Gut-Behrami nem állt le: már vezeti az összetettet

Lara Gut-Behrami ott folytatta, ahol a világbajnokságon abbahagyta. Újra győzött, ezúttal lesiklásban, minek hála immáron vezeti az összetett. Szoros verseny alakult ki Val di Fassán, két század döntötte Lara és Ramona Siebenhofer közt. A dobogó alsó fokára Corinne Suter állt fel, aki jelenleg másfél futamgyőzelemnyi különbségre van a szakágit vezető, de idén sílécet már csatoló Goggiával szemben – Breezy Johnsonnal egyetemben.

Múlt szombaton még versenyeztek a hölgyek a világbajnokságon, négy napra rá pedig már edzéseket tartottak a Cortina d’Ampezzótól egyébként egy köpésre fekvőm Val di Fassán. Jó, az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a záró szlalomversennyel szemben ezen a héten a lesiklóknak jutott szerep a Világkupába újonnan visszakerült lejtőn.

A rajtlista két komoly hiányzóra is felhívta a figyelmet. Sofia Goggia szerencsétlen garmischi esése miatt a teljes idényre kidőlt. Már csak otthonról rimánkodhat, kitart-e vajon 195 pontos előnye az idény végéig? A másik nagy név Ester Ledecká, de ő nem sérülés okán maradt távol. Hódeszkára váltott, hiszen ott is lesz jelenése nemsokára újabb világbajnokságán.

Örömteli viszont, hogy csaknem két év elteltével ismét a Világkupában köszönthetjük Cornelia Hüttert. A kétszeres VK- futamgyőztes grazi sportolóm több súlyos sérülés (egyebek mellett három keresztszalag-szakadás) után próbálkozik meg sokadjára a visszatéréssel.

Forrás: Wiener Zeitung

Goggia kristálygömbjére Breezy Johnson (5.) tűnik a legveszélyesebbnek, legalábbis roppant magabiztos edzéscsúszásai alapján. Az amerikai lány kezdett, s mint várható volt, jócskán faragott tegnapi tréningeredményén. A tojástartást biztosan végigvitte, viszont minden kanyart nem tudott magasról teljesíteni. Ramona Siebenhofer (2.) pedig rögtön igazolta is kételyeinket. Jóval stabilabban húzta meg az íveket, a mérési pontoknál detektált sebességben is felülmúlta a tengerentúlit. A bő 3 tizednyi előnnyel záródó menet elsőre is dobogóesélyesnek tűnt.

Kira Weidle (4.) újdonsült vb-ezüstérmesként lassan célba veheti első VK- győzelmét is. Ez ma nem valósult meg. A Steilhangot, vagyis a legmeredekebb szakaszba kevesebb energiát fektetett, mint az ildomos lett volna. Végsebességben ugyanakkor felülmúlta az osztrákot, így fél másodperces hátrányát ledolgozta annyira, hogy legalább a második pozíciót megragadja. Az első hazai síző Francesca Marsaglia (21.) volt. A kanyarbemenetek még elmentek, a kijáratokat viszont rendre túlkanyarodta. Corinne Suter (3.) esélyt kapott a sorstól szakági elsőségének megvédésre. A felső traverz kissé mélyre sikerült a világbajnoknő részéről, jó kanyarátmeneteivel azonban lent lefelezte hátrányát. A második hellyel járó 80 pont jól jött (volna) neki a tabellán.

The Herald Bulletin

Jasmine Flury (14.) tisztes kezdés után alaposan elmérte a csaknem derékszögű, nyújtott fordítót. Másodpercen túli hátrányából már nem tudott felállni. Többször leírtuk már, hogy Lara Gut-Behrami (1.) élete formájában síel. Kirobbanóan kezdett, ezt a kíméletlen sebességet pedig nem is tudta mindig optimális íven végigvinni. Pirosra váltott a stopper, de csak minimálisan. Ez pedig annyit jelentett, hogy a ritmusos kanyarokban idén őrülten erős svájci behúzta az elsőséget. Aprócska 2 századdal, de ugyebár aki jó formának örvend, a szerencse is mellé áll…

Mirjam Puchner (13.) hozta, ami jellemző rá. Két szemre erős edzés után nem tudott szintet lépni, másként szólva, ő ellőtte minden tartalékát a futam előtt. Kanyarívei egyre több térvesztéssel jártak, túllépte a szekundumot. Akárcsak az őt követő Elena Curtoni (11.). Rendre korrigálnia kellett kesztyűvel, ez sem volt egy tiszta menet. Ha igaz az ÖSV által közölt magyarázat, miszerint az alaposan lerostálódott osztrák lesiklólányok vb-szereplése az idény eleji koronavírus-fertőzésből fakad, akkor Stephanie Veniert (15.) érinthette a kór a leginkább. A záró szektorral lehetett csak megelégedve, de csupán Marsagliat tudta megelőzni.

