Sebastian Foss-Solevåg Cortina szlalom-világbajnoka!

Sebastian Foss-Solevåg megkoronázta szezonját a világbajnokság zárónapján, két évig már biztos őt hívják a műlesiklás regnáló világbajnokának! A norvég két remek futamot síelt, miközben a többi előzetes favorit egytől egyig megremegetett valamelyik futamban. A másik kivétel Henrik Kristoffersen, aki a hatodik helyről a dobogó legalsó fokáig tört előre. Az első futamot nyerő Adrain Pertl szoros csatában szorult végül a második helyre. Az olaszok Vinatzer révén majdnem érmet ünnepelhettek, míg a svájciak az óriás után ismét hoppon maradtak.

Reggel még hideg, 1 °C-os hőmérséklet várt a sízőkre. A pályát svájci edző tűzte, és mint a futam alatt kiderült, a tűzés azokat díjazta, akik merték elengedni a léceiket. A meredek pályán ugyanis egy-egy kisebb korrigálás sem jelentett nagy hátrányt, a folyamatos fékezések a tiszta ívek érdekében annál inkább. A pálya a komoly múltú “Druscié A” volt, melyen még az “osztrákok Puskása”, Toni Sailer is szerzett olimpiai aranyat. A várt enyhe idő miatt a FIS még szombaton bejelentette, hogy a szokott 30 síző helyett, rendhagyó módon csak a legjobb 15 indul majd fordított sorrendben. Majd az első futam győztese után síelhetnek a 16. helytől hátrébb végzők.

Alexis Pinturault (7.) korrekt, pattogós menetet síelt. Komolyabb hibát nem lehetett felfedezni nála. Sebastian Foss-Solevåg (3.) szemre nem épp szépen, erőből oldotta meg a lejtőt, de a pálya és így az óra díjazta ezt a hozzáállást. Az alsó szakaszon tűnt igazán világverőnek ideje. Ramon Zenhäusern (21.) túl sok élt használt, másfél másodperces hátránnyal pedig végül a legjobb 15-ből is kicsúszott a számára kevésbé kedvező meredek pályán.

Henrik Kristoffersen (6.) ügyesen vezette a léceit a kapuk közt, idén talán először láttuk mosolyogni a célban. Nem sokkal maradt el honfitársától. Clement Noël (5.) a pálya háromnegyedéig remekelt, mindössze az utolsó szektorban maradt el Foss-Solevågtól, így a vezetést végül nem tudta megszerezni. Manuel Feller (24.) nagyon nagyokat fékezett szinte minden kanyarban, így folyamatosan súlyos tizedekkel hízott hátránya. Még az eddig utolsó Zenhäusernt sem tudta megelőzni.

forrás: blick.ch

Marco Schwarz (7.) hasonlóan síelt, mint Noël. Szélsebes kezdést követően kissé visszavett a tempóból, majd az alsó szakaszon ő is begyűjtött pár tizedet. Adrian Pertl (1.) vaskosan meghálálta a szövetségtől kapott indulási lehetőséget. Bátran engedte léceit, folyamatosan előnyben síelve vette át a vezetést! Daniel Yule (9.) tőle rég látott agresszív sízéssel teljesítette a pályát, ráadásul féltávnál még a pillanatnyi dobogóra is volt esélye. Michael Matt (13.) jó kezdést követően az alsó szakaszon kapott sokat. Alexander Khoroshilov volt az első kieső, a rajt után nem sokkal lépett rá egy fordító kapura. Loïc Meillard remek sebességgel síelt, de a pálya közepi letörésnél összeakadtak egy pillanatra lécei, ami maitt messze elrepült a kapuktól.

A tizenötös fordítás miatt nagyon sok kockázatot vállaltak többen, az újabb áldozat, sorozatban a harmadik Victor Muffat-Jeandet volt, kapura lépett. Dave Ryding végig a dobogóért síelt, remek érzékkel engedte léceit, de az utolsó szektor elején megbillent és kiesett. Linus Straßer (23.) szabályosan dobálta magát a stanglik közt, ez viszont bőven másodperc feletti hátrány formájában ütött vissza a németnek. Mindössze Fellert előzte meg.

forrás: blick.ch

Tizenöt síző után négy síző esett ki, az utolsó háromank pedig továbbra is izgulnia kellett a tizenötbe kerülésért. Az utolsó hármas helyét azonban Filip Zubčić (25.) egyáltalán nem veszélyeztette, enervált sízéssel ért le. Alex Vinatzer (2.) megörvendeztette a hazaiakat: nagyon kontrolláltan, de rendkívül gyorsan síelt, ráadásul hiba nélkül, így a második helyről várhatta a folytatást. A svájciak vesszőfutása tovább folytatódott, Luca Aerni volt az újabb kiesőjük.

