Már hét aranyért ugranak az oberstdorfi VB-n

Soha ennyi világbajnoki címet még nem osztottak ki síugrásban, mint amennyi arany idén gazdára talál. Talán ez a legfontosabb tény a VB előtt, hiszen nemcsak az uraknak, a hölgyeknek is 4-4 esélyük lesz arra, hogy felálljanak a dobogó legmagasabb fokára.

Először ugranak nagysáncon a nők világbajnoki aranyért, így 2-2 egyéni és 1-1 csapatverseny mellett a mix, vagyis a vegyes csapatverseny is esélyt ad a sportolóknak, hogy megmutassák képességeiket. Az első hét a normál sáncon kezdődik, a másodikon pedig már a nagysáncon folytatódik a viadal, ahol szoríthatunk magyar versenyzőnek is, hiszen Vörös Virág is elutazott Németországba, hogy rajthoz álljon.

Jöjjön egy kis előzetes, és egy kis tippjáték, hogy a síugró blog szerzői szerint kik állhatnak majd a dobogóra az egyes versenyek végén.

NŐI NORMÁLSÁNC

Február 25. 17.00

Hét egyéni VK versenyt rendeztek ebben a szezonban, az utolsó négy dobogója azonos: Takanashi hármat nyert és egyszer második volt, Kriznar egyet nyert és kétszer második volt, míg Opseth egyszer második, és háromszor a harmadik helyen végzett. Rajtuk kívül idén Klinec, Kvandal és Kramer állt még dobogóra – utóbbi múlt heti esete sokakat felháborított, talán joggal. Az akkor még VK listavezető osztrák ugyanis hasonló fals pozitív tesztet produkált, mint a Négysáncverseny VB állomása előtt, éppen itt Oberstdorfban a lengyel Muranka. Akkor a lengyeleknek sikerült elérni, hogy újabb tesztekkel bent tartsák a versenyben őt és a teljes csapatot – most viszont a megismételt negatív teszt ellenére Marita nem állhatott rajthoz még a második versenyen sem. Akkor sokan mondtuk: ha mindig azonos lesz a protokoll, akkor ez rendben van – hát akkor ez így valószínű nincs rendben. Kérdés, hogy mindez lesz-e bármilyen hatással a versenyzőre?

Marita Kramer a világbajnokságon remélhetőleg újra rajthoz állhat

A verseny azonban nem ezért lesz fontos számunkra, hanem elsősorban azért, mert Vörös Virág eséllyel pályázik, hogy a selejtezőből a versenybe is bekerüljön. Nem lesz egyszerű dolga, de talán már sikerült annyira visszanyernie a formáját, hogy bekerüljön a legjobb negyven sportoló közé. Egy VK-hoz képest talán egy gondolattal könnyebb, mert itt a címvédő Lundby miatt a norvégok ugyan 5, de a többi nemzet csak 4-4 ugrót nevezhet, vagyis valamivel kisebb lesz a konkurencia, mint pár hete, amikor majd nyolcvanan próbálkoztak. Reméljük jól sikerül számára a verseny, edzője mindenesetre bizakodó, ezt ITT tudjátok elolvasni.

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Takanashi 2. Kriznar 3. Kramer
 • anitaxn: 1. Takanashi 2. Kriznar 3. Kramer
 • realniku: 1. Kramer 2. Takanashi 3. Opseth
 • pepe: 1. Kramer 2. Takanashi 3. Kriznar

NŐI CSAPATVERSENY

Február 26. 17.15

Szlovén győzelmet hozott a szezon egyetlen női csapatversenye, de valószínű az osztrák és a norvég csapat is jó eséllyel pályázik az aranyéremre, hiszen a TOP 10-be többször is adott mind a három ország 3-3 ugrót. Nagy kérdés persze, hogy a negyedik emberek közül tud-e valaki extrát hozni. Ausztria a szezon elejéhez képest egy Eva Pinklelinggel mindenképpen erősebb lett, így az ő visszatérése akár a különbséget is jelentheti a többi országhoz képest. A címvédők a házigazda németek, de ettől a mostani csapattól a dobogó is bravúr lenne.

