Marita Kramer elugrott a többiektől a VK pontversenyben

Komoly előnyt épített ki magának Marita Kramer, aki a szombati nap után a vasárnapi versenyben is legyőzhetetlen volt. Az osztrák klasszis így több, mint száz pont előnnyel várhatja a hazai futamokat -e z jön gyanis a naptárban most. Mögötte viszont szoros a mezőny, mert Takasashi és Opseth javított, míg Lundby, Kriznar és Kvandal rontott az eddigi pozícióján. A norvég ráadásul el is esett a landolást követően, de remélhetőleg néhány kék-zöld folttal megússza az esetet.

Nem hozott meglepetést a futam előtti kvalifikáció, a negyven eddigi VK pontszerzőből 38 bejutott a versenyre, így a további 18 próbálkozóból csak a ketten, a 17-ként induló lengyel Konderla és a 18-as rajtszámot viselő román Haralambie került be a versenyprogramba. Az első körből a továbbjutásunk viszont onnan már nem sikerült, így Vörös Virág és edzője vélhetően bölcsen döntött, amikor nem módosítottak az eredeti felkészülési programon, és kihagyták ezt a hétvégét. Számításaim szerint ugyanis az olimpiai kvalifikáció szempontjából továbbra is 43-an vannak versenyzőnk előtt, a jelenlegi még bejutó 39. helyezettnek pedig 11 pontja van a nyári és a téli eredmények összegzése kapcsán, és jócskán lesz még verseny, ahol ezt a hátrányt Virág remélhetőleg el tudja majd tüntetni.

Ami az élmezőnyt illeti, Marita Kramer (137.5 m) továbbra is imponál teljesítményt nyújt – ezúttal az első körben a szélviszonyok, és úgy általában az időjárás is megfelelő volt a korrekt eredményekhez. A szombati versenyt is nyerő osztrák mögött a japán Takanashi (136.5 m) és honfitársa Iraschko-Stolz (132.5 m) végzett, de utóbbi már majd tíz pont hátrányból várta a második kört. A bronzérem megtartásához viszont figyelnie kell hátrafelé is, hiszen 3-3 norvég és szlovén ugró lihegett a nyakán osztrák kolléganője, Sorschag mellett. 

Az első kör hivatalos végeredménye

A második sorozatban sokáig nem jutottak 130 méter fölé a lányok, ami jelezte: a TOP 10-ben várhatóan nem lesz nagy mozgás. Yuki Ito (129.0 m) viszont 22 pontot előnyt épített ki a többiekhez képest, így tizenhét ugró után az élre állt, és jelezte, hogy ő azért mindenképpen előbbre szeretne lépni a tizennegyedik pozícióból – hamar kiderült, ez sikerül is neki. A szélre továbbra sem lehetett panasz, Ema Klinec (132.5 m) ugrása így kimondottan értékes volt, a szlovén lány tíz ponttal a japán elé ugrott akkor, amikor már csak nyolcan voltak hátra.

Opseth (133.0 m) viszont még nála is jobb volt, így a norvég egy rövid időre átvette a vezetést. Honfitársa Kvandal (136.5 m) nem ugyan túlugrotta, de már a landolásánál látszott ebből baj lehet. Előbb csak a kezét tette le majd a hátára is dőlt, így sok zsűripontot vesztett, és jócskán visszacsúszott a mezőnyben. Lundby (126.0 m) is belehibázott, így az osztrák Israschko-Stolz (129.0 m) ugrásán múlt a mai norvég dobogó – ami már biztossá vált az utolsó két versenyző előtt.

Sara Takanashi (134.5 m) viszont nem az ezüstöt védte,hanem az aranyért támadott, és így növelte előnyét a mögötte állókkal szemben, de Marita Kramer (135.0 m) elbírta a nyomást és második győzelmét szerezte ezen a hétvégén. 

Végeredmény

A Világkupa állása

Folytatás Ausztriában, a hinzenbachi normál sáncon, ahol pénteken, szombaton és vasárnap is VK pontokat lehet majd szerezni. 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s