Manfred Mölggöt (20.) is láthatóan doppingolta a hazai pálya, a pillanatnyi tízedik helyet csípte meg, de sokáig nem maradt ott, azt pedig ekkor még senki nem gondolta talán, hogy a 15-től is viszonlag messze került egy ilyen sízéssel. Kristoffer Jakobsen (4.) idén talán először ésszel síelt, az alsó szakaszon pedig négy tizedet faragni tudott Pertlhöz képest, ezzel épp csak lemaradt a dobogóról.

forrás: blick.ch

Az utóbbi másfél évtizedben vagy osztrák világbajnok volt, vagy Jean-Baptiste Grange, utóbbi síelés közben kibillent, így biztossá vált, ő ma már nem nyer. Štefan Hadalin (11.) rendkívül jól kontrollálta menetét, szinte biztos első tizenötös időt síelt. Albert Popov (18.) lassabb első és utolsó szektorra közt kimondottan gyors volt, nem sokkal maradt le arról, hogy a második futamban jó rajthelyről indulhasson. Stefano Gross rendkívül sok kockázatot vállalt, két előnyben megsíelt szektor után viszont kapura lépett. Timon Haugan is jó úton volt a tizenöt felé, de egy késéssorozat végén elesett. Giuliano Razzolinak ennyi sem jutott, a rajt után kaput tévesztett és később ki is zárták. Erik Read (26.) lassan kezdett, majd volt egy komoly rontása is, így ő már a célba éréskor sem volt ott a legjobb 15-ben. Sebastian Holtmann személyében a kiesők igen népes tábora hízott tovább.

Armand Marchant (12.) rendkívül sokat kockáztatott, és komoly rontás nélkül jutott el a célig, amivel másodpercen belül maradt, és Straßert szorította ki a jó rajthelyért izgulók közül. Egy sízővel később Zenhäusern is kiszorult a legjobb 15-ből, ugyanis Matej Vidović (16.) szintén remek menettel rukkolt elő, honfitársa, Istok Rodeš (14.) pedig még ezt is felül tudta múlni, amivel később délutáni korai kiváló rajthelyét is biztosítani tudta. Ekkor már Mölgg sem volt a tizenötben.

forrás: blick.ch

Záporoztak még később is nagy menetek. Többen látták, ha engedik a léceiket, és nem esnek ki, meglehet a 15-ös álomhatár. Így jó menetek és rendkívül sok kiesés jellemezte a folyatatást. AJ Ginnis (22.) ismét rendkívül sok kockázatot vállalt, de ez a végén annyi rontást eredményezett, hogy nem fért be a legjobbak közé. Nem így Benjamin Ritchie (17.), aki hasonlóan Ginnishez a szokott amerikai mentalitással síelt végig, a célban még 15-ként ünneplehetett. Nem sokkal később viszont épp egy újabb amerikai, Luke Winters (15.) szorította ki onnan. A tengerentúliak parádéja pedig még nem ért véget: Jett Seymour (10.) a pálya második felében lényegében olyan jól jött, mint Pertl, így 43-assal a 10. helyet szerezte meg! Nem sokon múlt, hogy ennél is nagyobb szenzációt okozzon valaki. Az Európa-kupában már győzelmet is jegyző brit Laurie Taylor a pálya közepén még a legjobb részidővel állt, és az utolsó ellenőrző ponton is dobogóra esélyesen síelt. A céltól nagyjából 5 kapura sokallt be és esett el.

Az első futamot végül a 100 rajtolóból mindössze 55-en fejezték be érvényes csúszással. Közöttük találtuk hazánk olimpikonját, Kékesi Mártont (41.) is. Marci igen leromlott pályán, 84-essel síelve, a körülette rajtolókat mind megelőzve ért célba, 7,88-as hátránnyal.