Lara futama azért nem volt felülmúlhatatlan, a második tízesben pedig nem egy veretes név sorakozott. Ilka Štuhec (26.) teljes erőbedobással kezdett, de egyértelműen túlvállalta magát. Széles kanyarok sokasága már 2 s-es hátrányt eredményezett. Marta Bassino (28.) kapcsán fordítva alakultak a dolgok. Korrekt ívek az élmezőnytől messze elmaradó tempó mellett. Na, jó, egy apró hupli kisebb megrogyásra késztette. Tamara Tippler (12.) konstans pályát síelt. Az átütő erő, s a látványos hiba egyformán hiányzott belőle. Kajsa Vickhoff Lie (6.), vagyis a szerdai edzés legjobbja bizonytalankodott. Kezdéskor a tojástartással, utóbb az ugratóról esedékes érkezéssel, végén picit a kanyarívekkel is voltak problémái. Az, hogy így is alig kapott többet, mint 8 tized, az már tempóját dicséri.

Forrás: FISI

Laura Pirovano (8.) volt eddig a legösszeszedettebb az olasz lányok közül. Tiszta íveken támadta a kapukat, a határokat itt-ott még tanulnia kell. Látszott ismét, nagy tehetséggel van dolgunk, ma például ő lett a legjobb olasz. Priska Nufer (20.) kanyarsebessége nem nőtt fel a legnagyobbakéhoz, vagyis igazolta, jó döntés volt őt nem nevezni a lesikló vb-keretbe. Federica Brignone (17.) fásultabb mozgása a cortinai csalódássorozatnak a lenyomata. Küzdött, de mégsem volt az igazi. Két zsinórban elmért szűk fordítóval pecsételődött meg sorsa. Az addig leértek utolsó harmadába érkezett. Michelle Gisin (9.) ideális nyomvonalon haladt kezdetben, ívei idővel aztán átmentek direktbe. Korrigálnia is kellett a kék vonalon túl, nem meglepő tehát, hogy másodpercen kívülre szorult. Petra Vlhová (9.) épp ezt szerette volna elkerülni. Harcos stílusát elővéve vágta be léceit a kanyarokba, s bár néha mélyre került, jól járt vele. Ugyanazt síelte, mint Gisin, így bár elbukta vezető helyét összetettben, a komolyabb ponthátrányt megúszta. Marie-Michéle Gagnon (7.) zárta a második csoportot. Nyitószektora zöldült, a kanyarokban a továbbiakban sem féltette magát. A kiszélesítések elkerülhetetlenek voltak, de a TOP-10, s karrierje legjobb lesikló helyezése így is összejött.

Cornelia Hütter (36.) rajtszáma egyelőre védelem alatt áll, ő mehetett 21-essel. Nem előzött meg senkit, de számára most minden versenyben töltött km aranyat ér. Rajtszám fölött hárman síeltek, három nemzetből. Először Christine Scheyer (18.), majd Nadia Delago (16.), végül pedig Joana Hählen (18.). A többieknek csak apró pontocskák jutottak: Jasmina Suter (28.), Ragnhild Mowinckel (24.), Isabella Wright (30.), Ariane Rädler (24.). Tiffany Gauthier kiesett, Julia Pleskova (34.) pedig lemaradt a TOP-30-ról.

A hátralévő 18 indulóból hárman szereztek néhány pontot. Laurenne Ross (31-essel a 23.), az osztrák vb-keretből kimaradó Nadine Fest (32-essel a 22.), valamint egy másik sógorleány, Sabrina Maier (34-essel a 26.).

Részletes eredménylista

Lara Gut-Behrami mai sikerével befogta Erika Hesst, a nyolcvanas évek kiváló technikai specialistáját a női örökranglistán. A svájci sízők közül már csak Vreni Schneider áll előtte, igaz, tőle még huszonnégy győzelem választja el. Lara tizedszer győzött lesiklásban, s ami érdekes lehet, legutóbb egy éve duplázni tudott Crans Montanán. Ramona Siebenhofer két év elteltével állt újra dobogóra a királykategóriában. Az olasz lejtők nagy specialistája, hiszen anno Cortina d’Ampezzón két napot is behúzott, korábban pedig Val Gardenán is sikerült győznie. Corinne Suter kilencedik dobogójánál tart, ami a lesiklást illeti. Bár idén csak másodjára zárt TOP-3-ban, egyfelől megőrizte tavalyi stabilitását, másrészt friss világbajnokként láthatóan új lendületre tett szert.

Mindez azért fontos, mert jelenleg épp másfél futamgyőzelem, vagyis 150 pont választja el Sofia Goggia pontszámától. Hasonlóan Johnsonhoz. A negyedik jelölt, aki matematikailag még megszerezheti a kristálygömböt, az épp Lara Gut-Behrami. Kérdés, hogy esetében a két futamgyőzelem mennyire matematika, illetőleg puszta formalitás? Annyi bizonyos, hogy Lara átvette a vezetést összetettben, s ha Vlhová nem ugrik szintet a következő napokban, 100-150 pont körüli hátrányt is összeszedhet magának.

A mind rosszabb koronavírus-helyzet miatt pedig azt sem lehet kizárni, hogy ismét hamarabb ér véget az idény, mint azt tervezték…

A címlapkép forrása: Le Temps

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s