Újabb svájci éremeső: Corinne Suter a lesiklás világbajnoka!

Corinne Suter révén újabb svájci aranyérem született Cortinán. A lesikló kis kristálygömb tavalyi győztese remek alsó szakasszal biztosította be a győzelmét. A svájciak csapatszinten is ismét remekeltek, Lara Gut-Behrami bronzéremmel gyarapította éremkollekcióját, így már mindkét svájci lány duplázott Cortinán a dobogón. Közéjük Kira Weidle férkőzött be remek teljesítménnyel, így a német válogatott három verseny alatt már most felülmúlta teljes világbajnoki várakozásukat az érmeket tekintve. A címvédő Ilka Štuhec mindössze a 14. helyen végzett.

A hét elején még igen mostoha időjárás a hét második felére kegyeibe fogadta a világbajnokásgot Cortina d’Ampezzón. Rendkívül hideg idő és szikrázó napsütés köszöntötte a szombat délelőtt rajthoz álló sízőket a Tofane pályáján. A két ikonikus szikla közt átvezetett szakaszról híres pálya a nők számára nem ismeretlen, az egyik leggyakrabban használt lesiklópályák közé tartozik.

forrás: cortina2021.com

Ami a hiányzókat illeti, mindenképp szót kell ejteni a hazaiak előzetes topfavoritjáról, Sofia Goggiáról. Az olasz lány még Garmisch-Partenkrichenben sérült meg, az elhalasztott versenyt követően, a turista pályán a völgy felé síelve. Topfavorit nélkül pedig nyitottá vált a küzdelem 4-5 síző is reális aranyeséllyel állhatott rajthoz.

Francesca Marsaglia (17.) teljesítette elsőként a másfél percnél valamivel hosszabb pályát. Komolyabb hibát nem láthattunk, a kérdés inkább sebessége volt, amire később kaphattunk választ. Jasmina Suter (18.) gyorsabban kezdett, de a pálya második felében voltak kövér kapuvételei. Laura Pirovano (12.) szintén a pálya elején volt sokkal gyorsabb Marsaglianál, de ő a sebességet lent is tartani tudta, igaz, egy-egy kanyarban ő is kicsúszott a kevésbé jeges pálya széli hóba.

forrás: blick.ch

Nadia Delago (15.) a kanyarokban volt bizonytalan, többször is még egy plusz fékezéssel kellett korrigálnia, a pálya végén viszont rendkívül gyorsan tudott végigcsúszni. Breezy Johnson (9.) a rajt utáni keresztcsúszón hatalmasat hibázott, csoda volt, hogy versenyben maradt. Ezután viszont mindent egy lapra tett fel, voltak kövér ívei ugyan, de ezek eszeveszett tempója következményei voltak, így végül előnybe tudta billenteni az eredményjelzőt. Kajsa Vickhoff Lie (16.) nem kezdett rosszul, de összességében hiányzott a kockázatvállalás, ami nélkül már nem lehetett átvenni a vezetést.

Corinne Suter (1.) nagy előnyre tett szert a pálya első felében, köszönhetően Johnson hibájának. Igaz, a rajtot követő első egy-két kanyart még igen álmos tempóban kezdte meg. Viszont utána a legmagasabb sebességekkel, komolyabb ívtévesztés nélkül száguldott végig a pályán. Az utolsó szektorban a verseny végégi verhetetlennek bizonyult, jelentős tizedeket verve a legtöbbekre. Nem volt meglepő, hogy 9 tizedes előnnyel ért a célba.

A svájciak dominanciáját jelezte, hogy Michelle Gisin (5.) kitűnő sízéssel folyamatosan tartotta honfitársa menetét. Idei legjobb lesiklását síelte, de a pálya alján nem tudott konkurálni Suterrel. Ester Ledecká (4.) szokott kockáztatós stílusában komoly adok-kapokban volt Suterrel. A pálya elején egyből látványos korrekcióval kezdett, majd a pálya alján is kellett még kisebb, de látványos mentést bemutatnia, de az nem volt kérdés, hogy a pillanatnyi második helyet megszerzi.

Kira Weidle (2.) az utóbbi időben is már többször bizonyította tehetségét és jó formáját. Ennek ellenére kisebb meglepetés volt, hogy erős kezdést követően is nagyon közel tudott maradni Suterhez, és bár nagyon szoros volt a verseny az utolsó időmérőig, de az utolsó szektorban nem volt ma gyorsabb Suternél.

Christina Scheyer (19.) titkos favoritunk volt a világbajnokság előtt, és bár a részvételi jogot a tegnapi edzésen kivívta Venierrel szemben, de rendkívül ideges futamával senkit nem előzött meg, amikor leért. Ragnhild Mowinckel (10.) erős kezdés után folyamatosan esett vissza. Ívei jók voltak ugyan, de ehhez a sebességet kellett beáldoznia.

