Paris épp a VB idejére ér vissza a győzelmi pályára?

Dominik Paris győzelemmel hangolt a jövő héten kezdődő világbajnokságra. A dél-tiroli lesikló sikerével ért véget ugyanis a garmischi Kandaharon rendezett, szombatról előrehozott verseny a királykategóriában.Paris meggyőzőnek mondható mintegy 4 tizedes előnnyel verte a szakági tabella éllovasát, Beat Feuzt. A svájci, a harmadik Matthias Mayer, valamint a dobogóról már lecsúszó Max Franz között mindössze 5 század különbség alakult ki.

Az FIS versenynaptárja eleve feszített tempóban felpörgött januárra, a világbajnokság felé közeledve sem csitult az erőltetett menet. Közvetlenül a vb nyitónapja előtt Világkupa-fordulót rendeztek Garmisch-Partenkirchenben. Az időjárás keresztülhúzta a szervezők számításait. Rövidített pályán, egyetlen lesikló edzést bírtak megtartani, s a várható időjárás okán megcserélték a programot. Így került sorra pénteken a lesikló naptár utolsó klasszikusa, a Kandahar- Abfahrt.

A rajtlista újabb nevekkel szerencsére nem szűkült, sőt nagy visszatérőkről tudunk beszámolni. Ha nem is feltétlenül a mai tétre menő viadalt nézzük. Élre kívánkozik a mezőny egyik legjobb képességű lesiklója, Thomas Dreßen tért vissza két hónapot követően. A németek klasszisát még a VK- rajt előtt műtötték csípővel, december közepe óta kezdte el felépíteni magát. Tegnap 41. helyen zárta a tréninget, a mai napot azért még nem tudta bevállalni. Két svájci is közvetlenül a vb startja előtt húzott szerelést élesben. Niels Hintermann a fennmaradó utolsó vb-jegyért csatolt léceket, míg a Szuper-G címcédője, Mauro Caviezel sokakat meglepve jelezte visszatérését. Ő épp egy hónapja bukott – épp Garmisch-Partenkirchenben. Agyrázkódást szenvedett, külső szalagjai is bánták az esést, de ízületeit is rehabilitálni kellett.

Kihívásokban így megkurtítva is bővelkedett a lejtő, a másfél perces menetidő pedig távol volt a sprintlesiklástól. VB-főpróbának pont megtette. Kezdésként épp egy vb-esélyes mutathatta meg tudását. Matthias Mayer (3.) mértékadó időt állított fel, a lassítóknál viszont akadtak problémái. A Hölle nevű passzázson elkövetett hibáján akár győzelme is múlhatott. Bryce Bennett (20.) nem rúgott labdába, rá jellemző vagány sízése ma nem volt elegendő korrekt helyezésre.

Beat Feuz (2.) folyamatosan századokkal előzte csak meg az osztrákot, egészen annak rontásának helyéig. A svájci átvette szűkösen a vezetést, de hiányzott menetéből az a kérlelhetetlenség, mint ami január folyamán látható volt. Maxence Muzaton tartotta jó formáját, egy újabb TOP-10-es helyezés felé haladt. A finisben elkövetett rontása kiadós piruettel járt együtt, de sikerült talpra állnia, sőt célba is botorkált. A versenyből azonban kizárták, hiszen nem teljesítette szabályosan az utolsó kanyart.

A dobogó összetétele öt síző után eldőlt. Dominik Paris (1.) egy közel tökéletes pályát síelt, s ez még csak nem is lehengerlő sebességének, sokkal inkább bevállalós kanyarvételeinek volt köszönhető. Riválisait a Höllével kezdődő két záró szektorban verte meg, nagyságrendileg 4 tizeddel. Állítása szerint nincs topformában, de tegnapi jól sikerült próbafutamával kellő lazasággal lett gazdagabb, ami ma kamatozódott, ami a bátor ívhasználatot illeti. Felköthette bárki a gatyáját, aki ma elébe akart kerülni. Travis Ganong (7.) idén látottak fényében ma nagyon ott volt fejben, s a bátorsága sem hagyta cserben. Bár dobogóesélyről esetében nem beszélhettünk, több nagy skalpot begyűjtött. Példának okáért Johan Clarey (10.) is mögé szorult. Az örökifjú francia veterán már az edzések után is panaszkodott kicsit a matériára. Valóban, kanyarbiztonsága nem verdeste az egeket.

