Hernik Kristoffersen visszatalált a csúcsra a Chamonix-i latyakban

Henrik Krsitoffersen korábbi önmagát idézve síelt mindkét futamban Chamonixban, ezzel parádés győzelmet aratva. Az olvadó pálya ismét felforgatta az erőviszonyokat a második futamban: Sandro Simonet a 30. helyről egészen a másodikig tört előre. A második helyet pedig az a Zenhäusern szerezte meg, aki délelőtt a 11. helyen zárt. Schwarz a dobogóról lecsúszott, de immár csak matematikailag nem ő a szakági világkupa győztese.

A mai versennyel véget ért egy bő egyhónapos szlalomos erőltetett menet. December 21-e óta 9 versenyt rendeztek, a maival együtt, 7 különböző győztessel. Schwarz egyértelműen a mezőny legkiegyensúlyozottabbjának bizonyult, lényegében már csak egy pontszerzés választja el a biztos kristálygömbtől.

A tegnapi esőt követően hidegebb levegő érkezett a pályára, így a szombaton rákerült víz éjszaka bele tudott fagyni a már meglévő alapba. Ennek köszönhetően egy sokkal inkább fair, magasabb rajtszámmal is jól síelhető pálya várt a sízőkre. Brit edző nevéhez fűződött az első futam pályája, jóval inkább széttűzve, mint tegnap.

Ramon Zenhäusern (11.) sokkal jobban megküzdött a pályával, mint tegnap, közel sem volt tiszta menet. Ez látszott abból is, hogy Marco Schwarz (3.) végig előnyben volt, igaz, a pálya közepén otthagyott néhány tizedet. Clement Noël (44.) szinte ugyanott hibázott, ahol Schwarz, de ő nagyon messzire repült, méretekről kellett visszasíelnie. A továbbjutásért kellett izgulnia, de 2,77 másodperces hátránnyal ma a továbbjutók közelébe sem lehetett kerülni. Így túl voltunk a tegnapi dobogósokon, sorban egy erős közepessel, egy jó, de közel sem tökéletes futammal, és egy kvázi kieséssel. Így nyitott volt a kérdés, ki vezet majd az első futam végén.

forrás: krone.at

Három kiesés után Manuel Feller (12.) ezúttal sokkal megfontoltabb volt, nem forgott veszélyben célba érése. Alexis Pinturault (2.) egy nagyobb mentés ellenére is végig csak századokkal volt Schwarz mögött, az utolsó szektorban viszont remekül hajrázott, így át tudta venni a vezetést. Henrik Kristoffersen (1.) nem kis meglepetésre hatalmas menetet síelt, a pálya közepén már fél másodperc felett járt, ennek felét pedig meg is tartotta a célig.

Sebastian Foss-Solevåg (10.) ezúttal sokkal idegesebben síelt, mint az utóbbi versenyeken, közel egy másodpercet kapott honfitársától. Daniel Yule (24.) nem tudott olyan feltámadást bemutatni, mint Kristoffersen, ezúttal sem találta meg korábbi formáját. A világbajnoki indulásért folyó küzdelemben viszont szerencséje volt, ugyanis később érkező ellenfele, Tanguy Nef elesett, és nem fejezte be az első futamot. Linus Straßer (7.) dobogóközelben maradt, kisebb hibákat vétett ugyan, de összességében nem síelt rosszul.

forrás: krone.at

Michael Matt (23.) jó kezdés után visszaesett, ezúttal nem várhatta előkelő pozícióból a második futamot. Hasonlót síelt Dave Ryding (21.) is, de ő a pálya közepén nem találta a ritmust, míg Aleksander Khoroshilov (21.) a háromnegyedéig mentett szinte minden második kapuban, de a végén összeszedetten síelt. Ez előbbi hármasnál sokkal precízebben síelt Victor Muffat-Jeandet (15.), így két tizeddel eléjük tudott kerülni. Az igazán nagyot viszont Fabio Gstrein (5.) villantani: visszafogott kezdést az egyik legjobb középső szakaszt síelte, és bár a pálya vége nem volt a legtökéletesebb, így is épp csak lemaradt a dobogóról.

A verseny azonban 15 síző után sem ért véget ezúttal. Elsőként Luca Aerni (4.) bődületesen síelt a pálya második felében, meg tudta mutatni, hogy tegnapi negyedik helyét nem az időjárásnak köszönhette. Kristoffer Jakobsen (8.) továbbra sem védekezik egy percet sem, ezúttal pedig a célig is el tudott jutni. Albert Popov (6.) még ezt is überelni tudta: féltávnál úgy állt mint Aerni, és bár utána valamivel lassabb volt a folytatásban, így is bejelentkezett a dobogóért folyó küzdelembe. A top10 mezőnye délelőtt Stefano Gross-szal (9.) vált teljessé. Az olasz komoly megingás nélkül, jó tempóban síelte végig a pályát.

forrás: krone.at

Az osztrákok 4. VB-helyéért folyó küzdelemben Gstrein szerzett komoly előnyt délelőtt: Hirschbühl (37.) nagyon rosszul síelt, míg Pertl (25.) esetében sem múlt sokon, hogy kiessen már az első futamban. Az olaszok legjobbjai közül mindenki túljutott az első körön. Gross mögött Vinatzer (13.), majd Maurberger (26.) és Mölgg (27.) következett, ahogy harmincon túlról Razzoli (16.) is csatlakozott hozzájuk. Nem volt akadály a továbbjutás Grange (21.) és Hadalin (17.) számára sem. Erik Read (31.) viszont ma sem végzett harmincban.

