Marco Schwarz a VB-n is top formában – ő a kombináció világbajnoka

Marco Schwarz karrierje első világbajnoki címét szerezte, miután a műlesikló futamban meg tudta előzni a szuper-G-ben még jobban záró, azt második helyen végző Alexis Pinturault-t. A gyorsabbik futamban egyébként remekeltek az esélyes szlalomosok, így nem sok esély maradt a gyorssízőknek az éremre. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a harmadik helyet is egy techniaki síző Loïc Meillard szerezte meg. A negyedik helyen a kanadai James Crawford végzett, aki a szuper-G-t még a vezető pozícióban fejezte be. Szőllős Barnabás hatalmas második futamot síelt, a 32. helyről a 13.-ig lépett előre. A második futam 8. legjobb idejét síelte, mindössze 2.42 másodpercet kapott a futamgyőztes Schwarztól! Benjamin szintén célba ért, ami annak fényében is nagy szó, ha megnézzük milyen kaliberű sízők estek ki délután, így ő a 21. helyen végzett.

A tegnapi lesiklás hatása rányomta a bélyegét a mai rajtlistára. A tegnap földöntúli bravúrral egy horrorisztikus bukást megelőző Maxence Muzaton, valamint a szintén kiesés sorsára jutott Florian Schieder egyformán keresztszalag-szakadást szenvedett, így már sem a vb-n, sem a szezonban nem állhatnak rajthoz.

A szuper-G pályája, az idő rövidsége miatt megegyezett a hölgyek pályájával. Egy viszonylag tempós, a csütörtöki pályánál jóval kevesebb trükköt tartalmazó tűzés várt a sízőkre délelőtt. A délutáni műlesikláson pedig a svájciak edzője kapott lehetőséget, hogy tűzésével helyzetbe hozhassa az esélyesek közt számon tartott Meillard-t, vagy Aernit. Az idő mindkét futamban kifogástalan volt, azaz napsütés és kemény mínuszok vártak a sízőkre.

Loïc Meillard (6.) idén már többször is bizonyította, hogy otthonosan mozog szuper-G-ben is. Ezúttal is rendkívül jól síelt, nem voltak kövér ívei, vagy nagyobb fékezései. Jared Goldberg (29.) sok hibával rendkívül lassan síelt végig. Lévén, hogy a délelőtti számít erősebb számának, délután már rajthoz sem állt. Hasonlóan döntött a délután folyamán Kjetil Jansrud (11.) is, aki ugyan jóval előkelőbb helyen, de magához képest így is meglepően hátul végzett szuper-G-ben.

forrás: blick.ch

Ricciardo Tonetti (10.) rendre erősen síel alpesi összetettben, és külön örülhetett annak, hogy közel tudott maradni Meillardhoz, így ki szerencsével a délutáni dobogó sem volt elképzelhetetlen. Mattias Rönngren volt az első kieső, kaput tévesztett. Hasonlóan peches volt a liechtensteini Marco Pfiffner is előzetesen legerősebbnek gondolt szakágában.

Alexis Pinturault (2.) nemcsak a szám címvédője, de az utóbbi években lényegében egyeduralkodója is. Szuper-G-ben bronzérmet szerzett csütörtökön és a mostani pályán is hasonló remek formában síelt. Szinte belekötni sem lehetett a menetébe, természetesen a vezetést is átvette. Kisebb meglepetés azonban az volt, hogy azt meg is tartotta a francia azután is, hogy Vincent Kriechmayr (3.) és Matthias Mayer (4.) célba érésekor is ezt a helyet foglalta el. A két osztrák nem síelt ugyan rosszul, de mindkettejüknek akadt egy-egy kisebb megingása, ami a futamgyőzelembe került.

forrás: blick.ch

Gino Caviezel (8.) az a kombinációs síző, aki mindkét számot óriás-műlesikló tudásával próbálja megoldani. Idén rendre jól szerepel egyébként a szuper-G versenyeken is, ma is erről a szezonon átívelő formájáról adott számot. Victor Muffat-Jeandet (24.) az óriás mellett szlalomban is kiváló, így a szuper-G-t kellett valahogy megoldania, hogy versenyben maradjon az éremért. Viszont ahogy a gyorsabbik technikai számban sem villantott eddig idén nagyot, úgy most a szuper-G pályán sem sikerült úgy síelnie, mint a legtöbb technikai sízőnek. Így hamar elszálltak dobogós esélyei. Nem így a szám St. Moritz-i világbajnokának: az idén ismét remekül szlalomozó Luca Aerni (7.) fergeteges záró szakaszával faragni is tudott addig megszerzett hátrányából, így fél másodpercen belül maradt Pinturault-hoz képest.

