Vasja Bajc: Normálsáncon célunk a legjobb negyven

Vörös Virág tavaly március térdszalag-szakadása egyelőre érezhetően rányomja az idei szezonjára a mérlegét, habár a nehéz kezdés után az utóbbi időben azért látszanak már biztató jelek is. Az obersdorfi északi sí világbajnokság előtt versenyzőnk edzőjét, Vasja Bajcot kérdeztük arról, hogy hogyan alakult számukra eddig az évad, milyen formában van Virág, Illetve milyen várakozásokkal készülnek a világversenyre.

A szezon eleje nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, Virág ugyanis nem volt még kész arra, hogy a tavalyi sérülése után keletkezett mentális akadályokat átugorja. Ez egyébként is egy őrült szezon, rengeteg versenyt töröltek és a versenynaptár is elég sűrűn változik, úgyhogy elég nehéz így hosszú távra tervezni. Persze ez mindenkit érint, de nekünk mégis kicsit más a helyzetünk, hiszen Virág most egy rehabilitációt követő időszakban van, ez egy kicsit nehezebb helyzet, mint ha valaki teljesen egészséges és mindig versenyre kész állapotban van.

A fő célunk Virággal továbbra is a jövő évi olimpia, persze tudjuk milyen kemény a kvalifikációs rendszer, így neki is egy kicsit keményebbnek kell ehhez lennie. Sokat beszéltünk vele erről, Virág szeretett volna minél hamarabb visszatérni a sáncra, ugyanakkor belül a „szíve” nem adta még a maga számára a zöld lámpát ehhez és közben többször panaszkodott a térdére is. Így utólag valószínűleg egy kicsit korai volt még ekkor a visszatérés a sáncra, hiszen Virág ugyan ugrott, de nem ment neki jól.

Hasonló volt a helyzet a ramsaui szezonnyitó versennyel, ahova én nem mentem volna el, de Virág szeretett volna mindenképp indulni, én pedig engedtem neki, bár ez és a ljubnói hétvége is igazából egy újabb csapás volt a számára. Ekkor döntöttünk úgy, hogy nem erőltetjük tovább a versenyeket, inkább visszatértünk Planicára, ahol a 60-as és a 80-as sáncon ugrott Virág, ami kezdett egyre jobban menni neki, ezzel visszatért az önbizalma is. Ezután mentünk el Hinzenbachba, ahol csak egy kicsit nagyobb a sánc, mint a planicai 80-as. Virág itt is napról napra javított az ugrásain, és bár az első nap még nem volt az igazi, további önbizalmat adott neki, hogy még a nem tökéletes ugrásokkal is többeket meg tudott előzni. Ezzel együtt a harmadik nap és az, hogy bejutott a versenyre nekem is és neki is meglepetés volt.

Azt már előre eldöntöttük, hogy ezután visszamegyünk Szlovéniába és csak a világbajnokságra készülünk. Barcarozsnyó még esetleg képben lehetett volna, de inkább maradtunk, hogy végre fel tudjunk menni a nagysáncra is, ahol majdnem egy év szünet után szombaton ugrott először. Nem mondom, hogy nem féltettem előtte, de jól megbirkózott vele, az utolsó két ugrása pedig már egészen jó is volt.

Virág egyébként általában is egy kicsit jobb fizikai állapotban van, mint a szezon elején, az ugrások mellett folyamatosan dolgozott azon is, hogy a térdét erősítse. A legnagyobb gond itt továbbra is a testtömegindexe, ami a legjobbakhoz képest még mindig nem ideális, hosszabb távon, ha egy komolyabb szintben gondolkodunk, mondjuk a legjobb 20-at megcélozva, akkor több kilóval könnyebbnek kellene lennie.

Ami Oberstdorfot illeti, Virág Hinzenbachban megmutatta, hogy ha jól ugrik, normálsáncon most is képes bejutni a legjobb 40-be, persze egy világbajnokság mindig más, sok múlik azon, hogy mennyire magabiztosan kezd előtte kedden és szerdán a két edzésen. Virág egyébként régebbről ismeri ezt a sáncot, ám a világbajnokságra módosítottak a profilon, most egy modernebb röppályája van, amit a sérülés és a járvány miatt még nem tudott kipróbálni.

A normálsánc után aztán 2-3 napra visszatérünk majd Planicára, ugyanis amíg a férfi verseny és csapatversenyek zajlanak, csak kívülről nézhetnénk a versenyeket, ehelyett inkább a nagysáncon tervezünk még valamennyit ugrani. A nagysánc egyébként is egy másik történet, ugyanis míg a normálsáncon egyértelműen célunk a továbbjutás a fő versenye, nagysáncon az is komoly eredmény, hogy Virág el tud indulni a kvalifikáción, de nehéz megmondani, hogy mire lehet ott képes. Egyébként is kevesebb tapasztalata van nagysáncon, mint a legjobbaknak, idén pedig összesen tíz ilyen ugrása volt.

A vébé után egyébként azt tervezzük, hogy Virág hazamegy majd egy-két napra, aztán Planicán készülünk tovább az oroszországi versenyekre, amelyeket Nizhny Tagilban és Chaikovskyban megint normálsáncon rendeznek majd. Az utolsó forduló ugyan nagysáncon lesz, de ott csak a VK legjobb 30 versenyzője vehet majd részt.

Vasja Bajc: Normálsáncon célunk a legjobb negyven” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s