Osztrák erődemonstráció a VB főpróbáján

Ismét Vincent Kriechmayr győzött szuper-G-ben, ezúttal Garmischban. Az osztrák szakági éllovas mellett ismét Odermatt és Mayer állhattak a dobogóra, mint Kitzbühelben, viszont ezúttal Odermatt nem tudott befurakodni a két osztrák közé, így szomszédjaink tíz év után arattak kettős győzelmet a szakágban. A világbajnokság előtt három nappal rendezett verseny egy utolsó erőfelmérőként is funkcionált, ahol újból bebizonyosodott, az érmekért legnagyobb eséllye a mai dobogós hármas mérkőzhet majd meg.

A hagyományoktól eltérően idén a lesiklás mellett nem óriást, hanem szuper-G-t rendeztek Garmisch-Partenkirchenben a férfiak számára. Mivel kedden már a férfiak is versenyeznek majd a világbajnokságon, ráadásul épp ebben a számban, így a mai verseny egyfajta főpróba is volt, de épp a világbajnokság, valamint a sérülések miatt többen hiányoztak is a rajtlistáról. Tegnap megsérült Josef Ferstl és Brice Roger is, előbbi törésekből, míg utóbbi valószínűleg térdszalag-szakadásból lábadozik majd a következő hónapokban. Alexis Pinturault a világbajnokság közelsége miatt hagyta ki a hétvégét, míg a kedden már lehet rajthoz álló Mauro Caviezel ma még egyelőre nem versenyzett. Továbbra is sérülés miatt van távol Kilde és Cochran-Siegle is. Valamint, bár a rajtlistán már szerepelt, egyelőre Adrian Smiseth Sejersted sem vállalta a versenyzést.

A bajor olimpiai városka két hete küzd az enyhe időjárással, így nem volt csoda, hogy a világranglista legjobbjai ma is lecsaptak a korai rajtszámokra. Végül inkább emiatt dőlt el hamar a verseny, azaz, hogy a legjobbak hamar leértek, nem a pálya rohamos romlása miatt. Az sokkal jobban bírta a küzdelmet a meleggel, mint tegnap. Ennek ellenére természetesen továbbra is tavaszias idő volt jellemző. A pályát olasz edző tűzte, átlagos szuper-G stílusra, azaz sem túlzottan technikásra, sem túlzottan a lesiklás egyenességére hajazva.

Kezdésként rögtön Marco Odermatt (3.) indult. A svájci nem síelt épp a legtisztább íveken, és bár a pálya alsó szakaszán már nem voltak kövér kanyarvételei, kérdés volt, hogy ez a menet a dobogón túl győzelmet is eredményezhet-e. Mindenestre erre a kérdésre sokatmondó válasz jött magától Odermatt-tól, aki elégedetlenül ingatta a fejét a célban. Beat Feuz (9.) menetéből is arra következtethettünk, hogy Odermatt a pálya elejében hagyott sokat, a pálya közepén viszont már Feuz közel fél másodpercet veszítve került hátrányba.

Matthias Mayer (2.) remek tempóval, és az íveket remekül eltalálva síelt végig a pályán. A rövid síidő mellett is három tizedet adott a svájcinak. Hannes Reichelt (17.) nem tudott élni azzal a lehetőséggel, hogy a VB előtti utolsó versenyen szerencsésen alakult számára a rajtszámhúzás. Lassan síelt, joggal ingatta fejét a célban.

Vincent Kriechmayr (1.) remekül kezdett, kiváló íveket húzott, ráadásul a pálya közepén lévő ugratót szinte repülés nélkül tudta megoldani. Így nagy előnyt síelt már ki eddigre, amibe belefért, hogy a pálya közepén volt néhány szélesebb kapuvétele. Főleg úgy, hogy a cél előtt is gyorsabban síelt, mint Mayer, így át tudta venni a vezetést.

Nils Allegre (4.) sebessége ugyan elmaradt a győztestől, de az íveket ő i közel tökéletesen találta el, így grödeni karriercsúcsát ma tovább tudta javítani, első ízben végzett a legjobb 5 között. Kjetil Jansrud (13) nem jelentett veszélyt a legjobbakra, egyszerűen nem csúsztak elég gyorsan a lécei. Gino Caviezel (10.) rövid várakozásra kényszerült, amíg egy kaput rendbe hoztak a pályán. A svájci továbbra is azért küzd, hogy szuper-G-ben is beférjen a svájci keretbe. Viszont az, hogy Feuztól kikapott egy századdal, nem épp mellette szólt. Indulása valószínűleg attól is függ, testvére végül ott lesz-e a rajtban kedden.