Marco Schwarz (5.), mint a szlalomosok Világkupájának listavezetője, nem kérdés, melyik oldalról közelíti meg a kombinációt. Agresszíven kezdett, bátor íveket húzott, az időmérésnél pedig topsebességgel repesztett. Alig kapott 3 tizedet a franciától, ami azon nyomban a versenyszám esélyesévé léptetette elő. Justin Murisier (20.) óriás-műlesiklásban nagyszerű, szlalomban komoly eredményei nincsenek, vagyis számára délelőtt dőltek el a lényegi kérdések. Jelesül, hogy az éremszerzésről lemondhat. Komoly ritmikával kezdett, ám a sokakat megtréfáló letörésnél méterekre vágódott a kék vonalon túlra. Bőven másodpercen túli hátrány lett érte jutalma.

lowres_6927_GEPA-20210215-101-133-0017
forrás: oesv.at

Christof Innerhofer (22.) szempontjából egyszerű volt a helyzet: ha akar valamit a mai naptól, élre kell állnia. Ennek megfelelő attitűddel síelt. Vehemenciája a nyomvonal többszöri kiszélesítésével párosult, így pedig a dél-tiroli is eltűnt a középmezőny homályában. Nils Allegre (27.) kiváló tegnapi teljesítményét igyekezett megismételni. Besokallt, egy alkalommal egy érintőre vett kapu úgy kiterelte a pályáról, hogy csak oldalára dőlve, könyökkel korrigálva bírt visszakecmeregni. MihaHrobat(16.) megbízható, de nem átütő menettel vállalható helyzetbe hozta magát délutánra.

Martin Cater (19.) formán kívül versenyzik régóta, visszalépett a tegnapi lesiklástól, szlalomozott egy kicsit, hogy legalább ma kombinációban legyen némi esélye a jobb eredményre. Januári produktuma alapján helytállt, viszonylag korrekt tempóval, kék vonalon belül abszolválta a pályát. Jan Zabystran (20.) kanyarvételei nem fognak szerepelni a tankönyvekben, cserébe legalább ritmikában rendben voltak. A vége neccesre sikerült, reflexei a helyén voltak, így épp befordult a célkapun belül.

forrás: blick.ch

Mivel kombinációban kevés (leginkább 0) VK- versenyt rendeznek, a ranglista nem mindig fejezi ki a valós erőviszonyokat. Ez a férfiaknál nem így volt, a következő blokkban már nagyrészt a Világkupa sokadik vonala szerepelt. Simon Jochernek (9.) speciel bizonyított már ezen a vb-n is, s most sem maradt szégyenben. Alig fél másodperccel kapott ki Pinturault-tól. Minthogy vérbeli lesiklóról van szó, vérmes reményei azért nem lehettek, de a szlalomosk esetleges hibái, és egy erős délutáni síelés még továbbra is top10-zel kecsegtetett. Igyekezetében viszont letarolt egy kaput, ami miatt állt a verseny egy ideig. Felix Monsen (25.) kockáztatott, míg volt mersze, motivált menetének vége nem nagyon lehetett más, minthogy a lista végéhez csatlakozott. Olle Sundin (23.) szinte századra pontosan ugyanezt hozta: kevesebb nagy rontással, alacsonyabb tempóval.

Broderick Thompson (14.) legjobb sízését mutatta be a vb-n, csupán néhány tizeddel szorult ki a legjobb tíz közül. Albert Ortega (30.), vagyis egy spanyol síző érkezett 25-össel, jól érzékeltetve az előző bekezdés elején írottakat. Senkit nem előzött meg. Jeffrey Read(15.) nyilván más kalibert képez, ennek jegyében magasabb kanyartempóval dolgozott. Egy majdnem fenékre ülésen kívül szépen végigment, alig maradt el honfitársától. Henrik Roa (31.) túlstresszelte a szituációt, zaklatott menetével minden korábbinál gyöngébb idővel ért célba. Új-zélandi, nevezetesen Willis Feasey (26.) volt a következő. Két másodpercen belüli elmaradása tiszteletet érdemelt. Az olaszok nem vették komolyan a mai versenyt, harmadik emberük egy VK- szinten tapasztalatlan síző, Giovanni Franzoni (18.) volt. Ehhez mérten egész szépen helytállt. Trevor Philp (11.) technikai síző, épp ezért volt érdekes, hogy az első szektort 2 tizeddel jobban síelte, mint az éllovas. A végére azért kinyílt az olló, de nem eléggé. Másodpercen belül maradt, holtversenyben zárt Jansruddal, márpedig a TOP-10-ből már el lehetett csípni egy még jobb helyet.

