Pénteki hírek Cortináról

Bár ma nem osztottak érmeket az Alpesi Sí Világbajnokságon, így sem volt eseménytelen a nap Cortinán. Három lesiklóedzést is rendeztek, ahol többen még a szombati, illetve a vasárnapi indulásért síeltek.

Edzésnappal folytatódott a cortinai Alpesi Sí Világbajnokság programja pénteken. A hét eleji kedvezőtlen időjárás, és az emiatti programváltozások miatt a mai napra három lesiklóedzést is besűrítettek a szervezők. A férfiak a menetrend szerint tervezett edzést teljesítették a vasárnapi verseny előtt, míg a hölgyek a holnapi verseny előtt előbb rövidített, majd teljes pályán verzióban is lecsúszhattak a Tofana pályán.

Női első és második lesiklóedzés

Az első, rövidebb pályán rendezett edzést Mirjam Puchner nyerte, megelőzve Tamara Tipplert, valamint az időközben topfavorittá avanzsált, újdonsült világbajnok Lara Gut-Behramit. Az esélyesek közül Breezy Johnson a 4., Michelle Gisin az 5., Ledecká a 11., míg Suter a 17. helyen végzett. A címvédő Ilka Štuhec 8. helyen végzett.

A második, immár teljes pályán rendezett edzésen már Gut síelte a legjobb időt, de a dobogón ismét Tipplerrel és Puchnerrel osztozott. Štuhec ezúttal is jó formában síelt, a 6. helyen végzett, míg Gisin a 8., Johnson a 10., Suter a 11, Ledecká pedig a 12. legjobb időt síelte. Ami talán itt még érdekesebb, hogy ki mit hozott ki a pálya „ismeretlen” felső részéből: Gut itt is a legjobb volt, Siebenhoferrel, Štuheccel és Ledeckával a nyomában.

Az edzések a világbajnokságon, amellett hogy a szokott módon a pálya ismerkedésére szolgálnak, a nagyobb sírnemzetek válogatottjai számára az utolsó rostát is jelentik. Előzetesen az olaszok hat hölgyet neveztek az edzésekre, de Bassino és Brignone a jövő heti sűrű program előtt inkább pihennek, így ott el is dőlt, hogy Marsaglia, Delago, Curtoni és Pirovano lesznek az indulók.

Ádáz csata folyt viszont az osztrákoknál, ami abból is látszott, hogy mindkét edzésen szép számmal szerepeltették magukat a tabella élén, azaz ők már ma is mindent beleadtak a meneteikbe. Puchner és Tippler mindkétszer dobogón végzett, így várhatóan ők ezzel biztos indulók holnap. Siebenhofer a második edzésen épp csak lemaradt a dobogóról, és délelőtti 12. helyével is a 3. legjobb osztrák volt. Scheyer pedig mindkét edzésen a 4. legjobb volt közülük, míg a két további aspiráns Rädler és Venier elsőre még nem sokkal, másodszorra viszont már jókora lemaradással álltak a különverseny 5-6. helyén.

Férfi lesiklóedzés

A férfiak először síeltek a világbajnokságra, és a 2026-os Cortina-Milánói olimpiára kialakított lejtőn a Vertiginén. Dominik Paris nagy előnnyel végzett Simon Jocher előtt, de szabadosan értelmezték a pálya határit, így ezeket az időket helyén kell kezelni. Kapurontás nélkül a harmadik Max Franz volt a leggyorsabb, Otmar Striedinger és Johan Clarey előtt. A további esélyesek közül Baumann 8., Mayer 13., Feuz 14., Kriechmayr 23. helyen végzett.

Az osztrákok és az olaszok 6-6, a németek 5 sízőt neveztek, így előbbiek 2-2, utóbbi pedig még 1 sízőt ki kell rostálnia a holnapi második edzés után. Az osztrákoknál Mayer és Kriechmayr mellett reálisan két hely kiadó, itt Franz és Striedinger lépéselőnybe került a 17. Hemetsbergerrel és a 35. Walderrel szemben. Az olaszoknál Paris helye borítékolható, ráadásul ma ő volt az edzéselső is, míg Innerhofer mai 27. helye ellenére is szinte biztos kvalifikáció nélkül rajthoz állhat vasárnap. Schieder ma a 7., míg Marsaglia a 9. helyen végzett, így ők is erősítették esélyeiket a 30-31. helyezett Buzzival és Casséval szemben.

A németeknél Dreßen visszatérése okozott kavarodást a biztosra vett négyesben. Ennek megfelelően náluk is nagy a tolongás, ötből négyen a legjobb 11-ben végeztek: Jocher (2.), Sander (6.), Baumann (8.) és Dreßen (11.). Schwaiger mindössze a 25. helyen távol volt honfitársaitól.

A Szőllős-testvérek szintén ott voltak a rajtban és végig is síelték a lesikló pályát mindketten. Barnabás a 46. (+6,76), míg Benjamin a 48. (+12,11) helyen zárt. A tőlük származó helyszíni információ alapján tudjuk, hogy mára a Vertigine ugratót lelassították, ha a versenyre is így hagyják az ugratót, akkor Barnabás mellett Benjamin is síel majd vasárnap. Továbbá Barnabás súlypontja a fenti ugratón nagyon hátrakerült, majdnem elesett. Így utána óvatosabban síelt a már tovább. Innen is köszönjük a folyamatos helyszíni infókat a Szőllős-családnak!

További program

A nők holnap már a világbajnoki címért síelnek 11:00-tól lesiklásban, míg a férfiak mezőnyére a tervek szerint még egy edzés vár. Nekik vasárnap következik az éles megmérettetés, szintén 11:00-tól. Az eredményekről természetesen azonnal beszámolunk a Facebook oldalunkon, míg a részletes összefoglalókkal délutánonként jelentkezünk itt a blogon!

Borítókép forrása: coritna2021.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s