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Ausztria 2. Szlovénia 3. Norvégia
 • anitaxn: 1. Ausztria 2. Szlovénia 3. Norvégia
 • realniku: 1. Szlovénia 2. Ausztria 3. Norvégia
 • pepe: 1. Szlovénia 2. Ausztria 3. Norvégia

FÉRFI NORMÁLSÁNC

Február 27. 16.30

Aki látta a két évvel ezelőtti versenyt, aligha felejti el. A lengyel Dawid Kubacki úgy lett világbajnok, hogy a 27. helyen végzett csak az első sorozatban – mégis a 104.5 méteres második ugrásával végig az élen maradt. A szél összevissza fújt, volt olyan ugró, aki a 9-esből jött az első körben és a 16-osból a második körben – aztán felerősödött a hóesés, szóval nagyon nem voltak egyformák az esélyek. Az első körben éppen a favoritok szenvedtek – bár Ryoyu Kobayashi azért az élre állt – de aztán a második körben pont azok jártak jól, akik hamarabb jöhettek. Kamil Stoch a 18. helyről jött be másodiknak, Stefan Kraft a 10. helyről harmadiknak, így tulajdonképpen a VK öt legjobbjából ott volt három a dobogón – na de nem a szokványos módon. Az éllovas japán viszont visszacsúszott egészen a 14. helyig. 

Ami a névsort illeti: a két évvel ezelőtti esélyesek nem sokat változtak, csak Halvor Egner Granerud nevét kell még mindenképpen hozzátenni az előbb felsoroltakhoz. Focis hasonlattal élve, a Négysáncversenyt leszámítva a szezonban amit a norvég mellé rúg az is bemegy, ráadásul sokat javultak a stíluspontjai, amire nagy szükség van a normál sáncon, hiszen itt jóval kisebb különbségeket hoz minden verseny. Ez lesz majd az első nap, ahol a németek is reménykedhetnek egy dobogós helyezésben, Geiger és Eisenbichler mellett akár Paschke is okozhat meglepetést – bár lehet, hogy ha Barcarozsnyón teljes a mezőny és nincsenek a kizárások, akkor nem lett volna esélye a TOP10-re. De azért ők mégiscsak otthon vannak. 

Szerkesztőségünk tippje

 • adammalysza: 1. Granerud 2. R. Kobayashi 3. Geiger
 • anitaxn: 1. Granerud 2. Lanisek 3. Eisenbichler
 • realniku: 1. Stoch 2. Granerud 3. Eisenbichler
 • pepe: 1. Stoch 2. R. Kobayashi 3. Granerud 

VEGYES CSAPATVERSENY

Február 28. 17.00

Egy gyengébb ugró teljesítménye már letaszíthatja a dobogóról az adott nemzetet, és miután a hölgyeknél nagyobb különbségek is összejönnek normál sáncon, mint az uraknál, így a nők pontjai alapvetően meghatározhatják azt, hogy ki az, aki oda érhet a dobogóra, és ki az, aki lemarad onnan. Ha van favorit, akkor az talán Norvégia, ahol még a bőség zavarával is kűzd a szövetségi kapitány – valószínű a korábbi gyakorlatnak megfelelően az előző napi eredmények ismeretében aki jobban teljesít, az kerül majd be a csapatba most is. Ausztria és Szlovénia a B csapatát küldte el Romániába a múlt hétvégén, így ők a férfi vonalon biztos, hogy erősebbek lesznek, míg a Japán csapat sikere a második emberek formájától függ. Ebből a három országból alighanem kettő éremmel térhet haza, de hogy ki marad le, arra nagy tételben jobb, ha senki nem fogad. A házigazdák itt is címvédők, de idén nincs annyi jó formában lévő ugrójuk, hogy odaérjenek, már a dobogó is meglepetés lenne tőlük.

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Norvégia 2. Ausztria 3. Szlovénia
 • anitaxn: 1. Norvégia 2. Szlovénia 3. Ausztria
 • realniku: 1. Norvégia 2. Ausztria 3. Szlovénia
 • pepe: 1. Norvégia 2. Ausztria 3. Szlovénia

NŐI NAGYSÁNC

Március 3. 17.15

Nagysáncon a nők számára túl sok versenyt még nem rendeztek a szezonban, szám szerint kettőt. Most első alkalommal osztják ki a világbajnoki címet, amire jó eséllyel hat-hét ugró pályázhat. Marita Kramer, Sara Takanashi, Silje Opseth és Ema Klinec állt már az idei Világkupa szezonban dobogón és ugrottak 130 méter felett, de ezt most kétszer tökéletesen meg kell ismételni. Miután ez lesz a hölgyek számára már a negyedik verseny az is kérdés, hogy ki mennyit gyűjtött össze az eddig megszerezhető három medálból, és milyen eredményt hozott a normálsánc. Az biztos meglepő lenne, ha nagyon más véget érne ez a viadal, mint az előző heti.