Adrian Smiseth Sejersted, ahogy azt írtuk, mégsem állt rajthoz, így következett Romed Baumann (10.), a hazaiak első sízője. Érdemben ő sem tudta felvenni a versenyt a dobogósokkal, századra azonos időt síelt, mint az imént Caviezel. Rögtön újabb német, Andreas Sander (13.) következett, de ő sem volt harcban a dobogóért. Loïc Meillard (7.) ugyan nem kezdett túl acélosan, de a pálya közepétől jobban síelt, mint Kriechmayr, így újabb remek szuper-G eredményt ért el a svájci, karrierje legjobbját a szakágban. Ezzel együtt pedig ismét jelezte, Pinturault nem dőlhet hátra, ha meg akarja védeni világbajnoki címét kombinációban.

forrás: krone.at

Christian Walder (22.) helye egy szezon eleji dobogóval elméletileg biztos a világbajnoki keretben, de nagyon idegesen síelt. Utolsó helyét nehéz lett volna teljes mértékben a pályára fogni. James Crawford (19.) mindössze az imént síelő osztrákot előzte meg, igaz teljesen más sízéssel. A pálya felső szakaszán még dobogós idővel rendelkezett, de nagyot hibázott, így került az eredménylista másik végére.

Travis Ganong (12.) a pálya közepén húzott nagyon jó íveket, így végül épp csak lemaradt egy top10-es eredményről a mai versenyen. Max Franz (6.) továbbra is felívelő formát mutat, ezúttal is nagyon jól ráérzett a Kandaharra. A pálya közepi Traverse szakaszt a legjobb íven síelte, így a legmagasabb kimeneti sebességgel rendelkezett. Így egy kiváló ötödik helyet, és minden bizonnyal újabb  cortinai indulási jogot biztosított magának. Christoph Innerhofer (5.) deklaráltan a cortinai vébére hegyezi a formáját. A valamivel viseletesebb pályán is remekül síelt, a pálya közepén még dobogóért síelt, és bár a végére kissé alábbhagyott a lendület, így is be jelentkezett a keddi éremesélyesek közé.

Johann Clarey (24.) tegnap erősebbik számában sem brillírozott, így nem volt csoda, hogy ma sem ért el túlzottan előkelő helyezést. Dominik Paris (8.) remekül kezdett, de a pálya laposabb befejezésére nem tudott elegendő kezdő sebességet gyűjteni, így szokásos lendületelőnyét ezúttal nem tudta teljes mértékben kiaknázni. A legjobbak sorár Blaise Giezendanner (23.) zárta egy nem épp acélos futammal.

forrás: kleinezeitung.at

A folytatásban a legjobbak eredményei már nem kerültek veszélybe egy pillanatra sem, az osztrákok már szinte biztosra vehették kettős győzelmüket, amibe ezúttal nem tudott befurakodni Odermatt. A még hátralévők közül Daniel Danklmaier (15.) és Felix Monsen (15.) síeltek a legjobban. Előbbinek így még maradhat egy halvány reménye, hogy valahogy rajthoz állhat Cortinán, míg a svéd válogatott tagjaként biztos induló, és egyre jobb eredményekkel hívja fel magára a figyelmet.

Pontszerzőként zárt Stefan Babinsky (20.), Matteo Marsaglia (26.), a szlovénok kettőse, Miha Hrobat (25.) és Bostjan Kline (28.), valamint Emanuele Buzzi (30.) is. Szinte kuriózum, hogy nemhogy bukás, de egy egyszerű kaputévesztés sem volt a harminc síző alatt, így harmincon túli rajtszámmal még nehezebb volt jó eredményt elérni. A hazai Simon Jochert (18.) ez cseppet sem zavarta, 40-es rajtszámmal is a legjobb húsz között végzett. Brodie Segernek (21.) is majdnem sikerült hasonló bravúr, de épp Jocher szorította ki a kanadait a húszból. A pontszerzők névsora pedig Ralph Weberrel (27.) vált teljessé.

Vincent Kriechmayr remek szuper-G formában van, Bormio óta mindhárom versenyen dobogóra állhatott, ráadásul kitzbüheli győzelme után duplázni tudott. A szakági világkupában is már 101 pont az előnye, két versennyel a szezon vége előtt. Egyértelműen ő a favorit a keddi világbajnokságon is. A legnagyobb kihívó épp Matthias Mayer lehet, aki bormiói lesikló győzelme óta ihletett formában síel: a legutóbbi hat gyorsszámban rendezett versenyen minden alkalommal a dobogón állt, igaz a győzelem csak a sorozat legelső versenyén, épp Bormióban jött össze. Teljesítményével összetettben is felkapaszkodott Schwarz mögé, jó eséllyel ők harcolhatnak azért, hogy legjobb osztrákként melyikőjük végez majd év végén az összetett dobogón. Marco Odermatt szintén nagyon rákapcsolt szuper-G-ben. Kitzbühel után ő is újra dobogóra állhatott, így összetettben visszavette a második helyet is.

A világbajnokság előtt több versenyt már nem rendeznek. Legközelebb világkupa verseny majd február végén lesz Bulgáriában. A világbajnokság viszont már hétfőn kezdetét veszi a női alpesi összetettel, míg kedden mindkét nemnek szuper-G-t rendeznek.

Borítókép forrása: laola1.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s