Az első futamban Matteo Joris tűzése nem sok babért termett a svájciaknak, így izgulhattak az osztrákok is, vajon nekik, mit hoz majd Marko Pfeifer pályája. A tűzés ezúttal valamivel kevésbé díjazta a mindent bele mentalitású sízéseket, már jóval nagyobb szükség volt a technikai tudásra is, mint korábban. Egy igazán trükkös kombinációt tűzött az osztrák mester, az utolsóelőtti szektorban három kapu adott ki egy nagy ívű kanyart, ami többeken is kifogott. Az idő valóban enyhül délutánra, de végül a félt hirtelen pályaromlás a legjobb 15-öt elkerülte. Utána olvadt meg jelentőse a pálya utolsó szektora.

Luke Winters síelhetett volna végig először, de a pálya közepén egy addig nem túl kockáztatós menet közben kapura lépett. Így Istok Rodešre (6.) várt a feladat, hogy végigérjen a pályán, ráadásul ő már másodpercen belül volt Pertlhöz képest. Komolyabb hiba nélkül síelt, ráadásul jó tempóban. Remekül élt a helyezése jelentette rajtelőnnyel.

forrás: blick.ch

Michael Matt (9.) a meredekebb részeken sokat küzdött, ezzel a vezetést nem tudta átvenni. Armand Marchant (10.) kiválóan kezdett, növelte is előnyét, de ezt a lendületet a pálya alsó részére nem tudta átmenteni. Štefan Hadalin (7.) három tizedet vert a felső szakaszon a horvátra, de az igen trükkös kombinációt a cél előtt ő sem tudta tökéletesen síelni, így ő sem előzte meg Rodešt.

Az amerikaiaknak a szerencsés délelőtt után kevésbé volt sikeres a délután, Jett Seymour, hasonlóan mint Winters, kapura lépés miatt esett ki. Daniel Yule (5.) a második futamban is rég nem látott formáját hozta, egészen a cél előtti méterekig nem volt komoly rontása. Az utolsó kapukba viszont billegősen fűzte csak be magát. Bár ezzel előnye nagy része odaveszett, hét síző után így is ő állt az élen Rodeš és Hadalin előtt.

krone.at

Marco Schwarz végig a győzelemért síelt, stabilan építette előnyét. A rendkívül trükkös pálya végi kombinációban viszont megbillent és nem tudta már befűzni magát a következő kapuba. Alexis Pinturault (7.) úgy síelt, mintha vk-pontokat védene csak az összetetthez, ezzel viszont a pillanatnyi dobogó alsó fokát szerezte meg, Hadalinnal holtversenyben.

Henrik Kristoffersen (3.) minden mindegy alapon rontott neki a pályának. Ugyan voltak apró megingásai, de ezek mind hatalmas tempójából fakadtak. Ezzel folyamatosan nőtt az előnye, éremesélyes menettel vette át a vezetést, majdnem hét tizedet verve Yule-re. Clement Noël (21.) kezdetben nem remegett meg Kristoffersen menetétől, sokáig tartani tudta a norvég idejét, de az utolsó ellenőrző pontnál kicsúszott, és már csak becsületből síelt le a célig.

Kristoffer Jakobsen is versenyben volt a norvéggal, de szokás szerint ezúttal is előnyből lépett kapura. Így továbbra sem szerezte meg első dobogóját a felnőtt mezőnyben. Sebastian Foss-Solevåg (1.) hozta ugyanazt a hiba nélküli, patikamérlegen kimért síelést, amit idén már sokszor. A meredeken továbbra is az egyik legjobban síel, épp csak annyi élt használt, ami feltétlenül szükséges, komoly nyomást helyezett a hátralévő kettősre.