Vörös Virág az egy évvel ezelőtti komoly sérülése után újra egyre jobb formában ugrik

Ami Virág esélyeit illeti: ugrott már éppen itt Oberstdorfban nagysáncon, sőt még pontszerző is volt a 29. helyével, úgyhogy repülni nem csak szeret, hanem tud is, így joggal bizakodhatunk abban, hogy bekerül a versenybe a selejtezőből. Versenyzőnk és edzője, Vasja Bajc úgy döntöttek, hogy a két verseny között Szlovéniába utaznak és edzeni fognak, az idei tíz nagysáncos ugrás ugyanis nem túl sok, ezt a számot kellene még egy kicsit feljebb tornászni. De talán sikerül Virágnak bekerülni a versenybe, minden más ami ettől jobb, most még ajándék.

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Kramer 2. Opseth 3. Takanashi
 • anitaxn: 1. Kramer 2. Takanashi 3. Opseth
 • realniku: 1. Kramer 2. Lundby 3. Takanashi
 • pepe: 1. Kramer 2. Opseth 3. Lundby

FÉRFI NAGYSÁNC

Március 5. 17.00

Németország számára talán a legnagyobb sansz az aranyéremre ez a nap lesz, hiszen ugyanazon a sáncon ugranak, ahol a Négysánc esetében is, és ott ugye december végén Karl Geiger diadalmaskodott. Láthatóan jó formában van, és Eisenbichler lelkesedésére is szükségük lesz a hazaiaknak. Kérdés persze, hogy az elbukott aranysast Granerud számára a soros akarja-e kárpótolni, hiszen a norvég itt leszorult a dobogóról, azóta viszont újra bizonyította, hogy kettőből egy arany idén mindig az ő nyakába kerül. Ausztriának is villantania kellene valamit és a szlovén ugrók is felszálló ágban vannak – és akkor még nem beszéltünk a győzelem ízét újra egyre többször megérző japán Kobayashiról – így tizenöt nevet nyugodtan felsorolhatunk esélyesnek, közülük a napi forma és a szükséges szerencse dönthet majd. Pláne, mert az olimpiával és a sírepülő VB-vel ellentétben itt a Világkupához hasonlóan két ugrás után már kiosztják az aranyat. 

Granderud a VB favoritja, akár négy aranyat is nyerhet

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Granerud 2. Stoch 3. Eisenbichler
 • anitaxn: 1. Eisenbichler 2. Stoch 3. Geiger
 • realniku: 1. Granerud 2. Lindvik 3. R. Kobayashi
 • pepe: 1. Granerud 2. Eisenbichler 3. Lindvik

FÉRFI CSAPATVERSENY

Március 6. 17.00

Célba érnek-e a lengyelek? Számomra ez a csapatverseny legnagyobb kérdése, hiszen talán soha nem volt még ilyen erős a válogatott, mégis eddig kiénekelték a sajtot a szájukból. Ha valamelyik válogatottnak rajtuk kívül előre oda lehetne adni az érmet, az Norvégia, hiszen Granderud mellett Tande, Johansson és Lindvik is rendre ott van a élmezőnyben. Na és ki nyert eddig a három VK-ból kettőt? Na igen, Ausztria. Ők voltak azok, akik képesek voltak idén stabilan és kiegyensúlyozottan teljesíteni – igaz, legutóbb már lemaradtak a végén az éremről. Így aztán joggal bizakodhat Németország és Szlovénia is, hogy ők odaérhetnek a dobogóra – a japánok pedig talán azért nem, mert nincs négy jó emberük idén. Persze lehet, hogy nekik meg éppen most jön ki a lépés! 

Szerkesztőségünk tippje:

 • adammalysza: 1. Norvégia 2. Lengyelország 3. Németország
 • anitaxn: 1. Norvégia 2. Németország 3. Lengyelország
 • realniku: 1. Norvégia 2. Lengyelország 3. Németország
 • pepe: 1. Lengyelország 2. Norvégia 3. Németország

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s