Lara Gut-Behrami (3.) kihasználta, hogy Suter elég álmosan kezdett a pálya elején. Így szerzett előnyét még tudta tartani egy méretes kisodródás ellenére is, de a pálya alján ő sem tudott olyan sebességgel végigszáguldani, ahogy honfitársa, így még kellett elégednie a pillanatnyi harmadik hellyel.

Ramona Siebenhofer (5.) messze jobban síelte ma a lesiklást, mint tette azt idén a világkupában. Jól kanyargott a pálya közepén, ez nem is volt meglepő, lévén a technikásabb lesiklók közé tartozik, de a sebessége nem volt meg a dobogóhoz. Tamara Tippler (7.) remek edzéseredményekkel várhatta a rajtot, de a “kotta” nála is hasonló volt, mint már sokaknál. A rajt után közel maradt Suterhez, amit tartott a pálya közepéig, de ha az utolsó szektorra nincs előny, akkor dobogóban nemigen lehetett ma gondolkodni.

Marie-Michelle Gagnon (13.) számára a lesiklás még túl gyors terep, ezúttal sem jelentett igazi veszélyt a legjobbakra. A címvédő Ilka Štuhec (14.) rendkívül gyorsan kezdett, de a Tofane ikonikus sziklái közül kicsúszva folyamatosan hibázott, egyre távolabb került a legjobbaktól. Mirjam Puchner (11.) az utóbbi időben felfelé ívelő formát mutatott, amit a számára selejtezőnek is számító edzések is jeleztek, de ma már mindenki teljes erőbedobással síelt, így nem sok esélye volt egy éremre.

forrás: krone.at

Elena Curtoni (8.) a pálya közepén nem ment rosszul, és pillanatnyi nyolcadik helye azt is jelentette, hogy ő lett a mai nap a legjobb hazai síző. Tiffany Gauthier (23.) zárta a legjobb húsz jelenlevő síző sorát. A francia lány messze elmaradva legjobbaktól, a pillanatnyi utolsó helyen zárt.

A nagy sínemzetek létszámkorlátja, és a jövő heti esélyesek részleges távolmaradása okán már csak 11, a világkupában sem mindig versenyző hölgy várakozott a rajtban. Laura Gauche (20), Maruša Ferk (22.), vagy épp Laurenne Ross (26.) neve nem ismeretlen, de egyikük sem tudott a legjobb 15 közelébe kerülni. Mellettük orosz, ausztrál, bosnyák, vagy épp román síző teljesítette még a pályát. Magyar kötődésű versenyző viszont nem állt ma rajthoz. Végül a szerb Ignjatovic kiesése maitt 30 síző fejezte be a versenyt.

Corinne Suter két évvel ezelőtt, épp a világbajnokságon robbant be a síelitbe, és a gyors számok élmezőnyének azóta is kirobbanthatatlan tagja. Akkor egy-egy ezüst és bronzérmét rögtön követték az első világkupa dobogók, majd tavaly mindkét számban a győzelem. Tavaly téli rendkívüli kiegyensúlyozottsága pedig rögtön a két gyorsabb szám kristálygömbjét érte neki. Idén, épp a világbajnokság előtt jóval visszafogottabb volt, de úgy néz ki a formaidőzítése remek, csütörtöki ezüstérme után rögtön a lesiklás világbajnoki címét is megszerezte.

Kira Weidle két éve két világkupa harmadik hellyel hívta fel magára a figyelmet. Bár azóta is stabilan szállítja a jó helyezéseket lesiklásban, dobogói számát nem tudta tovább növelni. Tavalyi, kissé halványabb szezonja után ismét több erős helyezést és jó formát mutatott fel, és a tegnapi edzéseken is látszott, kedvére való a pálya. A napokban lesz 25 éves, így elképzelhető, hogy most jött el az idő, amikor stabil dobogóssá válik. Lara Gut-Behrami 2009-es ezüst-, és 2015-ös bronzérme után állt ismét dobogóra lesikló világbajnokságon. A svájciak jelenlegi legeredményesebb sízőnője idén világkupagyőztes formáját idézi, nem elképzelhetetlen, hogy nem a mai volt utolsó jelenése a dobogón Cortinán.

Ahogy csütörtökön, most is Maria Walliser, ezúttal 1989-es világbajnoki címe után szerzett először svájci női síző aranyérmet, míg német lesikló Katja Seizinger 1996-os, Sierra Nevada-i ezüstérme óta nem állt dobogón. Lara Gut pedig csakúgy mint szuper-G-ben, immár lesiklásban is háromra növelte világbajnoki érmei számát.

Holnap a férfiak lesiklásával folytatódik a program!

Borítókép forrása: blick.ch

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s