete első nagy esélyének a kapujában. Fent és a záróetapban egész nyilvánvalóan verte a svájcit, a közel hattizednyi fór azért a pódiumot sem zárta ki. Kristoffersen (17.) komoly lendülettel kezdett, aminek egy ronda fenékre fordulás lett a vége. Pontosabban leért a célba, de eltűnt megint a középmezőnyben. S szokás szerint a kamerák kereszttűzéből…

Alexis Pinturault (4.) ugyanott került közelebbi kapcsolatba egy stanglival. Elvesztette jobb botját, ennek ellenére pazar íveket húzott, s csak a legvégén szorult egy kevéssel az osztrák mögé. Káprázatos sítudásról tett tanúbizonyságot! Filip Zubčić (1.) egy mentésen kívül tükörsimán összejött a futama. Léceit bátran engedte, s bejött neki, csaknem másodpercre rúgott már előnye. Mathieu Faivre (2.) dolga tehát embert próbáló volt. Felvette a kesztyűt, tizednél tartotta a horvátot. A perdöntő a végsebesség volt, a sokakat megtréfáló piros kapunál több élt használt.

Részletes eredménylista

Forrás: Skinews

Filip Zubčić harmadik győzelmét aratta a Világkupában. Mostani sikerének értékét növeli, hogy az előző kettővel ellentétben ma nem szakadó hóesésben kellett bizonyítania. Mathieu Faivre közel járt ahhoz, hogy világbajnoki címe után a VK-ban is sikerüljön végre nyernie – több mint 4 év elteltével. Hetedik alkalommal végzett dobogós pozícióban. Idén pedig először. Stefan Brennsteiner, közel a harminchoz, nem tartozott az osztrák válogatott oszlopos tagjai közé. Azért is meg kellett küzdenie, hogy egyáltalán kiutazhasson a vb-re. Versenyén helyezetlenül zárt, ma viszont kiváló délelőtti menetével nagyot húzott. Csak ma több VK- pontot gyűjtött, mint bármelyik szezonjában együttvéve. Legjobb eredményét idén Adelbodenben érte el, akkor nyolcadikként zárt. Osztrák óriás-műlesiklóként legutóbb Hirscher végzett dobogón, épp két éve, ugyanúgy Banszkón.

A szakágiban élesedett a küzdelem, hárman vannak száz ponton belül, miközben még három versenyt rendeznek a télen. Ami az összetettet illeti, nem látszik, ki tudná igazán próba elé állítani Pinturault-t a hátralévő kilenc állomáson.

Holnap újabb GS-t rendeznek a bolgár hegyen.

A címlapkép forrása: TSN

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s