Harmincon túlról ma sem záporoztak a továbbjutó idők. Mindössze hatan ugrották meg az 1,83-as szintet. Ahogy tegnap, úgy ma is Marc Rochat (14.) síelt közülük a legjobban, de Armand Marchant (17.) szintén remek eredményt tudhatott magáénak. A legjobb harminc végét is magas rajtszámmal foglalták el: a legmagasabb rajtszámmal, 48-assal Luke Winter (28.), mögötte Sebastian Holzmann (29.) és Sandro Simonet (30.).

forrás: blick.ch

Délutánra kisütött a nap a Mont Blanc lábánál, ami azt is jelentette, hogy a hőmérséklet 0 fok fölé emelkedett. A délelőtti jeges pálya alapján kezdetben még azt gondolhattuk, ez nem okoz majd különösebb gondot, de végül kiderült, az éjszaka pályába fagyott víz gyorsan megolvadt, rendkívül fellazítva ezzel a pályát. A második futam tűzéséért svájci edző felelt. Bujkálós, tempós kapuk sokasága kapott helyet a pályán, ami jellemzően kedvez a magas sízőknek, így saját versenyzőjének, Zenhäusernnek is.

Második futam

Sandro Simonet (3.) nyitotta meg a délutánt, és egyből erős menettel síelt a célba. Szintén magas versenyzőről van szó, a hibák is lekerülték menetét. Azt se feledjük, hogy elsőként síelt az akkor még tökéletesen előkészített pályán. Tökéletesen élt az időjárás által ajándékozott lehetőséggel, mint utóbb kiderült, nem is akárhogy! Sebastian Holzmann (20.) és Luke Winters (19.) messze el is maradtak a svájcitól.

Manfred Mölgg (8.) már versenyre kelt Simonet-vel, de a pálya alján ő sem tudta megverni. A másik olasz, Simon Maurberger (21.) viszont még csak konkurálni sem tudott az első helyért. Adrian Pertl (4.) a világbajnoki indulásért mindent latba vetett, de a vezetést ő sem tudta megszerezni. Pedig egészen a célig szoros versenyt láthattunk. Megelőzte viszont a már szinte biztos világbajnoki kerettag Michael Mattot (16.), aki a pálya második felében vétett többször is.

Danie Yule (18.) délután is elég harmatos formát mutatott, pedig neki alapból illene megelőznie Simonet-t. Kérdés, hogy végül Simonet a dobogója után kap-e esélyt a világbajnokságon szlalomban, vagy a kicsúszott eredméyntől eltekintenek, és Yule indulhat majd Cortinán. Dave Ryding volt az első kieső, túl sokat kockáztatott. Filip Zubčić (25.) is majdnem hasonló sorsa jutott. A horvát az utolsóelőtti kapuban billent ki, az utolsó kaput már az oldalán csúszva vette be, de a célbaérés szabályoknak bizonyult. Aleksander Khoroshilov folytatta a nem dúl dicső sormintát, a pálya közepén tévesztett kaput.

forrás: blick.ch

Simonet továbbra is rendületlenül menetelt tovább, a reklámszünetig megelőzte Jean-Baptiste Grange-ot (12.),  Štefan Hadalint (15.), Armand Marchant (27.) és Giuliano Razzolit (7.) is. Az olasz remek futamot síelt, megelőzte Mölggöt, és ami számára talán még fontosabb, Maurbergert is, így nem kizárta, hogy vb kerettagságot szerzett. Mivel a pálya romlása révén ez top10-et is ért, így nincs sok kétségünk afelől, hogy Vancouver olimpiai bajnoka hazai világbajnokságon síelhet még.

A pálya elején még úgy tűnt, Victor Muffat-Jeandet (4.) ki tudja használni a karbantartás jelentette előnyöket, de végül meg kellett elégednie a pillanatnyi holtversenyes második hellyel. A délelőtti top15 sízői közt egyébként ez a menet számított végül a második legjobbnak, így nagy előrelépést eredményezett. Marc Rochat (21.) újabb remek első futam után ma is jelentős visszaesést produkált. Eddigre egyértelmű volt, a napsütötte pálya ezúttal is puhulni kezdett, a teljesen eltérő, de ismét nem épp kedvező körülmények miatt egyre nehezebb volt még csak a pillanatnyi dobogóért is harcolni, dacára az egyre növekvő hozott előnyöknek.