Az olasz lesikló gárda másik vb-esélyese, Christof Innerhofer (5.) sem adta alább annál, amit például Kitzbühelben láthattunk tőle. Alaposan bekezdett, a keresztsíző szakaszon néhol túlvállalta magát, ott ment el a dobogója. Vincent Kriechmayr (11.) főpróbája nem sikerült valami fényesre. Kanyarokban láthatóan szenvedett, de még így is esélye kínálkozott egy TOP-6-körüli helyezésre. Az utolsó kanyarban aztán egyensúlyát vesztette, s bizony felsejlett egy pillanatig egy súlyosabb bukás réme.  Max Franz (4.) tegnapi edzéselsősége, s ebből adódó kerettagsága után felszabadultan síelhetett. Sok panasz nem érheti teljesítményét, sőt csupán 2 századdal maradt le a dobogótól, vagyis Mayer időeredményétől. Alapvetően a kezdő ívet aludta picit be, ott túlcsúszott. Franz habitusát ismerve a kockázatvállalók akár megfontolhatják őt, mint lehetséges fogadási alanyt a vb jövő hétvégi lesikló futama kapcsán.

forrás: krone.at

Komoly nevek voltak találhatók a rajtlista következő tízesében, de ha szívünkre tettük a kezünket, éreztük, a lényegi kérdések már eldőltek. Pedig Carlo Janka (6.) síelésére felkaphattuk még a fejünket. Stílusos volt, de a pódiumosoktól azért dinamikában jelentősen elmaradt, amit produkált. Niels Hintermann (15.) a feszítő helyzetben nem hibázott, már ami a vb-indulást érintve végzetesnek bizonyult volna. Romed Baumann (14.) kicsattanó magabiztossága ezúttal visszafelé sült el. Az általa forszírozott kanyarsebességet nem tudta simán megsíelni. Nils Allegre (19.) középszerű futama után sajnos Kjetil Jansrud (13.) sem tudott kiemelkedőt nyújtani. Szektorról szektorra kapott súlyos tizedeket a legjobbaktól. Matthieu Bailet (17.) nem tudta megismételni januári bravúrjait, de neki legalább lesz esélye javítani a világbajnokságon. Ellentétben Otmar Striedingerrel (16.), aki ma minden bizonnyal eljátszotta utolsó esélyét. A szezonnyitót nem kis szerencsével megnyerő Martin Cater vesszőfutása folytatódott ma. Ezúttal legalább egy pontocska kijutott a szlovénnek. Andreas Sander (24.) motivációja görcsösségbe ment át, s egy rettentően zaklatott menetet eredményezett. Marco Odermatt (8.) kihagyta az elmúlt lesiklásokat, ma azonban jelezte, még akár vele is kell számolnunk Cortinán. Merthogy ma bizony nem ment bele végletes szituációkba, volt benne több is.

A 21-30. rajtszámmal indulók közt az első három ért el jobb eredményt. Daniel Hemetsberger (9.) vb-indulásra esélyes produktummal állt elő. Az ÖSV döntésére még várni kell, az sem kizárt, hogy jó osztrák szokás szerint csak a vb helyszínén, az edzéseken szerzett benyomások alapján hozzák meg döntésüket. Jared Goldberg (18.) vérbeli jenki habitussal erőszakolta le magát a lejtőn, Dominik Schwaiger (12.) jóval konszolidáltabb sízésével előrébb jutott. A németek ígérete, az edzésmásodik Josef Ferstl produkálta a nap legnagyobb bukását. Fél másodpercen belüli hátránnyal érkezett a záró szektorra, bátorságban tehát nem volt hiány az esetében. A már többeket nehéz helyzet elé állító Seilbahnstadlsprung nevű ugrató előtt a hátára vágódott, majd belevágódott a biztonsági hálóba. Mire onnan kiszedték, saját lábain érte el a célvonalat. Első nyilatkozata alapján térdét és fejét egészségesnek érezte, ám boka- és csípőfájdalmakra panaszkodott. Azért a biztonság kedvéért kórházba szállították. Az újraindulás után előbb Hannes Reichelt, majd Nicolas Raffort esett ki, ők a lejtő felénél kerültek kék vonalon kívülre.

A harminc hátralévő részétől a nagy durranás elmaradt. Leértek, pontot szereztek, igaz, nem sokat. Előbb Adrien Théaux (23.), majd a sérülésből visszatért Adrian Smiseth Sejersted (27.), aztán Matteo Marsaglia (22.), végül pedig Daniel Dankmaier (25.) erősítette ezt a csoportot. Harmincon túlról keveseknek termett babér, gyakorlatilag csak a kiesettek helyét vették át a pontzónában. A legnagyobb a svéd Felix Monsen (37-essel a 20.) eredménye szólt, rajta kívül még Emanuele Buzzi (32-essel a 30.), a norvég Henrik Roea (34-essel a 28.), valamint két német, Manuel Schmid (35-össel a 29.) és Simon Jocher (51-essel a 25.) került a legjobb harminc közé.

borítókép forrása: krone.at

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s