Harmincon túl sem állt meg az élet, annál inkább nem, hogy Nejc Naralocnik (28.) visszafogott szereplése után James Crawford (1.) hatalmasat alakított. Mindent bele alapon síelt, a végletekig kockáztatott, s bejött neki. Konkrétan 8 századdal átvette a vezetést a kanadai! Érthetően majd’ kiugrott a bőréből. Minthogy szlalomozni talán csak a tengerentúliak látták eddig, így nem tudtuk ekkor még, hogy délután kis szerencsével a dobogó körül maradhat, vagy jelentősen csúszik-e majd vissza.

Szőllős Barnabás (32.) 33-assal síelt. Bár nem tudott senkit sem megelőzni az addig leértek közül, az átdolgozott felső kombináción kívül a nagyobb hibák elkerülték, hátránya alig lépte át a 3 másodpercet. Ondrej Berndt után Szőllős Benjamin (39.) támadta a pályát. Jóval magabiztosabb volt, mint a csütörtöki Szuper-G-n, de azért érződött, nem a gyors számok a kedvencei. Ő bő 6 másodperces időkülönbséggel ért célba. Szlalomban bízhatott a javításban.

Armand Marchant (33.) belga létére elismert szlalomosnak számított, ezzel együtt nagy szó, hogy Barnabás meg tudta előzni. A kilenctizednyi különbség persze nem az izraeli-magyar síző mellé billentette a mérleg nyelvét. A továbbkerült monacói, argentin, észt és ukrán versenyzők egyformán elmaradtak Barnabás idejétől.

A második futamban James Crawford (4.) tisztesen helyt állt, nem volt rá jellemző a gyors sízők szalompályán sokszor látható esetlensége. Alexis Pinturault (2.) meglepetésre egy szektorig számottevő előnyt sem tudott kiépíteni, utána azonban nagyon rákapcsolt, remekelt a pálya alsó felében.

Egymás után síelhetett az osztrák válogatott által nevezett teljes különítmény: Vincent Kriechmayr kétszeres világbajnokként mindent egy lapra tett fel, de emiatt esett ki. Matthias Mayer kedvetlenül vágott neki a stangliknak, egy kisebb megingás után még sem próbálta bevenni a soron következő kaput. Marco Schwarz (1.) remekül indított, gyorsan lefaragta hozott hátrányát, majd a pálya utolsó harmadában már magabiztos előnnyel sorjázhatta a kapukat. Végül a záró szakasz ugyan nem volt teljesen tökéletes, de négy századot így is megőrzött Schwarz az előnyéből.

Egymás után következett a svájci különítmény háromnegyede: Loïc Meillard (3.) kiválóan kezdett, meg is előzte Schwarzot az első ellenőrző pontnál, de besokallt. Mentése arra volt elég, hogy a pillanatnyi haramdik helyet, több mint egy másodperces hátránnyal megszerezze. Az is igaz, hogy némi szerencsével a pozícióját meg tudta tartani a svájci. Ehhez kellett, hogy Luca Aerni szinte ugyanott hibázzon. Bevállalós kezdés után Aerni egy kanyarba túlságosan bedőlt és elcsúszott. Gino Caviezelnek egy erős futamra lett volna szüksége, de görcsös kezdés után hamar kapura lépett. Justin Murisier (8.) valamivel később síelt, mint csapattársai, de önmagához képest korrekten kerülgette a kapukat, nála a szuper-G-n ment el a még előkelőbb helyezés.

Simon Jocher (5.) egy remek délelőtti futam mellé tett le egy hasonló színvonalút délután, így újabb remek eredményt ünnepelhettek Németországban, akiknek továbbra is álomszerűen alakul VB-szereplésük. Ráadásul a német ki tudta használni, hogy az utána következő két jobb szlalomos, Riccardo Tonetti (7.) és Trevor Phil (10.) sem síelt tökéletesen, pedig előbbinek még némi esélye a dobogóra is lehetett volna egy tiszta menettel.

