Drámai első verseny Oberstdorfban: Ema Klinec a világbajnok, Kramer csak negyedik!

A szlovén síugrás első egyéni érmét szerezte meg a világbajnokság történetében Ema Klinec, méghozzá nem is akármelyiket, az aranyat! Az új világbajnok kiénekelte a sajtot Marita Kramer szájából. A kiemelkedő formában lévő osztrák versenyző végül csak a negyedik lett! Az ezüstérmes Maren Lundby lett, míg a bronzérmes Sara Takanashi lett, aki így megint lecsúszott az aranyéremről.

Miután Vörös Virág 3 tizeddel lemaradt a versenyről kevesebb izgalom jutott nekünk a hölgyek normálsáncos egyéni versenyén, viszont ígyis kiváló versenyt láthattunk a lányoktól.

A világverseny specialista, Carina Vogt (30.) nincs kirobbanó jó formában, 81 méterével épphogy továbbjutott a második sorozatba. Ezt is csak annak köszönhette, hogy a néhány pozícióval előtte végző Sophie Sorschag-ot kizárta a zsűri szabálytalan ruhája miatt. Nagy meglepetés volt Eva Pinkelnig (81m 32.) búcsúja is az első sorozat után. Az osztrák lány komoly bukás után tért vissza múlt hétvégén Barcarozsnyón és kijelenthetjük, hogy csodásan szerepelt! Nem véletlen került be a világbajnokságra utazó csapatba is, és még Chiara Hölzlt is kiverte a normálsáncon résztvevő csapatból.

A top tízet Yuki Ito (93,5m) zárta, aki a sorozat második legjobb japánja lett. A nyolcadik helyről Jerneja Brecl (95,5m) várhatta a folytatást, holtversenyben Daniela Iraschko-Stolz-cal (95,5m). Silje Opseth 93 méterével a hetedik helyen zárta a sorozatot.

Nagy esélyesként vágott neki a versenynek Nika Kriznar (6.), azonban mindössze 95 méterig szállt, ám az ugrás után a kötését vizslatta, a lassításból pedig kiderült, hogy a kötése megadta magát a landolás során. Ezzel azonban 16,9 pontnyi hátrányt halmozott fel a versenyt vezetővel szemben. Thea Minyan Bjoerseth (5.) a junior vb után a felnőtt vb-n is remekül kezdett, 99,5 méterével ő volt az első a versenyen aki túlugrotta a K-pontot. Ezzel az ugrással sokáig vezette is a versenyt. A címvédő Maren Lundby (4.) 102,5 méterrel vette át tőle a vezetést. Lundby azonban nemsokáig vezetett, mert Ema Klinec (2.) 105 méteréig repült az élre ugrott, de mindössze 1,2 ponttal.

Közéjük ugrott be a japán klasszis, Sara Takanashi (3.), aki 104 méterig szállt el. Sokáig vezette a VK-t Marita Kramer, majd jött a barcarozsnyói COVID tesztes drámája, ami miatt elvesztette a sárga trikót, most azonban 109 méterig repült, amivel végül egy ponttal átvette a vezetést Klinectől. Noha az érkezése nem volt a legszebb, még a kezét is letette, de a zsűritől ígyis 15-16 pontokat kapott. Ezzel azonban roppant szorossá vált a verseny Kramer és a negyedik helyen álló Lundby között mindössze 4,6 pont volt a különbség.

Az első sorozat eredménye

A második sorozat egyik nagy javítója Julia Clair volt, aki a 21. helyről a 17. helyezésig jött fel. Második ugrása 97,5 méter volt, amivel egészen sokáig ez volt a leghosszabb ugrás a sorozatban. Jól szerepeltek a Malsiner testvérek is, Lara (93m) a 18., míg Jessica (93,5m) a 15. helyen zárta a versenyt.

Katharina Althaus 98 méterig repült a második sorozatban, ezzel ő lett a legjobb német 10. helyezésével, ami a hazai rendezésű vb-n, azt figyelembe véve, hogy a németek az utóbbi években nagyon erősnek számítottak a női mezőnyben (is), nem egy kimagasló eredmény. De még sok lehetőség van még a javításra a következő egy hétben. A legjobb tízben zárta a versenyt Daniela Iraschko-Stolz (95m 8.) is, aki igazi veteránnak számít már tapasztalatával és korával a fiatalok között. Silje Opseth 98 méterrel és szép stíluspontjaival a 6. helyre jött be.

A Világkupa éllovas Nika Kriznar (5.) 97 méterével javított első sorozat után, de a dobogóra, a nagy hátrány miatt, amit az első sorozatban felhalmozodott, nem tudott felállni a dobogóra. Ennek ellenére a nagysáncon ígyis éremesélyes lesz. Maren Lundby hozta a “Lundby-s kötelezőt”, 99,5 méterrel átvette a vezetést Kriznartól, a többi pedig már csak a többieken múlt, hogy vajon dobogóra állhat-e. A női VK legsikeresebb versenyzője Sara Takanashi még soha sem szerzett világversenyen aranyérmet, ezúttal 100 méterig repült, de ez megintcsak nem volt elég az aranyra.

Ema Klinec (100,5m) révén Szlovénia megszerezte első egyéni érmét is a világbajnokságok történetében a hölgyeknél, miután Klinec megelőzte Lundby-t. Az viszont egyelőre még kérdés volt, hogy ez az érem milyen színű lesz. Marita Kramer zárta a sort, aki eggyel alacsonyabb beülőből jöhetett mint az előtte ugrók, ezt a döntést ezúttal nem az edzője hozta meg, hanem a zsűri. Kramer 98 méterig repült, és a stíluspontjai sem voltak tökéletesek. Nagyon valószínű volt már az érkezés pillanatában, hogy Klinec nyer, hiszen Kramernek mindössze 1 pont előnye volt vele szemben. Az eredménnyel persze váratott a szerkesztő, ám végül megjelent a képernyőn a végeredmény: Kramer csak negyedik lett!

Ezzel pedig Ema Klinec lett a női síugrás új világbajnoka! Maren Lundby ezzel az ezüstérmet tudhatta magáénak, és az évek óta aranyéremért küzdő Sara Takanashinak végül ismételten egy “kevésbé” fényes, bronzéremmel kellett megelégednie.

Végeredmény

HELYVERSENYZŐORSZÁG1. SOROZAT2. SOROZATPONTSZÁM
1.Ema KLINEC105,0100,5279,5
2.Maren LUNDBY102,599,5276,5
3.Sara TAKANASHI104,0100,0276,3
4.Marita KRAMER109,098,0275,2
5.Nika KRIZNAR95,097,0257,5
6.Silje OPSETH93,098,0255,1
7.Thea Minyan BJOERSETH99,592,0252,7
8.Daniela IRASCHKO-STOLZ95,595,0248,0
9.Jerneja BRECL95,594,5244,6
10.Katharina ALTHAUS91,098,0241,8

Részletes eredmények

A világbajnokság holnap folytatódik a hölgyek csapatversenyével és a férfiak normálsáncos kvalifikációjával.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s