Alex Vinatzer (4.) a győzelemmel a szeme előtt vágott neki a pályának. Egy szektorig tudta tartani a norvégot. Utána egy kisebb hiba, majd a cél előtt egy jóval nagyobb késés következett, amivel jelentős, 1,20-as hátránnyal ért célba, de még ez is elég volt, hogy letaszítsa Yule-t a pillanatnyi dobogóról. Az hogy ott is marad-e, már csak Adrian Pertl-ön (2.) múlt. Az osztrák a pálya közepéig nüanszokkal még az előnyét is növelni tudta. Ugyan a kétszázados hátrányból egy minimális megingással hétszázados hátrány lett, de továbbra is támadt a győzelemért. Végül az utolsó kapukban nem sokon múlt, hogy kiessen, végül befűzte magát, és magabiztosan szerezte meg az ezüstérmet!

forrás: spiegle.de

A folytatásban a jobb helyezésért síeltek azok, aki normál esetben már a célban pakolhattak volna. Tízen értek le, reálisan a 11. hely volt kiadó a fellazult utolsó szektor miatt. Az odáig vezető szakasz viszonylagos árnyékban volt, ott a legjobbak ritkán még Foss-Solevågot is tartani tudták. A legjobban közülük Ramon Zenhäusern (11.) síelt, aki a Pertl és közte rajtoló és célba is érő négyest – Vidović (12.), Ritchie (13.), Mölgg (14.), Jefimov (16.) – viszonylag nagy előnnyel verte, Marchant-t utolérni viszont nem volt esélye. Szintén a javítók közt volt Linus Straßer (15.) ő a 23. helyről léphetett előrébb. A folytatásban sok volt a kieső, olyanok sem értek célba, mint Feller, Ginnis, Zubčić, vagy Read.

A sok kieső révén egy-egy célba érés is sokat érhetett. Ennek köszönhetően végzett húszban a cseh Ondrej Berndt (17.), a szlovén Tijan Marovt (18.), a spanyol Alejandro Puenta Tasias (20.), és a csapatverseny után még az Európa-kupába is átugró Aljaz Dvornik (19.) is. 41.-ként rajtolt Kékesi Márton (25.) és nemcsak megőrizte saját pozícióját (természetesen a kiesőkkel nem számolva), hanem két, már célba ért sízőt is megelőzött második futamos teljesítményével. A magyar válogatott legjobb helyezését érte el, és megjavította Pyeong Chang-i olimpiai 30 helyét is. A szerkeszőség nevében gratulálunk eredményéhez!

forrás: Magyar Sí Szövetség – Facebook/Hungarian Ski Association

A sok kieső révén a szombati selejtező futamban helyezést elérő, de a főversenyre nem kvalifikált sízők is számos helyet léptek előre a tabellán. Trunk Tamás így a 39. helyen végzett műlesiklásban. Sajnos a többi magyar versenyző nem ért célba szombaton, így Nagy Bence és Úry Bálint neve mellé nem került helyezés, Szőllős Benjamin és Szőllős Barnabás neve mellé sem. Utóbbi pedig egy első és egy harmadik szektor után esett ki a szombaton!

Sebastian Foss-Solevåg a szezon előtt mindössze két dobogóval rendelkezett, hat, illetve öt évvel korábbról. Tavaly ugyan a dobogóra nem, de a top10-re rendre odaárt, idén pedig még egy szinttel feljebb lépett. Első VK-győzelmét követően a fél tucat topfavorit  egyikeként érkezett Cortinára. Ugyan szerdán csapatban már volt egy aranya, ma első egyéni érmét is megszerezte, rögtön a műlesikló világbajnoki aranyat! Karrierje során még juniorként sem szerzett eddig egyéni érmet világversenyről.

Adrain Pertlről még pár napja sem lehetett tudni, hogy kap-e lehetőséget a mai versenyen, vagy Fabio Gstreinra esik-e a választás. Végül a szám 2017-es junior világbajnoka meghálálta a bizalmat, a teljes osztrák szlalomválogatottat mentette meg a lebőgéstől. Henrik Kristoffersen érdemeit nem kell taglalni, ami a műlesiklást illeti, de a szlalom-érem világbajnokságról eddig még hiányzott a vitrinből. A mai érmesek közül egyébként ő az egyetlen, aki nem először állt fel VB-dobogóra, két éve óriásban már volt világbajnok.

A világbajnokság ezzel véget ért, a férfiak legközelebb jövő hétvégén Banskóban állnak rajthoz két óriás-műlieskló versenyen, immár ismét a világkupa keretei között.

Borítókép forrása: nrk.no

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s