A gyorsszámosok közül sem Bryce Bennett (16.), nem tudott senkit megelőzni az addig leérkezettek közül. Abban bízhatott legfeljebb, hogy hátulról nem verekszi előrébb magát egy jobb szlalomos. Azonban Broderick Thompon (11.) rögtön jóval összeszedettebb szlalomtudásról adott számot. Honfitársa, Jeffrey Read (22.) kaput tévesztett, a mászás miatt pedig jelentős hátránnyal ért célba. Hasonlóan peches volt a hazai Giovanni Franzoni (23.), aki rögtön az első kapura rátaposott, majd ő is hosszú másodpercekig kapaszkodhatott vissza a lejtőn. Nem a szlovének napja volt a mai: Miha Hrobat előbb kiesett, nem sokkal később az egyébként egész korrekten szlalomozó Martin Čater is idő előtt búcsúzott. Bostjan Kline a rosszul sikerült délelőttje után a számára gyengébb futamban pedig már el sem rajtolt.

A folytatásban előbb Jan Zabystran (9.), majd a korábban már említett Justin Murisier (8.) ugrott előre jelentősen a tabellán, köszönhetően igen erős szlalomjuknak. Christof Innerhofer (14.) rontott első futam után is odaállt becsületből a rajtba, de ideje messze elmaradt az imént kettősétől. Kiesők sora következett, nem ért célba Olle Sundin, Felix Monsen és Willis Feasey sem. Victor Muffar-Jeandet (6.) viszont felszívta magát a délelőtti rontások után, olyat második futamot síelt, amit csak a dobogósok tudtak felülmúlni. Nem síelt rosszul Nejc Naralocnik (17.), a spanyol Albert Ortega (12.) és Henrik Røa (19.) sem, bár az imént remek szlalalomozktól az ért elmaradtak.

forrás: nemzetisport.hu

Ha az imént dicsérettel illettük Murisier-ék szlalomozását, akkor még nagyobb eredményt repesztett Szőllős Barnabás (13.)! Remekül kerülgette a stanglikat, hátránya pedig jóval lassabban nőtt Schwarzhoz képest, mint Muffat-Jeandet-t leszámítva az utóbbi nagyjából 15 síző esetében. Ez pedig azt jelentette, hogy szektorról szektorra ugrott előrébb ranglistán, végül a 13. helyen állt meg, a 32.-ről indulva!

Talán az még nagyobb bravúr, hogy ez a helyezés szám annak ellenére sem nőtt már tovább a verseny végéig, hogy közvetlenül utána rajtolt a szlalomban számos alkalommal pontszerző Armand Marchant (14.) is, de Barnabáshoz képest meglévő hét tizedes hátrányából mindössze kettőt tudott lefaragni a második futamban.         A folytatásban nagy előre lépéseket már nem láthattunk,sőt több kieső is akadt még.  Hátra volt viszont még Szőllős Benjamin! Ugyan olyan magasságokba ezúttal nem jutott el, mint testvére, de becsülettel helyt állt ő is a szlalompályán. Viszonylag sok kieső akadt délután, szerencsére azonban Benjamin pályán maradt, így a 39. helyről ő a 21. helyig lépett előre. Mind Benjaminnak, mind Barnabásnak gratulálunk a teljes szerkesztőség nevében a mai sikeres szerepléshez!

A karintiai Marco Schwarz karrierje eddigi legjobb szezonját síeli. Világkupában mutatott remek formáját a világbajnokságra is láthatóan átmentette. Két világbajnoki bronzérem után kerülhetett ma nyakába az arany. A világbajnokság pedig itt még számára nem ért véget, szlalomban (ahol lényegében már csak matematikailag nem nyerte meg az idei kis kristálygömböt) szintén a legnagyobb favoritként síelhet majd vasárnap. Ausztria ezzel pedig továbbra is veretlen a férfi mezőnyben, Kriechmayr két „párszázados” sikere után Schwarz is hasonló szoros versenyben hozta el a sógoroknak a harmadik világbajnoki címet.

Alexis Pinturault a szám címvédőjeként, és nem mellesleg a csütörtöki szlalom bronzérmeseként állt ma rajthoz, a világbajnoki címet azonban kisebb meglepetésre nem sikerült megvédenie. Ötödik világbajnoki érmét szerezte. Bár holnap a parallelt kihagyja, az óriásban lehet folytatódik a sorminta, azaz a bronz és ezüst után következik az arany? Loïc Meillard hazája sajtója a jelenlegi egyik legtehetségesebb sízőként tarja számon. Odermatt mellett tőle várják pár éven belül az újabb összetett győzelmeket. A kombináció 2015-ös és 2017-es junior világbajnoka alpesi összetettben szerezte meg első felnőtt érmét is. Ha nem hibázik úgy, mint ma, akkor akár már a következő három szám valamelyikén tovább gyarapíthatja ezt a kollekciót.

Holnap parallel versenyt rendeznek mindkét nem képviselői számára.

Borítókép forrása: Marco Schwarz – Facebook

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s