Aki Granerudnál jobbat ugrik, az lehet a világbajnok

Tizenhét ország ugrói szállnak harcba az aranyért holnap a férfi normálsáncon, bár reálisan hat-nyolc nemzet sportolójának van esélye az aranyra. A legnagyobb favoritok ma is jól teljesítettek, de Granerud azért jelezte: itt őt kell legyőznie annak, aki világbajnok szeretne lenni. A versenyben majd 51 ugró indul, az utolsó bejutó pozícióban ugyanis holtverseny alakult ki.

Szeretem a világbajnokságot és a normálsáncot. Azért szeretem a Vb-t, mert a kis országoknak is jóval nagyobb esélyük van, hogy bekerüljenek a versenybe, esetleg a második körbe is. A normálsáncot meg azért szeretem, mert jóval kisebbek a különbséget az élmezőny ugrói között, így sokkal izgalmasabb a verseny, mint a nagysáncon, még ha nem is repülnek olyan messzire.

A kvalifikáció a nagyoknál így gyakorlatilag tét nélküli – illetve egyes országoknál az a kérdés, hogy ki kerül csapatba, és ki marad ki. Ha így nézzük vannak vesztesek: Kubacki címvédése miatt öt lengyel is indulhat, a kimaradó a VK 27. helyén álló Wolny. A németeknél Freund és Hamann marad ki – pedig utóbbi a 22. a Világkupán. A norvégoknál Forfang és Haare, az osztrákoknál Fettner és Hörl (visszatért a pechje?), a szlovéneknél pedig Peter és Domen Prevc is a lelátóról szurkolt a papírfigurák mellől.

A TOP6 csapatból éppen a harmadik Prevc, Cene ugrott elsőként a 25 indulóból, de hiába váratta a zsűri a nagy szél miatt, szépen megoldotta a feladatot. Addig azonban sok minden történt a kicsikkel

  • Az oroszok és a svájciak természetesen gond nélkül jutottak tovább, a csapatversenyt viszont majd a nagysáncon rendezik számukra
  • Bejutott a versenybe három cseh, Polasek, Stursa és Kozisek
  • Jarko Maattát a zsűri ugyan kizárta, de a másik három finn gond nélkül továbbjutott
  • Három kazah is jeleskedett, bár a csapatversenyben így is még csak a 10. helyre lehetnek jók
  • Az amerikai csapatból Dean és Larson is versenyben maradt
  • Az olaszoknál is ketten kvalifikáltak: Bresadola és Moroder
  • Lesz majd egy ukrán – Kalinichenko –
  • Aigro, Boyd Clowes és Zografski természetesen hozta amit ilyenkor kell, így az észteknek, a kanadaiaknak és a bolgároknak is lesz kiért izgulni
  • Románia az egyetlen, amelyik elvérzett, legjobbjuk Mitrofan ha tíz méterrel hosszabbat ugrik, csak akkor lett volna sansz a továbbjutásra

A kvalifikáción sokáig az Sadreev (102.5 m) vezetett, a 30-as rajtszámmal induló oroszt a 48-as Aschenwald (100.0 m) tudta először megelőzni. Nem maradt sokáig az élen, mert jött honfitársa Kraft (101.5 m) és öt ponttal elugrott tőle.

A hátszelet aztán felváltotta a szembeszél, így Y. Sato (104.5 m) mindjárt a leghosszabb ugrást produkálta, de csak Kraft mögé jött be. A zsűri viszont gyorsab levitte egy pozícióval a beülőt – vélhetően ennek ma nem sok jelentősége lesz. Tande (102.5 m) így is a második helyre ugrott, ekkor már csak tizen voltak fent a toronyban – ugyanakkor 41-en már továbbjutottak. A némi ellentmondás abban van, hogy holtverseny volt a 40. helyen, vagyis ha valakit kizárnának vagy nagyon elrontja a napot, akkor sem tud előrelépni az első látszólagos várakozó észt Maltsev.

Az utolsó tizesből aztán csak Lanisek (103.0 m) és Granerud (105.5 m) tudott Kraft elé kerülni, de Stoch, Kubacki, Eisenbichler és Johansson is elérte a száz métert. A holnapi verseny így nyitott, bár a VK első norvég azért finoman jelezte, hogy aki világbajnok akar lenni, annak őt kell legyőznie.

Meg persze a többieket is.

A kvalifikáció hivatalos végeredménye

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s