Klinecen elúszott a szlovén arany, Kramer és Ausztria a csapatvilágbajnok.

Izgalmas és kiélezett versenyben az osztrák női síugrók örömét láthattuk a mai csapatverseny végén. A nap hőse az elmúlt hetekben kimondottan peches Marita Kramer volt, aki az első körben 20, a másodikban 12 pontos hátrányból kezdte a sorozatát, de így is le tudta dolgozni a különbséget a friss világbajnok Ema Klineccel szemben. Norvégia végig stabil versenyzéssel ahogy két éve most is bronzérmet szerzett, a címvédő Németország pedig az utolsó körben csúszott vissza Japán mögé az ötödik helyre.

Norvégia, Szlovénia vagy Ausztria. Ezt a három országot várták a szakértők és szerkesztőségünk tagjai is az idei világbajnokság női csapatversenyének a dodogójára, és nem kellett senkinek sem csalódnia. Az első meglepetést Ausztria hozta, hiszen az egyéni versenyből kimaradó Chiara Hölzl nevét találtunk a rajtlistán – ezek szerint a Barcarozsnyón visszatérve remeklő, de a tegnapi TOP30-ról lemaradó Eva Pinkelinget jobbnak látta pihentetni a kapitány. DE változtattak a szlovénok is, mert Rogelj került be

Az első sorozatban így párhuzamosan 2 verseny futott. Egyrészt a mezőny végén található csapatok közül ki lesz az, aki bejut a második körbe. A csehek, a lengyelek és finnek külön versenyét végül utóbbi bukta el, így az USA, Kanada és Románia mellett nekik már nem volt második sorozat. A negyedik helyért a címvédő németek és a japánok meccseltek, a három favorit pedig az érmekért indult.

Norvégia hozta a papírformát. Ahogy azt várni lehetett az idény alapján Lundby és Opseth is tíz ponton belül a legjobbhoz képest, Björseth tőlük tíz ponton belül, és Ström kissé lemaradva, a legjobb norvéghoz képest 25 pont körül – ez így rendben is volt. Azt talán ők maguk sem gondolták, hogy öt ponton belül lesznek a versenyben vezető csapathoz.

Azt tudták, hogy Ausztira közel lesz, ahol Kramer csúcsformájához nem férhet kétség, ha még az érkezés stílusán is tudna javítani, alighanem legyőzhetetlen lenne egy ideig. A veterán Iraschko-Stolz is remelelt, tíz ponton belül maradt Maritához képest, és miután Sorschag és Hölzl nem ugrott se túl jót, se túl rosszat, így 4.4 pontot sikerült a norvégokra verni. Azt viszont aligha gondolták, hogy ezzel ők zárnak az élen.

Ehhez viszont a tegnap világbajnoki címet szerző Ema Klinec visszafogott teljesítménye kellett. Az első sorozatban induló Kriznar VK listavezetőhöz méltóan rögtön az élre röpítette a csapatot, Rogelj és Bogataj még növelte az előnyt, így Klinec 20 pontos előnnyel várta Kramert az utolsó körben. Csak amíg az orszták 102.5 méterig jutott, ő már 91-nél letette a léceit, úgyhogy az előny ahogy volt el is fogyott: szépen bejöttek az osztrákok és a norvégok közé

Az első sorozat eredménye

A második sorozatban minden ugrónak sikerült javítani az ugrása hosszán. Nika Kriznar egészen 106 méterig jutott, így Szlovénia átvette a vezetést 4.4 ponttal Ausztiától. Azért ez a 37 esztendős, tíz éve egyéni világbajnoki címet szerző Daniela Isarscho-Stolz számára sem volt rossz eredmény. Ezt az előnyt növelte több, mint 12 pontra Spela Rogelj, aki 96.5 méterig jutott, de elégedett lehetett Sorschag (93.5 m) és Störm (87 m) is – bár ekkor úgy tűnt, a norvégok itt szállnak ki az aranyért folyó harcból.

A harmadik ugróknál Bogataj 97, Hölzl 96.5, míg Björseth 98.5 méterig jutott – azaz itt is mindenki hozta amit tud, de így is maradt a 12 pontos szlovén előny, és a norvégok is csak 21 pontra jötte fel. Minden jel arra mutatott, hogy ez lesz majd a végeredmény is, hiszen Klinec nyilván nem fog két ugrást is elronatni.

Aztán nem ez történt.

Előbb a lengyelek megnyerték a csehek elleni párharcot a hetedik helyért, az orosz lányok végig légüres térben őrizték a hatodik pozíciót, majd Takanashi legyőzte Althaust, így a világbajnok visszacsúszott az ötödik helyre, Japán pedig előrelépett egyet. Lundby 97.5 méteres ugrása nem volt extra, így a norvégok tudni lehetett: szinte biztos harmadikok.

Ezután jött Marita Kramer. Az első sorozat 102.5 métere után most 104 méterig jutott, nem olyan messze, mint az első sorozatban Kriznar, tehát nem került irtózatosan magasra a léc. Ema Klinec viszont megint betlizett. Ha csak a 12 érmes ugró teljesítményét nézzük, akkor csak a nyolcadik (!) lett volna a rangsorban, a 95.5 méteres második ugrása a leggyengébb volt a szlovén lányok közül. És még majdnem így is megcsípték az aranyat, de az első körben kiépített 1.4 pontos előnyt végül az osztrákok ha nem is növelték, éppen megtartották.

Hivatalos végeredmény

Végeredmény:

HelyCsapatPontszám
1.Ausztria959.3
2.Szlovénia957.9
3.Norvégia942.1
4.Japán877.5
5.Németország873.1
6.Orosz Síszövetség787.4
7.Lengyelország631.2
8.Csehország621.5

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s