Alex Vinatzer (13.) volt a svájci következő nagy “skalpja”, majd rögtön utána a nem túl összeszedett Manuel Fellert (11.) is átlépte. Ramon Zenhäusern (2.) tökéletesen élt azzal, hogy az ő stílusára tűzték a pályát. A felső részén elsőként síelt jobban még Simonet-nál is, majd a pálya alján ugyan fogyott az előnye, így is bőven kitartott a vezetéshez. Érdemes megjegyezni, nem először síelt nagy menetet latyakossá váló pályán.

Sebastian Foss-Solevåg (14.) messzebbről kerülte a kádakat, de a pálya közepén még messzire repült az ideális nyomvonaltól, így sokat esett hátra. De közel sem esett vissza annyira, mint Stefano Gross (28.), aki nem foghat mindent a pályára, rendkívül szétesett a mozgása. Senkit nem előzött meg az addig leérkezők közül. Így az utolsó reklámszünetre kettős svájci vezetéssel fordultunk, mögöttük pedig a vb indulásért szorító Pertllel továbbra is.

forrás: blick.ch

Kristoffer Jakobsen (10.) a pálya elején jól tartotta magát a magas svájcival szemben, de a pálya második felében már halmozta a tizedeket. Linus Straßer (23.) nagyon megküzdött a pályával, amivel az is eldőlni látszott, hogy a vb-re nem tudja visszaküzdeni magát a jó rajtszámot jelentő első csoportba. Egyértelművé vált, megadja magát a pálya az enyhe, napos időnek, Albert Popov (23.) is jelentősen visszaesett.

Fabio Gstrein (26.) elsősorban a harmadik helyezett Pertllel volt harcban. Az egyik laposabb szakasz előtt nagyon lelassult, ami miatt több mint egy másodpercet hagyott a menetében. Nehéz döntés vár az osztrák edzőkre Pertl és Gstrein viszonylatában. Luca Aerni (17.) épp a tegnapi nap fordítottját hozta: akkor az elsők közt síelve ugrott nagyot előre. Most előkelő helyzetből csúszott vissza sokat.

Marco Schwarz (6.) kihozott mindent a pályából, amit még egy nem mindent kockáztató menettel lehetett. A dobogóra szinte semmi esélye nem volt, de legalább neki hosszú idő után top10-es eredményt sikerült síelnie. Alexis Pinturault (8.) a pálya elején próbált agresszívan síelni, de később inkább visszavett és a biztos világkupa pontokat vette célba. Úgy tűnt Henrik Kristoffersen (1.) is temetheti győzelmi esélyeit. A norvég viszont rég nem látott magabiztossággal vágott neki a pályának. Ezúttal ilyen vehemenciával hiba nélkül végig tudott síelni a pályán, így nem kis meglepetésre megtartotta vezető helyét!

Henrik Kristoffersen komoly mélységek után tért vissza a csúcsra. Madonnán aratott győzelme óta a flachaui hetedik hely volt legjobbja. Esélye is lényegében elszállt az összetettre és a szakági kristálygömbökre is. Viszont talán épp időben, a világbajnokság előtt talál vissza régi formájához. Egy aranyéremmel már nehéz lenne rontott szezonról beszélni még az ő esetében is. Ramon Zenhäusern mindkét Chamonix-i versenyen mindössze egy hellyel maradt le a győzelemről. Alta Badiai győzelmével viszont már három dobogónál jár a szezonban, szlalomban eddig erre az ő esetében még nem volt példa. A nap sztorija viszont Sandro Simonet nevéhez fűződik. 35-ös rajtszámmal, a második futam mezőnyének legvégéről síelt fel egészen karrierje első dobogós helyéig. Hogy ez végül világbajnoki indulást ér-e neki, az majd kiderül. Simonet ezzel rekordot állított be. Matthias Hargin 2011-ben Zágrábban tudott a 30. helyről a 3.-ra feljönni, rajtuk kívül senki nem javított még 27 helyezést egy futamban.

A szakági pontversenyben Marco Schwarz még nem szerezte meg matematikailag a győzelmet. De amit sejtettünk, hogy a szlalomokkal teletűzdelt január végén sejthető lesz a végső győztes neve az beigazolódott. Zenhäusern lemaradása 146 pont, míg Foss-Solevågé 184. Így előbbi egy győzelemmel és egy dobogós hellyel, míg utóbbi két győzelemmel elméletileg még megszerezheti a szakági címet, de csak ha Schwarz kétszer kiesik, vagy az utolsó helyek egyikén végez. Összetettben Pinturault továbbra is nagy előnnyel vezet, immár Schwarz előtt. Odermatt pedig már 300 pont feletti hátrányban. Reálisan harc a dobogós helyekért alakulhat még ki.

A világbajnokság előtt a gyorssízők még Garmisch-Partenkirchenben versenyeznek jövő hétvégén.

Borítókép forrása: ledauphine.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s